Politie gaat handhaven op motorjacks in Tilburg

De politie in Tilburg gaat vanaf donderdag in de binnenstad van de Brabantse plaats handhaven op motorjacks en andere uitingen die verwijzingen naar de motorclubs Satudarah en No Surrender. Leden van de clubs mogen zich daar niet meer in vol ornaat tonen. Dat heeft burgemeester Peter Noordanus besloten. Ook geldt een samenscholingsverbod voor motorrijders.

Aanleiding voor de maatregelen is een 'lijst met geweldincidenten' van de afgelopen tijd, zo vertelde de burgemeester vorige week in een interview met NRC Handelsblad. De incidenten variëren van zware mishandeling tot afpersing. Het beleid geldt alleen in het zogenoemde horecaconcentratiegebied.

Wanneer agenten iemand spotten die een kledingstuk met een embleem van Satudarah of No Surrender draagt, krijgt diegene in eerste instantie een waarschuwing. "We zullen dan wijzen op het verbod en vragen om het kledingstuk uit te doen of te verbergen. Als daaraan geen gehoor wordt gegeven, volgt een arrestatie en wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie", vertelt een woordvoerder van de politie.

Volgens de zegsvrouw worden voorlopig geen speciale surveillances gepland of extra agenten ingezet om het beleid te handhaven. "We gaan kijken hoe het loopt en zetten naar aanleiding daarvan eventueel meer mensen in. Op dit moment is op de donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond al een horecateam actief in de binnenstad. Als het nodig is, breiden we dat uit."

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat de reacties op het nieuwe beleid goed zijn. "De presidenten van de twee motorclubs zijn hier vorige week geweest en ze reageren heel ontvankelijk. Ook de reacties vanuit de horeca zijn goed. Tilburg is een fijne en gezellige stad en dat willen we zo houden. Vandaar dat we deze maatregelen nemen."

Ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad zijn door de gemeente verzocht mee te werken met het nieuwe beleid. Hun wordt met 'klem' gevraagd direct de politie te bellen als ze motorrijders signaleren en een camerasysteem te installeren.

Bij ongeregeldheden kunnen ondernemers het zogenoemde live view-systeem inschakelen, waarmee de beelden rechtstreeks naar de politie gaan. Ondernemers die weigeren mee te werken kunnen extra controles verwachten van de gemeente en de politie. Wie wel meewerkt, kan op bescherming rekenen.

Omliggende steden zouden volgens burgemeester Noordanus bereid zijn de aanpak te volgen. De woordvoerder bevestigt dat bij de gemeente is geïnformeerd naar het beleid. Bovendien zou met de gemeente Den Bosch op 'ambtelijk niveau' contact zijn, omdat die stad te maken heeft met vergelijkbare problemen als Tilburg.

Motorclub Satudarah is sinds enkele jaren in Tilburg gevestigd. Ook andere clubs zouden er volgens Noordanus neer willen strijken. De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de oprichting van No Surrender vorig jaar en de komst van de Amerikaanse club Bandidos. De laatste staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.

De Tilburgse politie heeft woensdagochtend nog een 27-jarig lid van Satudarah opgepakt wegens de mishandeling van een man en een vrouw afgelopen weekend op het Piusplein. De twee moesten met hoofdletsel naar een ziekenhuis worden gebracht. De man hield er een zware hersenschudding aan over en moest een nacht in het ziekenhuis blijven. De vrouw liep schaafwonden en een hersenschudding op.