100.000 Russische 1-meibetogers op Rode Plein

Voor het eerst in 23 jaar demonstreren Russische betogers op de Dag van de Arbeid weer massaal op en om het Rode Plein in Moskou. In de Russische hoofdstad zijn er donderdag naar schatting meer dan 100.000 mensen op het plein bij het Kremlin. Ook in andere steden wereldwijd gaan mensen de straat op.

Het evenement is niet alleen een kans voor vakbonden om aandacht te vragen voor werkgelegenheid, hoger loon en arbeidsomstandigheden, maar wordt ook gezien als een teken van opleving van het patriottisme na de omstreden annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. "De Krim behoort voor altijd tot Rusland", staat op posters.

Volgens vakbondenvertegenwoordiger Michail Sjmakov nemen in heel Rusland ongeveer 2 miljoen Russen deel aan de vieringen. Ook op de Krim laten tienduizenden werknemers van zich horen.

In Athene staken de buschauffeurs donderdag een aantal uren uit protest tegen de harde bezuinigingsmaatregelen en de hoge werkloosheid in Griekenland: ruim een kwart van de beroepsbevolking heeft geen baan. Ook de dienstregeling van veerboten en treinen is ontregeld. 's Middags zullen verscheidene demonstraties plaatsvinden.

In Istanbul zijn Turkse betogers slaags geraakt met agenten. De politie wil niet dat de demonstraten het Taksimplein bereiken, dat vorig jaar wekenlang toneel was van ongeregeldheden.