50Plus wil 'inbreken' bij Europa-debat

Redactie

Het eerste grote televisiedebat voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei vindt donderdagavond plaats in het televisieprogramma Nieuwsuur. Uit onvrede over de selectiecriteria zal lijsttrekker Toine Manders van ouderenpartij 50Plus op de uitzending proberen in te breken via Twitter.

Manders zegt het in een reactie oneerlijk te vinden dat zijn partij niet is uitgenodigd. Om ook '50-plussers en gepensioneerden' een stem te geven hoopt hij dat ze donderdagavond massaal hun stem zullen laten horen via het sociale medium. Zo denkt Manders dat het geluid van 50Plus alsnog doordringt tijdens het debat.

In het eerste tv-debat voor de Europese parlementsverkiezingen nemen de lijsttrekkers van acht partijen het tegen elkaar op: Esther de Lange (CDA), Marcel de Graaff (PVV), Paul Tang (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Sophie in 't Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks), Dennis de Jong (SP) en Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

"Deze partijen zijn vertegenwoordigd in zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement", zegt adjunct-hoofdredacteur van Nieuwsuur Rob Koster donderdagmiddag. "Je moet ergens een grens trekken en dat hebben wij hier gedaan. Ik weet uit ervaring dat je nooit iedereen tevreden kunt houden bij de televisie."

Aan de Europese verkiezingen doen in totaal negentien Nederlandse partijen mee. Ouderenpartij 50Plus is momenteel niet vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Manders werd in oktober voorgedragen als lijsttrekker voor 50Plus. Tot die tijd zat hij in het parlement namens de VVD. Sindsdien is hij onafhankelijk lid.

Het debat is te zien vanaf 21.30 uur op Nederland 2.