ISU wil af van dubbele 500 meter

Het bestuur van de ISU wil op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen afstanden af van de dubbele 500 meter. Dit blijkt uit de agenda voor het congres van de ISU in juni. Het congres heeft plaats in Dublin. 

De raad van de bond, het hoogste bestuursorgaan, wil de tweede 500 meter op de kampioenschappen afschaffen zodat de massastart aan het programma kan worden toegevoegd. De ISU wil ook dat de massastart voor beide geslachten gelijkgesteld wordt op zestien ronden. Op dit moment rijden de mannen twintig en de vrouwen vijftien ronden. De KNSB heeft een voorstel ingediend dat de massastart voor iedereen twintig ronden zal worden. 

Ook nationale bonden kunnen voorstelllen indienen. Het voorstel van de KNSB om tijdens het EK Allround een kleine vierkamp te schaatsen zal besproken worden. Dit blijkt echter de tweede optie van de KNSB. De bond stelt als eerste optie voor om de mannen een 500, 1000, 1500 en 5000 meter te laten rijden en als tweede optie een 500, 1500, 3000 en 5000 meter. De vrouwen zouden dan een 500, 1000, 1500 en 3000 meter moeten gaan schaatsen. Tevens wil de KNSB dat het EK ééns in de twee jaar op een buitenbaan verreden wordt. 

De meeste moties van de KNSB zijn zonder commentaar opgenomen in het congresdocument. De raad heeft bij enkele punten wel al commentaar gegeven dat zich niet in het voorgestelde te kunnen vinden. Bijvoorbeeld het plan om tijdens wereldbekerwedstrijden in sponsorkleding te schaatsen is afgewezen. De raad stelt dat net als bij andere ISU-wedstrijden, de nationale identiteit van de deelnemers moet worden weerspiegeld in een gelijk en dus nationaal pak.

De KNSB heeft nog een aantal andere plannen ingediend. Bijvoorbeeld het voorstel om eens in de vier jaar de WK’s voor langebaan, shorttrack en kunstrijden te combineren. Ook zouden de puntensprints tijdens de massastart moeten verdwijnen en moet het deelnemersquotum aan de Winterspelen vergroot worden tot 22 rijders per land.