Sinn Fein-leider Gerry Adams nog steeds vast

Redactie

Gerry Adams van Sinn Fein is donderdag ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op een vrouw in 1972 in Belfast. Adams werd woensdag door de politie van Noord-Ierland opgepakt.

De politie hoort de 65-jarige Adams over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het Ierse Republikeinse Leger werd vermoord en in het geheim werd begraven omdat zij een spionne zou zijn geweest. Het IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn. Adams heeft altijd ontkend ooit met het IRA te hebben samengewerkt.

Politici van het nationalistische Sinn Fein hopen dat Adams snel wordt vrijgelaten en dat de politie de beschuldigingen tegen hem intrekt. De nationalisten beschuldigen de autoriteiten ervan Adams expres woensdag te hebben gearresteerd om zijn verkiezingscampagne in diskrediet te brengen. De politie mag Adams tot vrijdagavond vasthouden, daarna moet de politicus aangeklaagd of vrijgelaten worden.

Adams is met de dood van McConville in verband gebracht door twee IRA-veteranen die interviews gaven voor een onderzoeksproject van Boston College in de Verenigde Starten. De Noord-Ierse politie ondernam juridische stappen om de opgenomen interviews in handen te kregen. Delen van de interviews waren al openbaar gemaakt nadat een van de ondervraagde IRA-leden was overleden.