Weer explosie in hoofdstad Nigeria

Redactie

De Nigeriaanse hoofdstad Abuja is donderdagavond opnieuw opgeschrikt door een zware explosie. Deze deed zich voor niet ver van de plek waar op 14 april 75 mensen omkwamen door een bomontploffing. Dit melden ooggetuigen en een overheidsmedewerker.

Woordvoerder Eman Ekeh van de burgerbescherming liet weten dat er slachtoffers zijn gevallen, maar wist nog niet hoeveel. Een medewerker van het Asokoro General Hospital zei dat daar minstens negen doden binnen waren gebracht.

1 mei is een officiële feestdag in Nigeria. Volgens ooggetuigen ontplofte een auto vol explosieven bij een verkeersopstopping voor een checkpoint waar veiligheidstroepen voertuigen inspecteerden. Dit gebeurde bij een park tegenover het busstation dat op 14 april doelwit was van een bomaanslag door de extremistische islamitische groep Boko Haram.

Deze aanslag, en de ontvoering enkele uren later van meer dan 250 schoolmeisjes in het noordoosten van het land, hebben de twijfels van veel Nigerianen over de daadkracht van president Goodluck Jonathan versterkt. Ongeveer vijftig meisjes wisten te ontsnappen, maar de rest is nog altijd zoek, wat een groeiende blamage is voor de regering en strijdkrachten van het land.

President Jonathan zei eerder donderdag op een 1 mei-bijeenkomst dat de daders gestraft moeten worden. "Wij zullen triomferen over al het kwaad dat onze menselijkheid wil ondergraven of onze vooruitgang als een natie wil belemmeren. Degenen die ons land willen herdefiniëren als een land van chaos zullen daar nooit in slagen", zei hij.

Boko Haram, wat in het Hausa 'westers onderwijs is zondig' betekent, wil in Nigeria een streng-islamitische staat stichten. Volgende week organiseert de regering in Abuja een bijeenkomst van het World Economic Forum over Afrika.