Irakezen maken daken van oud verkiezingsmateriaal

Terwijl in Irak de stemmen een dag na de verkiezingen nog worden geteld , struinen arme burgers door de straten om verkiezingsposters en lijsten te verzamelen. Dat meldt persbureau AFP donderdag. De Irakezen hopen de voorwerpen te verkopen of op creatieve wijze te hergebruiken.

Het zijn geen vandalen of politieke activisten, maar mensen die een extra zakcentje hopen te verdienen door enorme posters van premier Nouri Al-Maliki van de muur te scheuren of posterframes uit de grond te rukken.

"We danken God voor de regenstormen waardoor we deze posterframes uit de grond kunnen tillen", zegt Jaafar, terwijl zijn vriend in het volle zicht van de politie een enorme lijst versleept. "We danken ook alle kandidaten voor hun gulheid om ons dit materiaal te schenken zonder er iets voor terug te verwachten." Jaafar lacht er sarcastisch bij, alsof hij stiekem refereert aan de enorme corruptie die het land teistert.

Sommige politici gebruikten grote ijzeren frames om de posters op hun plek te houden. Veel Irakezen gebruiken het materiaal om hun daken te verstevigen. Armere burgers hebben het al weken op het verkiezingsmateriaal voorzien. Ongeveer een kwart van de Iraakse bevolking leeft in armoede.