Motorbranche klaar met 'criminalisering'

Redactie

De motorbranche is het meer dan zat dat motorrijders worden weggezet als criminelen. Dat RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV nemen 'fel afstand' van het 'klakkeloos verbieden' van evenementen waar motorfietsen bij betrokken zijn.

"Een in essentie gezonde sector wordt kapotgemaakt en een kleine miljoen berijders als criminelen weggezet", aldus de branchevereniging en de berijdersorganisatie donderdag in een verklaring. "Onacceptabel!"

Na de komst van Hells Angels-rivaal Bandidos naar Nederland zijn uit angst voor rivaliteit tussen motorclubs al meerdere motorevenementen afgelast. De branche heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nu per brief opgeroepen zorgvuldigdere afwegingen te maken bij het beoordelen van vergunningaanvragen.

Volgens de organisaties zijn veel motorevenementen een uitje voor het hele gezin. "Dat soort evenementen wordt nu verboden om criminele activiteiten op een andere schaal en in een andere omvang te bestrijden. We moeten niet de kant opgaan van een politiestaat waarin uit voorzorg ieder evenement wordt stilgelegd."

Motorclub Veterans vindt ook dat zijn leden onterecht worden afgeschilderd als criminelen. De club, met chapters in onder meer Cuijk en Heerlen, heeft aangifte gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft zich volgens de club schuldig gemaakt aan smaad door onwaarheden over de club te verspreiden.