D66 wil Europese belastingen

Redactie

De Europese Unie moet eigen belastingen kunnen heffen. Daarvoor moeten de nationale bijdragen van lidstaten worden afgeschaft en vervangen door rechtstreekse belastingen. Dat betoogde D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Tijdens het eerste grote debat voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei zei In 't Veld na enig aandringen dat zij het 'democratisch' vindt om een Europese belasting in te voeren. Die zou het huidige systeem van EU-afdrachten door lidstaten moeten vervangen.

"Nu wordt de begroting in achterkamertjes voor zeven jaar vastgelegd. In een democratie oefent een parlement democratische controle uit op de macht", zei In 't Veld. "Wij willen de nationale bijdrage aan de EU afschaffen en vervangen door rechtstreekse belastingen aan Europa."

CDA-lijsttrekker Esther de Lange had In 't Veld uitgedaagd voor de camera's toe te geven dat D66 Europese belastingheffing wil. Ze verwees daarbij naar de Belgische premier Guy Verhofstadt en diens streven naar een federaal Europa. Verhofstadt is mede namens D66 en de VVD kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

In het Europese verkiezingsprogramma van D66 staat dat de partij 'op termijn' meer Europese belastingen wil. De btw zou deels naar Brussel moeten vloeien.