Microsoft toont augmented reality-headset

Wouter (2dope)

Tijdens het Windows 10-evenement vandaag heeft Microsoft een augmented reality-headset aangekondigd die hologrammen kan weergeven. Volgens Microsoft is het het eerste apparaat ter wereld dat over dergelijke technologie beschikt.

De bijbehorende technologie, genaamd Windows Holographic Computing, is beschikbaar op alle apparaten die Windows 10 draaien. De headset, of "Microsoft HoLoLens", is naar eigen zeggen de meest geavanceerde holografische computer van het moment. De HoLoLens beschikt over een high-end cpu en gpu, en daarnaast een nieuw soort 'holografische processor'. Het apparaat is draadloos en werkt niet via (externe) mobiele apparatuur.

Bij de HoLoLens hoort software, genaamd HoloStudio, waarmee de gebruiker zelf hologrammen kan maken. Toepassingen die Microsoft zelf noemt zijn onder andere het bieden van instructies voor werklui en architecten bij 3d-ontwerpen. Daarnaast denkt het softwarebedrijf aan mogelijkheden om een volledige omgeving zoals de huiskamer tot een beeldscherm te maken.

Het apparaat komt rond dezelfde tijd op de markt als Windows 10, wat vermoedelijk ergens later dit jaar wordt.