Hoogspringcoach: "Wereldrecord gaat er dit jaar aan"

De Russische hoogspringcoach Yevgeniy Zagorulko verwacht dat het wereldrecord hoogspringen bij de mannen dit jaar verbroken gaat worden. Dat zegt hij tegenover de krant Sport-Express. Het huidige record staat met 2,45 meter al sinds 1993 op naam van de legendarische Javier Sotomayor.

Zagorulko heeft met Elena Slesarenko (Athene 2004), Andrey Silnov (Peking 2008) en Anna Chicherova (Londen 2012) liefst drie olympisch kampioenen onder zijn hoede. "Een olympisch jaar is niet de beste tijd voor een wereldrecord. Iedereen is dan immers druk met olympische medailles. Twee jaar voor de Spelen is echter een ideale tijd om vol voor de records te gaan en dus het maximale eruit te halen", aldus de 71-jarige coach.

Vorig jaar steeg het niveau bij de mannen al naar grote hoogte. Voor het eerst sinds 1985 sprongen meerdere mannen over 2,40 meter of hoger. Mutaz Essa Barshim sprong over 2,40, terwijl de Oekraïner Bohdan Bondarenko zelfs twee keer 2,41 meter liet noteren. Daar werd hij ook wereldkampioen mee in Moskou. 

Een week geleden sprong de Canadees Derek Drouin ook over 2,40 meter. Opvallend was dat hij door een blessure het hele indoorseizoen moest missen en pas enkele dagen voor zijn sprong weer wat vertrouwen op had gedaan.

Barshim uit Qatar sprong in maart naar de wereldtitel indoor in Sopot (Foto: WikiCommons/Erik van Leeuwen)
Barshim uit Qatar sprong in maart naar de wereldtitel indoor in Sopot (Foto: WikiCommons/Erik van Leeuwen)

In het indoorseizoen werd dit jaar ook al buitengewoon goed gepresteerd. Aleksey Dmitrik sprong over 2,40 meter, maar zijn landgenoot Ivan Ukhov was de grote ster van de winter. Hij sprong niet alleen over 2,40 meter, maar ook over 2,41 en zelfs 2,42 meter. De Cubaan Sotomayor is de enige die ooit nog hoger heeft gesprongen, zowel indoor als outdoor.

De eerste grote ontmoeting van het outdoorseizoen staat gepland op 9 mei. In Doha vindt dan de eerste wedstrijd in het nieuwe Diamond League-seizoen plaats. Onder andere Drouin, Barshim en Ukhov zullen daar aan de start verschijnen.

Bondarenko, de grote ster van vorig jaar, heeft het indoorseizoen overgeslagen en ging op trainingsstage in onder meer Spanje, Italië en Zuid-Afrika. Hij zal op 11 mei de competitie oppakken tijdens de Golden Grand Prix in Tokyo.

Sotomayor springt 2,45 meter in Salamanca, 21 jaar later nog altijd het wereldrecord (Bron: YouTube)