Polen steunen OS-kandidatuur Krakau niet

Een meerderheid van de Polen staat niet achter de poging van Krakau om de Olympische Winterspelen van 2022 binnen te halen. Bij een peiling bleek donderdag dat slechts 31 procent van de 1100 ondervraagden het sportevenement ziet zitten. 58 procent was tegen. Op 25 mei kunnen inwoners van Krakau zich in een referendum uitspreken over de kandidatuur.

Voorzitter Jagna Marczulajtis-Walczak van de Krakause kandidatuur trok zich twee weken geleden terug. Haar man werd ervan beschuldigd dat hij journalisten geld had geboden voor positieve verhalen. De organisatie achter de kandidatuur stelt echter dat de peiling werd gehouden voordat de promotiecampagne was begonnen.

Krakau is niet de enige stad waar de inwoners sceptisch staan tegenover de Winterspelen. Ook in Oslo houdt de steun niet over. De Noorse hoofdstad moet bovendien nog financiële steun van de overheid krijgen. Eerder besloot München af te zien van een kandidatuur nadat de bevolking van de Beierse hoofdstad in een referendum tegenstemde.

Behalve Krakau en Oslo zijn ook Almaty, Beijing en Lviv in de race voor de organisatie. Die laatste stad lijkt door de crisis in de Oekraïne al kansloos, maar heeft wel aangegeven de hoop nog niet te laten varen.

In juli maakt het IOC bekend welke steden afvallen voor de Winterspelen van 2022. Een jaar later wordt de gaststad verkozen. In 2018 worden de Winterspelen in het Zuid-Koreaans Pyeongchang gehouden.