'FNV heeft zelf last van schoonmaakstaking'

Redactie

De stakingen van schoonmakers treffen niet alleen de NS en Schiphol, maar ook FNV Bondgenoten, de bond die de acties op touw heeft gezet. De kantoren van de vakbond worden sinds deze week niet meer schoongemaakt, zo stelt de eigenaar van het bedrijf dat de panden boent donderdag in De Telegraaf.

De regiokantoren van Bondgenoten worden schoongemaakt door personeel van Van Alem Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. Omdat ook die schoonmakers protesteren tegen de slechte arbeidsvoorwaarden, is de vakbond slachtoffer van zijn eigen acties. Volgens eigenaar Gerard van Alem staakt zijn personeel 'uit solidariteit' met de andere stakers.

Schoonmakers door het hele land voeren al meer dan een maand actie uit onvrede met hun huidige cao. Ze hekelen het niet doorbetaald krijgen van de eerste twee ziektedagen en vinden dat ze meer loon moeten krijgen. Bijna zeventig procent van de 150.000 schoonmakers zou onder de armoedegrens leven, aldus FNV.

Schoonmaakbaas Van Alem stelt dat zijn personeel door Bondgenoten wel krijgt doorbetaald bij de eerste twee ziektedagen, maar dat de schoonmakers ook gewoon hetzelfde loon krijgen als hun collega's. Omdat Van Alem is aangesloten bij brancheorganisatie OSB - waarmee de bonden in de clinch liggen - moet hij zich namelijk aan de cao-afspraken houden.

De acties van schoonmakers leiden tot steeds meer overlast. Zo verschijnen op Twitter steeds meer foto's van treinen vol afval en zijn de afvalbakken op onder meer Amsterdam Centraal tot de nok toe gevuld. De NS denkt er intussen over om zijn kantoorpersoneel in te zetten om de rotzooi op te ruimen.