Helft Greenpeace-activisten weer vrij

Zo'n twintig van de 44 gearresteerde Greenpeace-activisten zijn donderdagmiddag weer op vrije voeten. Ze zijn volgens de politie heengezonden met een boete. De helft van de aangehouden activisten bevonden zich op verboden terrein, de andere helft belemmerde het aanmeren van een Russische olietanker.

De kapitein van het schip zit nog wel vast, meldt een politiewoordvoerder. "We proberen iedereen weer snel buiten te krijgen." Welke straf de kapitein krijgt is nog niet duidelijk.

De boten van Greenpeace, die donderdagochtend het aanmeren van een Russische olietanker probeerden te voorkomen, liggen momenteel aan de Lloydkade in Rotterdam. Daar kan het publiek ze vrijdag en zaterdag komen bewonderen, aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Russische tanker de Michail Oeljanov had olie uit het Noordpoolgebied aan boord voor Total. Het oliebedrijf wil volgens de NOS hierna geen olie meer uit het gebied.