FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 mei 2014

Weer explosie in hoofdstad Nigeria

De Nigeriaanse hoofdstad Abuja is donderdagavond opnieuw opgeschrikt door een zware explosie. Deze deed zich voor niet ver van de plek waar op 14 april 75 mensen omkwamen door een bomontploffing. Dit melden ooggetuigen en een overheidsmedewerker.

Woordvoerder Eman Ekeh van de burgerbescherming liet weten dat er slachtoffers zijn gevallen, maar wist nog niet hoeveel. Een medewerker van het Asokoro General Hospital zei dat daar minstens negen doden binnen waren gebracht.

1 mei is een officiële feestdag in Nigeria. Volgens ooggetuigen ontplofte een auto vol explosieven bij een verkeersopstopping voor een checkpoint waar veiligheidstroepen voertuigen inspecteerden. Dit gebeurde bij een park tegenover het busstation dat op 14 april doelwit was van een bomaanslag door de extremistische islamitische groep Boko Haram.

Deze aanslag, en de ontvoering enkele uren later van meer dan 250 schoolmeisjes in het noordoosten van het land, hebben de twijfels van veel Nigerianen over de daadkracht van president Goodluck Jonathan versterkt. Ongeveer vijftig meisjes wisten te ontsnappen, maar de rest is nog altijd zoek, wat een groeiende blamage is voor de regering en strijdkrachten van het land.

President Jonathan zei eerder donderdag op een 1 mei-bijeenkomst dat de daders gestraft moeten worden. "Wij zullen triomferen over al het kwaad dat onze menselijkheid wil ondergraven of onze vooruitgang als een natie wil belemmeren. Degenen die ons land willen herdefiniëren als een land van chaos zullen daar nooit in slagen", zei hij.

Boko Haram, wat in het Hausa 'westers onderwijs is zondig' betekent, wil in Nigeria een streng-islamitische staat stichten. Volgende week organiseert de regering in Abuja een bijeenkomst van het World Economic Forum over Afrika.

[PL Darts] Taylor haalt uit in Birmingham

Phil Taylor heeft in de Premier League of Darts een dikke zege (7-2) geboekt op Dave Chisnall. The Power speelde daarnaast gelijk tegen Raymond van Barneveld. Waar het tegen Barney moeizaam ging, kwam de 53-jarige dartslegende tegen Chisnall geen moment in de problemen. Toch is de Britse topdarter nog altijd niet zeker van de play-offs.

Door de resultaten van Taylor maken Chisnall en Adrian Lewis geen kans meer op de eindstrijd in Londen. Michael van Gerwen en Van Barneveld delen de koppositie en waren al zeker van een plek bij de laatste vier. Volgende week staat - nog altijd in de groepsfase - de kraker tussen beide landgenoten op het programma.

De strijd om de overgebleven twee tickets belooft met nog twee speelweken te gaan spannend te worden. Taylor heeft de beste papieren. Hij staat derde met 17 punten. Gary Anderson en Peter Wright volgen op één punt. Wright heeft daarbij een beter legsaldo dan Anderson.

Phil Taylor terug aan de top (foto: ProShots).
Phil Taylor terug aan de top (foto: ProShots).

Prehistorisch Atlantis gevonden in de Noordzee

Het raadsel van waar Atlantis lag, lijkt te zijn opgelost. 8200 jaar geleden is namelijk een eiland ten oosten van het huidige Engeland toegevoegd aan het onderzeese rijk van Neptunus. Een rapportje hiervan verschijnt binnenkort in Ocean Modelling en wordt gepresenteerd aan bij de Europese conferentie voor Geowetenschappen in Wenen, aankomende week.

De dader lijkt een onderaardse landverschuiving voor de kust van Noorwegen geweest te zijn. Dit zorgde voor een tsunami in de Noordzee, waardoor het arme Doggerland, een eiland ter grootte van Wales voortaan onder het watervlak kwam te liggen.

Erg dichtbevolkt was het eiland gelukkig niet meer. De meeste mesolithische stammen hadden het eiland inmiddels verlaten. De laatste bewoners werden overspoeld door een vloedgolf die op dat punt een hoogte van vijf meter had.

Gedurende de laatste ijstijd lag de zeespiegel een heel stuk lager. Het was toen mogelijk om een wandeling te maken van het gebied dat we tegenwoordig Nederland noemen, naar Brittannië. 10.000 jaar geleden echter, kwam er een eind aan de pret. De zeespiegel steeg, waardoor Doggerland een eiland ter grootte van het huidige Wales werd. Nog steeds was Doggerland toen populair onder de jagers/verzamelaars: het was destijds een prima plek om te vissen, jagen of vogels te vangen.

Een kleine 2000 jaar later ging de nachtkaars echter helemaal uit voor Doggersland. Het voormalig jagerswalhalla was inmiddels veranderd in een groot drassig gebied. In de volksmond ook wel 'moeras' genoemd. De meeste bewoners hielden het voor gezien en even later maakte moeder natuur aan elke twijfel een einde. Doggersland verdween.

Tennistieners betrapt op doping

Twee jonge tennissers zijn door tennisbond ITF voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van het verboden middel stanozolol, een anabole steroïde. Het gaat om de Spanjaard Paco Climent Gregori en de Rus Philipp Aleksanyan. 

De zestienjarige Gregoi en de twee jaar oudere Aleksanyan leverden de positieve test in september vorig jaar af tijdens een Future-toernooi in Madrid. Beide spelers zeggen dat de stanozolol in pillen zat. Deze zouden ze hebben gekregen van een lokale apotheker die ze leerden kennen op de Granadia Tennis Club in Madrid.

Op 5 november 2013 werden ze voorlopig geschorst en vanaf die datum gaat de tweejarige schorsing ook in. Beide spelers zijn geen hoogvliegers. In de juniorenranglijsten komen ze niet bij de beste vijfhonderd voor. Aleksanyan won wel ooit een Future-toernooi in het dubbelspel.

[EL] Uitslagen halve finale returns (01/05/2014)

Valencia leek net als in de vorige ronde een achterstand goed te maken, maar een van de spaarzame kansen van Sevilla in blessuretijd dompelde Los Chein rouw. De thuisploeg wist dat het een achterstand van twee doelpunten goed moest maken, maar tevens zou een tegendoelpunt dodelijk zijn.

Los Che wisten vorige week namelijk niet te scoren, zodat elk doelpunt van Sevilla in Estádio Mestalla dubbel zo zwaar zou wegen bij een gelijke eindstand. In de vorige ronde werd echter een 0-3 achterstand tegen Basel weggepoetst, dus Valencia ging het duel vol vertrouwen tegemoet.

Het elftal van Juan Antonio Pizzi ging echter vliegend van start voor eigen publiek. Binnen het kwartier lag de bal al achter Sevilla-doelman Beto. Sofiane Feghouli ging de combinatie aan de rechterkant aan met Eduardo Vargas, waarna de Algerijn zijn man omspeelde en via een Sevilla-been hoog raak schoot. Een uitstekend begin dus voor Valencia, al was er nog een lange weg te gaan.

Maar de manschappen van Pizzi bleven gas geven en Sevilla had daar geen antwoord op. Na 26 minuten spelen gaf Juan Bernat een perfecte voorzet vanaf links op het hoofd van Jonas. De Braziliaan kopte kiezelherd tegen de paal, waarna de bal via doelman Beto over de doellijn rolde. De ongelukkige goalie kreeg de treffer uiteindelijk op zijn naam.

Nog voor rust leken de bezoekers wat terug te doen, maar na een mooi hakje van Carlos Bacca kreeg Juan Antonio Reyes de bal van dichtbij niet in het doel. Valencia-doelman Diego Alves trad daarbij heldhaftig op. Na de pauze probeerden de Rojiblancos het doel van Valencia meer onder druk te zetten, maar de defensie van Valencia stond uitstekend. Alleen Bacca werd zo nu en dan gevaarlijk, maar zijn pogingen waren niet overtuigend genoeg.

Met nog twintig minuten te spelen sloeg Valencia andermaal toe. Een hoekschop vanaf de linkerkant kwam in de kluts, waarna centrale verdediger Jérémy Mathieu van dichtbij de 3-0 achter Beto schoot. Mestalla ontplofte, maar nog altijd had Sevilla aan één treffer genoeg om de finale te bereiken.

De frustraties liepen hoog op bij Sevilla, maar de wedstrijd was verre van gespeeld. De arbitrage trok maar liefst vijf minuten speeltijd bij en de bezoekers maakten hier gretig gebruik van. Via een verre inworp van Coke, die verlengd werd door Fazio was het Stephane M'Bia die van dictbij raak kopte. Het was ongeveer het enige wapenfeit van Sevilla na rust, maar het bleek voldoende voor een finaleplaats. In de finale is Benfica de tegenstander, nadat de Portugezen Juventus uitschakelden.


Benfica heeft zich in de heksenketel van Turijn verzekerd van een plek in de finale van de Europa League. Trainer Jesus had deze keer geen basisplek ingeruimd voor Miralem Sulejmani. De aanvaller, in de zomer overgenomen van Ajax, mocht vorige week dan wel een assist hebben afgeleverd, hij moest in de return genoegen nemen met de dugout.

De voorhoedespelers die Jesus de wei in stuurde, kon in de eerste helft echter niet bewijzen dat zij wél een basisplek verdienden. Lazar Markovic, Lima en Rodrigo hadden de grootste moeite om het vijandelijke doel te vinden. Een goal was toch wel gewenst na de nipte zege in de heenwedstrijd.

Juventus was de ploeg die zich voor de rust het meest roerde in de vijandelijke zestien. Veel leverde het de club uit Turijn echter niet op. Arturo Vidal kopte op slag van rust over Benfica-doelman Jan Oblak heen, maar verdediger Luisao bracht op het nippertje redding.

Na de rust ging Juve waar het mee bezig was. Benfica probeerde vooral de schade te beperken. Dat lukte opvallend goed, al zorgde een rode kaart voor Enzo Perez voor moeilijkheden. De middenvelder pakte in korte tijd twee domme gele kaarten en werd terecht van het veld gestuurd.

Jesus besloot de boel daarna helemáál dicht te gooien. Hij haalde aanvaller Rodrigo naar de kant en zette met André Almeida een extra middenvelder in het veld. Een minuut erna had Carlos Tevez de score kunnen openen, maar Oblak stond op de goede plek om redding te brengen.

Juventus-trainer Antonio Conte zette alles op alles om een doelpunt te forceren. Opvallend genoeg haalde hij Fernando Llorente en Vidal naar de kant. Hun vervangers Claudio Marchisio en Pablo Osvaldo zorgden echter gelijk voor spanning. Marchisio bediende (via Paul Pogba) Osvaldo, die onberispelijk hard binnenschoot. De aanvaller bleek buitenspel te staan, waardoor een Turijns feestje moest worden afgeblazen.

Een rode kaarten-feestje werd het wél. met invaller Sulejmani in een hoofdrol. De Serviër werd binnen de lijnen gebracht voor Lazar Markovic, die even later alsnog een rode kaart mocht ontvangen. Markovic kreeg het aan de stok met Mirko Vucinic Ook laatstgenoemde zag rood. Een passend slot voor de wedstrijd tussen Juventus en het stuntende Benfica. De Portugezen mogen in de finale wederom aantreden in het stadion van Juve.

D66 wil Europese belastingen

De Europese Unie moet eigen belastingen kunnen heffen. Daarvoor moeten de nationale bijdragen van lidstaten worden afgeschaft en vervangen door rechtstreekse belastingen. Dat betoogde D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Tijdens het eerste grote debat voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei zei In 't Veld na enig aandringen dat zij het 'democratisch' vindt om een Europese belasting in te voeren. Die zou het huidige systeem van EU-afdrachten door lidstaten moeten vervangen.

"Nu wordt de begroting in achterkamertjes voor zeven jaar vastgelegd. In een democratie oefent een parlement democratische controle uit op de macht", zei In 't Veld. "Wij willen de nationale bijdrage aan de EU afschaffen en vervangen door rechtstreekse belastingen aan Europa."

CDA-lijsttrekker Esther de Lange had In 't Veld uitgedaagd voor de camera's toe te geven dat D66 Europese belastingheffing wil. Ze verwees daarbij naar de Belgische premier Guy Verhofstadt en diens streven naar een federaal Europa. Verhofstadt is mede namens D66 en de VVD kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

In het Europese verkiezingsprogramma van D66 staat dat de partij 'op termijn' meer Europese belastingen wil. De btw zou deels naar Brussel moeten vloeien.

PVV onder vuur om samenwerking met Le Pen

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff is donderdagavond onder vuur genomen in het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De overige partijen uitten zware kritiek op de samenwerking tussen de PVV en het Front National.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang hekelde tijdens het debat in het tv-programma Nieuwsuur de 'vrienden van Wilders', en memoreerde dat voormalig FN-boegbeeld Jean-Marie le Pen de Holocaust een 'detail van de geschiedenis' heeft genoemd. "Daar zijn wij tegen", zei Tang.

De Graaff, voor wie het debat zijn eerste grote media-optreden was, verweerde zich door te stellen dat het alleen gaat om de politieke standpunten van het huidige Front National. "De samenwerking die wij zoeken, dat draait om politieke argumenten. Het Front National wordt geleid door Marine le Pen. Zij heeft krachtig afstand genomen van de woorden van haar vader."

VVD'er Hans van Baalen wees erop dat Le Pen senior straks opnieuw in het Europees Parlement wordt gekozen. "Je kunt niet zeggen: we hebben er niets mee te maken, maar we zitten wel samen in een fractie", zei ook D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld.

Even later kwamen De Graaff en Van Baalen opnieuw in botsing. De Graaff betichtte de VVD ervan geld weggegeven te hebben aan Griekenland en andere 'knoflooklanden'. Van Baalen bestreed dat, en stelde dat er geen schulden worden kwijtgescholden. "De PVV liegt en bedriegt", zei Van Baalen.

De 'Europese' lijsttrekkers van de grootste Nederlandse partijen gingen donderdagavond voor het eerst met elkaar in debat in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, die in Nederland op 22 mei worden gehouden. Het debat werd gehouden in Maastricht.

Hoogspringcoach: "Wereldrecord gaat er dit jaar aan"

De Russische hoogspringcoach Yevgeniy Zagorulko verwacht dat het wereldrecord hoogspringen bij de mannen dit jaar verbroken gaat worden. Dat zegt hij tegenover de krant Sport-Express. Het huidige record staat met 2,45 meter al sinds 1993 op naam van de legendarische Javier Sotomayor.

Zagorulko heeft met Elena Slesarenko (Athene 2004), Andrey Silnov (Peking 2008) en Anna Chicherova (Londen 2012) liefst drie olympisch kampioenen onder zijn hoede. "Een olympisch jaar is niet de beste tijd voor een wereldrecord. Iedereen is dan immers druk met olympische medailles. Twee jaar voor de Spelen is echter een ideale tijd om vol voor de records te gaan en dus het maximale eruit te halen", aldus de 71-jarige coach.

Vorig jaar steeg het niveau bij de mannen al naar grote hoogte. Voor het eerst sinds 1985 sprongen meerdere mannen over 2,40 meter of hoger. Mutaz Essa Barshim sprong over 2,40, terwijl de Oekraïner Bohdan Bondarenko zelfs twee keer 2,41 meter liet noteren. Daar werd hij ook wereldkampioen mee in Moskou. 

Een week geleden sprong de Canadees Derek Drouin ook over 2,40 meter. Opvallend was dat hij door een blessure het hele indoorseizoen moest missen en pas enkele dagen voor zijn sprong weer wat vertrouwen op had gedaan.

Barshim uit Qatar sprong in maart naar de wereldtitel indoor in Sopot (Foto: WikiCommons/Erik van Leeuwen)
Barshim uit Qatar sprong in maart naar de wereldtitel indoor in Sopot (Foto: WikiCommons/Erik van Leeuwen)

In het indoorseizoen werd dit jaar ook al buitengewoon goed gepresteerd. Aleksey Dmitrik sprong over 2,40 meter, maar zijn landgenoot Ivan Ukhov was de grote ster van de winter. Hij sprong niet alleen over 2,40 meter, maar ook over 2,41 en zelfs 2,42 meter. De Cubaan Sotomayor is de enige die ooit nog hoger heeft gesprongen, zowel indoor als outdoor.

De eerste grote ontmoeting van het outdoorseizoen staat gepland op 9 mei. In Doha vindt dan de eerste wedstrijd in het nieuwe Diamond League-seizoen plaats. Onder andere Drouin, Barshim en Ukhov zullen daar aan de start verschijnen.

Bondarenko, de grote ster van vorig jaar, heeft het indoorseizoen overgeslagen en ging op trainingsstage in onder meer Spanje, Italië en Zuid-Afrika. Hij zal op 11 mei de competitie oppakken tijdens de Golden Grand Prix in Tokyo.

Sotomayor springt 2,45 meter in Salamanca, 21 jaar later nog altijd het wereldrecord (Bron: YouTube)

Tomasson hoeft niet te vrezen voor ontslag

Jon Dahl Tomasson is volgend seizoen nog gewoon trainer van Roda JC, ongeacht de prestaties van de ploeg dit seizoen. Tomasson is bezig aan zijn eerste maanden als hoofdtrainer van Roda JC. Eind vorig jaar kwam hij over van Excelsior en volgde hij in Kerkrade Ruud Brood op.

Op dat moment stond Roda op de veertiende plaats met achttien punten. Vijftien wedstrijden later heeft Roda acht punten meer en is de club hekkensluiter in de Eredivisie. De kans op directe degradatie is groot. Alleen via winst op Go Ahead Eagles aanstaande zaterdag kan directe degradatie nog voorkomen.

Roda staat er dus beroerd voor. Toch is technisch manager Leon Vlemmings van meninng dat de keuze om Tomasson binnen te halen, de juiste was. "Ik snap dat de buitenwereld nu naar schuldigen zoekt, maar wij zijn tevreden over hem."

"Omdat we precies weten hoe hij werkt", vervolgt Vlemmings in gesprek met Voetbal International. "Het is Jon niet te verwijten dat we staan waar we staan. Dat heeft met heel andere zaken te maken. Als jij in zes jaar tijd drie keer in deze situatie terechtkomt als club, dan moet je jezelf afvragen of dat nog toeval is. Hoe dit seizoen ook afloopt, Jon gaat absoluut door als trainer", aldus Vlemmings.

Ibrahimovic: "Sluit af in Parijs"

Zlatan Ibrahimovic heeft duidelijkheid verschaft. De Zweedse superster van Paris Saint-Germain laat weten dat hij zijn carrière in Parijs afsluit. Ibrahimovic maakte in 2012 de overstap van AC Milan naar het steenrijke PSG.

In de Franse hoofdstad werd Ibrahimovic de grote ster in de miljoenenploeg, gefinancierd door Qatarese investeerders. Afgelopen seizoen won hij met de Parijzenaars de Franse landstitel en prolongatie is slechts een kwestie van tijd.

De Zweed heeft het goed naar zijn zin en laat dan ook weten dat hij PSG niet zal verlaten. "Mijn contract loopt hier nog twee seizoenen door en ik ben hier gelukkig", zegt hij tegen CalcioNews24. "Ik lees soms geruchten dat ik zou vertrekken, maar ik wil duidelijk hebben dat ik dat niet van plan ben."

Met PSG reikte Ibrahimovic de afgelopen twee jaar tot de kwartfinale van de Champions League, een van de weinige hoofdprijzen die hij nog nooit won. "Ik maak deel uit van iets moois en hoop dat nog enige tijd te doen. Mijn loopbaan zal ik bij Paris Saint-Germain afsluiten."

Ibracadabra heeft bij PSG dus een contract tot de zomer van 2016. Zodra deze verbintenis is afgelopen, is de Zweed 34 jaar. De loopbaan van Ibrahimovic bracht hem onder meeer langs Ajax, Juventus, Internazionale en FC Barcelona.

Amsterdam pakt plasticsoep in grachten aan

In het water van de Amsterdamse grachten mag geen plastic meer drijven. Hetzelfde geldt voor het IJ en de havengebieden van de hoofdstad. Om deze doelstellingen te halen hebben twaalf partijen donderdag een manifest ondertekend om de 'plasticsoep' aan te pakken.

Organisaties en bedrijven zoals Waternet en rondvaartrederijen, hebben afgesproken meer voorlichting te geven over de gevolgen van plastic afval in de grachten. Ook moet de samenwerking leiden tot nieuwe technieken om het water schoon te maken en te houden.

Ook zal jaarlijks een grote gezamenlijke schoonmaakactie van de grachten plaatsvinden. Het ingezamelde afval wordt zo veel mogelijk gerecycled. Als dat niet meer kan, hoopt de Amsterdam Economic Board, een van de ondertekenaars van het manifest, dat Amsterdam de plasticsoep kan omzetten in bruikbare brandstof.

Amsterdam, waarvan het oppervlak voor een kwart uit water bestaat, is volgens de initiatiefnemers de eerste stad ter wereld die zulke afspraken maakt. Het is hoognodig, stellen zij. Stukjes plastic komen via rivieren in zee terecht, waar het materiaal een groot probleem vormt voor de natuur. Plastic brokkelt af en dieren denken dat de felgekleurde stukjes voedsel zijn en eten ze op. Via vissen kan het plastic weer op het bord van de consument terechtkomen.

Bredase rapper rapt jodenhaat

De Marokkaans-Bredase rapper Ismo test de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Hij legt even rap uit hoe God (Allah) het geloof (de islam) bedoelt.

Zo haat hij Joden nog meer dan nazi's, geeft hij flikkers geen hand en is hij onaantastbaar want alleen God kan hem breken. Verder speelt vooral 'doekoes' (geld) een belangrijke rol in zijn Nederlandstalige strijdrap, dat geld wil hij graag laten zien aan zijn 'vijand'. Wie die vijand is is niet helemaal duidelijk. Zoals gebruikelijk is, is de rapper al in de slachtofferrol gedoken en twitterde dat zijn woorden verdraaid zijn en tegen hem worden gebruikt.


Ismo - #Eenmans (Bron Youtube - Ismo.)

PSV'ers met WK-droom: "Moeten winnen"

De selectie van PSV herbergt enkele spelers die mogen dromen van het WK. Voor hen zou het spelen van Play-Offs dan ook zeer slecht uitkomen. Bondscoach Louis van Gaal houdt in mei drie oefenstages in Hoenderloo.

De keuzeheer wil dan spelers aan het werk zien van wie hij nog niet zeker weet of ze de WK-selectie halen. Eigenlijk zou Van Gaal vrijdag de namen voor deze stages bekendmaken, maar dat wordt nu maandag. De afloop van de Eredivisie is daarbij bepalend.

PSV staat momenteel op een vierde plaats, welke recht geeft op het spelen van voorronde Europa League. Mochten de Eindhovenaren een of meerdere plaatsen zakken, dan zijn ze veroordeeld tot het spelen van Play-Offs om Europees voetbal.

"Als we het kunnen vermijden, zou ik het zeker willen. Zaterdag moeten we winnen van NAC en dan zijn we vierde", laat verdediger Jeffrey Bruma weten aan NOS. Bruma is een van de spelers die mogelijk kans maakt op een WK-selectie.

Verder zijn ook Jetro Willems, Adam Maher, Stijn Schaars, Karim Rekik, Luciano Narsingh en Memphis Depay al eerder opgeroepen door Van Gaal. "Natuurlijk wil je er vanaf het begin bij zitten om daar goed te trainen. Dat is belangrijk", laat Depay weten.

PSV speelt komende zaterdagavond om 18:45 in eigen huis tegen NAC Breda. Bij winst zijn de Eindhovenaren verzekerd van de vierde plaats.

Polen steunen OS-kandidatuur Krakau niet

Een meerderheid van de Polen staat niet achter de poging van Krakau om de Olympische Winterspelen van 2022 binnen te halen. Bij een peiling bleek donderdag dat slechts 31 procent van de 1100 ondervraagden het sportevenement ziet zitten. 58 procent was tegen. Op 25 mei kunnen inwoners van Krakau zich in een referendum uitspreken over de kandidatuur.

Voorzitter Jagna Marczulajtis-Walczak van de Krakause kandidatuur trok zich twee weken geleden terug. Haar man werd ervan beschuldigd dat hij journalisten geld had geboden voor positieve verhalen. De organisatie achter de kandidatuur stelt echter dat de peiling werd gehouden voordat de promotiecampagne was begonnen.

Krakau is niet de enige stad waar de inwoners sceptisch staan tegenover de Winterspelen. Ook in Oslo houdt de steun niet over. De Noorse hoofdstad moet bovendien nog financiële steun van de overheid krijgen. Eerder besloot München af te zien van een kandidatuur nadat de bevolking van de Beierse hoofdstad in een referendum tegenstemde.

Behalve Krakau en Oslo zijn ook Almaty, Beijing en Lviv in de race voor de organisatie. Die laatste stad lijkt door de crisis in de Oekraïne al kansloos, maar heeft wel aangegeven de hoop nog niet te laten varen.

In juli maakt het IOC bekend welke steden afvallen voor de Winterspelen van 2022. Een jaar later wordt de gaststad verkozen. In 2018 worden de Winterspelen in het Zuid-Koreaans Pyeongchang gehouden.

Meer Call of Duty 2014 op 4 mei

In onderstaande teaserfilmpje wordt het subtiel aangegeven: de nieuwe Call of Duty wordt over drie dagen bekendgemaakt. Op 4 mei zullen we zien waar Sledgehammer Studios mee bezig is geweest de laatste paar jaar.

De nieuwe Call of Duty zal de eerste zijn die gebruikmaakt van een driejarig ontwikkelcyclus, en Activision heeft al aangegeven dat het spel met next-gen in het achterhoofd is gemaakt. Op 4 mei weten we meer, maar ondertussen heeft GameInformer de scoop door de eerste ingame screenshot in volle glorie te tonen. Zij komen ook op 4 mei uit met de digitale versie van hun blad met alle ins- en outs over de nieuwe game, inclusief de titel van deze Call of Duty.

Ingame CoD

Azerbeidzjan krijgt volgend jaar F1-race

De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku wordt volgend jaar de plaats van handeling van een Formule 1-race. Dat heeft het Ministerie voor Jeugd en Sport van het land donderdag bekendgemaakt. Eind deze maand wordt volgens een woordvoerster het definitieve contract getekend. De race zou kort na de Europese Spelen in juni moeten worden verreden.

Sinds 2012 wordt er op een stratencircuit in Baku geracet. Of de F1-bolides daar ook hun rondjes zullen rijden is nog onbekend. Het circuit voor de Grand Prix wordt pas later deze maand bekendgemaakt.

De Formule 1 trekt sinds dit jaar de voormalige Sovjet-Unie in. In oktober wordt er voor het eerst geracet in de Russische badplaats Sochi, waar in februari de Olympische Winterspelen werden gehouden.

Azerbeidzjan probeert zich de laatste jaren als een sportland te manifesteren. Het probeerde de Olympische Spelen van 2016 en 2020 binnen te halen. In 2011 was het WK boksen in het land en volgend jaar worden de eerste Europese Spelen er gehouden. Dat toernooi wordt een soort mini-Olympische Spelen voor Europese atleten.

Vandewalle opnieuw tijdritkampioen van België

Wielrenner Kristof Vandewalle is donderdag voor de derde keer op rij kampioen tijdrijden van België geworden. De Trek-rijder had 56.42 minuten nodig voor de 44,4 kilometer rond Hooglede-Gits. Daarmee was hij zestien seconden sneller dan zijn Lotto-Belisol-concurrent Tim Wellens. Pieter Serry van Omega Pharma-Quick-Step werd in dezelfde tijd als Wellens derde.

Philippe Gilbert nam zijn goede vorm van de laatste weken mee naar de Belgische titelstrijd. De BMC-kopman werd op 24 tellen van Vandewalle vierde. Stijn Devolder (Trek) was de nummer vijf.

Vandewalle volgde met zijn zege zichzelf op als drager van de zwart-geel-rode kampioenstrui. Vorig jaar bleef hij Gilbert en Philippe Vermote voor. In 2012 klopte hij Ben Hermans en Gilbert. Met zijn derde titel is Vandewalle nu gedeeld recordhouder. Ook Leif Hoste en Marc Wauters wonnen drie keer.

Opnames communicatie MH370 vrijgegeven

Een rapport over de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines is vandaag openbaar verschenen. Hierin vraagt Maleisië aan de Verenigde Naties om te overwegen een systeem te introduceren waarmee vliegtuigen in real-time kunnen worden gevolgd.

Het rapport, dat op 9 april is uitgebracht maar nu pas openbaar gemaakt, verwijst naar de verdwijningen van vlucht MH370 en het verdwenen vliegtuig van Air France in 2009. Om duidelijk te maken dat een real-time systeem kan helpen bij het sneller opsporen van verdwenen vliegtuigen.

Dat het vliegtuig nadat het van de radar verdween nog was opgedoken op een militaire radar, wordt ook nog besproken in het rapport. Er werd geen verdere actie ondernemen omdat het vliegtuig als 'vriendschapelijk' werd beschouwd. Maar dat het vliegtuig als vriendschappelijk werd beschouwd ondanks dat alle communicatie was weggevallen en de transponder niet ingeschakeld was, wordt verder niet in het rapport toegelicht.

Tony Abbott, premier van Australië, heeft aangegeven dat de zoektocht naar de het verdwenen vliegtuig een nieuwe fase in gaat. Het kan nu mogelijk nog zes tot acht maanden duren tot het vliegtuig gevonden wordt. De zoektocht naar vlucht MH370 is de grootste in geschiedenis van de luchtvaart.

Project Cars op PlayStation 4

Slightly Mad Studios is bezig met Project CARS en de studio laat nu wat meer ingame beelden zien op PlayStation 4. Daarbij melden ze dat het spel gebruik gaat maken van Sony's VR-helm, Project Morpheus.

De racegame gaat allerlei soorten auto's op allerlei tracks laten rijden. AUthenticiteit staat voorop, dus de makers zijn met bekende racecoureurs, zoals ex-Stig Ben Collins, Nicolas Hamilton en Oli Web de baan op gegaan om de nuances te snappen. Foto's scans en allerlei andere middelen zijn gebruikt om elke track, maar ook auto, zo echt mogelijk na te maken. Om de onderstaande screenshots te maken zegt de ontwikkelaar simpelweg op pauze te hebben gedrukt tijdens het rijden en daar een screenshot van te maken. Project CARS draait op PlayStation 4 1080p met 60fps.

Tip: neem een keukenrol, dat neemt vocht, zoals kwijl, beter op. Project CARS komt in november uit, voor pc, PlayStation 4, Xbox One, Steam OS en Wii U.

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Project CARS

Gentenaar: "Hele seizoen is gewoon klote"

Dennis Gentenaar moet vanwege een blessure de laatste reguliere competitiewedstrijd van N.E.C. Nijmegen missen. De doelman kijkt terug op een teleurstellend seizoen.

N.E.C., dat zaterdag op bezoek gaat bij kampioen Ajax, staat op de voorlaatste plek. De voorsprong op hekkensluiter Roda JC is slechts drie punten. "Dit hele seizoen is gewoon klote verlopen. We hadden al meteen gezeik", zegt Gentenaar over de afgelopen jaargang tegen Voetbal International.

"Een paar flinke ketsers, een trainer (Alex Pastoor, red.) die eruit vliegt. Dat had voor mij niet gehoeven en het heeft ons ook niet verder geholpen", aldus de 38-jarige keeper. "Ik zat net hier toen het gebeurde, maar hoorde niet dat er spelers klaar waren met hem of zo."

Volgens Gentenaar is het in Nijmegen na het ontslag van Pastoor nooit meer rustig geworden. "We hebben nooit eens een serie van een paar overwinningen gehad. Dan blijf je achter de feiten aanhobbelen. Ik denk dat er best wel kwaliteit in de groep zit, maar als team hebben we niet gefunctioneerd."

Hekkensluiter Roda JC heeft een beter doelsaldo dan NEC, wat betekent dat de Nijmeegse formatie nog rechtstreeks kan degraderen uit de Eredivisie. NEC moet in dat geval verliezen bij Ajax, terwijl Roda een zege moet pakken bij Go Ahead Eagles.

Darth Vader versus bokser in Kiev

Er bestaat een kleine kans dat de Oekraïense hoofdstad Kiev binnenkort niemand minder dan Darth Vader, figuur uit de Star Wars-filmcyclus, als burgemeester heeft. Iemand met de naam Darth Nikolajevitsj Vader heeft zich ingeschreven voor de burgemeestersverkiezingen op 25 mei en hij neemt het onder anderen op tegen ex-topbokser Vitali Klitsjko.

De Oekraïense Darth Vader, uitgedost met helm en cape zoals in de filmreeks, deed eerder ook een poging om zich in te schrijven voor de presidentsverkiezingen, maar werd afgewezen omdat zijn papieren niet klopten. Volgens het plaatselijke kiescomité in Kiev kloppen de papieren nu wel. Vader doet overigens ook mee aan de burgemeestersverkiezingen in Odessa.

Darth Vader versus Klitsjko in Kiev
Darth Vader versus Klitsjko in Kiev (Foto: ANP)

Kantoor-NS'ers gaan troep opruimen

De NS zet vrijdag op verschillende plekken in het land kantoormedewerkers in om de ergste losse rommel in de treinen op te ruimen. Doordat er landelijk vele schoonmakers in staking zijn, worden treinreizigers de laatste dagen geconfronteerd met veel niet geleegde prullenbakken, viezigheid en troep die door de coupés slingert.

Het is nog onbekend hoeveel werknemers van het spoorbedrijf met een vuilniszak door de trein zullen gaan. Er worden alleen personeelsleden ingezet die zich daar vrijwillig voor opgeven en de inschrijving hiervoor loopt nog, meldde NS donderdagavond.

De maatregel is vooral bedoeld om "de ergste nood te ledigen en onveilige situaties te voorkomen". "NS beseft dat dit een druppel op de gloeiende plaat is, maar zo trachten wij overlast voor de reiziger waar mogelijk te minimaliseren", aldus de gedupeerde onderneming.

Medewerkers NS nemen vuilniszak in de hand
Kantoor-NS'ers gaan troep opruimen (Foto: ANP)

United en Arsenal volgen situatie Fàbregas

Cesc Fàbregas zou aan het einde van dit seizoen kunnen vertrekken bij FC Barcelona. Arsenal en Manchester United zijn derhalve in opperste staat van paraatheid. FC Barcelona is bereid om te luisteren naar een bod op de aanvallende middenvelder, begrijpt Goal.

Fàbregas kwam in de zomer van 2011 van Arsenal naar Barcelona, de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Zijn tweede verblijf in Catalonië is echter geen onverdeeld succes. Onder de diverse trainers van de afgelopen seizoenen, slaagt Fàbregas er maar niet in om een onomstreden waarde te worden.

Bij Barcelona heeft de Spaans international nog een contract tot de zomer van 2016. Barcelona staat daarom open voor een vertrek, maar dan moet wel het juiste bedrag op tafel komen.

De speler zelf zou ook wel oren hebben naar een terugkeer naar de Premier League. Bij de soçios van Barça is Fàbregas het zwarte schaap geworden en werd hij onlangs tijdens de 2-1 zege op Athletic Bilbao door de eigen fans uitgefloten.

In zijn periode bij Arsenal groeide Fàbregas uit tot een van de beste spelers ter wereld en vormde hij samen met aanvaller Robin van Persie een uitstekend duo in het Emirates Stadium. Dat deed Barcelona destijds besluiten om hem voor ruim 34 miljoen euro naar Camp Nou te halen.

Maar behalve Arsenal is ook Manchester United een optie. The Red Devils waren afgelopen zomer ook al gecharmeerd van Fàbregas, die zondag overigens 27 jaar wordt. Tot twee keer toe deed toenmalig manager David Moyes een bod, maar beide keren bleek het tevergeefs.

Inmiddels is Moyes echter ontslagen bij United en is het de vraag of de nieuwe manager ook brood ziet in de komst van de Spanjaard.

50Plus wil 'inbreken' bij Europa-debat

Het eerste grote televisiedebat voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei vindt donderdagavond plaats in het televisieprogramma Nieuwsuur. Uit onvrede over de selectiecriteria zal lijsttrekker Toine Manders van ouderenpartij 50Plus op de uitzending proberen in te breken via Twitter.

Manders zegt het in een reactie oneerlijk te vinden dat zijn partij niet is uitgenodigd. Om ook '50-plussers en gepensioneerden' een stem te geven hoopt hij dat ze donderdagavond massaal hun stem zullen laten horen via het sociale medium. Zo denkt Manders dat het geluid van 50Plus alsnog doordringt tijdens het debat.

In het eerste tv-debat voor de Europese parlementsverkiezingen nemen de lijsttrekkers van acht partijen het tegen elkaar op: Esther de Lange (CDA), Marcel de Graaff (PVV), Paul Tang (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Sophie in 't Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks), Dennis de Jong (SP) en Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

"Deze partijen zijn vertegenwoordigd in zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement", zegt adjunct-hoofdredacteur van Nieuwsuur Rob Koster donderdagmiddag. "Je moet ergens een grens trekken en dat hebben wij hier gedaan. Ik weet uit ervaring dat je nooit iedereen tevreden kunt houden bij de televisie."

Aan de Europese verkiezingen doen in totaal negentien Nederlandse partijen mee. Ouderenpartij 50Plus is momenteel niet vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Manders werd in oktober voorgedragen als lijsttrekker voor 50Plus. Tot die tijd zat hij in het parlement namens de VVD. Sindsdien is hij onafhankelijk lid.

Het debat is te zien vanaf 21.30 uur op Nederland 2.

Politie bezet Zwolse wijk na melding wapengeweld

In de Zwolse wijk Holtenbroek zijn sinds donderdag 16.00 uur veel agenten op de been. De politie heeft een anonieme melding van wapengeweld binnengekregen en neemt daarom 'het zekere voor het onzekere', zo meldt een woordvoerder. "Dit nemen we zeer serieus." Over de inhoud van de dreiging kan ze geen mededelingen doen.

De melding volgt op een schietpartij vrijdag in de Buxtehudestraat. De politie neemt daarom 'preventieve maatregelen' om een nieuw incident te voorkomen. Er zijn meerdere eenheden actief. "Zij hebben zich opgesteld langs toegangswegen naar de wijk. Automobilisten wordt gevraagd waar ze naar toe gaan en moeten hun identiteitsbewijs laten zien", vertelt de woordvoerder.

De schietpartij in de Buxtehudestraat vond vrijdagavond plaats. De politie heeft het vermoeden dat een groep mensen van tien tot vijftien personen zich daar op straat bevond en dat er een ruzie is ontstaan die escaleerde. Daarbij zouden schoten zijn gelost. Een persoon zou daardoor gewond zijn geraakt. Hij heeft zich later bij een ziekenhuis gemeld.

De politie is een onderzoek begonnen naar het incident en roept getuigen op zich te melden. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

[vid] Huiveringwekkend filmpje uit rampschip Sewol

Terwijl het Zuid-Koreaanse rampschip Sewol al sterk overhelde nam een 17-jarige jongen aan boord een filmpje op met zijn mobieltje. Na zijn dood ontdekte de familie van Su-hyeon de beelden op het toestel. Ze geven een huiveringwekkende indruk.

"Worden we een Titanic?", vraagt een van de vele scholieren aan boord zich af. "Dit is leuk!", roept iemand die zich de ernst van de situatie niet realiseert. Ondertussen roept de bemanning de passagiers op om op hun plek te blijven. Op de achtergrond neuriet iemand zelfs de Titanic-titelsong.

Andere kinderen zijn al in paniek. "Dit lijkt het einde" roept iemand. "Ik wil eraf. Ik meen het." Een van de scholieren wil zijn laatste woorden op laten nemen. "Papa, mama, ik hou van jullie", spreekt hij nog in.

Nadat filmer Su-hyeon dood was gevonden, kreeg zijn familie de persoonlijke spullen van de jongen terug. Zijn vader Park Jong-dae trof het filmpje aan op het mobieltje en besloot het deze week openbaar te maken. Hij vond dat de Zuid-Koreanen het moesten bekijken om er lessen uit te trekken.

Onder de ruim 300 doden en vermisten door de scheepsramp zijn zo'n 250 kinderen. Twee weken na de ramp zijn nog altijd bijna 90 mensen niet teruggevonden.

Overmars: "We geloven in Europees succes"

Marc Overmars beseft dat het moeilijk is voor Ajax om terug te keren in de top van Europa. In een interview met Voetbal International spreekt de technisch directeur de hoop uit dat Ajax weer succesvol kan worden in Europa.

"Bij de laatste acht van de Champions League zie je vrijwel altijd dezelfde clubs terug. Maar zelfs de grootste clubs hebben te maken met cyclussen", aldus Overmars. "Het zal lastig worden structureel terug te keren aan de Europese top. Als je naar Ajax kijkt: we hebben in de jaren zeventig en negentig een gouden periode gehad. Volgens de golfbewegingen zou er nu weer wat moois kunnen aankomen."


Overmars erkent dat Ajax zich dan niet weer moet laten aftroeven door clubs als Red Bull Salzburg en Steaua Boekarest. "We geloven nog steeds in Europees succes. Hoe hard de klap van Salzburg ook was. De puzzelstukjes moeten een keer in elkaar vallen."

Ondanks de landstitel was het seizoen van Ajax er niet één met heel veel glans. "Dat heeft Frank de Boer ook meerdere malen aangegeven. Niet voor niets heeft hij voorin veel geschoven met spelers. Het voetbal mag attractiever, maar aan de andere kant heb ik vaak met een gerustgesteld gevoel zitten kijken."

Verenigde Staten in 2016 gastheer Copa América

De Copa América wordt in 2016 in de Verenigde Staten gespeeld. De voetbalbonden Concacaf en Conmebol hebben dat donderdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat het kampioenschap van Zuid-Amerika buiten dat werelddeel wordt gespeeld.

Voor het toernooi in de VS doen naast de tien Zuid-Amerikaanse landen zes landen mee van de Concacaf, de bond van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Behalve gastheer de Verenigde Staten en Mexico zijn dat de winnaar van de Caribbean Cup en de winnaar van de Central American Cup. Beide toernooien worden dit jaar gespeeld.

Bij de Gold Cup, het continentale kampioenschap van de Concacaf, worden de laatste twee tickets verdeeld. Die gaan naar de twee landen die bij dat toernooi het hoogst eindigen en nog niet geplaatst zijn.

De Copa América kent al langer niet-Zuid-Amerikaanse deelnemers. Sinds 1993 worden telkens twee gastlanden uitgenodigd. Mexico deed al zeven keer mee en was zelfs twee keer verliezend finalist, de VS kreeg drie keer een uitnodiging. Ook Costa Rica deed drie keer mee en Honduras was eenmaal te gast.

Pornosterren boos op Samuel L. Jackson

Eindbaas Samuel L. Jackson kijkt graag naar porno, maar wil daar niet voor betalen. Daar zijn de pornosterren niet echt blij mee.

In een recentelijk interview noemde Jackson de porno-website Redtube nog één van de beste uitvindingen van de afgelopen vijftig jaar. Redtube is een website waar bezoekers gratis naar pornografische video's kunnen kijken. 

Enkele acteurs en actrices uit de porno-industrie eisen nu een excuses van Jackson. Redtube zou niets meer zijn dan een site waarop mensen illegaal video's die gestolen zijn uploaden. "Superhelden stelen geen porno," zo zegt iemand uit de industrie.

Actrice Catalina Cruz roept zelfs iedereen op tot een boycott op de films van Jackson. "Hollywood is fel tegen de piraterij van mainstream-films, maar denken ondertussen dat het stelen van een pornovideo van vijf minuten geen probleem is," voegt Cruz toe.

[vid] Filmpje dansende dikke tieten internethit

Een simpel maar briljant filmpje met een paar dikke tieten is viral gegaan. In ruim twee weken tijd is de tietenvideo al ruim 800.000 keer bekeken. Maar helaas heeft YouTube de video zojuist offline gehaald wegens 'ongepaste inhoud'.

Seline Von Nass, die een blog bijhoudt over seks en aanverwante zaken, heeft iets opmerkelijks gevonden om de aandacht te trekken. Ze zette een GoPro, een camera voor op je hoofd, op haar kop en richtte deze in haar topje. Vervolgens besloot zij bijna twee minuten te joggen.

Je ziet uiteraard geen flikker, maar toch laten de beelden weinig aan de verbeelding over. Het filmpje is dan ook een ware internethit.

Overigens valt op Selines blog nog meer smakelijks te bewonderen. Zo heeft zij enkele foto's geplaatst van haar tieten, en zelfs een kiekje in het broekje.

Daarnaast kun je leuke dingen doen met deze camera's. Onlangs richtte een vrouwtje met een lekkere kont deze camera op haar achterwerk en ging op de motor zitten. Deze video is hier te bekijken.

Filmpjes met tieten, altijd leuk!

Assenaar gepakt voor dierenmishandeling

Een 25-jarige man uit Assen is donderdag aangehouden op verdenking van dierenmishandeling. Hij zou de afgelopen twee maanden betrokken zijn bij tien incidenten in de Drentse hoofdstad. Daarbij werden dieren op kinderboerderijen of bij mensen thuis mishandeld. Sommige dieren werden gedood.

Het gaat onder meer om eenden, konijnen en kippen. De politie begon een onderzoek naar de mishandelingen en kwam mede dankzij de informatie die een anonieme tipgever aanleverde, uit bij de 25-jarige. De man zit vast en wordt verhoord.

Microsoft komt met oplossing voor lek Internet Explorer

Microsoft heeft om 19.00 uur een update voor Internet Explorer vrijgegeven. De update is een oplossing voor het lek dat afgelopen weekend werd ontdekt en waarbij indringers de volledige controle over een computer konden overnemen. Opmerkelijk is dat de update ook beschikbaar is voor XP. Microsoft wilde dit eerder niet doen omdat het dat besturingssysteem niet meer ondersteunt.

Ook komt de update eerder dan verwacht. Microsoft had eerder aangegeven dat de oplossing nog enkele weken kon duren. Algemeen directeur Adrienne Hall laat weten dat het bedrijf heeft besloten om het probleem snel op te lossen omdat het de veiligheid van zijn producten 'zeer serieus' neemt.

Gebruikers van Explorer die automatische updates hebben ingeschakeld, hoeven niets te doen. De update wordt bij hen vanzelf geïnstalleerd. Anderen moeten hem zelf downloaden. Microsoft bracht de problemen zaterdag naar buiten. Vervolgens waarschuwden de Amerikaanse en Britse autoriteiten mensen om de browser niet meer te gebruiken. De Nederlandse politie volgde dinsdag.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf echter aan dat er geen aanwijzingen zijn dat in Nederland op grote schaal misbruik werd gemaakt van het lek.

Anouk geniet met volle teugen van zwangerschap

De hoogzwangere Anouk heeft donderdag een foto van haar dikke buik met de wereld gedeeld. "Genieten van het zwanger-zijn. Alleen een beetje moe", schrijft ze bij het kiekje op Instagram. Eind maart maakte de zangeres bekend dat ze in verwachting is. Omdat de mededeling vlak voor 1 april werd gedaan dachten veel mensen in eerste instantie aan een grap.

De 39-jarige Anouk is al moeder van vier kinderen. Tijdens haar huwelijk met Remon Stotijn, bekend van de Nederlandse groep Postman, kreeg ze zoons Benjahmin en Elijah en dochter Phoenix. Aan haar relatie met rapper Unorthadox hield ze een jongetje over, genaamd Jesiah. Wie de vader van haar aanstaande spruit is, is onbekend.

Nederland stuurt tweede schip naar Somalië

Nederland stuurt nog een schip naar Somalië om de piraterij voor de kust van het Afrikaanse land te stoppen. Zondag vertrekt de Zr.Ms. De Zeven Provinciën vanuit Den Helder. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag. Het neemt tot eind augustus deel aan de missie Atalanta van de Europese Unie.

Het nieuwe schip telt een 220-koppige bemanning en staat onder leiding van commandant Ruud Schoonen. In Malta komen bovendien 22 Maltezers aan boord, die met de Nederlanders gaan samenwerken. De missie wordt aangestuurd vanaf het Duitse vlaggenschip FGS Brandenburg.

Belangrijkste taken zijn het verstoren van piraterij in de Golf van Aden en Indische Oceaan, het beschermen van kwetsbare scheepvaart en het escorteren van schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat programma verstrekt voedsel aan vluchtelingen, inwoners van Derde Wereldlanden en aan mensen die zijn getroffen door een ramp.

De marine doet al sinds 2008 mee aan de bestrijding van de piraterij. Zodoende vaart op dit moment ook de Zr.Ms. Evertsen voor de Somalische kust. Het schip neemt echter deel aan een andere missie, namelijk Ocean Shield van de NAVO.

Amerikanen eten minder cornflakes van Kellogg's

Kellogg's heeft 5,5 procent minder cornflakes en andere ontbijtgranen verkocht op de Amerikaanse thuismarkt. Dat had zijn weerslag op de omzet van het voedingsmiddelenbedrijf, die drie procent lager uitkwam op 3,7 miljard dollar (2,7 miljard euro). Door kostenbesparingen wist Kellogg's nog wel 406 miljoen euro winst te maken, tegen 311 miljoen een jaar eerder.

Consumenten in de Verenigde Staten laten de cornflakes van Kellogg's vaker in het schap staan. Ze grijpen liever naar alternatieven als Griekse yoghurt en sandwiches van fastfoodketens. Ook zijn er meer merken die cornflakes aanbieden, wat Kellogg's in de portemonnee voelt. In Europa verkocht Kellogg's juist 2,3 procent meer dan een jaar eerder.

Om de concurrentieslag te winnen produceert Kellogg's tegenwoordig een drinkbare variant van ontbijtgranen met melk, die door het gebruiksgemak de verkoopcijfers weer moet stimuleren.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 13

Birmingham vormt donderdag het decor voor de dertiende speelronde van de Premier League of Darts. Het is na Londen de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk met haar één miljoen inwoners, hiervan zullen een paar duizend zich verzamelen voor de beste acht darters ter wereld.

Met name voor Gary Anderson is het treffen met Michael van Gerwen een belangrijk duel. Na de twee gelijke spelen van vorige week staat de Schot vijfde en moet hij dus Taylor of Wright voorbij. Tijdens het vorige treffen in Leeds won Mighty Mike door op het nippertje de laatste drie legs te pakken. Van Gerwen bewees daarmee andermaal erg goed met de rug tegen de muur te kunnen spelen. Ook op het afgelopen WK gebeurde iets vergelijkbaars: de Schot kwam 3-1 in sets voor en leek Van Gerwen te gaan uitschakelen, maar de Brabander vocht knap terug en won in die wedstrijd eigenlijk het WK.

Het is alweer tijd voor de 39ste editie van de klassieker. Voor de eerste keer in lange tijd ligt de druk niet bij Raymond van Barneveld, maar bij zijn eeuwige rivaal Phil Taylor. The Power is nog altijd niet zeker van een plek bij de bovenste vier, daarentegen heeft Van Barneveld al zekerheid. Toch zal Barney graag bovenaan willen eindigen want dat is hem in negen jaar Premier League nog niet gelukt. Echter, de laatste keer dat Barney van Taylor won was tijdens de UK Open van 2008. Van Barneveld en Taylor vochten te Birmingham twee eerdere wedstrijden uit, beide werden gewonnen door de man uit Stoke on Trent.

Premier League - Birmingham    
Robert Thornton (Sch) vs Dave Chisnall (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Phil Taylor (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Gary Anderson (Sch)
Adrian Lewis (Eng) vs Peter Wright (Sch)
Dave Chisnall (Eng) vs Phil Taylor (Eng)

 

Alle wedstrijden van de Premier League Darts zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl. Vanaf 23.40 uur is er een samenvatting op RTL7.

Oekraïne voert dienstplicht in

Oekraïne voert per direct de dienstplicht in vanwege de onrust in het Oost-Europese land. Dat heeft de regering per decreet besloten, meldde de BBC donderdag.

De maatregel kwam nadat pro-Russische separatisten eerder op de dag opnieuw een overheidsgebouw in bezit hadden genomen in de stad Donetsk in het oosten van het land. Kiev raakt steeds meer de greep op het oosten kwijt. De Oekraïense regering verwijt Rusland achter de onrust in de regio te zitten. President Oleksandr Toertsjinov zei woensdag dat de veiligheidstroepen op sommige plaatsen de regie hadden verloren.

Albasini boekt tweede ritzege in Romandië

Michael Albasini heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Zwitserse renner van Orica-Greenedge bleef donderdag na een rit van 166 kilometer in de straten van Montreux de Fransman Tony Hurel (Europcar) en de Italiaan Giacomo Nizzolo (Trek) voor. De Nederlander Moreno Hofland raakte ingesloten en eindigde buiten de top tien.

Albasini neemt dankzij zijn tweede ritzege de gele leiderstrui over van Michal Kwiatkowski, dinsdag de winnaar van de proloog. De Pool staat nu met een achterstand van vijf seconden op de tweede plaats. Ramunas Navardauskas staat op tien seconden derde. Chris Froome, de winnaar van vorig jaar, is de nummer acht.

Vrijdag staat in de Ronde van Romandië de koninginnenrit van Le Bouveret naar Aigle op het programma. De Zwitserse rittenkoers duurt tot en met zondag.

De filmtips voor de maand mei

In de maand mei verschijnen verschillende grote titels in de bioscoop. Films als Maleficent met Angelina Jolie, Edge of Tomorrow met Tom Cruise, Muppets Most Wanted en X-Men: Days of Future Past zullen ongetwijfeld voor volle zalen zorgen. Ook het Filmfestival van Cannes is in aantocht en zal op 14 mei zijn deuren openen met de film Grace of Monaco. Onder leiding van juryvoorzitter Jane Campion (The Piano) strijden veelbelovende filmtitels als Foxcatcher met Channing Tatum en The Search van de Oscarwinnende regisseur Michel Hazanavicius (The Artist) dit jaar om de prestigieuze Gouden Palm.

In de filmmaand mei wordt in verschillende filmzalen Kaze Tachinu (The Wind Rises), de laatste film van de legendarische Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki, vertoond. De grote inspiratiebron voor filmstudio’s als Pixar en Disney stopt er na 11 films definitief mee. Wie nog niet bekend is met het werk van Miyazaki hoeft alleen maar het sprookjesachtige Spirited Away uit 2001 te zien. Ook met meesterwerken als het ontroerende My Neighbor Totoro uit 1988, Princess Mononoke uit 1997 en het uit 2008 afkomstige Ponyo stal de Japanse virtuoos menig filmhart en met zijn tijdloze oeuvre zal hij ook toekomstige filmmakers en kunstenaars kunnen inspireren.


Irakezen maken daken van oud verkiezingsmateriaal

Terwijl in Irak de stemmen een dag na de verkiezingen nog worden geteld , struinen arme burgers door de straten om verkiezingsposters en lijsten te verzamelen. Dat meldt persbureau AFP donderdag. De Irakezen hopen de voorwerpen te verkopen of op creatieve wijze te hergebruiken.

Het zijn geen vandalen of politieke activisten, maar mensen die een extra zakcentje hopen te verdienen door enorme posters van premier Nouri Al-Maliki van de muur te scheuren of posterframes uit de grond te rukken.

"We danken God voor de regenstormen waardoor we deze posterframes uit de grond kunnen tillen", zegt Jaafar, terwijl zijn vriend in het volle zicht van de politie een enorme lijst versleept. "We danken ook alle kandidaten voor hun gulheid om ons dit materiaal te schenken zonder er iets voor terug te verwachten." Jaafar lacht er sarcastisch bij, alsof hij stiekem refereert aan de enorme corruptie die het land teistert.

Sommige politici gebruikten grote ijzeren frames om de posters op hun plek te houden. Veel Irakezen gebruiken het materiaal om hun daken te verstevigen. Armere burgers hebben het al weken op het verkiezingsmateriaal voorzien. Ongeveer een kwart van de Iraakse bevolking leeft in armoede.

OM eist 150 mille van pedofiele hennepkweker

De Nederlander Jerre W., die in Bulgarije vastzit op verdenking van ontucht, moet bijna 150 duizend euro winst terugbetalen die hij behaalde met zijn hennepkwekerij. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag in hoger beroep geëist.

De man uit West-Graftdijk zou de winst hebben behaald met zeven oogsten. Ook brengt het OM Jerre W. de elektriciteitskosten in rekening. De totale kosten bedragen volgens justitie 147.968,45 euro.

Begin dit jaar werd de Nederlander in de Bulgaarse stad Stara Zagora betrapt met twee weeskindjes in een hotelkamer. Sindsdien zit hij vast op verdenking van ontucht.

De West-Graftdijker werd in 2011 in Nederland veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar voor ontucht met minderjarigen. Bij het onderzoek naar W. stuitte de politie destijds op de hennepkwekerij.

Het OM vorderde bij de rechtbank in de ontnemingszaak ook al bijna 150 duizend euro terug, maar de rechter ging slechts akkoord met 22 duizend euro. Volgens het OM ging de rechter bij de berekening echter ten onrechte uit van slechts twee oogsten. De uitspraak in de zaak is op 15 mei.

'Helft PvdA-kiezers betreurt keuze uit 2012'

De helft van de PvdA-stemmers betreurt de keuze voor de sociaaldemocraten bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Bij de VVD-achterban heeft 37 procent spijt, blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos onder zo'n duizend Nederlanders.

"Het niet waarmaken van de beloften bij de laatste verkiezingen blijkt de belangrijkste reden voor kiezers van regeringspartijen om over te stappen", aldus de onderzoekers. Van de oppositiepartijen is het aantal spijtoptanten 'aanzienlijk minder'. Precieze cijfers geeft Ipsos echter niet.

Uit de enquête blijkt dat de PvdA de crisis in haar achterban maar niet te boven lijkt te komen. De sociaaldemocraten zouden nu vijftien zetels krijgen in de Tweede Kamer. Dit is een zetel winst vergeleken met de peiling in april, maar nog altijd stukken minder dan de 38 zetels uit 2012. De VVD boekt twee zetels winst en komt uit op 28, eveneens aanzienlijk minder dan de 41 zetels uit 2012.

Bij de vorige peiling bleek dat PvdA-leider Diederik Samsom voor het eerst een onvoldoende kreeg van zijn eigen achterban. Daar is weinig verbetering in gekomen. Hij scoort nu een 5,3.

Het CDA verliest twee zetels in de peiling en komt uit op vijftien stoelen in de Tweede Kamer. D66 krijgt 27 zetels, twee minder dan in maart. ChristenUnie wint een zetel. Bij de overige partijen zijn geen verschuivingen te zien.

De VVD zou virtueel de grootste partij zijn met 28 zetels, gevolgd door D66 met 27 zetels. De PVV staat met 24 zetels op de derde plek.

Definitief geen vervolging vader uit Herten

De 38-jarige man uit Herten die maandag zijn drie maanden oude baby een paar uur vasthield, wordt daarvoor niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Het OM had dinsdag al laten weten dat de vader 'waarschijnlijk' geen strafbare feiten had gepleegd. Die verklaring wordt nu bevestigd.

"Nader onderzoek naar het incident heeft er niet toe geleid dat de vader verdacht wordt van enig strafbaar feit", meldt het OM. De moeder van het kindje belde maandag rond 09.30 uur de politie om te zeggen dat haar kind door de vader werd vastgehouden in een huis. De politie rukte daarop massaal uit.

Onderhandelaars wisten de man, die verward was, rond 13.15 uur naar buiten te praten. Hij is toen meegenomen naar het politiebureau en kreeg daar passende hulp. Hij is inmiddels een hulpverleningstraject in gegaan. De baby verblijft bij de moeder en maakt het goed.

Senna herdacht op circuit van Imola

Fans, familie en vrienden zijn donderdag op het circuit van Imola samengekomen om de twintig jaar geleden verongelukte Ayrton Senna te herdenken. Om 14.17 uur, het tijdstip waarop de Braziliaanse Formule 1-coureur in 1994 zijn fatale crash maakte, werd er stilte in acht genomen. Deze hele week is er op het circuit, waar destijds de Grand Prix van San Marino werd gehouden, gelegenheid om de legendarische sporter te eren.

De ceremonie werd gehouden bij de Tamburello-bocht, waar Senna twintig jaar geleden met een snelheid van ongeveer 300 kilometer per uur tegen een muur ramde. Ook de Oostenrijker Roland Ratzenberger, die in hetzelfde weekeinde om het leven kwam, werd herdacht.

Onder de aanwezigen waren onder anderen Senna's voormalig ploeggenoot Gerhard Berger en Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. "Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat hij de beste coureur aller tijden was", vertelde Berger in een speech over zijn teammaat bij McLaren. "Zelfs op zo'n triest moment is het fijn om aan hem te denken."

Alonso was pas twaalf jaar oud toen Senna overleed. "Ik keek altijd naar de races en als je dan zijn helm zag met nummer 1, dan deed dat je wat als kind", blikte de tweevoudig wereldkampioen terug. "Helaas heb ik nooit de kans gehad om tegen hem te racen. Maar als je alle kinderen ziet die hier aanwezig zijn, merk je dat hij mensen nog steeds inspireert."

Namens de familie sprak Senna's nicht Paula haar blijdschap uit over de grote belangstelling. "Het betekent dat hij iemand was die mensen echt wist te raken, met zijn prestaties en met zijn persoonlijkheid", sprak ze. "Ik voel dat hij voortleeft in de harten van de mensen, zelfs na zoveel jaren. Dat is prachtig."

Een bijzonder eerbetoon aan Senna was er ook in zijn thuisland. De voetballers van Corinthians uit Sao Paulo kwamen woensdagavond voor een wedstrijd het veld op met replica's van de helm van de Formule 1-coureur, die fan was van de club uit zijn geboortestad. Senna ligt in Sao Paulo begraven.

Noor Kristoff sprint snelst in Frankfurt

Alexander Kristoff heeft de Duitse eendagskoers Rund um den Finanzplatz gewonnen. De Noor van Katyusha was in de regen de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. John Degenkolb kwam in zijn thuisland als tweede over de streep en de Belg Jérôme Baugnies werd derde. Er eindigde geen Nederlander in de top tien.

In de 202 kilometer lange koers van Eschborn naar Frankfurt zat Wilco Kelderman in de eerste kopgroep van de dag. De negen renners werden echter ver voor de finish teruggepakt. In de finale kon er niemand meer wegblijven, dus draaide het uit op een sprint.

Na Milaan-San Remo was Rund um den Finanzplatz de tweede overwinning voor Kristoff in een eendagskoers. Voor Katjoesja was het de tweede keer op rij dat een renner van het team de Duitse wedstrijd won. Vorig jaar ging de Sloveen Simon Spilak met de zege aan de haal.

Willem-Alexander bij opening WK hockey

Koning Willem-Alexander is vrijdag 30 mei aanwezig bij de officiële opening van het WK hockey in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt. Alle hockeyers van de vijftien deelnemende landen zullen bij de ceremonie in het World Forum aanwezig zijn.

Nederland is op het WK met zowel een mannen- als een vrouwenploeg vertegenwoordigd. Het toernooi gaat een dag na de openingsceremonie van start met een wedstrijd tussen de mannen van Australië en Maleisië. De finales zijn in het weekeinde van 14 en 15 juni.

Helft Greenpeace-activisten weer vrij

Zo'n twintig van de 44 gearresteerde Greenpeace-activisten zijn donderdagmiddag weer op vrije voeten. Ze zijn volgens de politie heengezonden met een boete. De helft van de aangehouden activisten bevonden zich op verboden terrein, de andere helft belemmerde het aanmeren van een Russische olietanker.

De kapitein van het schip zit nog wel vast, meldt een politiewoordvoerder. "We proberen iedereen weer snel buiten te krijgen." Welke straf de kapitein krijgt is nog niet duidelijk.

De boten van Greenpeace, die donderdagochtend het aanmeren van een Russische olietanker probeerden te voorkomen, liggen momenteel aan de Lloydkade in Rotterdam. Daar kan het publiek ze vrijdag en zaterdag komen bewonderen, aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Russische tanker de Michail Oeljanov had olie uit het Noordpoolgebied aan boord voor Total. Het oliebedrijf wil volgens de NOS hierna geen olie meer uit het gebied.

Vernieuwde Kuip moet historisch karakter behouden

BAM wil van de vernieuwde Kuip het grootste stadion van Nederland maken, maar de sfeer van het stadion intact laten. Er moet een dak komen en de capaciteit wordt uitgebreid van ruim vijftigduizend naar zeventigduizend door de tweede ring te verhogen. Het veld, waar Feyenoord al jaren zijn thuiswedstrijden afwerkt, blijft liggen waar het ligt.

Met een capaciteit van zeventigduizend toeschouwers steekt Feyenoord aartsrivaal Ajax, dat nu het grootste stadion heeft, de loef af. De Amsterdam ArenA kan iets meer dan vijftigduizend supporters herbergen. De gemeente moet nog wel instemmen met de plannen. Vorig jaar werd een veel duurder plan afgeschoten omdat er te veel risico aan de financiering kleefde.

Als BAM van de gemeente groen licht krijgt, voorziet het bouwbedrijf het stadion van Feyenoord de komende jaren van een lichtdoorlatend, bedienbaar dak van kunststofmateriaal dat als doek over een videokubus boven de middencirkel kan worden getrokken. Een dak maakt het stadion volgens de bedenkers multifunctioneel, bijvoorbeeld omdat het mogelijkheden biedt er meer concerten en evenementen te laten plaatsvinden. De tweede ring wordt opgehoogd. BAM wil een state-of-the-artstadion maken, blijkt uit de ambitieuze plannen, die de komende maanden worden uitgewerkt.

De supporters betreden de tribunes voortaan via nieuwe, ruimere omlopen. De hogere ringen worden per roltrap bereikbaar. Rondom het stadion wordt een openbaar plein ingericht waar winkels en horecagelegenheden moeten komen. Ook wil BAM twee nieuwe gebouwen uit de grond stampen aan de flanken van het stadion. Die moeten ruimte bieden aan een museum, restaurants en meerdere zalen. Binnen het stadion komen 6300 businessstoelen in negentig verschillende loges.

De nieuwigheden worden zo veel mogelijk om het huidige bouwsel, dat stamt uit 1937, heen gebouwd. Op de buitenwand wordt een wand van ledverlichting opgetrokken met bewegende beelden. Doordat het fundament grotendeels intact blijft, heeft Feyenoord als het goed is weinig overlast van de bouw tijdens thuiswedstrijden, voorziet BAM. De stadionclub kan alle wedstrijden in eigen huis afwerken.

Ook sportief zou Feyenoord op termijn de vruchten van de 'vernieuwbouw' moeten plukken doordat het budget om nieuwe spelers te kopen door hogere opbrengsten zou kunnen worden verhoogd, valt te lezen in de toekomstplannen.

BAM behoort met AM en Siemens tot het Feyenoord Founders Consortium (FFS), dat in de jaren negentig al verantwoordelijk was voor de herontwikkeling van de Kuip. Wereldwijd bouwde het consortium al ongeveer tweehonderd stadions.

Donderdag maakten drie verkenners in opdracht van de stichting Feyenoord bekend dat BAM het beste ontwerp heeft ingeleverd. Ook de stichting Red de Kuip probeerde de opdracht binnen te halen. Een aantal andere partijen werd al eerder uitgesloten.

[Foto] [Historie] Ayrton Senna

Regelmatig duiken we in het begin van de maand de fotoarchieven in voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat Formule 1-coureur Ayrton Senna om het leven kwam bij een crash op het circuit van Imola.

Daarom staan we vandaag met een mooie fotospecial stil bij het leven van een van de beste coureurs aller tijden. Je ziet onder andere de jonge Senna op de kart en diverse bolides waarin hij furore maakte in de Formule 1. Eerder kon je op FOK!sport al een special lezen over de eerste grand prix-overwinning van Senna. Op 21 april 1985 behaalde de Braziliaan op het circuit van Estoril zijn eerste van in totaal 41 overwinningen.

Voor velen is Ayrton Senna de beste coureurs aller tijden. Zeker is dat hij een van de beste ooit was. Zijn prestaties, rijstijl en charismatische verschijning zullen hem voor altijd een plekje geven in de geschiedenisboekjes van de autosport.

Ayrton Senna zou voor altijd de geschiedenisboeken in gaan als een van de beste en succesvolste coureurs aller tijden (WikiCommons/StuSeeger)
Ayrton Senna zou voor altijd de geschiedenisboeken in gaan als een van de beste en succesvolste coureurs aller tijden (WikiCommons/StuSeeger)

[Foto] [Historie] Ayrton Senna

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat Ayrton Senna om het leven kwam bij een crash op het circuit van Imola. Daarom blikken we in deze historische fotospecial terug op het leven van een van de beste coureurs aller tijden.

Transgenders willen einde aan patiëntenstop VUmc

Het VUmc moet de patiëntenstop voor transgenders met onmiddellijke ingang beëindigen. Deze oproep van het Transgender Netwerk Nederland (TNN) volgt op de brief waarin de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag eerder op de dag een tussenstand gaf van het onderzoek naar de kwestie.

De NZa schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat ze op basis van de eerste verkenning haar onderzoek naar de problemen in de transgenderzorg voortzetten. Pas over zes tot acht weken zou dat klaar zijn. De NZa roept de betrokken partijen, waaronder verzekeraars, ondertussen wel op snel tot een oplossing te komen.

Belangenorganisatie TNN vindt de patiëntenstop 'een grote schande'. "Het welzijn van een groeiende groep transgenders is ernstig in het geding", schrijft de belangenorganisatie. "TNN wil niet dat de partijen verder onderzoek en maatregelen afwachten, maar dat nieuwe patiënten weer in behandeling kunnen bij het VUmc-genderteam."

De patiëntenstop voor genderpatiënten, die in december werd ingesteld, is het gevolg van een conflict tussen het VUmc en verzekeraars. Zij kunnen maar niet tot een akkoord komen over het budget. De NZa kondigde eind maart onder meer te gaan onderzoeken of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om de transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben.

Ook de rol van het VUmc wordt tegen het licht gehouden. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van zijn machtspositie, omdat het Amsterdamse ziekenhuis het enige is in Nederland dat integrale transgenderzorg aanbiedt.

Mocht blijken dat het VUmc misbruik maakt van zijn positie of dat de verzekeraars hun zorgplicht niet nakomen, dan zal de NZa 'direct handhaven en maatregelen opleggen', zo waarschuwt zij donderdag.

Hugh Jackman: nog één keer als Wolverine

Hugh Jackman denkt dat hij na X-Men: Days of Future Past nog maximaal één keer als zijn personage Wolverine te zien is. "Ik heb nog steeds grote ambities met hem en volgens mij kunnen we nog steeds verder gaan", zegt de Australische acteur tegen filmsite The Wrap. "Maar dat wordt dan 99,9 procent zeker de laatste keer dat ik 'm speel."

De 44-jarige acteur speelde zijn personage Wolverine al zevenmaal. De laatste keer was in het in juli verschenen The Wolverine, waarin de mutant met de uitschuifbare messen in zijn handen afreisde naar Japan. In X-Men: Days of Future Past, die over drie weken in première gaat, staat tijdreizen centraal. Daarna ligt alles nog wijd open.

Maar Jackman is kritisch over een eventuele vervolgfilm. "Ik ben erg benieuwd waar James Mangold mee op de proppen komt", zegt Jackman over de regisseur. "Maar ik heb nog nergens voor getekend. Ik ben nu op het punt dat ik de film alleen doe als het scenario echt veel beter is dan de voorgangers."

De nog titelloze 'Wolverine-sequel' staat vooralsnog voorzichtig gepland voor 2017.


Hugh Jackman: nog één keer als Wolverine (Foto: Novum)

Kamer niet terug van reces om eurodreigement Rutte

De Tweede Kamer komt niet terug van reces om te praten over het dreigement van premier Mark Rutte (VVD) in 2012 om uit de eurozone te stappen. Dat meldt de griffier van de Kamercommissie voor Financiën donderdag. De PVV wilde snel een debat over de vermeende uitlatingen.

Voor een debat op korte termijn was echter geen meerderheid. Bovendien was door de commissie voor Europese zaken al een brief gevraagd over de kwestie, aldus de griffier. "Naar aanleiding van die brief wordt na het reces bepaald over nader overleg nodig is."

Rutte schreef woensdag dat het kabinet een vertrek uit de eurozone 'nooit heeft overwogen'. Hij reageerde hiermee op berichtgeving van de Volkskrant, die schreef dat Rutte in 2012 in een gesprek met EU-president Herman Van Rompuy had gedreigd uit de euro te stappen als die zou vasthouden aan plannen om lidstaten met elkaar contracten te laten afsluiten over economische hervormingen.

Rutte stelt dat Van Rompuy in het interview met de krant zegt dat 'hij zich niet herinnert dat de Nederlandse positie zo sterk werd verwoord als de vraagstelling van de journalist doet vermoeden'. Ook in een boek van de EU-president, dat aanleiding was voor het interview, staat volgens Rutte niets over een eventueel uittreden van Nederland uit de eurozone. Het kabinet heeft dat volgens hem 'nooit overwogen'.

Kritiek motorclub zegt Opstelten niets

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) herkent zich niet in de kritiek van motorclub Veterans dat hij deze groepering wegzet als 'zware criminelen, drugsdealers en moordenaars'. Dat laat zijn woordvoerder donderdag desgevraagd weten. De Veterans hebben aangifte wegens smaad gedaan tegen de bewindsman.

"Het is niet zijn gewoonte om motorclubs weg te zetten als moordenaars", zegt Opsteltens woordvoerder. "We hebben niks tegen motorclubs in het algemeen. Maar individuele leden en clubs die zich schuldig maken aan criminaliteit en wangedrag pakken we keihard aan." Van de aangifte is bij het ministerie nog niets bekend.

Opstelten zit lelijk in zijn maag met de oplopende spanningen tussen de Hells Angels en hun aartsrivalen, de Bandidos. Ook leden van motorclub Satudarah komen geregeld negatief in het nieuws. De minister heeft dan ook gezegd criminele activiteiten in deze hoek met alle middelen te bestrijden.

De Veterans, een motorclub van oud-militairen die in het buitenland hebben gediend, stellen dat Opstelten iedereen over één kam scheert en dat er nog nooit een strafrechtelijk onderzoek is gedaan naar hun club of een van de leden. Van zware criminaliteit is al helemaal geen sprake, aldus Veterans.

Ook de kritiek van de RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV over de hoeveelheid afgelaste motorevenementen en het wegzetten van motorrijders als criminelen, herkent Opstelten niet.

"Wij focussen ons op criminele clubs en individuen, dat doen ook gemeenten", zegt zijn woordvoerder. "Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en zitten erbovenop. Zij maken een afweging of een evenement kan doorgaan of niet. Laat duidelijk zijn dat we achter de kwaden aanzitten, niet achter de goeden."

De motorbranche heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) per brief opgeroepen zorgvuldigere afwegingen te maken bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor evenementen. De VNG kon donderdag nog geen reactie geven.

Orne is stage hazard in Super Smash Bros.

Na de grote lading informatie over Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS en Wii U middels de Nintendo Direct van 9 april zou je bijna vergeten dat er nog steeds dagelijkse updates zijn. Vandaag kondigt Sakurai aan dat Orne verschijnt als stage hazard.

Gamers die Kid Icarus: Uprising hebben gespeeld zullen bibberen bij het horen van de naam Orne. In dit spel was hij namelijk een van de gevaarlijkste vijanden die je kon tegenkomen. Een enkele aanraking met Orne resulteert in een onmiddelijke dood. Als we Sakurai mogen geloven zal hij ook in Super Smash Bros. erg gevaarlijk zijn: ''The menacing foe, Orne! It inflicts devastating damage--it's even more powerful than the Ultimate Chimera in the last game. RUNNN!!'' Je bent gewaarschuwd.

Super Smash Bros. komt deze zomer naar Nintendo 3DS en deze winter naar Wii U.

Orne Smash

ISU wil af van dubbele 500 meter

Het bestuur van de ISU wil op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen afstanden af van de dubbele 500 meter. Dit blijkt uit de agenda voor het congres van de ISU in juni. Het congres heeft plaats in Dublin. 

De raad van de bond, het hoogste bestuursorgaan, wil de tweede 500 meter op de kampioenschappen afschaffen zodat de massastart aan het programma kan worden toegevoegd. De ISU wil ook dat de massastart voor beide geslachten gelijkgesteld wordt op zestien ronden. Op dit moment rijden de mannen twintig en de vrouwen vijftien ronden. De KNSB heeft een voorstel ingediend dat de massastart voor iedereen twintig ronden zal worden. 

Ook nationale bonden kunnen voorstelllen indienen. Het voorstel van de KNSB om tijdens het EK Allround een kleine vierkamp te schaatsen zal besproken worden. Dit blijkt echter de tweede optie van de KNSB. De bond stelt als eerste optie voor om de mannen een 500, 1000, 1500 en 5000 meter te laten rijden en als tweede optie een 500, 1500, 3000 en 5000 meter. De vrouwen zouden dan een 500, 1000, 1500 en 3000 meter moeten gaan schaatsen. Tevens wil de KNSB dat het EK ééns in de twee jaar op een buitenbaan verreden wordt. 

De meeste moties van de KNSB zijn zonder commentaar opgenomen in het congresdocument. De raad heeft bij enkele punten wel al commentaar gegeven dat zich niet in het voorgestelde te kunnen vinden. Bijvoorbeeld het plan om tijdens wereldbekerwedstrijden in sponsorkleding te schaatsen is afgewezen. De raad stelt dat net als bij andere ISU-wedstrijden, de nationale identiteit van de deelnemers moet worden weerspiegeld in een gelijk en dus nationaal pak.

De KNSB heeft nog een aantal andere plannen ingediend. Bijvoorbeeld het voorstel om eens in de vier jaar de WK’s voor langebaan, shorttrack en kunstrijden te combineren. Ook zouden de puntensprints tijdens de massastart moeten verdwijnen en moet het deelnemersquotum aan de Winterspelen vergroot worden tot 22 rijders per land.

Nieuwe Mass Effect is ongeveer op de helft

Dat er een nieuwe Mass Effect-game aan zat te komen was al enige tijd bekend, maar nu is duidelijk dat BioWare Montréal ongeveer op de helft is van de productie.

Yanick Roy, de studiobaas van BioWare Montréal, heeft laten weten dat ze niet op het einde van de productie zijn maar ook niet aan het begin. Dit verhelderende nieuws was op zijn Twitter te lezen.

Deeltje vier in de Mass Effect-serie zal het verhaal vertellen van een nieuw hoofdpersonage. De game draait, net als Dragon Age 3, op de Frostbite 3-engine.

Stealth Inc. 2 exclusief naar Wii U

Curve Studios heeft de sequel op het hooggewaardeerde Stealth Inc. aangekondigd. Veel mensen zagen de aankondiging al aankomen, maar er deze werden door een andere aankondiging verrast: Stealth Inc. 2 is een Wii U-exclusive.

De samenwerking met Nintendo heeft een aantal redenen, waarvan de opvallendste toch wel terug te vinden is in een uitspraak van manager director Jason Perkins en design director Jonathan Biddle: ''We love Nintendo and we want to give Iwata a hug.'' Een andere reden heeft te maken met het originele Stealth Inc. Nintendo was onder de indruk van de game en wilde het graag zien verschijnen voor haar platforms. Toentertijd was Curve Studios echter bezig met de PlayStation-versies en paste het niet in hun werkzaamheden. Toen is besloten de sequel te ontwikkelen voor Wii U.

Stealth Inc. 2 zal een aantal aanpassingen krijgen in de gameplay. Zo is de titel nog steeds gebaseerd op test kamers, maar is het spel meer open waardoor het doet denken aan Metroid: ''What we’re doing with the sequel is still having that test chamber-based gameplay, but we’re pulling back. A clone will escape from the test into the facility at large, and then we’ll have a Metroid-structured game that sits in front of the test chambers. So you’ll explore the facility with a classic Metroidvania structure using abilities, getting to different areas and enemies in the exploration structure, but it’ll be more leisurely paced as regards the test chambers that you find and then enter in order to rescue the clones from within.''

Ook zullen gadgets een grote rol spelen: ''What we wanted to do this time was weave the equipment more fully into the game, to make it more of an integral part. Now we have the idea that the facility is testing lots of different gadgets. The first game was the goggles, but different areas test different things. In the first part of the game you’ll explore where the goggles are made and do tests based on them. Then you move onto a new section and explore another bit of equipment. Complete those tasks and beat the boss, you’ll unlock that bit of equipment to use in the exploration area. And so on and so forth to build power and access new places.''

Wanneer Stealth Inc. 2 uitkomt is nog niet bekend.

Stealth Inc. 2

'Mogelijk weinig "Axe-box own!" in september'

Microsoft bevestigde gisteren dat Xbox One in september ook in China zal verschijnen. Hoewel dit logisch lijkt aangezien er een grote populatie is en dus mogelijk veel potentiële klanten, is niet iedereen ervan overtuigd dat het een succes zal worden, integendeel zelfs.

American McGee, een gamedesigner die woont in Shanghai, vermoedt zelfs dat deze actie Microsoft heel wat geld zal gaan kosten. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de gemiddelde Chinees veel te druk is met school, werk en andere sociale verplichtingen en dus helemaal geen tijd, of zelfs geen geld heeft om te gamen. Daarnaast heerst er ook meer een mobiele telefooncultuur en verdwijnen er steeds meer producten uit de woonkamer.

Deze ontwikkeling heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat dertien jaar geleden namelijk nog een verbod werd ingesteld op het verkopen van consoles in China. Nu het verbod afloopt heeft Microsoft samen met E-Home Entertainment, één van de grootste mediabedrijven in China, de handen ineengeslagen om Xbox One ook in China aan de man te brengen.

Xbox One China

Malaysia Airlines stuurt familieleden naar huis

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft familieleden van passagiers van het vermiste vliegtuig donderdag opgeroepen om naar huis te gaan. Daar moeten ze op verder nieuws wachten, aldus Malaysia Airlines.

Sinds het vliegtuig op 8 maart van de radar verdween heeft de luchtvaartmaatschappij de familieleden in hotels ondergebracht, waar ze op de hoogte gehouden werden van de zoektocht naar het vliegtuig. Op 7 mei houdt Malaysia Airlines hier echter mee op en worden de familieleden thuis op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen. Wel zet de maatschappij hulpcentra voor families op in Kuala Lumpur en Beijing en wordt er regelmatig contact onderhouden met familieleden via telefoon en vergaderingen.

Malaysia Airlines zegt binnenkort een compensatieregeling met de nabestaanden te treffen.

Babyboom in Diergaarde Blijdorp

In de Maleise Bosrand in Blijdorp is onlangs een babyboom geweest. Zo zijn er jongen geboren bij de Prins-Alfredherten en de Balabac-kantjils. Ook kregen de Visaya-zwijnen biggetjes en verrasten de vissende katten met een kitten. Dat laat de Rotterdamse dierentuin donderdag weten.

De gestreepte Visaya-biggetjes zijn de publiekslievelingen, schrijft de dierentuin in een verklaring. De zwijnen komen uit de Filipijnen maar zijn daar in het wild uitgestorven. Ook de Prins-Alfredherten en Balabac-kantjils komen oorspronkelijk uit de Filipijnen en zijn hier uiterst zeldzaam, aldus de dierentuin.

[Sportblog] Muhammad Ali verliest & Opa doet mee aan WK

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Pellegrini huilt voor bijna elke finale
Zwemster Federica Pellegrini is een aparte. In een gesprek met La Gazzetta Dello Sport vertelt de Italiaanse hoe ze zich in de aanloop naar een grote wedstrijd gedraagt: "Ik maak me nooit echt zorgen, maar ik voel me altijd een beetje schizofreen. Ik heb geen controle over mijn emoties, lach en huil om alles en niks, zelfs in de kleedkamer", aldus de specialiste op de 200 meter vrije slag. In 2004 pakte ze daarop olympisch zilver, vier jaar later was het goud.

"Ik denk dat ik voor aanvang van 90% van mijn finales heb gehuild. Echter heb ik het gevoel dat me dat geluk brengt, want ik heb veel gewonnen." Naast haar olympische medailles won Pellegrini in 2009 en 2011 de wereldtitel op zowel de 200 als de 400 meter vrije slag. Op beide afstanden is ze tevens houdster van het wereldrecord.

Naast haar huilen en lachen heeft de Italiaanse nog een 'dingetje': De zwemster is bang voor diep water. "Ik ben bang als ik de bodem niet kan zien. Die duisternis vind ik maar niks", aldus Pellegrini. "Ik ga alleen de zee in als ik niet alleen ben en dan nog ga ik niet kopje onder. Als ik naar Ibiza op vakantie ga blijf ik op het strand, net als de vrouwen die niet kunnen zwemmen."

Footballfan met downsyndroom scoort touchdown
De 31-jarige Canaan Sandy is naar eigen zeggen al sinds hij twee maanden oud is fervent fan van de Arkansas Razorbacks. Het team van de universiteit van Arkansas is druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, en daarbij horen ook oefenwedstrijden. Canaan, die het syndroom van Down heeft, was voor zo'n wedstrijd uitgenodigd.

Wat er tijdens de wedstrijd gebeurde zal de dolgelukkige Canaan niet snel meer vergeten. Hij werd het veld opgeroepen en kreeg van de quarterback van het rode team de bal in zijn handen. Daarmee rende hij in volle vaart naar de end-zone, om zo een touchdown van maar liefst 50 yards te scoren.


Canaan Sandy scoort een touchdown (Bron: YouTube)

Muhammad Ali toch verslagen door Stevenson
Muhammad Ali is er niet in geslaagd een nieuwe wereldtitel boksen aan zijn palmares toe te voegen. Het gaat echter niet om The Greatest, maar om een zeventienjarige Brit. Ali pakte in het Bulgaarse Sofia zilver op het wereldkampioenschap voor junioren. Dat deed hij in het vlieggewicht, de klasse tot 52 kilo.

Opvallend is ook dat Ali in de finale verloor van ene Shakur Stevenson, een zestienjarige Amerikaan. Een van de grootste vraagstukken onder boksliefhebbers is al jaren of Teófilo Stevenson gewonnen zou hebben van Muhammad Ali. De Cubaan kreeg halverwege de jaren '70 naar verluid vijf miljoen dollar aangeboden voor een gevecht, maar dat sloeg hij af. Het bedrag aannemen zou namelijk betekenen dat hij het communistische Cuba de rug toe moest keren en dat wilde hij niet.

Štěpánek klaar voor volgende verovering
Tennisser Radek Štěpánek is weer beschikbaar. De relatie met zijn Tsjechische landgenote Petra Kvitova heeft uiteindelijk nog geen driekwart jaar geduurd. Sexy Lips staat bekend als een echte Casanova. Voor Kvitova was hij enkele jaren getrouwd met Nicole Vaidisova, eveneens een tennisster. Tot de breuk in 2007 was hij verloofd met de Zwitserse Martina Hingis. Buiten deze vrouwen heeft Hot Radek naar verluidt in zijn hoogtijdagen de lakens gedeeld met zo ongeveer elke toptienspeelster.

Op tennisfora wordt al druk gespeculeerd over zijn volgende verovering. Zo zou de Deense Caroline Wozniacki, voormalig nummer één van de wereld, wel eens ten prooi kunnen vallen aan de Tsjechische womanizer. Eerder dit jaar dook op Twitter al een foto op waarop duidelijk te zien is dat Steps als een hongerige tijger staat te loeren naar Woz. Een klein obstakel voor Radek: De Deense schone is verloofd met golfer Rory McIlroy, maar of hij zich daardoor af zal laten schrikken is maar de vraag.

Opa doet mee aan WK
Eugene Ellis is een opvallende verschijning tijdens het WK tafeltennis voor landenteams. De beste man werd twee weken geleden 55 jaar oud en is al een paar jaar opa. In Tokyo komt hij met zijn landje Jersey in actie in de vijfde en laagste divisie van het WK. Als zijn team in de groep met onder meer Nepal en de Seychellen bij de beste drie eindigt, mogen ze spelen voor de plaatsen 97 tot en met 105.

Ellis leerde het spelen uit oude Japanse boeken. Zijn coach, inmiddels 89 jaar jong, nam die boeken mee. Een Engelse versie was er niet en dus leerde Eugene het van de plaatjes. "Uit de boeken heb ik de oude stijl geleerd, terwijl de nieuwe stijl die iedereen nu gebruikt helaas veel beter is", aldus opa.

De enthousiaste grootvader is hoopvol dat hij een wedstrijd kan winnen op zijn derde en laatste WK. Een zege zou hij opdragen aan zijn coach, want die kan voor het eerst niet aanwezig zijn tijdens een toernooi van zijn pupil.

Schoonspringer doodsbang voor sprong
Tom Daley, het icoon van de Britse schoonspringsport, heeft toegegeven doodsbang te zijn voor zijn belangrijkste sprong. Tijdens de Olympische Spelen in Londen mocht hij zijn sprong overdoen nadat er tijdens zijn eerste poging met een camera geflitst werd. Sindsdien heeft hij de sprong geen enkele keer naar tevredenheid uit kunnen voeren.

"Ik ben er doodsbang voor. Ik probeer alles om er vanaf te komen, zelfs traumatherapie en allerlei andere soorten therapieën. Je kunt het denk ik wel een fobie noemen. Als ik bovenop de toren sta ga ik kapot van de zenuwen, zo bang ben ik voor die sprong", aldus de Brit na afloop van de World Series in Londen. Helaas voor Daley is het bijzonder moeilijk om een nieuwe sprong aan te leren, iets wat hem waarschijnlijk niet gaat lukken voor de Commonwealth Games in augustus.

Honkballer verrast fans die hem uitjouwen
Jarenlang was Robinson Canó een van de sterren van de New York Yankees. De tweede honkman kreeg diverse onderscheidingen, won in 2009 met de Yankees de World Series en was vijfmaal All Star. Na het afgelopen seizoen maakte hij echter, tot teleurstelling van vele fans, een overstap naar de Seattle Mariners. Bij de club aan de andere kant van de VS verdient hij naar verluidt 240 miljoen dollar in tien jaar.

Maar de fans in New York kunnen alles behalve begrip opbrengen voor de stap. In aanloop naar de wedstrijd van de Mariners tegen de Yankees in New York stond vast dat de honkballer kan gaan rekenen op een fluitconcert en een hoop boegeroep. Maar zijn die Yankees-fans ook zo stoer als Canó ineens voor hun neus staat? Talkshowhost Jimmy Fallon nam de proef op de som:


Het fragment uit The Tonight Show (Bron: YouTube)

Gouden medaille voor computerspelletjes spelen
Tijdens de X-Games, de Olympische Spelen voor extreme sporten, zal er in juni van dit jaar een gouden medaille te verdienen zijn op een nieuw onderdeel. 'Gamers' gaan in Austin, Texas namelijk strijden om de titel in het spel Call of Duty: Ghosts. De Major League Gaming (MLG), de Noord-Amerikaanse professionele organisatie voor het spelen van zulke spellen, heeft dat bekend gemaakt.

De beste vijf teams uit de MLG-ranglijst doen automatisch mee, waarna er nog drie teams gekozen worden. Tijdens het evenement zullen de spelers elkaar in een toernooi van drie dagen keer op keer zo vaak mogelijk doodschieten, uiteraard niet in het echt maar op de Xbox One. Volgens de geruchten worden de wedstrijden, gevechten en virtuele oorlogen zelfs - live of in samenvatting - uitgezonden op ESPN en ABC.

"Never, ever take your eye off the ball"
Het was de reden dat Forrest Gump zo goed kon tafeltennissen: Een van de belangrijkste elementen van het spel is dat je altijd naar het balletje moet blijven kijken. Dat geldt ook voor de topspelers, zoals te zien is in deze foto's van The Guardian, genomen tijdens de eerste dag van het wereldkampioenschap in Tokyo.

Ook onze eigen fotoleverancier Pro Shots heeft mooie kiekjes gemaakt tijdens het WK tafeltennis die het gelijk van Forrest Gump nog maar eens bewijst:

Onze eigen Britt Eerland in volle concentratie op de bal (PRO SHOTS/Actionimages)
Onze eigen Britt Eerland in volle concentratie op de bal (PRO SHOTS/Actionimages)

Kristian Karlsson is volledig gefocust op de bal (PRO SHOTS/Actionimages)
Kristian Karlsson is volledig gefocust op de bal (PRO SHOTS/Actionimages)

Audrey Zarif verliest de bal niet uit het oog (PRO SHOTS/Actionimages)
Audrey Zarif verliest de bal niet uit het oog (PRO SHOTS/Actionimages)

Viviani verslaat Cavendish in Turkije

Elia Viviani heeft in de Ronde van Turkije de vijfde etappe op zijn naam geschreven. De Italiaan van Cannondale sprintte sneller dan Mark Cavendish die al drie etappes won. Beste Nederlander was Barry Markus. De 22-jarige sprinter van Belkin eindigde als zevende.

De 183 kilometer lange etappe ging van Marmaris naar Turgutreis. Viviani wist goed te profiteren van het harde werk dat Omega Pharma-Quick-Step leverde. De Italiaan ging in het wiel van Cavendish zitten en werd zo gelanceerd richting de finish.

De Est Rein Taaramäe behoudt de leiding in het klassement met zes seconden voorsprong op de Brit Adam Yates. De Ronde van Turkije duurt nog tot en met zondag.

Ibrahimovic in race voor Franse spelersprijs

Zlatan Ibrahimovic is genomineerd voor de prijs van speler van het jaar in Frankrijk. De Zweedse spits van Paris Saint-Germain kan voor de tweede keer op rij de prijs in ontvangst nemen. Zijn ploeggenoten Thiago Motta en Thiago Silva zijn samen met James Rodriguez van AS Monaco de andere genomineerden. De winnaar wordt volgende week zondag bekendgemaakt.

Ibrahimovic is met 25 doelpunten de topscorer van de Franse competitie. Vorig jaar maakte de 32-jarige spits dertig goals. Paris Saint-Germain is hard op weg om de titel te prolongeren. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft de club acht punten voorsprong op de nummer twee AS Monaco.

Rodriguez is ook genomineerd voor talent van het jaar. De 22-jarige Colombiaan maakt samen met ploeggenoot Layvin Kurzawa, Serge Aurier (Toulouse) en Marco Verrati (Paris Saint Germain) kans op de prijs.

De coach van PSG Laurent Blanc is genomineerd voor coach van het jaar. Claudio Ranieri van AS Monaco, Rene Girrard van Lille en Remi Garde van Lyon zijn de andere genomineerden.

VS minder persvrij door Snowden

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn mede door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden aanzienlijk gedaald op de donderdag gepubliceerde persvrijheidslijst van Freedom House. De Amerikanen zakten van plek 23 naar plek 30 en de Britten van plaats 31 naar plaats 36. Nederland prijkt samen met Noorwegen en Zweden bovenaan de lijst van 197 onderzochte landen.

Snowden, oud-medewerker van het National Security Agency, onthulde het grootschalige afluisteren en de opslag van (meta)data en telefoongesprekken door de Amerikaanse overheid, waarin ook de Britse geheime dienst een rol speelt. De journalisten die de bekendmakingen optekenden, riskeerden problemen.

Wereldwijd was de persvrijheid in 2013 nog nooit zo slecht als in de afgelopen 10 jaar. Dat komt deels door strenger optredende overheden in landen waar de Arabische Revolutie heeft plaatsgevonden, aldus het rapport.

Grote zorgen in Twente over ondergrondse olieopslag

Burgemeesters en wethouders van de steden Enschede en Hengelo willen dat de plannen voor olieopslag in ondergrondse zoutkoepels voorlopig worden stilgelegd. Ze vrezen een olieramp zoals momenteel vlak over de grens in het Duitse Epe plaatsvindt, schrijven zij in een brief aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Dat meldt tv-programma Eenvandaag donderdag.

De gemeentebesturen willen eerst duidelijkheid over de oorzaak van de lekkage in Duitsland, waar vele duizenden liters olie naar het oppervlak zijn geborreld. Hierdoor is sprake van forse milieuverontreiniging en bestaat er gevaar voor de volksgezondheid.

"Wij hechten er belang aan dat de veiligheid van onze inwoners en het milieu op geen enkel moment in het geding komt", is te lezen in de brief. Kamp stelde eerder dat er geen risico's zijn en dat er genoeg voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Zoutkoepels zijn grote, ondergrondse structuren in de vorm van een paddenstoel. Vanwege de eigenschappen van zout worden de koepels gezien als relatief veilige opslagplekken. In het verleden is er in Duitsland zelfs kernafval in opgeslagen, maar hierbij bleken de risico's te groot.

Het opslagproject in Enschede wordt uitgevoerd door Akzonobel. Het bedrijf onderzoekt in overleg met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) of de situatie in het Duitse Epe te vergelijken is met de Nederlandse situatie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is eveneens bezorgd en heeft minister Kamp om opheldering gevraagd.

De grootschalige opslag van brandstof in ondergrondse zoutholtes is bedoeld om in tijden van schaarste een strategische buffer te hebben.

Dodenherdenking wordt Nederlandser

De dodenherdenking wordt steeds Nederlandser. Drie op de tien mensen denken op 4 mei vooral aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is veel meer dan een paar jaar geleden. We denken juist minder "aan alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen".

Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft laten uitvoeren. Behalve aan de Nederlanders denken we tegenwoordig ook meer aan de niet-Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Vrouw met dikke kont neemt bus

Een Egyptische vrouw beschuldigt een buschauffeur ervan dat hij in Dubai haar kont heeft betast. Onzin, vindt de beste man. Volgens de Indiaan heeft de vrouw in kwestie gewoon een dikke reet.

Volgens de aanklacht had de bestuurder aan de 37-jarige vrouw gevraagd naast hem te gaan plaatszitten. De bus was namelijk helemaal vol. Hierna sloeg de buschauffeur toe.

"Hij stak zijn hand door een opening in de glazen cabine en raakte tweemaal mijn kont aan", aldus het vermeende slachtoffer. De beste man ontkent echter alle aantijgingen. Het enorme achterwerk van de dame krijgt namelijk de zwarte piet toegespeeld.

"Ze heeft een dikke kont", verdedigde de man zich in de rechtbank. "Toen ze met haar rug tegen het glas gedrukt stond, puilden haar billen door de opening en raakten deze mijn hand aan. De beschuldiging slaat dan ook nergens op." De rechter heeft de zaak inmiddels verdaagd.


'Vandaag kwam er een dik wijf de bus in...'

Protesten en geweld op Dag van de Arbeid

Net als elk jaar op 1 mei zijn in de hele wereld mensen de straat opgegaan ter gelegenheid van de internationale Dag van de Arbeid. In Turkije en Cambodja waren demonstratieverboden van kracht en liepen protesten uit op gevechten met de ordediensten. In diverse andere landen gingen arme arbeiders de straat op om een hoger minimumloon en betere beschermingen op de werkvloer te eisen.

De betogers in Turkije wilden optrekken naar het Taksimplein, waar vorig jaar hevige protesten werden gehouden tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. De regering wil een herhaling hiervan voorkomen en had daarom de toegangswegen naar het Taksimplein afgezet. Onder meer in de wijk Besiktas liep een confrontatie tussen agenten en betogers uit op geweld. De politie zette traangas, waterkanonnen en rubberkogels in. Een parlementslid van oppositiepartij CHP zei tegen de krant Hürriyet dat de politie zelfs met scherp heeft geschoten.

De betogers bekogelden de agenten met stenen en andere voorwerpen. Een organisatie van Turkse advocaten zei tegen Hürriyet dat zeker vijftig mensen gewond raakten en 138 mensen zijn aangehouden.

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh kwam de oppositie samen bij het Vrijheidspark, dat was afgezet met prikkeldraad. De oppositie ligt al maanden in de clinch met de regering over de verkiezingen van vorig jaar. Die werden gewonnen door de partij van de autoritaire premier Hun Sen, maar volgens de oppositie verliep de stembusgang niet eerlijk.

Oppositieleiders spraken de betogers toe en schaarden zich achter hun eis voor een hoger minimumloon voor werknemers in de textielindustrie. Nadat de sprekers waren vertrokken ging de politie over tot de aanval. Met wapenstokken werd de betoging uiteengeslagen. Volgens mensenrechtenorganisatie Licadho raakten vijf mensen gewond.

In Moskou was de stemming aanzienlijk feestelijker. Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd op het Rode Plein een parade gehouden ter ere van de Dag van de Arbeid. Ruim honderdduizend mensen waren naar het plein voor het Kremlin getrokken om mee te lopen in de parade. De bijeenkomst op het Rode Plein had niet alleen een nostalgisch tintje, de deelnemers speelden ook in op de recente annexatie van de Krim door Rusland. Aangenomen wordt dat president Vladimir Poetin de Dag van de Arbeid aanwendt om de nationalistische gevoelens van de gemiddelde Rus aan te wakkeren.

Ook in Bangladesh gingen duizenden betogers, veelal werknemers uit de textielindustrie, de straat op. Ze eisen dat de eigenaar van een fabriek die vorig jaar instortte, waarbij meer dan 1100 mensen omkwamen, wordt geëxecuteerd. De eigenaar, Sohel Rana, zit momenteel vast in afwachting van het onderzoek naar de instorting. Rana's fabriek was zonder de vereiste vergunningen gebouwd.

Betogingen in Maleisië, Hong Kong en de Filipijnen verliepen gemoedelijk. Ook hier werd opgeroepen tot hogere lonen en betere bescherming voor arbeiders.

Spaanse enclave bestormd door migranten

Ongeveer zevenhonderd Afrikaanse migranten hebben donderdag geprobeerd over het prikkeldraadhek rond de Spaanse enclave Melilla in Marokko te klimmen. De meesten werden tegengehouden door grenswachten, maar 140 personen wisten aan de andere kant te geraken.

De migranten bestormden het hek in twee golven. Vijfhonderd mensen arriveerden in de nachtelijke uren, tweehonderd in de ochtend. Ruim 150 mensen houden stand bovenop een grenshek. Zij gooien brandende kleren naar grenswachten en slaan hen met buitgemaakte gummiknuppels.

In februari hebben Spanje en Marokko de grensbewaking langs de Spaanse grens opgevoerd nadat vijftien migranten waren verdronken toen ze Ceuta, een andere Spaanse enclave, via zee probeerden te bereiken. Het komt geregeld voor dat migranten een poging doen Melilla en Ceuta binnen te dringen. Jaarlijks gaat het om enkele duizenden mensen die op die manier proberen Europa te bereiken. De enclaves worden omringd door Marokko en grenzen aan de Middellandse Zee.

Duitse rechter bekijkt uitlevering na dood peuter

De rechter in Duitsland beslist deze maand of de moeder van het 3-jarige jongetje dat twee weken geleden omkwam in Vaals wordt uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag. Het Nederlandse OM wil de rest van het onderzoek leiden, meldt de woordvoerder.

Dinsdag bleek dat een 30-jarige Nederlandse automobilist die vorige week in het Belgische Diepenbeek omkwam wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de peuter. De man pleegde zelfmoord na een politieachtervolging. De 29-jarige moeder van het kind zit in de Duitse stad Aken in de cel.

Het stel bracht het zielloze lichaam van het jongetje twee weken geleden naar een Duits ziekenhuis met de verklaring dat hij van de trap was gevallen. Al snel bleek dat de verwondingen niet overeenkwamen met hun verhaal, waarna de politie de moeder arresteerde.

'Bob Geldof spoelt verdriet weg met bruiloft'

Bob Geldof gaat trouwen. De muzikant en Live Aid-organisator heeft zich verloofd met zijn vriendin, de Franse actrice Jeanne Marine. Dat heeft model Jerry Hall, een goede vriend van het stel, verklapt aan de Britse krant Daily Mail. Geldof verloor begin vorige maand zijn dochter Peaches, die waarschijnlijk is overleden aan een overdosis heroïne.

"Ze is in de wolken. Jeanne Marine is een houvast en steun en toeverlaat geweest tijdens het hele gebeuren", doet Hall uit de doeken. "Bob en Jeanne zijn door een hel gegaan, maar zijn ervan overtuigd dat er iets positiefs uit voorkomt." De 62-jarige Geldof en de 49-jarige Marine hebben al achttien jaar een relatie.

Marokko verhoogt minimumloon

De Marokkaanse regering heeft woensdag aan de vooravond van de Dag van de Arbeid aangekondigd het minimumloon met tien procent te verhogen. De beslissing volgt op demonstraties tegen de regering. De verhoudingen tussen vakbonden en de regering bereikten de afgelopen tijd een dieptepunt.

Het minimumloon stijgt in juli met vijf procent en een jaar later opnieuw met vijf procent. Het minimumloon in de publieke sector komt na de verhoging uit op 266 euro per maand.

Vorige maand protesteerden duizenden mensen in de hoofdstad Casablanca tegen regeringsplannen om pensioenen en andere voorzieningen te hervormen. Op de Dag van de Arbeid vinden vaker grote arbeidersdemonstraties plaats en de regering hoopt met de loonsverhoging verdere spanningen de pas af te snijden.

Merkel belt Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag in een telefoongesprek om hulp gevraagd. Ze vroeg Poetin te helpen bij het vrij krijgen van zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die worden vastgehouden door pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Volgens haar woordvoerster vroeg Merkel Poetin om 'zijn invloed aan te wenden' en in de situatie te bemiddelen. Merkel herinnerde het Russische staatshoofd eraan dat Rusland ook lid is van de OVSE.

Het Kremlin meldde het telefoongesprek ook, maar sprak vooral over Poetins oproep aan Kiev om zijn troepen uit het zuidwesten van Oekraïne terug te trekken. Ook moet de Oekraïense regering volgens Poetin het geweld in de regio stoppen en een nationale dialoog opstarten.

Vorige maand werden acht militaire OVSE-waarnemers gegijzeld in Slovjansk. Onder hen zijn vier Duitsers. De separatisten die hen gevangen houden noemen de waarnemers 'spionnen voor de NAVO' en willen hen ruilen tegen gearresteerde pro-Russische activisten. Een van de waarnemers is op vrije voeten gesteld.

Oekraïeners moeten fors meer betalen voor gas

Inwoners van Oekraïne moeten vanaf donderdag fors meer betalen voor gas. Onder druk van internationale schuldeisers heeft de overheid de prijs met 40 procent verhoogd.

Op zowel 1 mei 2016 als 1 mei 2017 zal de prijs met nog eens telkens 20 procent worden verhoogd, zo is het plan. Kiev reageert daarmee op de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat woensdag instemde met een krediet van in totaal 12,3 miljard euro aan de voormalige Sovjetrepubliek.

Oekraïne hoopt volgende week al een eerste kapitaalinjectie van ruim 2 miljard euro te krijgen. Dat is iets meer dan wat het land verschuldigd is aan Rusland voor de invoer van gas.

Oekraïeners moeten fors meer betalen voor gas
Oekraïeners moeten fors meer betalen voor gas (Foto: ANP)

Politie beëindigt illegale bingoavond in Helmond

De politie heeft woensdag drie mensen aangehouden op een illegale bingoavond in een zaal van een horecazaak in Helmond. In die zaal waren zo'n tachtig mensen aan het kienen, een variant op bingo. De bingoavond werd door de politie beëindigd omdat de gemeente geen toestemming had gegeven.

Twee Helmonders van 40 en 41 jaar en een 31-jarige man uit Goirle werden in de zaal aangehouden. De tachtig deelnemers moesten van de politie het pand verlaten. Dat verliep rustig en gemoedelijk, schrijft de politie. Prijzengeld en ander bewijsmateriaal werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Na aanhouding van het drietal was er geen verantwoordelijke meer in de zaak aanwezig. Daarop werd de horecazaak gesloten. De zaak gaat volgens de politie weer open op het moment dat de verdachten vrijkomen. Bij de controle werd ook geconstateerd dat de zaak niet voldoet aan brandveiligheidseisen.

Griekse bond straft PAOK met puntenaftrek

PAOK Saloniki heeft van de Griekse voetbalbond een zware sanctie gekregen naar aanleiding van ongeregeldheden rondom het bekerduel met Olympiakos Piraeus. PAOK speelde op 17 april in de halve finale van het nationale bekertoernooi tegen Olympiakos. Fans van de club staken tijdens dat duel honderden fakkels af. Ook was er een kilo dode ansjovis op de reservebank van de bezoekers gelegd.

De Griekse bond heeft PAOK daarom bestraft met drie punten aftrek en een boete van 50.000 euro. De club moet ook twee thuisduels zonder publiek spelen, weet het ANP. Of de puntenaftrek voor dit seizoen of volgend seizoen geldt, is niet duidelijk.

In de Griekse competitie is Olympiakos, bijnaam 'de Ansjovissen', met grote voorsprong landskampioen geworden. Nummer twee PAOK volgde op zeventien punten. De laatste landstitel van de club van Hedwiges Maduro en Danny Hoesen dateert alweer van 1985.

Overigens wist PAOK de halve bekerfinale tegen Olympiakos wel te winnen, maar afgelopen weekend ging het in de eindstrijd toch mis. Panathinaikos, in de competitie als vierde geëindigd, ging er met de hoofdprijs vandoor: 4-1.

Zege en verlies voor Meppelink/Van Iersel

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn wisselend begonnen aan de Grand Slam in Shanghai. De beachvolleybalsters gingen in de eerste wedstrijd onderuit, maar wisten dat later op de dag met een simpele zege te herstellen.

Vroeg op de ochtend speelden de twee tegen Georgina Klug en Anna Gallay uit Argentinië. De Nederlandse vrouwen kwamen geen moment echt in de wedstrijd en hadden na een kleine veertig minuten verloren. Het werd 15-21, 19-21 voor de Argentijnen.

Een paar uur later ging het aanzienlijk beter voor de als achtste geplaatste Meppelink en Van Iersel. Ze hadden een half uur nodig tegen Tatyana Mashkova en Irina Tsimbalova uit Kazachstan. De eerste set ging met 21-12 al simpel naar het Nederlandse duo, de tweede set was zo mogelijk nog makkelijker: 21-10.

Vrijdag spelen de Nederlandse vrouwen hun derde en laatste groepswedstrijd. Dan wachten topper Chen Xue en haar pas zeventienjarige partner Xinyi Xia uit China. 

Meppelink slaat een bal langs Tsimbalova op weg naar een simpele zege (Foto: FIVB)
Meppelink slaat een bal langs Tsimbalova op weg naar een simpele zege (Foto: FIVB)

'Persvrijheid neemt mondiaal af'

De wereldwijde persvrijheid is in tien jaar tijd niet zo slecht geweest. Dat blijkt uit een rapport dat donderdag door Freedom House is gepubliceerd. Vooral in het Midden-Oosten, Noord- en Oost-Afrika, Turkije en de Verenigde Staten had de vrije pers het zwaar te verduren. Nederland staat op een gedeelde eerste plaats.

Slechts veertien procent van de wereldbevolking woont in een land waar de media als 'vrij' kan worden beschouwd. Dat is een schijntje vergeleken met het aantal mensen dat in naties woont die een 'gedeeltelijk vrije' (42 procent) of 'geen vrije' (44 procent) pers hebben. De landen met de minste persvrijheid waren Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

"We zien op mondiaal niveau een afname van de persvrijheid die wordt aangestuurd door regeringen die controle over informatiestromen willen hebben", zei projectleider van het rapport Karin Karlekar. "In iedere regio ter wereld zagen we regeringen en particulieren die journalisten aanvielen, verslaggevers de toegang tot nieuwswaardige gebeurtenissen ontzegden, berichten censureerden en journalisten op politieke gronden lieten ontslaan." Vooral in China, Rusland en Egypte trad de staat hard op tegen verslaggevers.

Er was ook goed nieuws. In Afrika beneden de Sahara waren er positieve mediaontwikkelingen. De bovenste gelederen van de lijst werden vooral gedomineerd door Europese landen. Nederland, Noorwegen en Zweden delen de eerste plaats.

Ex-vertrouweling Wilders naar oud-PVV'ers

Voormalig vertrouweling van PVV-leider Geert Wilders en defensiespecialist Stephan Jansen gaat werken voor de nieuwe fractie van Louis Bontes en Joram van Klaveren. Dat heeft ex-PVV'er Bontes donderdag gemeld op Twitter.

Jansen stapte vorige week op bij de PVV-fractie in de provincie Zuid-Holland vanwege de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders. Hij vindt dat de PVV zich 'moedwillig buiten de politieke orde plaatst' en bovendien een te linkse koers vaart. Jansen blijft in de provincie als onafhankelijk Statenlid.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart riep Wilders zijn achterban op een verkiezingsavond op om 'minder Marokkanen' te scanderen. Kamerlid Roland van Vliet stapte een dag later op, gevolgd door Van Klaveren. Die laatste vormt sinds kort een tweemansfractie met Bontes, die eind vorig jaar uit de PVV-fractie werd gezet.

Opnieuw storing bij Rabobank

De Rabobank kampt donderdag opnieuw met een storing. Door technische problemen kunnen klanten vertraging ondervinden bij het verwerken van de opdrachten in mobielbankieren en internetbankieren, waardoor deze de status 'in behandeling' houden, zo laat de bank via de website weten.

Het probleem treft zowel particulieren als zakelijke klanten. Rabobank stelt dat zij de opdrachten niet opnieuw dienen in te voeren.

Woensdagochtend hadden Rabo-klanten ook al ruim een uur lang last van een storing bij het internetbankieren en het mobiel bankieren. Ze konden geen betaalopdrachten uitvoeren en ook niet betalen via iDeal. Afgelopen weekend had Rabobank eveneens problemen met het betalingsverkeer. Zowel op zaterdag als op zondag ondervonden klanten daar enkele uren hinder van.

[vid] Prince komt naar Ziggo Dome

Prince geeft met zijn band 3rd Eye Girl op 25 mei inderdaad een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat bevestigde concertorganisator Mojo donderdag. Via Twitter werd woensdagavond in eerste instantie een concertposter verspreid waarop Amsterdam niet werd vermeld. Later stond de stad er op een andere poster wel bij.

Naast het concert in Amsterdam geven Prince en zijn gevolg ook optredens in Birmingham, Manchester, Glasgow, Leeds en Antwerpen, hoewel die laatste stad als 'Antwerk' wordt aangekondigd. Kaarten voor de Nederlandse show zijn vanaf dinsdag te koop.

Motorbranche klaar met 'criminalisering'

De motorbranche is het meer dan zat dat motorrijders worden weggezet als criminelen. Dat RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV nemen 'fel afstand' van het 'klakkeloos verbieden' van evenementen waar motorfietsen bij betrokken zijn.

"Een in essentie gezonde sector wordt kapotgemaakt en een kleine miljoen berijders als criminelen weggezet", aldus de branchevereniging en de berijdersorganisatie donderdag in een verklaring. "Onacceptabel!"

Na de komst van Hells Angels-rivaal Bandidos naar Nederland zijn uit angst voor rivaliteit tussen motorclubs al meerdere motorevenementen afgelast. De branche heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nu per brief opgeroepen zorgvuldigdere afwegingen te maken bij het beoordelen van vergunningaanvragen.

Volgens de organisaties zijn veel motorevenementen een uitje voor het hele gezin. "Dat soort evenementen wordt nu verboden om criminele activiteiten op een andere schaal en in een andere omvang te bestrijden. We moeten niet de kant opgaan van een politiestaat waarin uit voorzorg ieder evenement wordt stilgelegd."

Motorclub Veterans vindt ook dat zijn leden onterecht worden afgeschilderd als criminelen. De club, met chapters in onder meer Cuijk en Heerlen, heeft aangifte gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft zich volgens de club schuldig gemaakt aan smaad door onwaarheden over de club te verspreiden.

Ruim 250 meldingen internetdiscriminatie

In zijn eerste jaar kreeg het meldpunt voor internetdiscriminatie Mind 251 meldingen binnen. Meer dan de helft ging over discriminatie op grond van ras, schrijft het meldpunt donderdag in een verklaring. Overige meldingen gingen onder meer over seksuele voorkeur, antisemitisme en godsdienst.

Van de meldingen over rassendiscriminatie ging ruim veertig procent over personen met een donkere huidskleur. Zo ontving het meldpunt eind vorig jaar vijftien meldingen over uitingen naar aanleiding van de Zwarte Piet-discussie.

"Bij actuele, maatschappelijke discussies in de samenleving rondom discriminatie is de verontwaardiging van de burger vaak ook zichtbaar in de meldingen hierover bij Mind", zegt de directeur van het meldpunt Titus Visser daarover in de verklaring.

Dat was ook het geval na de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen tijdens de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in maart. Toen kwamen 25 meldingen binnen. In 2013 had twintig procent van de meldingen over rassendiscriminatie betrekking op Marokkanen.

In bijna de helft van de meldingen, zo'n 124, stonden de uitingen op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Youtube. De overige meldingen gingen vooral over uitingen op autonome websites en online fora.

Mind werd in 2013 opgericht op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staat op de website te lezen.

Behalve bij Mind kan internetdiscriminatie ook worden gemeld bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Daar kwamen in 2013 809 meldingen binnen over 924 uitingen, zo meldde het MDI in januari al. Bij dit meldpunt vormden uitingen van antisemitisme de grootste groep klachten. Deze stichting ontving tot eind 2012 subsidie van de overheid.

Groothuis verlengt contract bij Brandloyalty

Stefan Groothuis schaatst ook volgend seizoen voor Brandloyalty. De olympisch kampioen op de 1000 meter heeft een mondeling akkoord bereikt over een nieuw éénjarig contract bij de ploeg van coach Jac Orie. "Ik wilde graag verder bij het team omdat ik wilde blijven samenwerken met Jac, aangezien ik vele successen met hem geboekt heb", zegt hij op de site van zijn ploeg.

De 32-jarige Groothuis won onder leiding van Orie het WK sprint en werd wereldkampioen op de 1000 meter. De olympische titel in Sochi betekende dit jaar het hoogtepunt in zijn carrière. Voor volgend seizoen richt hij zijn vizier op het WK sprint en het WK afstanden. "Ik wil zeker nog een paar hele mooie wedstrijden winnen."

Brandloyalty verzekerde zich eerder voor volgend seizoen al van de diensten van Hein Otterspeer. De nummer twee van het NK sprint maakte de overstap van Team Beslist.nl.

Bridgestone in 2015 uit MotoGP

Bandenleverancier Bridgestone stapt aan het einde van 2015 uit de MotoGP. Het Japanse bedrijf heeft dit donderdag bekendgemaakt. Bridgestone levert sinds 2012 de banden voor de belangrijkste klasse van het wereldkampioenschap wegrace.

Bridgestone stopt ermee omdat alle doelen zijn bereikt. "Met enige weemoed maken we bekend dat we de MotoGP gaan verlaten. We hebben alles gerealiseerd wat we voor ogen hadden. We denken dat dit het juiste moment is", aldus algemeen directeur Kyoto Futami. "De resterende seizoenen zullen we ons nog uiteraard volledig voor de MotoGP inzetten."

Kruijswijk laat Duitse koers schieten

Steven Kruijswijk zal donderdag niet aan de start staan van Rund um den Finanzplatz. Dat heeft de ploeg enkele uren voor de start laten weten. De wielrenner van Belkin is niet helemaal fit en de ploeg wil geen risico nemen met het oog op de Giro d'Italia. De 26-jarige klimmer is samen met Wilco Kelderman een van de speerpunten van Belkin in de ronde die 9 mei begint.

Kruijswijk was net terug van een hoogtestage op Tenerife. De renner wil in de Giro zijn niveau van voor zijn operatie aan zijn lies weer halen. In 2011 eindigde Kruijswijk als achtste in de grote ronde. In Duitsland wilde hij kilometers maken en werken aan zijn intensiteit.

Belkin start met zes Nederlanders in Rund um den Finanzplatz. In de 202 kilometer lange koers van Eschborn naar Frankfurt start de ploeg met de ambitie om aan te vallen.

Politie zoekt jammers Hells Angels Friesland

De politie is donderdag het clubhuis van de Hells Angels in Harlingen aan het doorzoeken. Er zijn aanwijzingen dat daar zogeheten jammers liggen, laat de Friese politie weten. Dat zijn apparaatjes die plaatselijk communicatieverkeer verstoren.

Jammers verstoren onder meer gsm- en portofoonverkeer. De stoorzenders worden volgens het Agentschap Telecom vaak gebruikt om criminele activiteiten voor te bereiden of om die te plegen of te verhullen.

De apparaten hinderen politie, brandweer en ambulance, omdat gebruik ervan het alarmnummer 112 onbereikbaar maakt.

Autoverkoop zakt verder in

De verkoop van nieuwe personenauto's heeft in april een nieuwe dreun opgelopen door het aanpassen van de belastingregels. Wel is de daling lichter dan in maart, zo blijkt donderdag uit cijfers van brancheverenigingen RAI, Bovag en RDC. De verkoop van auto's zakte vorige maand met 7,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In maart daalde de verkoop nog met zeventien procent, naar een kleine 36 duizend auto's. Vorige maand reden ruim 28 duizend nieuwe wagens de showroom uit. Vooral de Mitsubishi Outlander werd vaak verkocht, gevolgd door de Renault Clio en de Volkswagen Golf. Van alle automerken deed Renault het in verhouding het beste.

De daling van deze maand - en die van andere maanden dit jaar - is het gevolg van nieuwe belastingregels die op 1 januari werden ingevoerd. Op die datum werd onder meer de bijtelling aangepast, waardoor nu ook voor kleine, zuinige auto's bijtelling moet worden betaald. Veel automobilisten besloten daarom om eind vorig jaar nog snel een auto te kopen, terwijl ze dat anders misschien in het voorjaar hadden gedaan.

Brutale dief slaat toe op politiebureau

Een 24-jarige man heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag in de nesten gewerkt, toen hij in een politiebureau in Amsterdam de inhoud van een collectebusje wilde meenemen. Hij had niet door dat er twee camera's in de ruimte stonden en agenten vanuit een andere ruimte zagen hoe hij het busje vernielde. Daardoor konden ze hem arresteren zodra hij het geld in zijn zak stak.

De man sloeg toe toen hij rond 4.00 uur even alleen in de bezoekersruimte verbleef van het politiebureau aan de Koninginneweg in Zuid. De inhoud van het collectebusje was bestemd voor de Dierenambulance.

Brutale dief slaat toe op politiebureau
Brutale dief slaat toe op politiebureau (Foto: ANP)

Vrouw geneukt in bieb universiteit

In Australië is ophef ontstaan rond een geil seksfilmpje met Nederlandse roots. In het videootje wordt een vrouwtje helemaal uitgewoond in de bibliotheek van de prestigieuze La Trobe University in Melbourne.

In het filmpje, dat ergens dit jaar is geschoten, is te zien hoe pornoster Angela White zich plotseling tussen de boekenplanken uitkleedt. Een argeloze student loopt voorbij, waarna White en haar sekspartner verkassen naar een bureau. Vervolgens wordt de actrice snoeihard uit elkaar getrokken.

Er had waarschijnlijk geen haan naar gekraaid als niet enkele studenten het filmpje hadden gezien en hun beklag deden. De universiteit zegt zeer geschokt te zijn door de pornofilm. "Mocht er al toestemming zijn gevraagd, dan hadden we die niet gegeven", aldus een woordvoerder. "Wij zullen volledig meewerken aan een politieonderzoek."

De productiemaatschappij van White, het Nederlandse AGW Entertainment, heeft de hand in eigen boezem gestoken en haar excuses gemaakt. "Het spijt ons dat de video in kwestie aanstootgevend kan zijn geweest voor toeschouwers", luidt hun verklaring. Het bedrijf heeft inmiddels het gewraakte filmpje offline gehaald.

Pensioenfondsen halen kwart verliezen crisis in

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is de afgelopen jaren ongeveer voor een kwart hersteld van de schade die de kredietcrisis aanbracht. Het herstel is met name te danken aan de flinke stijgingen op aandelenmarkten, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. De fondsen zijn echter nog ver van de hoge dekking van voor de crisis.

Na het uitbreken van de crisis zagen veel pensioenfondsen hun dekking flink inzakken. De fondsen moesten daarom begin 2009 een herstelplan opstellen om hun dekkingsgraad in vijf jaar tijd weer op peil te krijgen. Sindsdien is de gemiddelde dekkingsgraad weer gestegen, aldus DNB.

Vooral de beleggingen in aandelen, maar ook financiële producten voor het indekken tegen dalende rente, deden het de afgelopen vijf jaar goed, aldus DNB. Dat de rente in die jaren flink is gedaald helpt dat herstel echter voor een deel weer onderuit. Ook door de hogere levensverwachting steeg de gemiddelde dekkingsgraad slechts beperkt.

Sinn Fein-leider Gerry Adams nog steeds vast

Gerry Adams van Sinn Fein is donderdag ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op een vrouw in 1972 in Belfast. Adams werd woensdag door de politie van Noord-Ierland opgepakt.

De politie hoort de 65-jarige Adams over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het Ierse Republikeinse Leger werd vermoord en in het geheim werd begraven omdat zij een spionne zou zijn geweest. Het IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn. Adams heeft altijd ontkend ooit met het IRA te hebben samengewerkt.

Politici van het nationalistische Sinn Fein hopen dat Adams snel wordt vrijgelaten en dat de politie de beschuldigingen tegen hem intrekt. De nationalisten beschuldigen de autoriteiten ervan Adams expres woensdag te hebben gearresteerd om zijn verkiezingscampagne in diskrediet te brengen. De politie mag Adams tot vrijdagavond vasthouden, daarna moet de politicus aangeklaagd of vrijgelaten worden.

Adams is met de dood van McConville in verband gebracht door twee IRA-veteranen die interviews gaven voor een onderzoeksproject van Boston College in de Verenigde Starten. De Noord-Ierse politie ondernam juridische stappen om de opgenomen interviews in handen te kregen. Delen van de interviews waren al openbaar gemaakt nadat een van de ondervraagde IRA-leden was overleden.

Scootmobieler met hont trekt pistool

In de Jordaan te Amsterdam heeft een scootmobieler donderdagochtend een pistool getrokken bij een verkeersruzie. De verkeersdeelnemers om wie de ruzie draaide waren de man, zijn hond, nog een hond, en twee fietsers.

De hond van de vuurwapengevaarlijke scootmobieler liep achter het karretje en kwam daar in botsing met een fietser, aldus AT5. Daarop ontstond in eerste instantie al ruzie. Vervolgens kwam een andere fietser die ook een hond bij zich had zich ermee bemoeien, waardoor ook de twee honden het met elkaar aan de stok kregen.

Op dat moment werd het de hondenbezittende scootmobieler teveel en trok hij zijn wapen. Geschrokken omstanders belden vervolgens de politie die hem inrekenden. De twee fietsers hebben aangifte gedaan.

Laatste activisten bemoeilijken lossen olie

Greenpeace-activisten liggen nog altijd dwars in de Rotterdamse haven, waar een Russische olietanker probeert omstreden Noordpoololie aan land te brengen. Activiste Faiza Oulahsen meldt het ANP dat vijf klimmers langs de kades verhinderen dat de olietanker Michail Oeljanov van Gazprom de olie kan lossen.

De havenpolitie dacht donderdagochtend een einde te hebben gemaakt aan de actie van de milieuorganisatie. De kapitein van de Rainbow Warrior is aangehouden en het actieschip wordt weggesleept. Ook zijn ongeveer 30 activisten op de kade en in de bootjes rondom de olietanker aangehouden. De laatste activisten houden de actie echter langer vol.

'Laatste activisten bemoeilijken lossen olie'
'Laatste activisten bemoeilijken lossen olie' (Foto: ANP)

Cuba en EU spreken over normaliseren betrekkingen

De Europese Unie en Cuba hebben een eerste gespreksronde afgesloten om de onderlinge betrekkingen voor het eerst sinds de jaren negentig te normaliseren. Dat heeft EU-onderhandelaar Christian Leffler woensdag bekendgemaakt. Beide partijen spraken voorwaarden af voor toekomstig overleg dat uiteindelijk tot normale banden tussen de EU en het communistische eiland moet leiden.

Volgens Leffler is er nog niet gesproken over de zogeheten 'Gezamenlijke Positie' van de Unie uit 1996. Hierin is het EU-beleid ten opzichte van Cuba opgenomen en worden zorgen uitgesproken over het gebrek aan burgervrijheden, respect voor mensenrechten en democratie in het land. Volgens EU-beleidsmakers zijn deze zorgen allerminst weggenomen. Cuba heeft aangegeven open te staan voor gesprekken over ieder onderwerp.

Leffler voerde de onderhandelingen woensdag op de EU-ambassade in Havana. Een datum voor vervolggesprekken wordt later bepaald.

[Giro] Team rondom Evans bekend

BMC heeft de selectie voor de Giro d'Italia donderdag bekend gemaakt. Onder andere Samuel Sánchez zal de Australische kopman Cadel Evans gaan steunen in zijn jacht op de zege in Italië.

Brent Bookwalter uit de Verenigde Staten, Manuel Quinziato uit Italië en de Zwitser Steve Morabito zaten in 2011 ook al in de ploeg die Evans naar de zege in de Tour de France geholpen heeft. De Italiaan Daniel Oss en de Zwitser Danilo Wyss stonden de Australiër vorig jaar in de Giro bij, waar hij derde werd.

De Belgen Yannick Eijsen en Ben Hermans completeren de selectie. Evans zelf is tevreden met zijn team: "Ik ben erg blij met onze ploeg voor de Giro. Ik denk dat het de sterkste is die we ooit gehad hebben, waardoor ik hele goede steun mag verwachten van mijn ploeggenoten."

Sánchez kwam naar BMC na dertien jaar gekoerst te hebben voor de opgeheven Euskaltel-ploeg. Evans is erg gelukkig met zijn nieuwe kompaan: "Samuel heeft vijftien grote rondes gereden, dat is een bonus. Om een renner als hem als wegkapitein te hebben, dat is veel meer dan ik had durven hopen."

De Giro gaat 9 mei van start in het Noord-Ierse Belfast. Evans wordt gezien als een van de weinige potentiële uitdagers van topfavorieten Nairo Quintana en Joaquim Rodríguez.

Zoon neukt mama in kont: papa hakt piemel af

In Brazilië houdt men niet van halve maatregelen. Een man van middelbare leeftijd aldaar, heeft zijn eigen piemel afgehakt. Dit deed hij nadat hij zijn bloedeigen zoon in bed had betrapt met zijn vrouw.

Op internet is deze week een gruwelijk filmpje geüpload. Een hevig bloedende en naakte man is op straat gefilmd. Zonder spermaspeer, die met grof geweld werd afgehakt. Dit blijkt wel uit de enorme plas bloed op straat.

Op de vraag waarom, heeft de zelfcastraat een bizar antwoord: "Vanwege mijn vrouw", vertelt hij. "En de zoon die ik met liefde heb opgevoed."

"Gisteren neukte hij haar in de kont", vervolgt hij. "Zijn moeders kont. Ik kon er niets tegen doen, want hij heeft een chip." Wat er met de chip wordt bedoeld, is helaas niet bekend. Mogelijk gaat het hierbij om een enkelband.

Vriend Bieber krijgt taakstraf wegens drugsbezit

Lil Za, een goede vriend van Justin Bieber, is veroordeeld tot een taakstraf wegens drugsbezit. Ook moet de 20-jarige rapper een boete van duizend dollar betalen omdat hij in de cel een telefoon kapot gooide en moet hij zich laten behandelen aan zijn drugsprobleem.

Lil Za, die eigenlijk Xavier Dominique Smith heet, werd in januari opgepakt in de villa van Bieber met onder meer xtc. Vlak voor hij zijn borgtocht betaalde en mocht vertrekken uit de cel gooide hij een gevangenistelefoon kapot. Hij werd toen opnieuw ingerekend.

De rapper ontkent dat hij xtc gebruikt, maar 'geeft het aan meisjes omdat die er dol op zijn', zei Lil Za volgens de politie.

Beachvolleyballers door op Grand Slam Shanghai

De twee Nederlandse duo's in het mannentoernooi van de Grand Slam in Shanghai hebben zich allebei weten te plaatsen voor de volgende ronde. Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten liepen tegen hun tweede nederlaag op, terwijl Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst hun tweede overwinning grepen.

Brouwer en Van Dorsten speelden tegen de Amerikanen Ryan Doherty en Nicholas Lucena, als 25e geplaatst. De wedstrijd ging van begin tot eind gelijk op, maar de Amerikanen bleken net te sterk. De eerste set was met 24-22 voor Brouwer en Van Dorsten, terwijl Doherty/Lucena met 19-21 en 21-23 terugkwamen en de overwinning pakten.

Van Dorsten met een block op een bal van Lucena (Foto: FIVB)
Van Dorsten met een block op een bal van Lucena (Foto: FIVB)

Door de andere uitslagen in de groep gaan Brouwer en Van Dorsten toch als tweede door naar de eerste knock-outronde. Daarin spelen ze vrijdag tegen de Noren Iver Andreas Horrem en Geir Eithun. Bij winst wacht vervolgens het als eerste geplaatste Amerikaanse duo Rosenthal/Dallhauser.

Stiekema en Varenhorst wisten hun tweede overwinning te boeken. Ze waren in twee sets te sterk voor de Italiaanse tweeling Matteo en Paolo Ingrosso. Het werd 21-17, 25-23. Ze werden daardoor tweede in de poule en spelen in de volgende ronde tegen de Polen Michal Kadziola en Jakub Szalankiewicz. Bij winst treffen de Nederlanders de verrassende Amerikanen Bourne/Hyden.

Grote overstromingen in Florida en Alabama

De Amerikaanse staten Florida en Alabama worden geplaagd door overstromingen en extreem weer. In 24 uur tijd viel op sommige plaatsen ongeveer 60 centimeter regen, waardoor auto's werden meegesleurd en mensen naar hun zolders en daktoppen vluchtten. Een vrouw in Florida kwam om het leven toen ze met haar auto het water in reed.

Omgevallen auto's blokkeerden straten en hele wegen spoelden weg door de regen. Hierdoor werden pogingen om mensen te redden bemoeilijkt. Boten en speciale voertuigen raasden door de straten om gestrande bewoners te bevrijden. Dertigduizend mensen kwamen zonder stroom te zitten. Het noodweer volgde op de tornado's die eerder deze week over het midden en westen van de Verenigde Staten trokken.

Slot assistent van De Jong bij Cambuur

SC Cambuur heeft Arne Slot toegevoegd aan de technische staf. De 35-jarige oud-voetballer wordt bij de Friese eredivisieclub assistent van hoofdtrainer Henk de Jong. Slot komt over van PEC Zwolle, waar hij werkzaam was als jeugdtrainer en scout. Hij tekent een contract voor twee seizoenen.

Met de komst van Slot is de trainersstaf van Cambuur voor volgend seizoen compleet. Jan Bruin, Sandor van der Heide en keeperstrainer René Grotenhuis zijn allemaal in het bezit van een doorlopend contract.

Slot kwam als speler uit voor Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam. Aan het eind van vorig seizoen zette de middenvelder een punt achter zijn profcarrière.

'FNV heeft zelf last van schoonmaakstaking'

De stakingen van schoonmakers treffen niet alleen de NS en Schiphol, maar ook FNV Bondgenoten, de bond die de acties op touw heeft gezet. De kantoren van de vakbond worden sinds deze week niet meer schoongemaakt, zo stelt de eigenaar van het bedrijf dat de panden boent donderdag in De Telegraaf.

De regiokantoren van Bondgenoten worden schoongemaakt door personeel van Van Alem Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. Omdat ook die schoonmakers protesteren tegen de slechte arbeidsvoorwaarden, is de vakbond slachtoffer van zijn eigen acties. Volgens eigenaar Gerard van Alem staakt zijn personeel 'uit solidariteit' met de andere stakers.

Schoonmakers door het hele land voeren al meer dan een maand actie uit onvrede met hun huidige cao. Ze hekelen het niet doorbetaald krijgen van de eerste twee ziektedagen en vinden dat ze meer loon moeten krijgen. Bijna zeventig procent van de 150.000 schoonmakers zou onder de armoedegrens leven, aldus FNV.

Schoonmaakbaas Van Alem stelt dat zijn personeel door Bondgenoten wel krijgt doorbetaald bij de eerste twee ziektedagen, maar dat de schoonmakers ook gewoon hetzelfde loon krijgen als hun collega's. Omdat Van Alem is aangesloten bij brancheorganisatie OSB - waarmee de bonden in de clinch liggen - moet hij zich namelijk aan de cao-afspraken houden.

De acties van schoonmakers leiden tot steeds meer overlast. Zo verschijnen op Twitter steeds meer foto's van treinen vol afval en zijn de afvalbakken op onder meer Amsterdam Centraal tot de nok toe gevuld. De NS denkt er intussen over om zijn kantoorpersoneel in te zetten om de rotzooi op te ruimen.

[NBA] San Antonio Spurs neemt leiding in play-offs

San Antonio Spurs heeft in de play-offs van de NBA een 3-2 voorsprong gepakt. Dallas Mavericks werd thuis verslagen met 109-103. De winnaar van de reguliere competitie in de Western Conference komt daarmee terug van een 2-1 achterstand. De eerste ploeg die vier wedstrijden wint, bereikt de tweede ronde.

Tony Parker scoorde een paar uur nadat zijn eerste kind werd geboren 23 punten voor de Spurs. Manu Ginobili maakte negentien punten en Tiago Splitter zeventien punten en twaalf rebounds. Mocht Dallas de stand weer gelijk trekken, wordt het beslissende zevende duel gespeeld in San Antonio.

In de andere play-off in de Western Conference hield Houston Rockets zichzelf in leven. Er werd gewonnen van Portland Trail Blazers met 108-98. Daarmee komen ze terug tot 3-2.

In de Eastern Conference versloeg Toronto Raptors Brooklyn Nets met 115-113 en pakt een 3-2 voorsprong. De winnaar van dit duel komt in de volgende ronde Miami Heat tegen. De regerend kampioen schakelde eerder deze week Charlotte Bobcats uit.

Barbie vindt zichzelf geen bimbo meer

Barbie is door de komst van haar dochter Angelina geen 'bimbo' meer, zo zegt de realityster zelf in het AD. "Angelina is mijn reddertje in nood geweest", aldus Barbie, die naar eigen zeggen een losbandig leven leidde voor ze zich settelde en een kind kreeg. "Dit wilde ik altijd al: huisje, boompje, beestje."

De 23-jarige Samantha de Jong, de echte naam van Barbie, vond ook rust bij Michael, met wie ze in 2012 trouwde. "Hij ziet wie ik echt ben, mijn onzekere en verlegen kant", legt ze uit. "Hij kan mij aan, laat niet over zich heen lopen. Met hem stopte het stappen en doorhalen, hij wilde relaxen en praten over mezelf, dat vond ik eerst wel eng."

Dat ze af en toe laat sleutelen aan haar lichaam vindt Barbie, die sinds afgelopen week te zien is in Barbie en Michael: Doe Effe Paranormaal!, de normaalste zaak van de wereld. "Soms zeggen ze dat alles nep is, van mijn wimpers tot mijn borsten. Nou, mijn karakter is wel echt. En wie laat nou niks doen aan zijn uiterlijk?'"

Veel gewonden na explosie in gevangenis Florida

Bij een explosie in een gevangenis in de Amerikaanse staat Florida zijn woensdagavond honderd tot 150 gevangenen en bewakers gewond geraakt. Een deel van het gebouw is ingestort, zei een woordvoerster van de lokale autoriteiten.

De explosie in de gevangenis in Escambia County vond plaats rond 23.00 uur plaatselijke tijd. Op het moment van de explosie zaten er zo'n zeshonderd gevangenen in het gebouw.

Of de explosie iets te maken heeft met de recente overstromingen in Florida kon de woordvoerster niet zeggen. De gevangenis werd dinsdag en woensdag getroffen door zware regenval.

100.000 Russische 1-meibetogers op Rode Plein

Voor het eerst in 23 jaar demonstreren Russische betogers op de Dag van de Arbeid weer massaal op en om het Rode Plein in Moskou. In de Russische hoofdstad zijn er donderdag naar schatting meer dan 100.000 mensen op het plein bij het Kremlin. Ook in andere steden wereldwijd gaan mensen de straat op.

Het evenement is niet alleen een kans voor vakbonden om aandacht te vragen voor werkgelegenheid, hoger loon en arbeidsomstandigheden, maar wordt ook gezien als een teken van opleving van het patriottisme na de omstreden annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. "De Krim behoort voor altijd tot Rusland", staat op posters.

Volgens vakbondenvertegenwoordiger Michail Sjmakov nemen in heel Rusland ongeveer 2 miljoen Russen deel aan de vieringen. Ook op de Krim laten tienduizenden werknemers van zich horen.

In Athene staken de buschauffeurs donderdag een aantal uren uit protest tegen de harde bezuinigingsmaatregelen en de hoge werkloosheid in Griekenland: ruim een kwart van de beroepsbevolking heeft geen baan. Ook de dienstregeling van veerboten en treinen is ontregeld. 's Middags zullen verscheidene demonstraties plaatsvinden.

In Istanbul zijn Turkse betogers slaags geraakt met agenten. De politie wil niet dat de demonstraten het Taksimplein bereiken, dat vorig jaar wekenlang toneel was van ongeregeldheden.

'Clarkson zei racistisch rijmpje in Top Gear'

Jeremy Clarkson heeft tijdens opnamen van Top Gear een racistisch rijmpje opgezegd. Dat beweert de Britse boulevardkrant The Mirror althans. De 54-jarige presentator ontkent in alle toonaarden.

Uit een filmpje zou blijken dat Clarkson met zijn vinger tussen twee auto's heen en weer gaat terwijl hij 'Eeny, meeny, miny, moe' zegt. Vervolgens voegt hij aan het aftelversje, dat in het Nederlands wordt vertaald als Iene Miene Mutte, de woorden 'catch a nigger by his toe' toe, beweert The Mirror. De krant schakelde experts in om de beelden te laten analyseren en zij zouden hebben bevestigd dat Clarkson het woord gebruikt.

De bewuste beelden zijn uit de uiteindelijke aflevering, die in februari 2013 werd uitgezonden op de BBC, geknipt. In de uitzending zegt Clarkson nog steeds het rijmpje op, maar gebruikt hij het woord 'leraar' in plaats van 'nigger'.

Clarkson, die vaker in opspraak is geweest wegens beledigende opmerkingen, ontkent over de schreef te zijn gegaan. "Ik heb het n-woord niet gezegd", twitterde hij. "Dat doe ik nooit. The Mirror is deze keer te ver gegaan." De BBC heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Eurolanden ronden betalingen aan noodfonds af

De eurolanden hebben het laatste deel van het beloofde kapitaal voor hun structurele noodfonds gestort. Dat maakte de organisatie achter het zogeheten Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) donderdag bekend.

De eurolanden stortten samen 15,7 miljard euro, waardoor het kapitaal van het ESM opliep tot het toegezegde niveau van 80 miljard euro. De Nederlandse bijdrage aan het totale kapitaal is 4,6 miljard euro.

In totaal kan het volledig gevulde ESM 500 miljard euro uitlenen, waarvan momenteel nog bijna 450 miljard euro beschikbaar is. Dat geld is bedoeld om eurolanden met financiële problemen te ondersteunen. Uit het ESM worden momenteel onder meer de noodleningen aan Cyprus gefinancierd. Eerder werd via het fonds steun verleend aan de Spaanse bankensector.

Russische defensie-attaché uit Oekraïne gezet

Oekraïne verdenkt een Russische defensie-attaché van spionage en heeft hem tot persona non grata verklaard. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken aan persbureau Interfax gemeld. De diplomaat zit vast en wordt zo snel mogelijk het land uitgezet.

Kirill Kolijoetsjkin werd woensdag gevangengenomen na een 'succesvolle contraspionageoperatie', aldus het ministerie. De Rus had inlichtingen verzameld en acties ondernomen 'die niet strookten met zijn diplomatieke status'.

'Alice speelbaar personage Resident Evil 7'

Iedereen die de Resident Evil-games gespeeld heeft kent ongetwijfeld ook de spin-off filmserie. Tot op heden lopen de verhalen gewoon naast elkaar met zo nu en dan een personage uit de games die zijn of haar opwachting maakte in de films, maar daar komt waarschijnlijk verandering in.

Het gerucht gaat namelijk dat het hoofdpersonage uit de films, Alice, haar opwachting gaat maken in Resident Evil 7. (Gelukkig) lijkt het er momenteel op dat Alice alleen speelbaar zal zijn in Mercenaries mode, aangezien Alice en de films een nogal over de top, actie georiënteerd knalfestijn zijn. Naast Alice doet het gerucht de ronde dat ook Albert Wesker weer van de partij zal zijn. Mogelijk om de confrontatie aan te gaan met zijn zoon, Jake. Verder blijft het afwachten tot de aankomende E3 in juni, om te zien welke richting Capcom op wil gaan met deze personages en Resident Evil 7.

Alice Resident Evil 7

Kamp: geen verbod Noordpool-oliewinning

Nederland kan exploitatie van olie en gas in het Noordpoolgebied niet verbieden omdat dat gebied niet onder de Europese Unie valt. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een motie van de PvdA.

Actievoerders van Greenpeace probeerden donderdagochtend een Russische tanker te blokkeren met olie uit het Noordpoolgebied. De politie maakte al snel een einde aan hun actie. Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren.

"Een verbod op het vervoer van zware olie op volle zee en in exclusieve economische zones is strijdig met het recht op de vrije scheepvaart en zou alleen in internationaal verband tot stand kunnen worden gebracht", schrijft Kamp in de brief.

De kans op het creëren van internationaal draagvlak dat nodig is voor het instellen van een internationaal verbod acht Kamp zeer klein, schrijft hij in de brief.

Ook kan de EU zich niet inzetten om de winning van olie op open zee in het Arctisch gebied van de Europese unie te verbieden. "De lidstaten van de Europese Unie hebben echter in het Arctisch gebied geen rechtsmacht over land waaraan zeegebieden grenzen en de volle zee in het Arctisch gebied ligt per definitie buiten de nationale rechtsmacht van staten."

Geen enkele EU-lidstaat is Noordpoolkuststaat. Groenland is wel een Noordpoolkuststaat, maar maakt geen deel uit van de Europese Unie, schrijft Kamp. De motie van de PvdA kan dus niet uitgevoerd worden.

'Pellè op lijstje van Barcelona'

FC Barcelona heeft interesse om Graziano Pellè komende zomer over te nemen van Feyenoord. Dat meldt de Catalaanse krant Sport donderdag. Barcelona zou op zoek zijn naar een breekijzer waarop een beroep kan worden gedaan als het combinatievoetbal niet werkt. Pellè wordt daarbij volgens de krant als een geschikte en niet al te dure oplossing gezien.

Pellè werd door Feyenoord twee jaar geleden overgenomen van Parma en scoort sinds zijn komst aan de lopende band. Na 56 competitiewedstrijden staat de teller al op vijftig goals. De 28-jarige Italiaan heeft in Rotterdam nog een contract tot medio 2017.

Barcelona leek deze zomer geen spelers te mogen aantrekken wegens het schenden van de regels voor het contracteren van jeugdspelers. Die straf is echter opgeschort omdat de club beroep heeft aangetekend.

Tafeltennissters naar laatste twaalf op WK

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich op het WK voor teams in Tokyo geplaatst voor de tussenronde. Een 3-2 nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Rusland bleek net genoeg om de laatste twaalf te bereiken, omdat concurrent Luxemburg met dezelfde cijfers het onderspit moest delven tegen Zuid-Korea.

Nederland begon stroef aan de ontmoeting met Rusland met een nederlaag van Li Jie, maar daarna stelden Li Jiao en Britt Eerland orde op zaken. Nadat de vierde en vijfde wedstrijd door Li Jiao en Li Jie verloren werden, belandde Oranje alsnog in de wachtkamer. Zuid-Korea, dat als groepswinnaar verder gaat, bood vervolgens de helpende hand.

Politie arresteert Greenpeace-activisten

De politie heeft donderdagochtend de crew van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior III gearresteerd. Dat meldt een woordvoerder. Het schip probeerde in de Rotterdamse haven te voorkomen dat een Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied aanmeert.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace heeft de ME het schip inmiddels geënterd en is de actie van de milieuorganisatie beëindigd. De boot van Greenpeace lag kort tussen de olietanker en de kade, laat een woordvoerder van de Rotterdamse haven weten. Het personeel van de haven belde de politie omdat de tanker door toedoen van activisten niet kon aanmeren.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Russische tanker de Michail Oeljanov levert olie uit het Noordpoolgebied voor oliebedrijf Total, dat volgens de NOS heeft laten weten hierna geen olie meer uit het gebied te willen.

Donderdag bleek dat de Russische olietanker niet te traceren was op websites die overzichten geven van al het grote scheepvaartverkeer. Het is niet duidelijk of het volgsysteem bewust is uitgeschakeld of dat ergens sprake is geweest van een storing.

Russische Noordpool-olietanker in Rotterdam

De Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied is donderdagochtend aangekomen in de haven van Rotterdam, met in zijn kielzog twee schepen van Greenpeace. De milieuorganisatie voert actie tegen de levering van de Russische aardolie.

De politie en ME hebben de Rainbow Warrior III, een van de schepen van Greenpeace, weggevaren zodat de tanker kan aanmeren. Dat zeggen woordvoerders van Greenpeace en van de politie in Rotterdam. "Onze actievoerders zitten nog wel op een van de pijpleidingen van de tanker", zegt een woordvoerder van Greenpeace.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza proberen te voorkomen dat de olietanker kan aanmeren. Ook hangen er een paar paragliders boven de tanker. Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren.

Een woordvoerder van de Rotterdamse haven zei rond 08.30 uur dat de schepen in de haven lagen. Hij verwacht dat de Michail Oeljanov 'binnen een uur' aan de kade ligt.

De olie in het schip is afkomstig van het nieuwe Russische booreiland bij de poolcirkel waar een protest vorig jaar tot de arrestatie van tientallen Greenpeace-betogers leidde. Een van hen, Faiza Oulahsen, behoort nu ook weer tot de actievoerders.

De olie is bestemd voor Total. Die hebben volgens de NOS laten weten dat dit de laatste keer is dat het bedrijf olie uit het Noordpoolgebied bestelt.

China en Rusland houden marine-oefeningen

China en Rusland houden later deze maand gezamenlijke marine-oefeningen in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft het Chinese ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt. De aankondiging komt op een moment dat China in territoriale spanningen is verwikkeld met Japan over een eilandengroep die door beide landen wordt geclaimd en het luchtruim er boven.

De oefeningen gaan eind mei in de buurt van Shanghai van start en zijn bedoeld om 'de praktische samenwerking te bevorderen en de mogelijkheden te verbeteren om gezamenlijk op zee tegen bedreigingen op te treden', aldus het ministerie. De Chinese en Russische marine houden sinds 2005 regelmatig gezamenlijke trainingen.

China en Japan claimen beide een eilandengroep in de Oost-Chinese zee die door Japan Senkaku en door China Diaoyu wordt genoemd. Vorig jaar stelde China eenzijdig een luchtverdedigingszone in boven de eilanden, wat het land op woede van Japan en de Verenigde Staten kwam te staan.

Tandartsen klagen over Zorgautoriteit

Tandartsen vinden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich schuldig maakt aan misleiding van de politiek en beleidsmakers door niet te reageren op een onderzoek naar het experiment met vrije tarieven. Tandartsorganisatie ANT dient daarom een klacht in bij de Nationale Ombudsman.

De ANT wacht naar eigen zeggen al een halfjaar op een reactie van de NZA op een onderzoek dat uitwees dat de proef waarbij tandartsen zelf hun tarieven mochten bepalen 'voorbarig en onterecht' is gestopt. Het in december aangeboden rapport van onderzoeksbureau Milliman wordt door de NZa 'systematisch genegeerd', aldus de ANT.

De NZa concludeerde dat de tarieven in korte tijd met meer dan tien procent stegen door de proef. Onder druk van de Tweede Kamer stopte minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vervolgens in 2012 voortijdig met de proef.

Volgens Milliman zijn de cijfers van de NZa 'ondeugdelijk en misleidend' en stegen de prijzen maar drie procent, ongeveer gelijk aan de inflatie. Dat de NZa tot andere conclusies kwam, komt volgens Milliman door onjuiste onderzoeksmethoden en ondoordachte maatregelen van de NZa zelf.

Voorzitter van de ANT Jan Willem Vaartjes zegt alle vertrouwen in de objectiviteit en werkwijze van de NZa te hebben verloren. De tandartsen verwijten de zorgautoriteit onfatsoenlijk bestuur en stapt daarom donderdag met een klacht naar de ombudsman.

[WK 2014] De stadions

De wedstrijden tijdens het WK voetbal 2014 worden afgewerkt in de volgende Braziliaanse speelsteden; Belo Horizonte, Brasilia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador en São Paulo.

De stadions:


(WikiCommons/Luan S.R.)

Naam: Estádio Governador Magalhães Pinto (Mineirão)
Plaats: Belo Horizonte
Capaciteit: 62.160

Wedstrijden:
Zaterdag 14 juni: Colombia - Griekenland (Groep C)
Dinsdag 24 juni: Costa Rica - Engeland (Groep D)
Zaterdag 28 juni: Achtste finale
Dinsdag 8 juli: Halve finale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Estádio Mário Filho (Maracanã)
Plaats: Rio de Janeiro
Capaciteit: 76.804

Wedstrijden:
Zondag 15 juni: Argentinië – Bosnië en Herzegovina
Woensdag 18 juni: Spanje – Chili
Zondag 22 juni: België – Rusland
Woensdag 25 juni: Ecuador – Frankrijk
Zaterdag 28 juni: Achtste finale
Vrijdag 4 juli: Kwartfinale
Zondag 13 juli: Finale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Arena Pernambuco
Plaats: Recife
Capaciteit: 44.248

Wedstrijden:
Zaterdag 14 juni: Ivoorkust – Japan
Vrijdag 20 juni: Italië – Costa Rica
Maandag 23 juni: Kroatië – Mexico
Donderdag 26 juni: Verenigde Staten – Duitsland
Zondag 29 juni: Achtste finale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Estádio Plácido Aderaldo Castelo (Castelão)
PLaats: Fortaleza
Capaciteit: 64.846

Wedstrijden:
Zaterdag 14 juni: Uruguay – Costa Rica
Dinsdag 17 juni: Brazilië – Mexico
Maandag 23 juni: Duitsland – Ghana
Dinsdag 24 juni: Griekenland – Ivoorkust
Zondag 29 juni: Achtste finale
Vrijdag 4 juli: kwartfinale


(WikiCommons/Ezarate)

Naam: Arena Professor Octávio Mangabeira (Arena Fonte Nova)
Plaats: Salvador
Capaciteit: 56.500

Wedstrijden:
Vrijdag 13 juni: Spanje – Nederland
Maandag 16 juni: Duitsland – Portugal
Vrijdag 20 juni: Zwitserland – Frankrijk
Woensdag 25 juni: Bosnië en Herzegovina – Iran
Dinsdag 1 juli: Achtste finale
Zaterdag 5 juli: Kwartfinale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Estádio Nacional de Brasília (Mané Garrincha)
Plaats: Brasilia
Capaciteit: 70.064

Wedstrijden:
Zondag 15 juni: Zwitserland – Ecuador
Donderdag 19 juni: Colombia – Ivoorkust
Maandag 23 juni: Kameroen – Brazilië
Donderdag 26 juni: Portugal – Ghana
Maandag 30 juni: Achtste finale
Zaterdag 5 juli: Kwartfinale
Zaterdag 12 juli: Troostfinale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Estádio José Pinheiro Borda (Beira-Rio)
Plaats: Porto Alegre
Capaciteit: 48.849

Wedstrijden:
Zondag 15 juni: Frankrijk – Honduras
Woensdag 18 juni: Australië – Nederland
Zondag 22 juni: Zuid-Korea – Algerije
Woensdag 25 juni: Nigeria – Argentinië
Maandag 30 juni: Achtste finale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Arena Pantanal
Plaats: Cuiabá
Capaciteit: 42.968

Wedstrijden:
Vrijdag 13 juni: Chili – Australië
Dinsdag 17 juni:   Rusland – Zuid-Korea
Zaterdag 21 juni: Nigeria – Bosnië en Herzegovina
Dinsdag 24 juni: Japan – Colombia


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: João Cláudio de Vasconcelos Machado (Arena das Dunas)
Plaats: Natal
Capaciteit: 42.086

Wedstrijden:
Vrijdag 13 juni: Mexico – Kameroen
Maandag 16 juni: Ghana – Verenigde Staten
Donderdag 19 juni: Japan – Griekenland
Dinsdag 24 juni: Italië – Uruguay


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Arena Corinthians
Plaats: São Paulo
Capaciteit: 65.807

Wedstrijden:
Donderdag 12 juni: Brazilië – Kroatië
Donderdag 19 juni: Uruguay – Engeland
Maandag 23 juni: Nederland – Chili
Donderdag 26 juni: Zuid-Korea – België
Dinsdag 1 juli: achtste finale
Woensdag 9 juli: Halve finale


(WikiCommons/Portal da Copa)

Naam: Vivaldo Lima (Arena Amazônia)
Plaats: Manaus
Capaciteit: 42.374

Wedstrijden:
Zondag 15 juni: Engeland – Italië
Woensdag 18 juni: Kameroen – Kroatië
Zondag 22 juni: Verenigde Staten – Portugal
Woensdag 25 juni: Honduras – Zwitserland


(WikiCommons/seu nome ou assinatura)

Naam: Estádio Joaquim Américo Guimarães (Arena da Baixada)
Plaats: Curitiba
Capaciteit: 41.456

Wedstrijden:
Maandag 16 juni: Iran – Nigeria
Vrijdag 20 juni: Honduras – Ecuador
Maandag 23 juni: Australië – Spanje
Donderdag 26 juni: Algerije –
Rusland

..

[Vid] [WK Snooker] Robertson op het laatste moment langs Trump

De nummer één van de wereld Neil Robertson heeft zich woensdag in het Crucible Theatre van Sheffield als laatste voor de halve finales van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De 32-jarige Australiër schakelde Judd Trump met 13-11 uit en schreef daarbij een stukje snookergeschiedenis.

Hij potte in het 22e frame een break van 101 en werd zo de eerste speler in de geschiedenis die in één seizoen honderd centuries maakte. Het was lang niet zeker dat Robertson zou gaan winnen. Trump stond na één sessie 2-6 en later nog 8-11 voor. Robertson had in het tweede deel van de partij het betere spel en kon pas op 11-11 met die break van 101 op gelijke hoogte komen. 

Ook Barry Hawkins heeft zich geplaatst voor de halve finale. De verliezend finalist van vorig jaar won van Dominic Dale met 13-12. Het leek een grotere uitslag te worden, maar op 11-5 won Dale zeven frames op een rij. Hawkins kon echter de partij nog wel winnen door de laatste twee frames te pakken. 

De halve finales van dit jaar kent de herhaling van de finale van het WK van vorig jaar. O'Sullivan neemt het op tegen Hawkins. De andere halve finale gaat tussen Selby en Robertson. 

De break van Neil Robertson die de 'Century of Centuries' voltooit. (YouTube)

IMF keurt lening 12 miljard euro voor Oekraïne goed

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft woensdag groen licht gegeven voor een lening van twaalf miljard euro aan Oekraïne. Dat geld moet het noodlijdende Oekraïne helpen zijn economie op te krikken en de binnenlandse stabiliteit te herstellen.

"Dringende acties waren noodzakelijk", zei IMF-bestuursvoorzitter Christine Lagarde. "Die acties heeft de Oekraïense regering genomen en die acties nemen wij nu ook."

Het hulppakket werd al in maart beloofd, op voorwaarde dat het land zijn economie zou hervormen door belastingverhogingen, het bevriezen van het minimumloon en het verhogen van energietarieven. De Oekraïense regering staat bovendien ook onder druk door een ongeduldige bevolking die na jaren van corruptie en economisch wanbeleid eindelijk verbetering eist.

Met het toezeggen van de IMF-lening van twaalf miljard euro wordt de weg vrijgemaakt voor Oekraïne om een aanvullend hulppakket van ruim tien miljard euro te ontvangen van de Wereldbank, de Europese Unie, Japan en andere landen. Ook komt een bedrag van ruim zevenhonderd miljoen euro van de Verenigde Staten vrij.

Samsom wil dat rijken meer belasting betalen

Het kabinet moet de resterende regeerperiode nog zeker een grote hervorming doorvoeren: een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen en werken aantrekkelijker wordt gemaakt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in een interview in de Volkskrant.

Ook moet het kabinet zijn 'terughoudendheid laten varen' en grote investeringen doen die de economie en de werkgelegenheid aanjagen, vindt Samsom. Hij grijpt de Dag van de Arbeid aan om het kabinet aan te sporen hiervan werk te maken.

Het kabinet moet meteen beginnen met vijf veranderingen, aldus de PvdA-leider. Een daarvan is het belastingstelsel. Hij wil een 'belastingverschuiving' waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. De vermogensverdeling in Nederland is volgens Samsom nu 'uitermate oneerlijk'. "Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet."

"Voor mensen met een beetje spaargeld is het veronderstelde rendement van vier procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden", legt Samsom uit. Dat moet andersom, vindt hij.

Samsom vindt verder dat het kabinet te weinig doet om investeringen in de economie aan te jagen. Hij vindt dat met name pensioenfondsen, die samen duizend miljard euro beheren, het geld moeten laten rollen. Het kabinet dient voorop te gaan door een deel van het risico te nemen. "Ik zie nu dat de patstelling wel irritant lang duurt."

[NBA] Coach LA Lakers stapt op

De coach van Los Angeles Lakers, Mike D'Antoni, is na een teleurstellend seizoen in de Amerikaanse baketbalcompetitie NBA opgestapt. De Lakers kenden, mede door blessures van sterspeler Kobe Bryant en ook Steve Nash en Pau Gasol het slechtste jaar sinds 1958.

D'Antoni volgde in november 2012 Mike Brown op. Hij had nog een doorlopend contract voor nog een seizoen. "Gezien de omstandigheden denk ik niet dat iemand anders het beter had kunnen doen dan Mike. We danken hem dat hij altijd positief is gebleven", aldus algemeen manager Mitch Kupchak van de Lakers.

Zijn vertrek werd toegejuicht door Lakers-legende Magic Johnson. "De mooie dagen keren weer terug bij de Lakers", twitterde Johnson.

Crack-burgemeester Toronto gaat afkicken

De omstreden burgemeester van Toronto, Rob Ford, gaat zich laten opnemen in een afkickkliniek. Hij is naar eigen zeggen 'klaar om een pauze te nemen' in de verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap en 'hulp te zoeken'.

Dat meldden Canadese media woensdag (lokale tijd). Aanleiding voor zijn onmiddellijke vertrek is een opname waarop hij zich al tierend en vloekend uitlaat over zijn vrouw en zijn verkiezingsopponent Karen Stintz.

De burgemeester ligt al langer onder vuur in Canada. Onder meer omdat hij crack had gerookt en weleens dronken achter het stuur kroop.

'Ajax-top al jaren bedreigd door harde kern'

Directieleden en medewerkers van Ajax worden al jaren door de harde kern bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van onderzoek. De politie is op de hoogte van de bedreigingen, maar kan weinig doen omdat de slachtoffers meestal geen aangifte doen.

De Volkskrant sprak met negen oud-bestuursleden, vier ex-medewerkers en drie mensen die nog steeds actief zijn binnen de Amsterdamse club. Volgens hen zijn de intimidaties en bedreigingen structureel. Ze willen anoniem blijven uit angst voor represailles.

De afgelopen vijftien jaar werd vanuit Ajax twee keer aangifte gedaan van bedreiging: in 2005 door oud-directeur Arie van Eijden en in 2012 door oud-directeur Martin Sturkenboom. Anderen stapten niet naar de politie omdat ze bang zijn dat de problemen erger worden, aldus de krant.

Ajax zegt zich niet in het beeld te herkennen. Van de huidige directie is niemand bedreigd en ook van andere bedreigingen uit het recente verleden is de club niet op de hoogte, liet Ajax aan de krant weten.

'Overdosis heroïne doodsoorzaak Peaches Geldof'

Peaches Geldof is waarschijnlijk overleden aan een overdosis heroïne. Dat blijkt volgens de Britse krant The Times of London uit toxicologisch onderzoek, waarvan de resultaten naar verwachting donderdag worden bekendgemaakt.

Geldof werd begin deze maand dood aangetroffen in haar appartement in Kent, in het bijzijn van haar 1-jarige zoontje. Ze was 25 jaar. Een eerste onderzoek leverde geen uitsluitsel over de dood van model en actrice Peaches, dochter van de Britse muzikant en Live Aid-organisator Bob Geldof.

De moeder van Geldof, Paula Yates, overleed in 2000 ook aan een overdosis heroïne. Geldof plaatste vlak voor haar dood nog een oude foto van haar en haar moeder op Twitter.

Politie gaat handhaven op motorjacks in Tilburg

De politie in Tilburg gaat vanaf donderdag in de binnenstad van de Brabantse plaats handhaven op motorjacks en andere uitingen die verwijzingen naar de motorclubs Satudarah en No Surrender. Leden van de clubs mogen zich daar niet meer in vol ornaat tonen. Dat heeft burgemeester Peter Noordanus besloten. Ook geldt een samenscholingsverbod voor motorrijders.

Aanleiding voor de maatregelen is een 'lijst met geweldincidenten' van de afgelopen tijd, zo vertelde de burgemeester vorige week in een interview met NRC Handelsblad. De incidenten variëren van zware mishandeling tot afpersing. Het beleid geldt alleen in het zogenoemde horecaconcentratiegebied.

Wanneer agenten iemand spotten die een kledingstuk met een embleem van Satudarah of No Surrender draagt, krijgt diegene in eerste instantie een waarschuwing. "We zullen dan wijzen op het verbod en vragen om het kledingstuk uit te doen of te verbergen. Als daaraan geen gehoor wordt gegeven, volgt een arrestatie en wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie", vertelt een woordvoerder van de politie.

Volgens de zegsvrouw worden voorlopig geen speciale surveillances gepland of extra agenten ingezet om het beleid te handhaven. "We gaan kijken hoe het loopt en zetten naar aanleiding daarvan eventueel meer mensen in. Op dit moment is op de donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond al een horecateam actief in de binnenstad. Als het nodig is, breiden we dat uit."

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat de reacties op het nieuwe beleid goed zijn. "De presidenten van de twee motorclubs zijn hier vorige week geweest en ze reageren heel ontvankelijk. Ook de reacties vanuit de horeca zijn goed. Tilburg is een fijne en gezellige stad en dat willen we zo houden. Vandaar dat we deze maatregelen nemen."

Ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad zijn door de gemeente verzocht mee te werken met het nieuwe beleid. Hun wordt met 'klem' gevraagd direct de politie te bellen als ze motorrijders signaleren en een camerasysteem te installeren.

Bij ongeregeldheden kunnen ondernemers het zogenoemde live view-systeem inschakelen, waarmee de beelden rechtstreeks naar de politie gaan. Ondernemers die weigeren mee te werken kunnen extra controles verwachten van de gemeente en de politie. Wie wel meewerkt, kan op bescherming rekenen.

Omliggende steden zouden volgens burgemeester Noordanus bereid zijn de aanpak te volgen. De woordvoerder bevestigt dat bij de gemeente is geïnformeerd naar het beleid. Bovendien zou met de gemeente Den Bosch op 'ambtelijk niveau' contact zijn, omdat die stad te maken heeft met vergelijkbare problemen als Tilburg.

Motorclub Satudarah is sinds enkele jaren in Tilburg gevestigd. Ook andere clubs zouden er volgens Noordanus neer willen strijken. De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de oprichting van No Surrender vorig jaar en de komst van de Amerikaanse club Bandidos. De laatste staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.

De Tilburgse politie heeft woensdagochtend nog een 27-jarig lid van Satudarah opgepakt wegens de mishandeling van een man en een vrouw afgelopen weekend op het Piusplein. De twee moesten met hoofdletsel naar een ziekenhuis worden gebracht. De man hield er een zware hersenschudding aan over en moest een nacht in het ziekenhuis blijven. De vrouw liep schaafwonden en een hersenschudding op.

FOK! wat een weer... Minder onzeker

Welkom! Na een week vol onzekerheden worden de kaarten nu wat duidelijker geschud. De afgelopen dagen vielen er zeker in noorden en oosten soms zware buien. Een enkele plek kreeg zelfs 60 millimeter. Op andere plaatsen bleef het dan weer lang grijs en kil, en op wéér andere locaties scheen de zon geregeld en was het prima weer.

Vannacht ontstond er net als gisternacht weer op diverse plaatsen nevel en mist en het duurt wel even voordat de zon er weer doorheen komt. Ook kan er vanochtend nog een enkele bui vallen. Later op de dag breekt de zon er wat vaker door, maar helemaal droog blijft het nog niet. De temperaturen beginnen aan een daling en komen vanmiddag uit op waarden die tussen de 13 en 17 graden komen te liggen. De wind draait naar het noorden toe en neemt iets in kracht toe, zodat de eventuele buien zich wat sneller verplaatsen.

De komende dagen beloven droog te zijn met flink wat ruimte voor de zon. Op zondag is het met 11 graden erg fris, maar in de loop van de volgende week gaan de kwikstanden weer langzaam omhoog.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZOn1
Vandaag kijken we met KlapMongeaul naar de zon.

Zon2

 Zon3
Fraaie plaatjes weer hoor!

 

 

Squashers verliezen ook tweede wedstrijd op EK

De Nederlandse squashers hebben in het Italiaanse Riccione ook het tweede duel tijdens het EK voor landenteams verloren. Na de 0-4 nederlaag tegen Frankrijk was ook Duitsland te sterk voor de formatie van Lucas Buit: 1-3. Hoofddorper Piedro Schweertman sloeg het enige punt binnen.

Door de dubbele nederlaag is Oranje uitgeschakeld voor de hoofdprijzen. Een vijfde plaats is nu het maximaal haalbare. Donderdag wacht het derde groepsduel tegen Denemarken.

De sguashvrouwen wonnen na verlies van de openingspartij wel hun tweede wedstrijd. Zwitserland werd met 2-1 verslagen. Eerder op de dag moest nog met 3-0 het hoofd gebogen worden voor Tsjechië.

Door de zege op Zwitserland heeft Nederland nog kans om de halve eindstrijd te bereiken. Dan moet donderdagmiddag gewonnen worden van titelverdediger Engeland.

Mourinho: "Verloren van een heel goed team"

Chelsea-coach José Mourinho weigerde zich ergens achter te verschuilen nadat zijn ploeg in de halve finale van de Champions League was uitgeschakeld door Atletico Madrid. "De spelers hebben alles gegeven, maar we hebben verloren van een heel goed team. Dat is voetbal." Na de 0-0 remise in Madrid won Atletico met 3-1 in Londen.

Aanvankelijk zat Chelsea nog op het goede spoor. In de 36e minuut opende Fernando Torres de score. Vlak voor rust sloeg Atletico echter terug. In de tweede helft namen de Madrilenen het heft in handen. "Het verschil was één minuut in de tweede helft", zei Mourinho. "De keeper van Atletico maakte een ongelooflijke redding en een minuut later kwam die strafschop."

Terry zag zijn kopbal gekeerd worden door Thibaut Courtois. Aan de andere kant werd Diego Costa gevloerd door Samuel Eto'o. Costa zelf benutte vervolgens de strafschop. Arda Turan maakte er later nog 1-3 van. "Ze zijn een echt team", sprak Mourinho. "Ik feliciteer Atletico."

Op de vraag of Atletico en Real de beste twee ploegen in de Champions League zijn, antwoordde Mourinho duidelijk."Waarschijnlijk wel."

James Franco heeft wel gezoend met Lindsay Lohan

James Franco heeft dan misschien niet het bed gedeeld met Linday Lohan, maar de twee hebben wel gezoend. "We hebben met elkaar gezoend en het was heel flauw", geeft Franco woensdag toe in de radioshow van Howard Stern, schrijven verschillende Amerikaanse media.

Onlangs lekte een lijstje met beroemde bedpartners van de 27-jarige actrice uit. Lohan had de lijst gemaakt in een afkickkliniek en beweert dat deze is gestolen. Ook Franco stond erop. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ze me op de lijst heeft gezet. Ze spoort echt niet."

De 36-jarige acteur zegt dat de twee hebben gezoend in 2004. "Ik zei: zoenen is genoeg. Ik dacht ook: wat doe ik hier in godsnaam? Ze was zo jong." Franco geeft toe dat hij destijds een beetje verliefd was op Lohan, die toen een stuk bekender was dan hij.

De actrice werd jaren later juist verliefd op de acteur, zegt Franco. "We verbleven tegelijkertijd in hetzelfde hotel in een moeilijke fase in haar leven. Het was voor mij overduidelijk dat ze me leuk vond." Lohan deed haar best Franco te verleiden. "Ze heeft een keer ingebroken in mijn hotelkamer. Ik lag op de bank te slapen en daar was Lindsay midden in de nacht in mijn kamer."

Meer privacy bij Facebook-login op apps

Facebook geeft gebruikers van apps en sites meer mogelijkheden om te bepalen welke gegevens ze delen. Ook kunnen ze voortaan ervoor kiezen anoniem in te loggen op apps die Facebooks loginsysteem gebruiken. Dat heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg woensdag bekendgemaakt.

Tal van populaire apps, zoals Spotify en Flipboard, laten gebruikers inloggen met hun Facebook-account. Ze hoeven dan geen extra gebruikersnamen en wachtwoorden aan te maken. Maar tot nu toe hadden gebruikers niet genoeg controle over welke Facebook-gegevens die apps konden beschikken. Voortaan kunnen gebruikers zelf aanvinken welke gegevens ze aan apps of websites willen geven.

Het wordt ook mogelijk om anoniem in te loggen op apps die Facebooks loginsysteem gebruiken. In dat geval weet de app de identiteit van de gebruiker niet. Anonieme gebruikers worden wel aan een automatisch aangemaakt nummer herkend als ze dezelfde app op verschillende apparaten gebruiken.

De nieuwe login-opties moeten volgens Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zorgen over privacy en spam wegnemen, waardoor het gebruik van apps moet toenemen. "Sommige mensen zijn bang om op deze blauwe knop te drukken", aldus Zuckerberg over de blauwe knop met 'Inloggen met Facebook' die in veel apps is te vinden. "Als je een app gebruikt die je niet helemaal vertrouwt of als je bang bent dat de app je vrienden spamt, kun je de app minder permissies geven, of eerst alleen anoniem inloggen."

Impasse in Veiligheidsraad over Syrië blijft

Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn bang dat zolang Rusland iedere actie tegen de Syrische regering blijft dwarsbomen, de Syrische bevolking van humanitaire hulp verstoken blijft. "Wij hebben de indruk dat het regime onvoorwaardelijk verdedigd wordt", zei de Franse VN-ambassadeur Gerard Araud, die de zitting van de raad 'een grote teleurstelling' noemde.

De raad werd woensdag door het hoofd van de humanitaire afdeling van de VN, Valerie Amos, over de situatie in Syrië ingelicht. Zij zei dat een in februari aangenomen resolutie die gericht was op het opheffen van belemmeringen voor humanitaire hulp 'niet werkt'. Zij beschuldigde de partijen in het conflict van 'een eindeloze spiraal van doelbewust treffen van burgers'. Amos noemde het de verantwoordelijkheid van de raad om handelend op te treden. Zij herinnerde eraan dat in het verleden meerdere malen resoluties zijn aangenomen onder Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, om zonder instemming van een regering hulp naar crisisgebieden te krijgen. In de resolutie van februari werd met 'verdere stappen' gedreigd als niet aan de eisen van de raad zou worden voldaan.

De VN lieten dinsdag weten dat een resolutie van de Veiligheidsraad onder Hoofdstuk 7 nodig zou zijn om hulpgoederen in Syrië te krijgen. Rusland, de naaste bondgenoot van Syrië, kan en zal een dergelijk besluit echter met een veto blokkeren. Araud zei dat de raad op een dergelijke resolutie - en een Russisch veto - kan aansturen, maar dat dit alleen maar zal aantonen 'dat de raad niet in staat is te handelen, wat niet erg goed is voor de VN'.

Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben 9,3 miljoen Syriërs, van wie meer dan 6,5 miljoen door de strijd uit hun woonplaatsen zijn verdreven, dringend humanitaire hulp nodig. Bijna 3,5 miljoen Syrische burgers zijn er zelfs nagenoeg van verstoken. Ban hekelde zowel rebellen als regeringsstrijdkrachten voor het blokkeren van de hulp.

Het conflict in Syrië is nu het vierde jaar ingegaan. Er zijn al meer dan 150 duizend doden gevallen en het einde is niet in zicht.

Gerry Adams verhoord over moord uit 1972

Gerry Adams van Sinn Fein is woensdag door de politie van Noord-Ierland opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op een vrouw in 1972 in Belfast. Adams bevestigde zijn eigen aanhouding en liet weten dat hij zich vrijwillig onderwierp aan een vooraf afgesproken verhoor.

De politie wil de 65-jarige Adams horen over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het Ierse Republikeinse Leger werd vermoord omdat zij een spionne zou zijn geweest. De IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn

Adams is met de dood van McConville in verband gebracht door twee IRA-veteranen die interviews gaven voor een onderzoeksproject van Boston College. De Noord-Ierse politie ondernam juridische stappen om de opgenomen interviews in handen te kregen. Delen van de interviews waren al openbaar gemaakt nadat een van de ondervraagde IRA-leden was overleden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.