Autoverkoop zakt verder in

Redactie

De verkoop van nieuwe personenauto's heeft in april een nieuwe dreun opgelopen door het aanpassen van de belastingregels. Wel is de daling lichter dan in maart, zo blijkt donderdag uit cijfers van brancheverenigingen RAI, Bovag en RDC. De verkoop van auto's zakte vorige maand met 7,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In maart daalde de verkoop nog met zeventien procent, naar een kleine 36 duizend auto's. Vorige maand reden ruim 28 duizend nieuwe wagens de showroom uit. Vooral de Mitsubishi Outlander werd vaak verkocht, gevolgd door de Renault Clio en de Volkswagen Golf. Van alle automerken deed Renault het in verhouding het beste.

De daling van deze maand - en die van andere maanden dit jaar - is het gevolg van nieuwe belastingregels die op 1 januari werden ingevoerd. Op die datum werd onder meer de bijtelling aangepast, waardoor nu ook voor kleine, zuinige auto's bijtelling moet worden betaald. Veel automobilisten besloten daarom om eind vorig jaar nog snel een auto te kopen, terwijl ze dat anders misschien in het voorjaar hadden gedaan.