'Persvrijheid neemt mondiaal af'

Redactie

De wereldwijde persvrijheid is in tien jaar tijd niet zo slecht geweest. Dat blijkt uit een rapport dat donderdag door Freedom House is gepubliceerd. Vooral in het Midden-Oosten, Noord- en Oost-Afrika, Turkije en de Verenigde Staten had de vrije pers het zwaar te verduren. Nederland staat op een gedeelde eerste plaats.

Slechts veertien procent van de wereldbevolking woont in een land waar de media als 'vrij' kan worden beschouwd. Dat is een schijntje vergeleken met het aantal mensen dat in naties woont die een 'gedeeltelijk vrije' (42 procent) of 'geen vrije' (44 procent) pers hebben. De landen met de minste persvrijheid waren Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

"We zien op mondiaal niveau een afname van de persvrijheid die wordt aangestuurd door regeringen die controle over informatiestromen willen hebben", zei projectleider van het rapport Karin Karlekar. "In iedere regio ter wereld zagen we regeringen en particulieren die journalisten aanvielen, verslaggevers de toegang tot nieuwswaardige gebeurtenissen ontzegden, berichten censureerden en journalisten op politieke gronden lieten ontslaan." Vooral in China, Rusland en Egypte trad de staat hard op tegen verslaggevers.

Er was ook goed nieuws. In Afrika beneden de Sahara waren er positieve mediaontwikkelingen. De bovenste gelederen van de lijst werden vooral gedomineerd door Europese landen. Nederland, Noorwegen en Zweden delen de eerste plaats.