'Helft PvdA-kiezers betreurt keuze uit 2012'

Redactie

De helft van de PvdA-stemmers betreurt de keuze voor de sociaaldemocraten bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Bij de VVD-achterban heeft 37 procent spijt, blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos onder zo'n duizend Nederlanders.

"Het niet waarmaken van de beloften bij de laatste verkiezingen blijkt de belangrijkste reden voor kiezers van regeringspartijen om over te stappen", aldus de onderzoekers. Van de oppositiepartijen is het aantal spijtoptanten 'aanzienlijk minder'. Precieze cijfers geeft Ipsos echter niet.

Uit de enquête blijkt dat de PvdA de crisis in haar achterban maar niet te boven lijkt te komen. De sociaaldemocraten zouden nu vijftien zetels krijgen in de Tweede Kamer. Dit is een zetel winst vergeleken met de peiling in april, maar nog altijd stukken minder dan de 38 zetels uit 2012. De VVD boekt twee zetels winst en komt uit op 28, eveneens aanzienlijk minder dan de 41 zetels uit 2012.

Bij de vorige peiling bleek dat PvdA-leider Diederik Samsom voor het eerst een onvoldoende kreeg van zijn eigen achterban. Daar is weinig verbetering in gekomen. Hij scoort nu een 5,3.

Het CDA verliest twee zetels in de peiling en komt uit op vijftien stoelen in de Tweede Kamer. D66 krijgt 27 zetels, twee minder dan in maart. ChristenUnie wint een zetel. Bij de overige partijen zijn geen verschuivingen te zien.

De VVD zou virtueel de grootste partij zijn met 28 zetels, gevolgd door D66 met 27 zetels. De PVV staat met 24 zetels op de derde plek.