Van Basten: "Op deze manier ben ik waardevoller"

Maarten (rubbereend)

Marco van Basten is blij met zijn rol als assistent-trainer bij AZ Alkmaar. De voormalige Oranje-international heeft het gevoel op deze manier veel waardevoller te zijn.

Van Basten begon het seizoen als hoofdtrainer van AZ Alkmaar, maar kreeg al snel het gevoel dat hij de Alkmaarders in die rol niet verder kon helpen. De oud-coach van Ajax en het Nederlands elftal bracht naar buiten niet te kunnen omgaan met de fikse druk van het trainersvak.

De voormalig topspits deed een stapje terug en is sindsdien assistent van hoofdcoach John van den Brom. Van Basten heeft allerminst spijt van zijn keuze. "Ik ben heel blij dat ik vorig jaar heb gezegd: 'Vanaf nu ga ik dingen op een andere manier doen'", zei Van Basten in gesprek met de BBC. "Het plezier komt beetje bij beetje terug."

"Het contact met de spelers is ook veel fijner. Ik heb meer tijd om dingen met ze te bespreken en daadwerkelijk met ze te trainen", vervolgde Van Basten, die denkt dat rol buiten de schijnwerpers en op het trainingsveld hem beter past. "Op deze manier ben ik veel waardevoller voor AZ. Ik heb het fantastisch naar mijn zin."

Eind vorig jaar gaf de 50-jarige Van Basten in een interview met Algemeen Dagblad aan zich soms te schamen voor zijn bijdrage als hoofdtrainer tijdens de pauze. "Soms stond ik in de rust in de kleedkamer en dan deed ik mijn woordje. En dan dacht ik, achteraf, nou Marco, dit is wel heel mager. Pijnlijk. Gêne voor jezelf."