ICC: meer doen om Kony te pakken

Er moet meer worden gedaan om de beruchte rebellenleider Joseph Kony in de kraag te vatten. Dat heeft hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag Fatou Bensouda woensdag gezegd. Volgens Bensouda hebben de slachtoffers van Kony's misdaden al 'te lang gewacht en verdienen ze gerechtigheid'.

Een andere leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) werd twee weken geleden in de Centraal-Afrikaanse Republiek opgepakt. Dominic Ongwen wordt verdacht van het zaaien van dood en verderf in Centraal-Afrika. Hij is woensdag overgedragen aan het ICC.

Tegen Kony en andere leiders van het LRA is al bijna tien jaar geleden een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens Bensouda heeft de rebellenbeweging 'onvoorstelbare misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden' begaan. "Het LRA heeft naar verluidt tienduizenden mensen vermoord. Miljoenen mensen zijn ontheemd geraakt, burgers werden geterroriseerd, kinderen werden ontvoerd en gedwongen tot moorden of gebruikt als seksslaaf. Ze hebben ledematen afgehakt en mannen, vrouwen en kinderen afgrijselijk verminkt", aldus Bensouda.

Uit onderzoek blijkt volgens haar dat Ongwen, die zelf ingezet zou zijn als kindsoldaat, 'een van de personen is die daar de grootste verantwoordelijkheid voor draagt'. Ongwen wordt op 26 januari voor het eerst in de rechtbank verwacht.

Activisten zijn blij dat Ongwen terecht moet staan. "De overdracht van Dominic Ongwen aan het ICC is een belangrijke stap voor de mensen die slachtoffer zijn van de lange geschiedenis van misdaden door het LRA", zei mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Alle ogen zijn nu gericht op het ICC om te zorgen voor eerlijke en betekenisvolle gerechtigheid die gehoor zal vinden bij de slachtoffers van het LRA."