Politie arresteert Greenpeace-activisten

Redactie

De politie heeft donderdagochtend de crew van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior III gearresteerd. Dat meldt een woordvoerder. Het schip probeerde in de Rotterdamse haven te voorkomen dat een Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied aanmeert.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace heeft de ME het schip inmiddels geënterd en is de actie van de milieuorganisatie beëindigd. De boot van Greenpeace lag kort tussen de olietanker en de kade, laat een woordvoerder van de Rotterdamse haven weten. Het personeel van de haven belde de politie omdat de tanker door toedoen van activisten niet kon aanmeren.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Russische tanker de Michail Oeljanov levert olie uit het Noordpoolgebied voor oliebedrijf Total, dat volgens de NOS heeft laten weten hierna geen olie meer uit het gebied te willen.

Donderdag bleek dat de Russische olietanker niet te traceren was op websites die overzichten geven van al het grote scheepvaartverkeer. Het is niet duidelijk of het volgsysteem bewust is uitgeschakeld of dat ergens sprake is geweest van een storing.