'Ajax-top al jaren bedreigd door harde kern'

Directieleden en medewerkers van Ajax worden al jaren door de harde kern bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van onderzoek. De politie is op de hoogte van de bedreigingen, maar kan weinig doen omdat de slachtoffers meestal geen aangifte doen.

De Volkskrant sprak met negen oud-bestuursleden, vier ex-medewerkers en drie mensen die nog steeds actief zijn binnen de Amsterdamse club. Volgens hen zijn de intimidaties en bedreigingen structureel. Ze willen anoniem blijven uit angst voor represailles.

De afgelopen vijftien jaar werd vanuit Ajax twee keer aangifte gedaan van bedreiging: in 2005 door oud-directeur Arie van Eijden en in 2012 door oud-directeur Martin Sturkenboom. Anderen stapten niet naar de politie omdat ze bang zijn dat de problemen erger worden, aldus de krant.

Ajax zegt zich niet in het beeld te herkennen. Van de huidige directie is niemand bedreigd en ook van andere bedreigingen uit het recente verleden is de club niet op de hoogte, liet Ajax aan de krant weten.