Nederland stuurt tweede schip naar Somalië

Nederland stuurt nog een schip naar Somalië om de piraterij voor de kust van het Afrikaanse land te stoppen. Zondag vertrekt de Zr.Ms. De Zeven Provinciën vanuit Den Helder. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag. Het neemt tot eind augustus deel aan de missie Atalanta van de Europese Unie.

Het nieuwe schip telt een 220-koppige bemanning en staat onder leiding van commandant Ruud Schoonen. In Malta komen bovendien 22 Maltezers aan boord, die met de Nederlanders gaan samenwerken. De missie wordt aangestuurd vanaf het Duitse vlaggenschip FGS Brandenburg.

Belangrijkste taken zijn het verstoren van piraterij in de Golf van Aden en Indische Oceaan, het beschermen van kwetsbare scheepvaart en het escorteren van schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat programma verstrekt voedsel aan vluchtelingen, inwoners van Derde Wereldlanden en aan mensen die zijn getroffen door een ramp.

De marine doet al sinds 2008 mee aan de bestrijding van de piraterij. Zodoende vaart op dit moment ook de Zr.Ms. Evertsen voor de Somalische kust. Het schip neemt echter deel aan een andere missie, namelijk Ocean Shield van de NAVO.