Lavrov wil oude front Oost-Oekraïne herstellen

Redactie

De onderhandelingen tussen Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk van woensdag in Berlijn zijn eerst en vooral gericht op de terugtrekking van tanks en geschut van het front in Oost-Oekraïne. Dat zegt de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov, die bij de besprekingen aanschuift.

Lavrov hoopt naar eigen zeggen dat de aftocht van zware wapens de recente escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne tot staan kan brengen. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense tegenvoeter Petro Porosjenko voorgesteld de tanks en artillerie tot achter de in september in Minsk afgesproken scheidingslijn terug te trekken. Volgens Lavrov duurt het geweld voort omdat de destijds overeengekomen frontlijn niet wordt geëerbiedigd.

Het huidige front is in het voordeel van de rebellen opgeschoven, zei Lavrov. Volgens de regering in Kiev hebben de pro-Russische separatisten vijfhonderd vierkante kilometer aan veld gewonnen. Ze wisten de regeringstroepen terug te slaan met Russische hulp, aldus het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken. Zo hoopt Rusland volgens Kiev een betere onderhandelingspositie voor de opstandelingen af te dwingen.

Lavrov meent dat het oplaaien van het geweld snel kan worden gestopt als beide partijen zich terugtrekken tot op hun oorspronkelijke posities. Rusland heeft de rebellen overgehaald de originele scheidingslijn te volgen, aldus de minister. De Russen ontkennen categorisch dat ze de separatisten met manschappen en wapens versterken.

Lavrov herhaalde dat een vergelijk voor Oost-Oekraïne alleen mogelijk is als de regering in Kiev woord houdt en het oosten een ruime mate van zelfbestuur gunt. Ook moet Kiev de separatisten veiligheidsgaranties bieden.

Niet alleen rond Donetsk, maar ook rond Loehansk wordt fel gevochten. Het regeringsleger heeft een belangrijke controlepost in die regio moeten opgeven, maar probeert deze nu te heroveren.

De Oekraïense president Porosjenko keert met het oog op de vijandelijkheden woensdag, vroeger dan voorgenomen, terug van het Wereld Economisch Forum in Davos.