Verenigde Staten in 2016 gastheer Copa América

De Copa América wordt in 2016 in de Verenigde Staten gespeeld. De voetbalbonden Concacaf en Conmebol hebben dat donderdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat het kampioenschap van Zuid-Amerika buiten dat werelddeel wordt gespeeld.

Voor het toernooi in de VS doen naast de tien Zuid-Amerikaanse landen zes landen mee van de Concacaf, de bond van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Behalve gastheer de Verenigde Staten en Mexico zijn dat de winnaar van de Caribbean Cup en de winnaar van de Central American Cup. Beide toernooien worden dit jaar gespeeld.

Bij de Gold Cup, het continentale kampioenschap van de Concacaf, worden de laatste twee tickets verdeeld. Die gaan naar de twee landen die bij dat toernooi het hoogst eindigen en nog niet geplaatst zijn.

De Copa América kent al langer niet-Zuid-Amerikaanse deelnemers. Sinds 1993 worden telkens twee gastlanden uitgenodigd. Mexico deed al zeven keer mee en was zelfs twee keer verliezend finalist, de VS kreeg drie keer een uitnodiging. Ook Costa Rica deed drie keer mee en Honduras was eenmaal te gast.