Dames, jullie zijn echt prachtig

Thako (Okaht)

Noem het slijmen. Noem het de hersenscheten van een man op leeftijd. Noem het een vage poging om naar complimenten te vissen. Noem het zinloos opvullen van webruimte. Toch blijf ik het roepen: 'Dames, jullie zijn echt prachtig!'

Alle suggesties zijn van toepassing, maar ik pleur natuurlijk niks op internet zonder het te checken en te onderbouwen. Eenmaal op internet is het tenslotte altijd waar. Maar daarom ben ik ook zo'n begaafd schrijver en briljant columnist. Er wordt al vreselijk veel onzin gepubliceerd: laat mij dan maar gewoon schrijven wat u graag wilt lezen.

Nu blijft het een gevoelig punt: schoonheid bij vrouwen. De meest diplomatieke stelling zou zijn dat 'ware schoonheid van binnen zit'. Maar daar wil ik dan toch even stevig tegen ageren.

Neen! Ware schoonheid zit NIET van binnen!

Aan de binnenkant zit dat mens waar je in een later stadium graag tegenaan wilt lullen. In eerste instantie lullen wij mannen echter tegen die binnenkant, enkel en alleen omdat de buitenkant ons wel bevalt. Ik ga het niet mooier maken dan het is: als je het boek nog niet hebt gelezen, kun je nog steeds alleen de kaft beoordelen. Maar zoals ik hieronder uit zal leggen, hoeft die kaft nu ook weer niet meteen met bladgoud te worden opgeleukt.

Nu wordt de maatstaf ook wel erg dubieus vastgelegd. Vrouwenbladen bieden een vreselijk dubbele boodschap. Veel nadruk op de binnenkant. Pogingen om het zelfvertrouwen van 'gewone vrouwen' nog wat op te krikken. Jonge moeders, die er ondanks de kinderen nog steeds fris en fruitig uitzien. Succesverhalen van vrouwen die géén fotomodel zijn en tóch een geinige cupcakewinkel weten te draaien. Maar wel steeds weer afgewisseld met botoxkoppen en reclames met perfecte buitenkantjes.

Kijk. De meeste mannen trappen daar niet in. Een mannenblad met enkel foto's van jonge adonissen wordt niet eens door (hetero) mannen gelezen! Ook niet met verhalen over simpele sukkels als succesvol ondernemer! Een tijdschrift met lelijke kerels in een dikke auto, of bierbuiken voor een 106” beeldbuis: dát lezen wij wel!

Maar hoe beoordelen wij die vrouwelijke buitenkanten dan?

In feite is een douche, een kam door je haar en een geinig jurkje al wel afdoende. Geloof me: die dure schoenen zien we niet eens. Fotomodellen beschouwen we als een leuk streven, maar geen doel op zich. Eigenlijk is iedere vrouw zonder afzichtelijke misvormingen of zichtbaar enge ziektes wel goed genoeg.

Nu zou een vrouw dit als belediging op kunnen vatten. En zo zijn jullie. Maar nee! Het is niet dat we jullie moeite niet waarderen. Het punt is gewoon dat vrouwen al die moeite niet eens hoeven te doen! Wij vinden jullie gewoon echt altijd prachtig! Eén glimlach en een 'hallo' doet ons harder smelten dan de 'perfecte vrouw' die haar bek houdt.

Stel je voor: een zaal vol fotomodellen en één 'gemiddelde' man. En vervolgens één 'middelmatige' vrouw die hem met de liefste glimlach ter wereld aanspreekt. Voor die kerel is er in die hele zaal dan nog maar één prachtige vrouw over.