FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 januari 2014

[PD] Puntendeling bij MŠlaga - Valencia

Málaga en Valencia hebben vrijdag in de Primera División de punten gedeeld. De wedstrijd in het Rosaleda-stadion van Málaga eindigde in 0-0. Valencia vond als enige ploeg het net, maar de treffer van Ricardo Costa werd door scheidsrechter Carlos Velasco Carballo wegens buitenspel afgekeurd.

Valencia dreigt door de remise het zicht op Europees voetbal te verliezen. Met 24 punten uit twintig duels staat de ploeg achtste. De achterstand op nummer zes Real Sociedad is al acht punten. De Basken hebben bovendien nog een wedstrijd te goed. Málaga heeft drie punten minder dan Valencia en staat dertiende.

[JL] FC Dordrecht morst punten na winterstop

Koploper FC Dordrecht heeft in zijn eerste wedstrijd na de winterstop punten laten liggen. In eigen huis kwamen de Schapenkoppen tegen Excelsior niet verder dan 1-1. Lars Hutten zette de bezoekers halverwege de eerste helft op voorsprong, maar Rihairo Meulens maakte tien minuten voor tijd de gelijkmaker.

FC Eindhoven profiteerde van de misstap van Dordrecht door met 4-0 te winnen bij MVV. Nayib Lagouireh scoorde de eerste en de laatste goal van de Eindhovenaren. Norichio Nieveld en Jens van Son voerden tussendoor de score op. Het gat tussen Dordrecht, dat op 47 punten staat, en Eindhoven bedraagt nu nog vier punten.

Nummer vijf VVV-Venlo won uit bij Helmond Sport met 2-1. Davy Brouwers zorgde nog wel voor de 1-0 voor de thuisclub. Prince Rajcomar en Jules Reimerink draaiden de score om.

Onderin deed Telstar goede zaken. De Velsenaren wonnen in eigen huis met 2-1 van FC Volendam. Via Frank Korpershoek en Daryl van Mieghem stond al voor rust de 2-0 op de borden, maar Tom Overtoom zorgde voor wat Volendamse hoop na rust. Jong Ajax ging met 4-0 onderuit bij FC Emmen door doelpunten van Roland Bergkamp, Alexander Bannink en tweemaal Leandro Resida. Telstar klom daardoor over de Amsterdammers heen naar de vijftiende positie.

Van Seumeren scheldt FC Utrecht schuld kwijt

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren heeft FC Utrecht een schuld van 27 miljoen euro kwijtgescholden. Dat heeft algemeen directeur Wilco van Schaik van de Utrechtse club vrijdag bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie. Van Seumerens spelersinvesteringsfonds werd samengevoegd met Utrecht. De transferrechten van alle spelers behoren daardoor weer aan de club toe.

Door de samenvoeging is Utrecht in één klap vrijwel schuldenvrij. Wel draait Utrecht nog altijd met verlies. In 2016 moeten weer zwarte cijfers worden geschreven, gaf Van Schaik aan. "Hiervoor hebben we nog twee zware jaren te gaan, maar we liggen volledig op koers."

BMC ontslaat geschorste wielrenner Ballan

Wielerploeg BMC ontbindt het contract van Alessandro Ballan. Dat meldt de Zwitserse formatie vrijdagavond. Ballan werd eerder op de dag voor twee jaar geschorst. Hij had in 2009 als Lampre-renner bloeddoping gebruikt. BMC stelt dat het volgens zijn strenge antidopingbeleid niet anders kan dan Ballan de wacht aanzeggen.

De 34-jarige Ballan heeft dopinggebruik altijd ontkend. Hij stelt dat hij ozontherapie kreeg om sneller te herstellen van het cytomegalovirus. De schorsing van Ballan komt voort uit een onderzoek naar apotheker Guido Nigrelli. Die werd voor de rest van zijn leven uit het wielrennen verbannen.

Ballan werd in 2008 in Varese wereldkampioen. In 2007 won hij de Ronde van Vlaanderen.

FC Twente-testspeler Calle (16) overleden

In Peru is de 16-jarige Jonathan Calle overleden. De speler van Esther Grande de Bentín zakte tijdens een training in elkaar en greep naar zijn borst. Reanimatie mocht niet meer baten en Calle overleed enkele minuten later in het nabijgelegen medisch centrum. Esther Grande is een Peruviaanse club waar FC Twente veel mee samenwerkt.

Calle zou in maart naar Nederland komen voor een trainingsstage in Enschede en hij gold als één van de grootste talenten van de ploeg. "Hij had het potentieel van Tapia (ook een Peruviaanse speler bij Twente, red.), alleen dan op een andere positie", aldus het management van de ploeg. Bij de ploeg kreeg Calle daarom al de bijnaam The Next Tapia. Calle was international bij de nationale ploeg voor spelers tot zeventien jaar.

Benedictus XVI ontsloeg honderden priesters

Paus Benedictus XVI heeft in 2011 en 2012 bijna vierhonderd priesters uit hun ambt gezet, omdat ze zich hadden vergrepen aan kinderen. Dat blijkt uit een document dat vrijdag in handen is gekomen van Associated Press.

Het is voor het eerst dat details bekend zijn gemaakt over het aantal priesters dat door het Vaticaan is ontslagen. Voorheen liet de Heilige Stoel alleen weten over hoeveel gevallen van seksueel misbruik zij was ingelicht.

Het document bestaat uit gegevens die door het Vaticaan zijn verzameld om de kerkstaat te verdedigen tegenover de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. In zijn antwoorden op vragen van de commissie verwees aartsbisschop Silvano Tomasi, ambassadeur van het Vaticaan bij de VN, echter slechts naar een van de statistische gegevens.

Octomom ontkent schuld aan uitkeringsfraude

Octomom heeft vrijdag voor de rechter verklaard onschuldig te zijn aan uitkeringsfraude. De 38-jarige Nadya Suleman, die wereldberoemd werd toen ze beviel van een achtling, wordt ervan verdacht haar inkomen van dertigduizend dollar te hebben verzwegen toen ze een uitkering aanvroeg. Als ze schuldig wordt bevonden kan ze ruim vijf jaar achter de tralies verdwijnen.

Suleman zette in 2009 een achtling op de wereld. Ze had toen al zes kleintjes. Ze maakte later haar opwachting in seksvideo's en werkte mee aan pikante fotoshoots. Op 3 februari moet ze zich weer melden voor de rechter. Dan wordt een poging gedaan de zaak af te wikkelen zonder rechtszaak. "Als ze het geld kan terugbetalen, zou dat al een groot verschil maken", aldus de rechter.

'Bonnie St. Claire moet kliniek in'

Viola Holt denkt dat alleen opname in een kliniek Bonnie St. Claire er bovenop kan helpen. De zangeres is de laatste dagen volop in het nieuws nadat haar man zijn been brak bij een echtelijke ruzie. Daarop werd bekend dat hun huwelijk al jaren in zwaar weer verkeert door Bonnie's alcoholprobleem.

"Ze heeft periodes dat het heel goed gaat", zei goede vriendin Holt vrijdagavond in RTL Boulevard. "Maar ik ben bang dat alleen de harde weg, de harde lijn mogelijk is, namelijk gewoon een paar maanden in een kliniek."

"Lieve Bon, alsjeblieft, doe er wat aan", besluit Holt. "Heel Nederland wil je op het podium zien als een frisse, fijne zangeres." De presentatrice maakte in 2007 samen met Bonnie het tv-programma Het Glas is Halfvol.

Bonnie's man brak maandag zijn been bij een ruzie met de zangeres, die zich had ingesloten. Toen hij via het balkon naar binnen probeerde te komen kwam hij ten val. Volgens hem is Bonnie, na enige nuchtere jaren, sinds 2011 weer aan de drank.

"Ik heb eigenlijk vanaf het begin al gedacht: we zijn geen team", reageerde de zangeres vrijdag. Ze beweert ook dat ze pas na twee jaar ontdekte dat hij 'licht autistisch' is.

[upd] Dode, gewonde in Amersfoortse woning

De politie heeft vrijdag in Amersfoort meerdere slachtoffers van mogelijk een misdrijf uit een huis gehaald. De politie kan nog niet zeggen of er mensen overleden zijn, maar kan wel melden dat een van de slachtoffers gewond naar een ziekenhuis is gebracht.

Rond 16.35 uur kreeg de politie een melding dat er iets aan de hand was in de woning aan het Noorderlicht. Daarop vonden agenten de slachtoffers. Het huis is afgezet en de brandweer is ter plaatse.

Update 22.40 uur:
De Volkskrant geeft aan dat inmiddels bekend is dat één van de twee personen overleden is. De naar het ziekenhuis gebrachte gewonde betreft de moeder van de 11-jarige jongen die dood werd aangetroffen in het huis.  

Gemeenten wijzen geplande decentralisatie zorg af

De gemeenten gaan niet akkoord met de huidige plannen over decentralisatie in de zorg. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt de samenwerking met zorgverzekeraars te vrijblijvend, de financiële risico's voor zichzelf te groot en ze hekelen het gebrek aan regie en monitoring van het kabinet.

"We omarmen de gedachte nog steeds", zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vrijdag in een verklaring. "Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken."

Woensdag bleek al dat de meeste gemeenten niet verantwoordelijk willen zijn voor het leveren van zorg zoals nu is vastgelegd in de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde Van Rijn donderdag dat de overheid de gemeenten goed moet blijven controleren.

Van Rijn zegt in een reactie de zorgen van de gemeenten te begrijpen. Hij is blij dat de gemeenten de decentralisaties in ieder geval nog omarmen. "Er komt veel op gemeenten af waarbij ze een grote verantwoordelijkheid krijgen voor zorg en ondersteuning thuis. We hebben daarom een gezamenlijk belang dat burgers niet tussen wal en schip vallen", stelt de staatssecretaris.

Van Rijn vindt het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de wettelijke en financiële kaders. De gemeenten krijgen binnenkort een overzicht van de financiën per gemeenten.

[HWL] Oranje bereikt finale

De Nederlandse hockeymannen hebben vrijdag de finale van de Hockey World League bereikt. In een spannende en knotsgekke wedstrijd won Nederland met 4-3 van Australië. Oranje ging rusten met een 2-0 voorsprong, maar kwam in de tweede helft met 3-2 achter. In de laatste tien minuten draaide Oranje de rollen weer om.

Australië kreeg in de eerste helft veel kansen, maar wist de goed keepende Jaap Stockmann niet te passeren. Uit een spaarzame aanval kwam Oranje in de twaalfde minuut op voorsprong via een backhandschot van Constantijn Jonker. Acht minuten later kwam Oranje via een strafcorner van Mink van der Weerden zelfs 2-0 voor.

Een kwartier voor tijd had Australië de rollen volledig omgedraaid. Twee benutte strafcorners van Kieran Govers en een tip-in van Russell Ford zorgden voor een 3-2 voorsprong voor de regerend wereldkampioen.

Een eigen goal van Kiel Brown, die een voorzet van Jeroen Hertzberger binnenwerkte, zorgde voor de ommekeer. Vier minuten voor tijd pushte Mink van der Weerden uit een strafcorner de 4-3 voor de Oranjemannen binnen. Australië kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar de mogelijkheid was niet aan Jason Wilson besteed. In de finale speelt Nederland zaterdag tegen Nieuw-Zeeland, dat na shoot-outs te sterk was voor Engeland.

Grote partij drugs gevonden in vliegtuig

De marechaussee op Schiphol heeft eind vorige maand een grote partij cocaïne onderschept. De in totaal 36 pakketten werden gevonden op een vlucht afkomstig uit Bonaire. Dat heeft de marechaussee vrijdag bekendgemaakt.

De vondst werd op 29 december gedaan in het ruim van het toestel. De marechaussee onderzoekt waar de drugs precies vandaan komt. Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht.

Groningse protesten 'worden erger'

Het bezoek dat de provincie vrijdag van minster van Economische Zaken Henk Kamp kreeg, heeft niet geholpen om de Groningse gemoederen te bedaren. Dat schrijft de Volkskrant.

Een actievoerder zei na afloop: "Wat ons betreft gaan de acties onverminderd voort!" Hij voegt toe: "De bedragen die zijn genoemd, zijn veel te laag." Kamp probeerde de Groningers af te schepen met rond een miljard euro, ofwel 1724 euro per Groninger.

De woorden van de actievoerder werden volgens de Volkskrant 'met applaus en gejuich ontvangen'. Hij was er één van vijf die na afloop van Kamps praatje naar binnen mocht voor een gesprek met de minister.

Na afloop daarvan stelde een ander in dat selecte groepje, John Lanting van actiegroep Schokkend Groningen: "Kamp luistert niet naar Groningen. Kamp heeft ons jarenlang bestolen, belogen en bedrogen. Het is tijd dat wij nu onze eisen gaan stellen."

Lanting gaf aan dat de protesten zeker niet stoppen en wellicht 'wat erger' zullen worden. Hij zou een plan hebben waarmee hij naar eigen zeggen 'het wereldnieuws gaat halen', maar laat dat voorlopig nog even liggen. Hij voegde toe: "Misschien beland ik de komende tijd wel weer in de cel. Maar dat is dan voor de Groningers."

Lanting werd vandaag opgepakt en kortstondig vastgehouden, omdat hij naar verluidt betrokken was bij 'wat duw- en trekwerk'. Het Amerikaanse Statfor stelt ondertussen dat de Groningse protesten in 2014 alleen maar zullen aanzwellen. Heel Nederland zou na jarenlang economisch sadomasochisme vanuit de overheid rijp zijn voor massaprotesten.

Kerstholt begint EK shorttrack met tweede plaats

Niels Kerstholt is bij het EK shorttrack in Dresden tweede geworden op de 1500 meter. In de laatste ronde werd hij verrast door Semen Elistratov uit Rusland. Freek van der Wart kwam als derde over de streep. Sjinkie Knegt werd zevende nadat hij de vallende Fransman Sébastien Lepape niet had kunnen ontwijken.

Door valpartijen in de halve finales kreeg een aantal schaatsers een vrijgeleide. Van de acht mannen die in de eindstrijd aan de start stonden waren er drie Nederlander.

De Nederlanders lieten zich direct van voren zien en Kerstholt en Knegt leken op weg naar een medaille. Waar Kerstholt het kopwerk deed, zat Knegt op het vinkentouw. Toen Elistratov een tempoversnelling inzette struikelde Lepape. Knegt, die de afgelopen twee jaar de 1500 meter won, kon niet om de Fransman heen en ging ook neer. Van der Wart profiteerde en greep de derde plaats.

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

Vanavond stond in Enschede de eerste wedstrijd na de winterstop op het programma. FC Twente klopte in eigen huis Heracles Almelo met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

3 - 1

Heracles Almelo

 23' Promes
 55' Castaignos
 88' Tadic (pen.) 
   77' Uth 
 
 Gele kaart: Te Wierik (Heracles Almelo)
 Rode kaart: J. Veldmate (56) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.750
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Djordjevic/77)
Mokhtar (Corona/71)
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Quansah (Bruns/46)
Bel Hassani (Dorda/60)
Cziommer
Rosheuvel (Tannane/79)
Uth
Linssen

[Dakar] Peterhansel negeert teamorders

Stephane Peterhansel heeft in de elfde etappe van de Dakar Rally, van El Salvardor naar La Serena, de teamorders van Mini genegeerd en de leiding in het autoklassement overgenomen van Nani Roma. Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt voor de slotetappe van morgen 26 seconden.

Mini had de coureurs opgedragen dat de stand van twee dagen geleden ook de eindstand zou worden. Peterhansel hield zich hier gisteren keurig aan en liet het verschil met Roma in het klassement oplopen tot ruim vijf minuten. Vandaag ging de Fransman echter toch in de aanval en pakte bijna zes minuten op Roma die derde werd. Nasser Al-Attiyah werd tweede. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke met een dertiende positie op 34 minuten.

In het klassement zal het morgen spannend worden nu de nummers een en twee slechts 26 tellen uit elkaar staan. Al-Attiyah staat derde op bijna een uur, terwijl Erik van Loon met een 27e positie de beste Nederlander is, zij het op grote achterstand.

Bij de motoren was de dagzege voor Cyril Despres, ruim twee minuten voor klassementsleider Marc Coma. De derde positie was voor Olivier Pain. Beste Nederlander was Henk Knuiman met een negentiende stek. In het klassement heeft Coma bijna twee uur voorsprong op zijn waterdrager Jordi Viladoms. Derde is Pain, vlak voor Despres. Joan Barreda Bort viel door technische problemen weg uit de top en staat nu zevende. Knuiman is de beste Nederlander op positie vijftien.

Sebastian Husseini pakte bij de quads vandaag de tweede plaats, vijf minuten achter klassementsleider Ignacio Casale. In het klassement heeft Casale een voorsprong van ruim een uur op Rafal Sonik. Husseini staat, na het wegvallen van Sergio Lafuente, derde op ruim vijf uur achterstand.

Gerard de Rooy boekte bij de vrachtwagens zijn 25e dagzege. De Nederlander finishte met een voorsprong van 31 seconden op klassementsleider Sergey Karginov. Eduard Nikolaev werd met ruim drie minuten achterstand derde. Hans Stacey pakte een zevende positie en Wuf van Ginkel kende eindelijk weer eens een goede dag en werd vandaag tiende.

In het klassement leidt Karginov met ruim zeven minuten voorsprong op De Rooy. Nikolaev is derde op ruim anderhalf uur achterstand. Ales Loprais kende door problemen een slechte dag en zakte naar de zesde plaats, vlak voor Stacey. Rene Kuipers bezet de achtste positie, terwijl Marcel van Vliet met een negende plaats ook nog in de top tien staat.

Ter Mors wint 1500 meter EK shorttrack

Jorien Ter Mors is sterk begonnen aan het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden. Op de 1500 meter was ze de sterkste van de dag. Yara van Kerkhof werd in eerste instantie tweede, maar werd gediskwalificeerd.

Ter Mors was al de sterkste in de heats en de halve finale, en nam het zodoende in de finale op tegen Van Kerkhof, de Italiaanse Arianna Fontana en de Britse Elise Christie. In die finale nam Ter Mors al vroeg de leiding en stond deze niet meer aan haar tegenstandsters af. Van Kerkhof kreeg in de voorlaatste ronde in tweede positie een aanval van de Italiaanse te verwerken, maar wist deze af te slaan. Hierbij bracht ze de Italiaanse echter ten val, iets wat de jury niet tolereerde. Hierdoor werd ze gediskwalificeerd. Ook de Britse Christie kwam ten val tijdens de race.

Voor Ter Mors betekende dit haar tweede individuele gouden medaille op een EK shorttrack. In 2012 won ze eveneens goud op de 1500 meter. Ook wist ze met de estafetteploeg in 2011 en 2012 Europees kampioen te worden.

Christusbeeld in Rio breekt vinger

Door een blikseminslag is een vinger van de rechterhand van het beroemde beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro gebroken. Dat heeft de rector van het heiligdom bij het 38 meter hoge beeld op de 710 meter hoge Corcovadoberg vrijdag laten weten. In de Braziliaanse stad heerste in de nacht van woensdag op donderdag noodweer.

De rector zei tegen een radiostation dat de rechterhand door eerdere blikseminslagen al beschadigd was. Volgens hem wordt het beeld vanaf de komende maand onderzocht. Dan zal worden bekeken hoe de beschadigingen worden aangepakt.

Volgens een overeenkomst tussen het aartsbisdom en het gemeentebestuur van Rio worden de toezichthouders bij het beeld gewaarschuwd als er noodweer dreigt. De toeristen die het beeld bezoeken, kunnen dan op tijd in veiligheid worden gebracht.

Christusbeeld in Rio breekt vinger
Christusbeeld in Rio breekt vinger (Foto: ANP)

'Bieber-sms'jes en piemelfoto's nep'

Justin Bieber zou volgens de media doodsbang zijn dat de politie op zijn in beslag genomen telefoon verwijzingen naar naaktfoto's en het gebruik en bezit van drugs en naaktfoto's zou aantreffen. Dat is volgens TMZ, dat ons dagelijks van wereldnieuws op de hoogte stelt, niet waar.

De Zonnekoning van deze tijd, popsterretje Justin Bieber, zou erin geluisd zijn door een op wraak beluste rancuneuze voormalige vrind, die aan de media sms-berichten en selfies van Biebers edele delen probeert te verkopen.  

De berichten zijn zeer wel mogelijk bij elkaar verzonnen. Toch maakt FOK! er, in het geval er wel degelijk waarheid in schuilt en de huidige eigenaar dacht een goudmijn in handen te hebben, ter lering ende vermaak gewag van.

In de sms'jes die Bieber zou hebben verstuurd, probeert de levende legende onder andere zijn ex-vriendin (en eveneens popsterretje) Selena Gomez te verleiden. Bij een penisselfie zou het bericht 'Kom op, zeg me nou niet dat je dit niet mist' hebben gezeten.

Selena: "Stop daarmee. Je moet echt naar Scooter [vriend, red.] luisteren en naar de afkickkliniek gaan. Je bent ziek."
Bieber: "Fuck you! Fuck iedereen, IK BEN ER KLAAR MEE!", en voegt toe: "Kan je niet horen door al dat geld, schat! Je bent alleen maar beroemd vanwege mij."

Hoewel Gomez onlangs nog een hit had met '(When You're Ready) Come and Get It', waren deze woorden volgens de sms'jes dus niet voor Bieber bedoeld.

Nieuwe inwoner Utopia

Een nieuwe inwoner heeft Utopia betreden. Jimmy Omanette heeft de plaats van de deze week vertokken Lindy Vermeer ingenomen.

De in Suriname geboren Almeerder is een bezig bijtje. Hij is directeur van een beveiligingsbedrijf, personal trainer en in de vrije uren dj. Eerder werkte hij als brandweerman en heeft hij bij de luchtmacht gediend.

Jimmy heeft een duidelijk doel voor ogen. De 39-jarige Jimmy beschouwt zichzelf als een echte teamspeler. Met zijn leiderschapskwaliteiten hoopt hij de boel bij elkaar te houden.

Jimmy is de eerste nieuwe bewoner. Hij vervangt dierenverzorgster Lindy, die Utopia begin deze week vrijwillig verliet. Eind deze maand zal een stemronde plaatsvinden. Van de drie inwoners met de meeste stemmen zal er één het veld moeten ruimen. Zijn of haar plaats zal ingenomen worden door een nieuwe bewoner.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum.

SkiŽr Ligety wint combinatie Wengen

De Amerikaanse skiër Ted Ligety heeft in Wengen de super-combinatie gewonnen. Op de legendarische Lauberhorn was hij na een slalom en een afdaling de Fransman Alexis Pinturault net te snel af.

's Ochtends had Pinturault een ruime voorsprong genomen op de slalom. Ligety werd wel tweede, maar moest liefst 1,22 seconden toegeven. Op precies anderhalve seconde stond de Kroaat Natko Zrncic-Dim op de derde plek. Verder in het veld stonden de specialisten op de afdaling, zoals de Italiaan Dominik Paris (twaalfde op 3,71 seconden), diens landgenoot Christof Innerhofer (vijftiende op 3,87 seconden), Aksel Lund Svindal uit Noorwegen (22e op 4,32 seconden) en de Fransman Adrien Theaux (23e op 4,44 seconden).

De snelste man op de afdaling was Svindal, hij wist zich hiermee op te werken naar de vijfde plaats in de wedstrijd. Ook Matthias Mayer (van plek negentien naar de achtste plaats) en Innerhofer (van de vijftiende naar de zevende plek) slaagden erin om met een goede afdaling veel plekken goed te maken. De mannen die bij de beste drie stonden na de slalom wisten zich echter te handhaven op het podium. Zrncic-Dim kon zijn derde plek vasthouden. Ligety liet vervolgens een sterke afdaling zien waar Pinturault teveel op moest toegeven. Uiteindelijk won Ligety, wereldkampioen en voormalig olympisch kampioen op de combinatie, met een marge van 0,22 seconden.

Laatste der IJzeren Heinen overleden

De markante Leeuwarder Auke Visser is vanochtend in zijn woonplaats overleden. Hij was samen met zijn broer Jan sinds 2006 regelmatig te zien in het NCRV-programma Man Bijt Hond, onder de noemer IJzeren Heinen. Deze bijnaam kregen ze vanwege de handel in oudijzer. Broer Jan overleed in 2008.

Auke Visser, die ook wel Auke de Sloper werd genoemd, was een bekende verschijning in de Friese hoofdstad. Ook was de oudijzerhandelaar een fanatiek supporter van SC Cambuur. Auke Visser is 95 jaar geworden.


IJzeren Hein Auke bij zijn 95e verjaardag

McLaren komt niet door crashtest FIA

De ontwikkeling van de McLaren-bolide voor 2014 zou vertraging hebben opgelopen, nadat de wagen niet door de verplichte crashtests van de FIA is gekomen. De MP4-29, welke ontworpen wordt door Matt Morris, zal hierdoor mogelijk niet ten tonele verschijnen tijden de eerste test in Jerez.

De MP4-29 zal op 24 januari worden gepresenteerd aan het grote publiek. Vanwege de opgelopen vertraging zal mogelijk niet de uiteindelijke wagen te zien zijn, maar slechts een prototype.

In een reactie liet McLaren het volgende weten: "In deze tijd van het jaar is het normaal dat elk team de limiet opzoekt om de beste prestaties eruit te halen, en crashtests horen daarbij. McLaren zal aan alle tests voldoen vóór de baantest."

Nu de positie van Martin Whitmarsh als teambaas op losse schroeven staat, moeten wellicht ook algemeen directeur Jonathan Neale en sportdirecteur Sam Michael het veld ruimen. Ron Dennis is naar verluidt al bezig om te kijken of hij Ross Brawn binnen kan halen als nieuwe teambaas. De aanstelling van Brawn zou goed passen bij McLarens overstap naar de Honda-motor in 2015. De Brit heeft nog altijd een goede band met de Japanse motorfabrikant.

Informatiesysteem SIS gehackt

Het Schengen-informatiesysteem (SIS) is gehackt door twee hackers. Dit weet het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken te melden.

De hackers hebben 1,2 miljoen bestanden gedownload van het systeem. SIS is een database waarin informatie wordt opgeslagen over verdachte voertuigen, gezochte systemen, wapens en documenten. Door al deze informatie is SIS het grootse informatiesysteem van de EU.

SIS wordt onder andere gebruikt door de nationale politie, justitie en de douane. De hackers hebben twee jaar geleden het systeem gehackt via een computersysteem van de politie in Denemarken. De hackers zijn afkomstig uit Denemarken en Zweden.

Frenzel wint eerste wedstrijd Nordic Combined Triple

Eric Frenzel heeft in Seefeld de eerste wedstrijd van de Nordic Combined Triple gewonnen, een nieuwe wedstrijd in de World Cup noordse combinatie. Na 5 kilometer langlaufen kwam hij alleen over de finish.

Het is de eerste keer dat de Nordic Combined Triple georganiseerd wordt. Het gaat over drie wedstrijden, waarbij telkens dezelfde schans wordt gebruikt. Op vrijdag mag iedereen starten en moet men 5 kilometer langlaufen. Een dag later mogen de beste vijftig van de 5 kilometer meedoen aan een wedstrijd over 10 kilometer, waarna op zondag de finale plaats zal vinden. Hieraan doen de beste dertig deelnemers van dat moment mee. Wie zondag als eerste over de finish komt wint de Nordic Combined Triple.

Het schansspringen op vrijdag werd weinig verrassend gewonnen door de Noor Håvard Klemetsen, voor de Duitsers Frenzel en Tino Edelmann. Klemetsen mocht als eerste starten bij het langlaufen, veertien seconden later gevolgd door Frenzel en met de rest op meer dan een halve minuut achterstand. Frenzel haalde de Noor al snel in en kon onbedreigd doorgaan naar de finish. Klemetsen kon zich nog lang vastbijten in de groep met zijn landgenoot Magnus Moan en de Duitsers Edelmann en Johannes Rydzek, maar moest hen toch laten gaan. Moan, de snelste langlaufer van de dag, sprintte naar de tweede plaats, voor Edelmann. 

[OS 2014] Razend door het ijskanaal

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

In Sochi zullen er drie sporten te zien zijn in het Sliding Center Sanki. Op de ijsbaan gaat men naar beneden in de bobslee, op de rodelslee en met de skeleton. Wat is de geschiedenis van deze sporten en hoe hebben ze zich in de loop der jaren ontwikkeld? En wat zijn eigenlijk de grote namen en veelwinnaars door de jaren heen?

'Minder vogels te tellen door milde winter'

Vogelspotters kunnen komend weekeinde hun borst natmaken voor een nieuwe tuinvogeltelling. De vooralsnog milde winter gaat echter naar verwachting voor een totaal andere uitslag zorgen dan vorig jaar. Dat voorspelt een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek, dat de telling jaarlijks organiseert met Vogelbescherming Nederland.

"De warme temperaturen zorgen waarschijnlijk voor een totaal ander plaatje", denkt de woordvoerder. "Vorig jaar was het juist heel koud en zagen we vogels die zich anders veel minder laten zien, bijvoorbeeld de kramsvogel en de koperwiek." Ook de vink werd in vergelijking met andere jaren veel vaker geteld.

De milde winter zorgt er ook al voor dat veel vogelsoorten het voorjaar nu al in hun bol hebben. "Nu hoor je 's ochtends al best wat vogels zingen. Dat is al heel vroeg. Vogels hebben weinig moeite om voedsel te vinden en denken: het is zacht, dus ik ga alvast zingen."

De tuinvogeltelling wordt steevast in januari gehouden omdat dan vaak de meeste vogels in de tuin of op het balkon zijn te ontwaren. Door de kou hebben ze vaak moeite om eten te vinden en worden ze in tuinen van vogelliefhebbers vaak verwend met vetbollen en pinda's.

Deelnemers wordt gevraagd een uur lang alle tsjilpende buurtvogeltjes die ze in de tuin of op het balkon zien te noteren. Dat kan volgens Sovon het best vanuit de luie stoel voor het raam. De leek kan dit jaar voor het eerst meetellen via een app waarop direct de foto's van de tuinvogels te zien zijn.

Vorig jaar deed een recordaantal van bijna zestigduizend mensen mee aan de telling. De huismus was opnieuw de meest getelde vogel, gevolgd door de koolmees en de merel.

[upd] Stop BREIN en steun ondertitelaars bierdopje

Stichting BREIN, de organisatie die eigen zakken vult door het leven van anderen te verwoesten uit naam van 'auteursrechtenbescherming', heeft recent de hobbysite bierdopje.com gedwongen te stoppen met het aanbieden van ondertitels van televisieseries.

Het ging hierbij vooral om mensen die uit eigen beweging ondertitels maakten voor buitenlandse televisieseries, maar volgens BREIN zijn deze mensen pure criminelen. De site werd gedwongen te stoppen met het aanbieden van de ondertitels, maar ook ondertitelaars zijn lastiggevallen met blafbrieven en dwangsommen.

Enkele ondertitelaars hebben een gepeperde rekening van BREIN gekregen 'voor gemaakte kosten'. Deze mensen hebben veelal de middelen niet om deze kosten te betalen en daarom is dit crowdfundingproject opgezet, in een poging 30.000 euro bij elkaar te halen om zodoende terug te kunnen vechten tegen de lepra die stichting BREIN heet.

Onder de titel 'Laat Ondertitels Vrij' kun je snel en eenvoudig doneren. Het geld wordt gebruik voor juridische kosten. Mochten die niet nodig blijken dan zal het geld overgemaakt worden aan Stichting Aap.

Update

De € 10.000 is inmiddels gepasseerd, maar er moet nog zo'n € 20.000 bij. Vandaar deze rotschop  Kom op mensen! Deel dit bericht op je facebook en twitter, mail het naar anderen, print het uit en hang het in de supermarkt voor mijn part, maar zorg dat ze de strijd met de entertainmentmaffia aan kunnen gaan!

Direct naar level 90 in WoW

World of Warcraft-spelers die de volgende uitbreiding Warlords of Draenor pre-orderen krijgen de mogelijkheid om één van hun characters direct naar level 90 te brengen. Het extraatje was al aangekondigd op de afgelopen BlizzCon, maar is nu al per direct beschikbaar.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van Blizzard dat de boost naar level 90 pas bij de release zou plaatsvinden, maar op veler verzoek uit de community heeft de studio besloten de boost al bij de pre-order beschikbaar te maken.

Veel spelers hebben volgens de studio aangegeven de tijd te willen krijgen om te wennen aan de features die een character van level 90 met zich meebrengt. Blizzard geeft ook aan dat op deze manier spelers de mogelijkheid hebben om de endgame-content te doorlopen voordat zij zich begeven in de nieuwe Draenor-zone.

World of Warcraft: Warlords of Draenor staat gepland voor een release op pc en Mac in de herfst van 2014.

Nederlanders zijn grootste koffieleuten

Nergens wordt zo veel koffie geleuterd als in Nederland. Met een gemiddelde van maar liefst 2,4 kopjes koffie per persoon per dag drinken we meer van het zwarte goedje dan waar ook ter wereld.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse magazine The Atlantic. Volgens het onderzoek is de Nederlandse koffieconsumptie per hoofd van de bevolking bijna net zo groot als die van de VS, Groot Brittannië, Spanje en Frankrijk bij elkaar opgeteld.

De mythe dat de Amerikaanse economie op koffie loopt, wordt door dit onderzoek dus ontkracht. Sterker nog, met een gemiddelde van slechts 0,9 kopjes koffie per persoon per dag halen de Amerikanen nog niet eens de top 15 van grootste koffieleuten.

Koffie! (Foto: Novum)
Koffie! (Foto: Novum)

Obama blijft wereldburgers bespioneren

De VS gaat vrolijk door met het bespioneren van burgers over de hele wereld, en ook veel wereldleiders zullen doelwit van spionage door de VS blijven. Dat kondigde Barack Obama aan in zijn toespraak over de hervormingen van de Amerikaanse spionage- en surveillancepraktijken.

Wel wil Obama een uitzondering maken voor leiders van bevriende landen. Die zouden binnenkort wat hem betreft veilig moeten zijn. Over de staf- en familieleden van die leiders is niets gezegd.

Eerder liet een hoge functionaris al weten dat tientallen staatshoofden en regeringsleiders niet meer in de gaten zullen worden gehouden. De naam van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is daarbij uitdrukkelijk genoemd.

Bevriende buitenlandse leiders zoals Merkel reageerden eerder boos op de Amerikaanse spionage. De Amerikaanse geheime dienst NSA bleek onder meer het mobieltje van de Duitse bondskanselier in de gaten te houden.

Eerder werd al bekend dat de NSA dagelijks zo'n 200 miljoen sms-berichten onderschept, alle internetverkeer aftappen en opslaan, van bijna alle telefoons wereldwijd de locatie en belgegevens (inclusief gesprekken) opslaan en nog op tientallen andere manieren informatie vergaren over onschuldige, vaak nietsvermoedende burgers. Ook werden backdoors in encryptiestandaarden gebouwd, en werden wereldwijd computers onderschept tijdens transport en voorzien van hardwarematige aanpassingen die het spioneren vereenvoudigden en zelfs mogelijk maakten op computers die niet met internet zijn verbonden.

De beerput ging open toen Edward Snowden informatie vrijgaf aan de media. Tot nu toe zou nog slechts het tipje van de sluier zijn opgelicht en zou nog minder dan 10% van de beschikbare informatie met betrekking tot de spionagepraktijken zijn vrijgegeven.

Obama stopt bespioneren bevriende leiders
Obama stopt bespioneren bevriende leiders (Foto: ANP)

Situatie Schumacher onveranderd

Drie weken na zijn ongeval is de gezondheidstoestand van Michael Schumacher nog steeds onveranderd. Dit heeft zijn manager Sabine Kehm vrijdag bekendgemaakt. Sinds Schumacher in het ziekenhuis in Grenoble is opgenomen wordt zijn situatie aangeduid als kritiek, maar stabiel.

De familie van Schumacher laat via Kehm weten zeer veel vertrouwen te hebben in het medische team van het Universitair ziekenhuis in de Franse stad. Ook benadrukt de familie dat "medische informatie over Michaels gezondheidssituatie die niet afkomstig is van de behandeld artsen of van het management kunnen worden opgevat als speculaties."

De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 wordt sinds eind december in coma gehouden.

Kanye West haalt nog steeds neus op voor poepluiers

Kanye West vindt het nog steeds niet fijn om de luier van zijn dochter North te verschonen. "Hij is niet een man die luiers verschoont", zegt zijn verloofde Kim Kardashian vrijdag in de talkshow van Ellen DeGeneres. Eerder zeiden ingewijden al dat West zijn dochter nooit verschoonde.

De realityster zegt dat de rapper wel graag een uitzondering maakt, mocht het nodig zijn. "Hij zou het wel doen in geval van nood", zegt Kardashian. De realityster vindt het niet erg dat ze geen hulp krijgt bij de poepluiers. "Ik vind het verschonen altijd heel gezellig omdat ze dan zo veel kletst."

Kardashian vindt West een goede vader. "Hij is echt de beste vader van de wereld en hij is ontzettend betrokken", omschrijft de realityster, die met haar familie wordt gevolgd in Keeping Up with the Kardashians. "Als hij niet thuis is, moet ik hem elke dag foto's en video's sturen."

De 33-jarige Kim, die in juni beviel van North, wil in de toekomst zeker nog meer kinderen. "Ik wilde altijd al zes kinderen. Nu ik haar heb, wil ik er een miljoen", zegt de realityster. Hoewel Kardashian de zwangerschap erg zwaar vond, ziet ze het best zitten nog een keer te bevallen. "Het is het helemaal waard, dus ik zou best nog een keer willen lijden."

Wisselende reacties op gasbesluit kabinet

In politiek Den Haag wordt wisselend gereageerd op het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. Regeringspartij VVD en de ChristenUnie zijn blij met het besluit voor de Groningers, terwijl oppositiepartijen GroenLinks en PVV het besluit niet ver genoeg vinden gaan.

Kamerlid René Leegte (VVD) wijst erop dat het besluit de kans op aardbevingen moet terugdringen. Ook komt er een 'ruimhartige' compensatieregeling. "De provincie wordt daardoor veiliger en daarmee is de belangrijkste zorg voor de VVD weggenomen", zegt hij op de site van zijn partij. "Heel Nederland deelt in het leed van de Groningers en we zullen eraan moeten wennen dat de aardgasinkomsten zullen teruglopen."

Ook de ChristenUnie is positief. Fractieleider Arie Slob laat weten dat zijn partij al langer aandringt op het verlagen van de gasproductie en een goede regeling voor inwoners. "We zijn erg te spreken over het pakket dat er ligt om bewoners in Groningen te compenseren."

De SGP en SP reageren eveneens positief. "Goed dat het kabinet gas terugneemt", twittert SGP'er Elbert Dijkgraaf. Volgens Paulus Jansen (SP) is het kabinet de 'ontkenningsfase voorbij' als het gaat om de problemen met de gaswinning. "Dat is winst." Jansen vraagt zich wel af of met de aangekondigde maatregelen de problemen afdoende worden opgelost.

GroenLinks maakt gehakt van het besluit. Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren doet Kamp 'nauwelijks meer' dan waartoe hij toch al werd verplicht. "In totaal wordt er niet minder gas gewonnen, alleen op sommige plaatsen draait Kamp de gaskraan dicht", reageert zij. Van Tongeren vindt het bedrag dat het kabinet beschikbaar stelt aan Groningen om de economie te versterken bovendien een 'aanfluiting'.

Ook de PVV reageert kritisch. De partij van Geert Wilders spreekt van een 'doekje voor het bloeden' voor de inwoners van Groningen. "Veel mensen zitten werkloos thuis, in hun door aardbevingen beschadigde en onverkoopbaar geworden huizen." Kamerlid Reinette Klever wil het toegezegde budget volledig benutten voor het compenseren van de Groningers.

Hollande bezoekt vriendin in het ziekenhuis

De Franse president François Hollande heeft een bezoek gebracht aan zijn vriendin Valérie Trierweiler. Dat heeft het Élysée vrijdag bekendgemaakt. Het was het eerste bezoek van Hollande aan de 'première dame' sinds het magazine Closer berichtte dat Hollande er een relatie op nahoudt met actrice Julie Gayet.

Hollande bezocht Trierweiler donderdagavond. Ze is een week geleden opgenomen in het ziekenhuis om tot rust te komen. Volgens het Élysée had Trierweiler een zenuwinzinking toen ze vorige week hoorde dat Hollande een affaire met Gayet heeft. Volgens Closer heeft Hollande al twee jaar een affaire met Gayet. De staf van de president wilde daar niets over zeggen.

Elf arrestaties voor smokkelplannen met zeiljacht

Elf verdachten zijn aangehouden op verdenking van plannen om cocaïne van Venezuela naar Nederland te smokkelen. Het Openbaar Ministerie meldt vrijdag dat het beslag heeft laten leggen op bezittingen van de verdachten, waaronder woningen, bankrekeningen en auto's. Ook op een zeilschip dat gekocht was voor de cocaïnetransporten werd in Curaçao beslag gelegd.

De verdachten kochten het schip in Denemarken, waarschijnlijk om grote partijen cocaïne vervoeren die voor de Nederlandse kust zouden worden overgeladen op verschillende kleinere boten. Met deze werkwijze hoopten de verdachten de pakkans te verkleinen. Onderweg naar Venezuela legden ze de boot aan in Curaçao.

Zeven verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem en mogen veertien dagen blijven vastzitten. Drie andere verdachten zitten vast tot maandag. Een 49-jarige man uit Almere die verdacht was, is inmiddels op vrije voeten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten zich ook bezighielden met handel in andere drugs. Zo is dinsdag in IJsselstein een hennepplantage met honderden planten ontmanteld.

Recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika

Nooit eerder hebben stropers zoveel Zuid-Afrikaanse neushoorns gedood als vorig jaar. Meer dan duizend dieren legden om hun felbegeerde hoorn het loodje, maakte de Zuid-Afrikaanse regering vrijdag bekend. In 2012 bleef de teller steken op 668.

Zestig procent van de 1004 omgekomen neushoorns stierf in het beroemde Krugerpark, het belangrijkste wildreservaat van Zuid-Afrika. Niet alleen het aantal dode dieren, maar ook het aantal tegen de lamp gelopen stropers steeg met ongeveer een derde. De politie zou 343 verdachten hebben gearresteerd.

De jacht lijkt ook in het nieuwe jaar onverminderd door te gaan. In de eerste twee weken van 2014 zijn een klein veertig neushoorns gedood.

De hoorn van een neushoorn geldt in delen van Azië als een statussymbool en is gewild om zijn veronderstelde geneeskrachtige werking.

D66 wil wietfestival redden

Het jaarlijkse wietfestival Cannabis Bevrijdingsdag is niet meer welkom in het Westerpark te Amsterdam. Er zouden teveel evenementen in het park zijn wat voor overlast zou zorgen. Maar volgens D66 is het onzinnig als juist een cannabisfestival moet verkassen.

"Blowers staan bovendien niet bepaald bekend als luidruchtige of overlast veroorzakende mensen", aldus lijsttrekker voor Amsterdam West Pieter Rietman in Het Parool. Hij vindt de keuze om Cannabis Bevrijdingsdag te schrappen willekeurig. Bovendien is het besluit inhoudelijk slecht. "Softdrugs horen bij de vrije stad Amsterdam."

De organisatie snapt er ook weinig van en ziet de toekomst somber in. "Beveiligers hebben jaar na jaar niets om handen en prijzen de gemoedelijke en vreedzame sfeer. Onze bezoekers gedragen zich netjes", aldus een klaagbrief aan het stadsdeel.

Op initiatief van D66 moet de deelraad de beslissing nu opnieuw, en dit keer behoorlijk, motiveren. Daardoor wordt het besluit mogelijk teruggedraaid en zou Cannabis Bevrijdingsdag medio juni gewoon door kunnen gaan.

Het Westerpark ligt dichtbij het Centraal Station, waardoor ook toeristen het festival, met sprekers, dj's en bands gemakkelijk weten te vinden. Door de striktere Nederlandse regelgeving met betrekking tot marihuana en coffeeshops komt het cannabistoerisme echter in de verdrukking. Met de juist lossere omgang elders ter wereld vinden liefhebbers steeds vaker hun weg naar andere bestemmingen.


Move over Amsterdam, top 5 alternative holiday destinations (Zoomin/Novum)

Jongen (15) gearresteerd om ivoorhandel

Een 15-jarige jongen is donderdag in Eindhoven gearresteerd op verdenking van handel in ivoor en huiden van beschermde diersoorten. Bij een inval trof de politie twee olifantenslagtanden van zo'n zestig centimeter aan. Ook een vel van vermoedelijk een cheetah en een opgezette tijgerwelp werden meegenomen, meldt de politie vrijdagmiddag.

De politie kreeg tips van een buitenlandse opsporingsdienst dat de jongen op een verkoopsite onder andere slagtanden van een olifant aanbood. Welk land en welke verkoopwebsite dat is, wil de politie niet zeggen. De verkoop van exotische goederen is aan strenge regels gebonden en dus kreeg de politie het vermoeden dat er illegaal werd gehandeld door de Brabander.

Onderzoek leidde naar de 15-jarige jongen uit de Eindhovense wijk Woensel-Noord. Behalve de exotische goederen nam de politie de computer van de jongen in beslag. De politie weet nog niet hoe de jongen aan de spullen is gekomen.

Olympische Spelen 2022 niet in Stockholm

De Zweedse regering ziet af van de kandidatuur van Stockholm voor de Olympische Winterspelen van 2022. Dit werd bekend gemaakt door de grootste Zweedse regeringspartij, Moderaterna.

De regering ziet af van de kandidatuur omdat de kosten te hoog zijn. Er zouden faciliteiten aangelegd moeten worden voor verschillende sporten, zoals een baan voor skeleton, bobsleeën en rodelen. "Na de spelen is er geen enkele behoefte meer aan dat soort faciliteiten" laat Regina Kevius van Moderaterna weten.

Er zijn nu nog vijf kandidaten over om de Winterspelen van 2022 te organiseren. In 2015 zal een van deze steden verkozen worden om het evenement te organiseren. De kandidaten zijn Oslo, Lviv, Krakow, Beijing en Almaty.

Stockholm organiseerde nog nooit eerder de Winterspelen, maar wel in 1912 de Zomerspelen. Hiermee had de stad de eerste stad in de geschiedenis kunnen worden die allebei de evenementen zou hebben georganiseerd.

Biatleten Schempp en Hofer delen zege

Biatleten Simon Schempp en Lukas Hofer hebben in het Italiaanse Antholz beiden de sprint gewonnen. Voor zowel de Duitser Schempp als Hofer uit Italië was het de eerste overwinning in hun carrière.

Hofer was de eerste van de twee die tot zijn tijd kwam. Ondanks een fout in de tweede schietbeurt nam hij de leiding over van de Duitser Arnd Peiffer. Door zijn tweede tijd op de ski's kon Hofer zijn strafronde goedmaken. Later kwam Schempp foutloos op de finish af. Hij leek in eerste instantie 0,3 seconden sneller te zijn dan Hofer, maar de tijd werd later gecorrigeerd. Hierdoor konden zowel Schempp als Hofer de eerste overwinning van hun carrière vieren. 

De derde plek was voor Peiffer. Hij bleef evenals zijn landgenoot Schempp foutloos, maar moest iets meer dan vier seconden toegeven. Martin Fourcade, leider in de World Cup, was de snelste op de ski's, maar dat was niet genoeg om zijn twee schietfouten goed te maken. Op 25 seconden van het winnende duo werd de Fransman vijfde. Nederlander Joël Sloof maakte één fout bij het schieten en werd 79e, niet genoeg om zich voor de achtervolging te plaatsen.

Fiorentina huurt Anderson van Manchester United

Manchester United-middenvelder Anderson speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Fiorentina. Dat maakte de Engelse club vrijdag bekend. De 25-jarige Braziliaan speelde dit seizoen tijdens de competitie pas vier keer voor de regerend Engels kampioen. Anderson kwam in 2007 over van Porto.

"Wij denken dat dit een goede kans voor hem is", liet de coach van Manchester United, David Moyes, vrijdag op een persconferentie weten. "Hij gaat naar een goede club in een prima competitie. Ik hoop dat hij ervan profiteert."

In totaal kwam Anderson in 6,5 seizoen tot 104 competitiewedstrijden voor de Mancunians. Fiorentina staat momenteel vierde in de Italiaanse Serie A.

PSV'er Ruiz fit genoeg voor duel met Ajax

PSV-aanwinst Bryan Ruiz is fit genoeg om zondag mee te spelen in de topper tegen Ajax. Dat zei trainer van de Eindhovenaren Phillip Cocu vrijdag op een persconferentie. "Hij moet zich onze manier van spelen snel eigen maken en dan laten zien wat hij in huis heeft." PSV staat zevende in de Eredivisie met 26 punten uit dertien duels.

De achterstand van de ploeg uit Eindhoven op koploper Ajax bedraagt elf punten. Een nederlaag zal de kampioensaspiraties van de Brabanders vrijwel zeker de das om doen. "Als we zouden verliezen zou de afstand tot Ajax groot worden", zei Cocu. "Het belangrijkste is dat we op de korte termijn groei willen zien."

Cocu ziet kansen voor zijn team in Amsterdam. "Ajax uit is een van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen, maar we gaan erheen met de intentie om deze wedstrijd te winnen", aldus de oud-speler van de club. "In de thuiswedstrijd hebben we laten zien dat we daar toe in staat zijn."

PSV speelt zondag om half vijf tegen de Amsterdammers. Ola Toivonen is afwezig met een blessure. Ook voor Tim Matavz en Georginio Wijnaldum komt de topper in Amsterdam nog te vroeg.

Barcelona drie tot vier weken zonder Neymar

De enkelblessure van Neymar valt mee. De aanvaller van FC Barcelona is drie tot vier weken uit de roulatie, meldde de medische staf van de Catalanen vrijdag na verder onderzoek. De 21-jarige Braziliaan, die in het bekerduel tegen Getafe (2-0) door zijn rechterenkel ging, heeft die alleen verstuikt, zoals de club donderdag al had gemeld.

Neymar bleef met een van pijn vertrokken gezicht op de grond liggen en kon niet op eigen kracht het veld verlaten. De grote hoop van de Brazilianen op het WK komende zomer mist de competitiewedstrijden tegen Levante, Málaga en Valencia en het treffen met Levante in de Copa del Rey.

'Homo's moeten kinderen met rust laten'

De Russische president Vladimir Poetin stelt dat homo's komende maand in Sochi gewoon welkom zijn. "Ze kunnen zich op hun gemak voelen", zegt hij, "als ze maar bij kinderen wegblijven." Dat schrijft Het Parool.

Poetin doelt hier specifiek op de Russische wet die onlangs is doorgevoerd, waarin het homo's verboden wordt 'homo-propaganda' te prediken aan minderjarigen.

Wat de Russen precies onder 'propaganda' verstaan is onduidelijk. Er is om de anti-homowetgeving nogal veel consternatie ontstaan wereldwijd. Zo hebben de VS besloten in plaats van Obama, een afvaardiging van homoseksuele topsporters naar Sochi te sturen.

COC weer eens op pik getrapt

Jan-Willem Roodbeen heeft spijt van de opmerking die hij donderdagavond maakte in Wie is de Mol? De radiopresentator zei iets over de geaardheid van Freek Bartels en dat zorgde voor verontwaardigde reacties op Twitter. "Het was gekscherend bedoeld", reageert Roodbeen vrijdag op Twitter.

"Als groep maakten we er ook grappen over, maar het kan nu kwetsend over zijn gekomen en dat spijt me", vervolgt hij. De kandidaten moesten in de aflevering van donderdag in een bootrace een team met enkel sterke mannen verslaan. Roodbeen zag de kansen van zijn team slecht in. "We hadden een onmogelijke uitgangspositie. Vijf vrouwen, twee mannen en één homo", zei hij in de uitzending doelend op Bartels.

De opmerking zorgde op Twitter voor verbaasde reacties. Zo wordt het 'een beetje dom' genoemd. Theaterproducent Maurice Wijnen zei dat hij vond dat Roodbeen een rood scherm, dat de kandidaat te zien krijgt als hij het programma moet verlaten, moest krijgen.

Ook homobelangenorganisatie COC was niet te spreken over de opmerking. "Het lijkt misschien onschuldig, maar voor jongeren die in een coming out-proces zitten, kan zoiets kwalijke gevolgen hebben", zegt een woordvoerder. "Het is jammer dat de AVRO ervoor heeft gekozen om het fragment ook in de leader te gebruiken." De omroep zelf wil niet reageren op de kwestie

Gaswinning Groningen fors omlaag

De gaswinning in Groningen gaat de komende jaren omlaag van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. Voor schadeherstel wordt 850 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

De gasproductie in het gebied rondom Loppersum, waar de zwaarste aardbevingen zijn, wordt de komende drie jaar met tachtig procent verminderd. De productie bij Loppersum wordt niet helemaal gestopt om ervoor te zorgen dat er ook op de koudste dagen voldoende gas beschikbaar is.

Redford nuchter onder uitblijven Oscarnominatie

Robert Redford is niet al te droevig dat hij niet is genomineerd voor een Oscar voor zijn hoofdrol in All Is Lost. Veel kenners hadden hem een Oscarnominatie voor beste acteur toebedeeld voor zijn rol als eenzame man die in een kapotte zeilboot moet zien te overleven, maar het mocht donderdag niet zo zijn.

"Zou het mooi zijn geweest om te worden genomineerd? Natuurlijk", vroeg de 77-jarige acteur zich hardop af. "Maar ik ben er niet kwaad of verontrust over. Ik ben nog altijd blij met deze film en dat zal zo blijven."

De filmmaker houdt zich nu liever bezig met het filmfestival Sundance, het festival voor onafhankelijke films dat hij in 1978 oprichtte en waar hij nog altijd voorzitter van is. Dat begon donderdag, enkele uren nadat de Oscarnominaties bekend werden gemaakt, en loopt nog tot en met zondag 26 januari.


Redford nuchter onder uitblijven Oscarnominatie (Foto: Novum)

Vluchter fouilleeractie 'breekt nek'

In Amsterdam Zuidoost is een man donderdagavond vol tegen een reclamezuil aangerend en zwaargewond op de intensive care beland. Hij was met een vuurwapen op zak een fouilleerfuik van de politie ingelopen, kreeg het spaans benauwd en trachtte te vluchten.

Daarin faalde hij dus episch vanwege die in de weg staande reclamezuil. De man had in de buurt van de Arena juist het hazenpad gekozen toen hij doorkreeg in een fuik te zijn gelopen waar voetgangers preventief werden gefouileerd, aldus Het Parool. Hij was naar verluidt steeds nerveuzer geworden toen bleek dat teruggaan niet mogelijk was.

Vlak voor hij aan de beurt was zette de bange boef het op een lopen. Hij knalde in volle vaart tegen de zuil en ging knock-out tegen de vlakte. Daarop ontdekte de politie het pistool in zijn broekband. Volgens de sterke arm heeft de man 'ernstig nekletsel, mogelijk een gebroken nek'. Zijn identiteit is nog onbekend.

Stallone & De Niro hebben eindelijk tijd voor elkaar

Sylvester Stallone en Robert De Niro hebben pas na bijna veertig jaar de tijd gevonden elkaar te leren kennen. In de film Grudge Match spelen de acteurs twee rivaliserende, bejaarde boksers. "We hadden nooit veel tijd om af te spreken. We waren nooit op dezelfde plek", zegt de 67-jarige Stallone in een interview met NU.nl. "En nu leren we elkaar eindelijk kennen. We zitten nu eindelijk op één lijn en dat is leuk."

De twee acteurs pakken de draad op van hun eerdere personages. Stallone heeft talloze uren in de boksring doorgebracht tijdens de opnames van de Rocky-films. De Niro speelde in Raging Bull uit 1980 de bokser Jake La Motta.

"Jij bent van jezelf vrij gesloten", gaat Stallone verder tegen de drie jaar oudere De Niro. "En als acteurs spreek je zelden met elkaar af."

De twee routiniers waren al samen te zien in Copland uit 1997, maar ook daar was er na afloop maar weinig persoonlijk contact. "Je hebt het druk, je hebt je eigen leven", vertelt De Niro. "Je gaat heus niet bij elkaar langs om urenlang over acteerwerk te keuvelen."

In 1977 waren de mannen elkaars rivalen voor de Oscar voor beste acteur, Stallone voor zijn rol in Rocky, De Niro voor zijn rol in Taxi Driver. Maar ook toen kwamen de acteurs elkaar zelden tegen. "Ik was eigenlijk vergeten dat we toen elkaars concurrenten waren", lacht De Niro.

"Ik vond zijn film geweldig, heel gedurfd en een enorm contrast met Rocky. Ik weet niet of ik met een hanenkam en bloed op mijn gezicht in beeld had gedurfd", zegt Stallone. "Maar ik ben wel blij dat Robert die Oscar uiteindelijk niet won", lacht hij. Uiteindelijk ging collega Peter Finch er met het gouden beeldje vandoor voor zijn rol in Network.

Grudge Match draait vanaf 20 maart in de Nederlandse bioscoop.


Stallone & De Niro eindelijk tijd voor elkaar (Foto: Novum)

Juwelier Siebel sluit alle vestigingen

Siebel Juweliers heeft zijn vestigingen en de webshop vrijdag per direct gesloten. Dat meldt het bedrijf op de website, zonder een verdere toelichting te geven. De juweliersketen, die 36 fysieke winkels heeft, belooft op zijn website 'binnenkort' meer duidelijkheid te geven over de toekomst.

Siebel komt niet voor in de recente insolventieregisters van de rechtbanken. Daarin wordt melding gemaakt van faillissementen of uitstel van betalingen, of de aanvragen daarvoor.

Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Het van oorsprong Rotterdamse bedrijf Siebel bestond vorig jaar honderd jaar. Het bedrijf kreeg toen het predicaat koninklijk. Naar eigen zeggen was het bedrijf de grootste juweliersketen van Nederland in 'het midden- tot hoog geprijsde segment'.

Friese Poepjes wil ook gascompensatie

Naast de Groningers vragen nu ook de Friezen om schadevergoeding voor de schade die is veroorzaakt door gaswinning. Dat stelt gedeputeerde Sietske Poepjes, die lucht gekregen heeft van de Groningse verzoeken.

BNR schrijft dat volgens Poepjes het gas de watervoorziening van de provincie verstoort. Er komt veel meer water dan gebruikelijk in de grond. Daardoor moet de provincie telkens geld uitgeven om meer water weg te pompen. 

Poepjes zal het verzoek om compensatie in een brief naar minister van Economische Zaken Henk Kamp sturen. De Friezen willen ook profiteren van het 'vindplaats-voordeel'. Dat houdt in dat ze een compensatie krijgen omdat de overheid flink verdient op Friese grondstoffen.

Derksen stopt na dit seizoen met golfen

Robert-Jan Derksen stopt na dit seizoen met professioneel golfen. De 40-jarige Blaricummer begon zijn profloopbaan op zijn twintigste en neemt sinds 2002 deel aan de Europese PGA Tour. Hij heeft twee toernooien op dit niveau gewonnen, de laatste zege dateert uit 2005 waar hij op de Madeira Open de beste was.

Mede door het uitblijven van meer succes en door het vele reizen heeft Derksen besloten om zijn clubs in de wilgen te hangen. "Het leven vanuit de koffer is me steeds meer tegen gaan staan. Ik ben inmiddels al zeventien jaar onderweg. Ik denk dat het een goed besluit is om nog één jaar alles op het golf te zetten en dan te stoppen", legt Derksen uit.

De golfer kijkt tevreden op zijn loopbaan terug. "Zeker als je bedenkt dat ik pas op 14-jarige leeftijd mijn eerste golfbal sloeg. Natuurlijk zijn die twee toernooizeges hoogtepunten. Maar de world cups met Maarten Lafeber vond ik geweldig om te spelen. En mijn ronde met Tiger Woods in Dubai zal ik nooit vergeten."

Wat hij na het golfen gaat doen is nog onbekend. "Ik denk daar nu liever niet te veel aan, anders leidt het me te veel af van mijn laatste seizoen."

Derksen in actie op de KLM Open in 2013. (Foto: Pro Shots)

Haas werkt aan Amerikaans F1-team

Gene Haas is bezig met het opzetten van een Amerikaans Formule 1-team. Haas is mede-eigenaar van het NASCAR-team Stewart-Haas Racing en wil zich nu in meer raceklasses mengen. Hij heeft zich bij autosportfederatie FIA gemeld met de intentie het twaalfde startrecht voor 2015 te verkrijgen.

Haas heeft voormalig Red Bull-directeur Gunther Steiner aangetrokken om het project vorm te geven. Hij sprak met Autosport over de plannen. "Een licentie is aangevraagd en de interesse bestaat, maar verder kunnen we geen commentaar geven. De FIA bevindt zich midden in het proces en er is nog een stap te overbruggen."

Dat Haas een serieuze kandidaat is blijkt wel uit het feit dat de faciliteiten in Charlotte uitgebreid zijn en geschikt zijn om een F1-team te faciliteren. Daarnaast bezit de steenrijke Amerikaan de Windshear-windtunnel waar F1-teams regelmatig binnenwandelen en een fabriek in Brussel die geschikt zou kunnen zijn voor de Europese wedstrijden.

Haas is echter niet de enige gegadigde voor het twaalfde F1-ticket, want ook Colin Kolles en Stefan GP zouden zich bij de FIA gemeld hebben. Kolles werd bekend als teambaas van het F1-team Midland en later Spyker. Ook runde hij enige tijd het inmiddels failliete HRT F1 Team en bezit hij een team dat actief is in de Sportscars. Stefan GP werd bekend toen het begin 2010 de auto's van het gestopte Toyota over wilde nemen. Zoran Stefanovich betaalde echter niet en het grote bedrijf dat hij opvoerde bleek een lege huls te zijn. Toch heeft hij zich nu weer bij de FIA gemeld.

[Upd] Zaterdag weer treinen tussen Hilversum en Bussum

Het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum kan naar verwachting zaterdag worden hervat. De NS en ProRail gingen er eerder nog van uit dat er pas maandag weer treinen zouden rijden op stuk waar woensdag een trein ontspoorde, maar de werkzaamheden zijn eerder klaar dan verwacht.

De vervoerder en de spoorbeheerder verwachten nu dat er zaterdag om 8.00 uur weer treinen kunnen rijden. Aan het kapotte spoor, dat over 250 meter moest worden vernieuwd, is sinds de ontsporing dag en nacht gewerkt.

Een rijtuig van een passagierstrein ontspoorde woensdag aan het einde van de middag door nog onbekende oorzaak kort nadat de intercity was vertrokken uit Hilversum. Na honderd tot tweehonderd meter kwam de wagon met de wielen in het grind terecht.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing.

Update 15.20 uur:
Spoorbeheerder ProRail heeft via Twitter bekendgemaakt dat het herstel voorspoediger verloopt. Dat betekent dat het spoor zaterdag naar verwachting niet om 8.00 uur pas in dienst komt, maar meteen bij aanvang van de reizigersdienstregeling.

Politie koopt semiautomatisch wapen met bitcoins

Het is de politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam gelukt om met de digitale munteenheid bitcoin een semiautomatisch wapen aan te schaffen. Een 25-jarige Amerikaan is aangehouden voor het verzenden van het illegale vuurwapen, meldt de politie.

De bestelling werd afgelopen zomer geplaatst tijdens een onderzoek naar het gebruik van bitcoins op het zogenoemde Tor-netwerk. Het goed beveiligde netwerk wordt vaak gebruikt om illegale goederen aan te bieden.

Bitcoins zijn niet centraal geregistreerd en kunnen daardoor moeilijker worden herleid. De politie en het OM wilden daarom onderzoeken of het mogelijk was om op die manier illegale producten aan te schaffen via het Tor-netwerk. Dat lukte. Het team bestelde een semiautomatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer.

Het wapen werd in onderdelen verstopt in een dvd-speler waardoor het niet werd ontdekt bij de grenscontrole. De afzender van het pakket was al bekend bij de Amerikaanse autoriteiten. Zij hebben de 25-jarige verdachte opgepakt voor illegale export, van het wapen dat in de VS op zich niet illegaal is.

De man zal in de Verenigde Staten voor de rechter moeten verschijnen.

SP wil muziekles op alle scholen

Alle scholen moeten weer muziekles gaan geven. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk later vrijdag op het muziekevenement Eurosonic Noorderslag in Groningen.

"Onderwijs is meer dan taal en rekenen, het is ook cultuur en muziekonderwijs. Helaas wordt het muziekonderwijs al jaren uitgekleed op scholen. Vakleerkrachten zijn nauwelijks meer te vinden", stelt Van Dijk, die op Eurosonic Noorderslag deelneemt aan een debat over popbeleid.

De SP'er wijst erop dat in het herfstakkoord zeshonderd miljoen euro extra is uitgetrokken voor onderwijs. Dat geld moet deels worden gestoken in meer muzieklessen. Ook in het plan over cultuuronderwijs dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) binnenkort presenteert, moet aandacht zijn voor muziek, vindt Van Dijk.

Van Dijk herhaalt verder zijn pleidooi voor meer overheidssteun voor popmuziek, onder andere door middel van een popfonds waarmee beginnende bands kunnen worden ondersteund. Die krijgen zo meer kansen in een tijd waarin poppodia door de crisis steeds veiliger zijn gaan programmeren.

EU wil buitenlandse baan zoeken versimpelen

Werklozen moeten binnen de Europese Unie makkelijker over de grens een baan kunnen vinden. De Europese Commissie wil hiervoor het banennetwerk EURES verbeteren. Dat heeft eurocommissaris László Andor (sociale zaken) vrijdag voorgesteld.

Het online deel van EURES moet meer vacatures bevatten, ook van private ondernemingen. De cv's van werkzoekenden moeten daarnaast automatisch gaan worden gekoppeld aan vacatures. Volgens de commissie staan er momenteel in de EU twee miljoen vacatures open, terwijl er sprake is van een recordwerkloosheid.

Bedrijven moeten daarnaast via de medewerkers en de website van EURES informatie kunnen inwinnen over hoe buitenlandse werknemers opgevangen kunnen worden. De informatie over waar een overschot is aan werknemers en waar juist meer vacatures zijn, moeten tot slot ook beter ontsloten worden voor overheden en instellingen. Volgens Andor moeten vooral mkb'ers profijt kunnen behalen uit EURES. De diensten van EURES zijn gratis.

Op het moment werken 7,5 miljoen Europeanen in een andere EU-lidstaat. Dat is 3,1 procent van het totale aantal werkenden. Jaarlijks verhuizen ongeveer zevenhonderdduizend mensen in de EU naar het buitenland voor een nieuwe baan. Dat komt overeen met 0,29 procent, wat veel lager is dan in bijvoorbeeld Australië (1,5 procent tussen de acht staten) en de Verenigde Staten (2,4 procent tussen vijftig staten).

'Reuzenhaai gespot voor de Zeeuwse kust'

Voor de Zeeuwse kust is vrijdag een reuzenhaai gespot. Het beest zou volgens een vogelaar op zo'n achthonderd meter voor de kust bij Westkapelle zwemmen en zo'n zeven meter lang zijn, meldt de regionale krant PZC. De kustwacht kan de aanwezigheid van de haai nog niet bevestigen.

Reuzenhaaien worden in Nederland zelden gezien. In 2012 werd een reuzenhaai gespot voor de kust van het Vlaamse de Panne en in 2009 spoelde op het strand van Ameland een dode reuzenhaai aan. Reuzenhaaien leven in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat.

Reuzenhaaien kunnen overigens geen mensen eten, omdat ze geen tanden hebben. Wel heeft het beest een ruwe huid, wat voor schaafwonden kan zorgen. Ook een klap van de staart kan dodelijk zijn.

[AO] Gasquet, Stosur sneuvelen

Richard Gasquet heeft de derde ronde van de Australian Open niet overleefd. De Fransman [9] moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Tommy Robredo, die dit keer vier sets nodig had voor de overwinning; 2-6, 7-5, 6-4 en 7-6(6). Robredo, de nummer zeventien van de plaatsingslijst, heeft er nu al dertien sets opzitten in slechts drie wedstrijden.

Fabio Fognini [15] was eveneens goed op dreef vandaag en versloeg Sam Querrey in straight sets, 7-5, 6-4 en 6-4. De Amerikaan stond in de eerste set nog wel met 5-2 voor, maar verloor daarna vijf games op rij. Door zijn verlies is Donald Young de laatste Amerikaan die nog in het mannenenkelspel actief is.

Fognini komt in de volgende ronde de viervoudig kampioen in Melbourne Novak Djokovic [2] tegen. Hij rekende in de laatste partij in de Rod Laver Arena af met Denis Istomin. De Serviër kende nauwelijks problemen en werd alleen gebroken toen hij voor de wedstrijd serveerde. Dat repareerde hij echter snel. Het werd 6-3, 6-3 en 7-5.

De Australische hoop Sam Stosur [17] sneuvelde in de derde ronde tegen Ana Ivanovic [13]. Ze won nog wel de eerste met 7-6(8), maar de Servische sloeg daarna hard terug en won de daaropvolgende sets met 6-4 en 6-2. De enige Australiër die nog actief is in het enkelspel is daarmee Casey DellAcqua. Zij won in twee sets van de Chinese Jie Zheng, met 6-2 en 6-4.

[video] Shia LaBeouf geeft 'kopstoot' na belediging schoonmoeder

Shia LaBeouf vond het terecht dat hij donderdagavond een man aanvloog in een Londens café. "Als mensen vijandig willen doen en de moeder van mijn vriendin willen beledigen, heb ik daar helaas geen controle over", zegt de acteur in een video, waarin hij dronken lijkt te zijn, die de Amerikaanse entertainmentsite TMZ online plaatste.

De 27-jarige LaBeouf kreeg het met een man aan de stok die de schoonmoeder van de acteur had beledigd. Shia deelde vervolgens meerdere kopstoten uit. De Transformers-acteur baalt ervan dat hij zichzelf niet kon beheersen. "Ik wil helemaal geen gedoe", legt hij uit.

LaBeouf zegt het vervelend te vinden dat hij in de problemen kwam. "Dat is het laatste wat ik wil", zegt de acteur. "Ik heb helemaal niets tegen hem." Het is niet de eerste keer dat Shia in de bewuste bar in Londen bij een gevecht betrokken was. In 2012 verloor hij er ook al zijn zelfbeheersing.


Shia LaBeouf headbutts guy in London bar brawl (TMZ)

De Boer twijfelt nog over vleugels tegen PSV

Ajax-trainer Frank de Boer heeft in aanloop naar de topper tegen PSV de meeste vraagtekens bij zijn vleugelspelers. "Op links- en rechtsbuiten zijn we er nog niet helemaal uit", liet De Boer vrijdag weten op een persconferentie. De Amsterdammers beschikken tegen PSV over een geheel fitte selectie.

De Boer hoopt dat Ajax de goede lijn van voor de winterstop zondag voortzet. "We moeten direct wakker zijn. Het is een belangrijke wedstrijd tegen een concurrent, die je bij winst kunt uitschakelen voor de titel. Dan komen we op veertien punten." Ajax heeft na de 4-0 nederlaag in Eindhoven bovendien nog een rekening te vereffenen. "Maar nu zijn we verder. Op het gebied van positiespel en druk zetten. Dat zit er nu beter in."

De oefenmeester ziet uit naar de hervatting van de Eredivisie. "We hebben goed getraind en komen goed uit de winterstop. Iedereen is fit. Dat maakt het lastiger om keuzes te maken, maar het is mooi om te zien dat iedereen op de deur klopt om in het elftal te komen. Dat brengt iedereen naar een hoger plan", aldus De Boer.

De Noord-Hollander gaf zijn ploeg een zeven min voor de eerste seizoenshelft, die de landskampioen afsloot met de koppositie. "De ingrediënten zijn aanwezig om een hoger cijfer te halen. We willen graag naar een 8,5 als rapportcijfer, maar daar heb je geen garanties voor."

PSV begon uitstekend aan het seizoen, maar zakte vervolgens ver weg. "PSV heeft een dip gehad en zijn nu weer aan het opkrabbelen. PSV heeft hoe dan ook een sterk team", vindt De Boer, die beducht is voor Bryan Ruiz. "Het staat buiten kijf dat hij een heel goede speler is die we in de gaten moeten houden."

Zuid-Koreaan Ji komende zomer naar Dortmund

Borussia Dortmund heeft de Zuid-Koreaan Dong-won Ji vastgelegd. De 22-jarige aanvaller komt komende zomer transfervrij over van FC Augsburg. Hij tekent een contract voor vier seizoenen, liet Dortmund vrijdag weten.

Ji speelde de eerste seizoenshelft nog voor Sunderland. Donderdag werd bekend dat Ji bij Augsburg aan de slag gaat, dat hem vorig seizoen al huurde van Sunderland. De 'definitieve' overstap van de 27-voudig international naar Augsburg is van korte duur met de aangekondigde overstap naar Dortmund.

Ji kon bij kon Sunderland niet op veel speeltijd rekenen en wilde met het oog op zijn WK-kansen vertrekken. Eerder speelde hij in eigen land voor Chunnam Dragons.

Dortmund kan aanvallende versterking goed gebruiken. De Poolse spits Robert Lewandowski stapt na dit seizoen over naar concurrent Bayern München.

IsraŽl hekelt 'pro-Palestijnse' EU

Het Buitenlandministerie van Israël heeft de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië op het matje geroepen. De landen worden beschuldigd van een 'pro-Palestijnse bias'.

Volgens het ministerie is de Europese 'eeuwige eenzijdige houding onacceptabel.' Donderdag vroegen de vier landen aan hun lokale ambassadeurs van Israël, of het land wil stoppen met het uitbreiden van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Premier Netanyahu geeft echter aan dat het 'tijd is om te stoppen met deze hypocrisie' en 'wat balans en eerlijkheid in de discussie te injecteren.'

Netanyahu vraagt retorisch: "De EU roept onze ambassadeurs op het matje omdat we een paar huizen neerzetten? Wanneer werden de Palestijnse ambassadeurs gevraagd om hun oproepen tot het vernietigen van Israël uit te leggen?"

Israël kondigde afgelopen week aan dat er 1400 nieuwe huizen gebouwd gaan worden op de Jordaanoever en in (het Palestijnse) Oost-Jeruzalem.

Meisje (4) schiet neefje (4) dood

In Detroit vond een meisje van vier donderdag onder een bed een geweer. In de belendende kamer zaten haar neefje van vier en nichtje van vijf te spelen voor de televisie, toen het meisje met het geweer aan kwam lopen.

Ze richtte het wapen op haar neefje en schoot hem in de borst. In het ziekenhuis bleek het jongetje al te zijn overleden. De kinderen waren aan het spelen in het huis van hun grootvader, maar het is onduidelijk of het ook zijn wapen betrof.

Politieagent Michael Woody spreekt van een 'tragisch ongeluk'. "Het is niets meer dan dat. Er was geen kwade opzet in het spel." Het onderzoek loopt nog, maar Woody voegt toe: "Dit is een onnodig incident dat voorkomen had kunnen worden."

Kabinet heeft besluit genomen over gaswinning

Het kabinet heeft vrijdag een besluit genomen over het terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) licht het besluit om 16.30 uur toe tijdens een persconferentie in het Groningse Loppersum, meldt het ministerie van Economische Zaken.

De persconferentie vindt plaats in het gemeentehuis van Loppersum. Behalve Kamp geven ook de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg, burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog en directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij Bart van de Leemput een toelichting op het besluit.

Naar verluidt wordt de gaswinning fors verminderd, dit om het risico op grotere aardbevingen in de toekomst te verminderen. Ook zou er geld worden vrijgemaakt voor compensatie van inwoners in het gebied. Dat slaat een gat van honderden miljoenen in de begroting. Kamp sprak hierover donderdag al met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP die betrokken zijn geweest bij het opstellen van de begroting van dit jaar.

De woordvoerder van Kamp wilde nog geen details kwijt over het besluit en verwees naar de persconferentie.

Boete om Google Glass ingetrokken

Een rechtbank in het Amerikaanse San Diego heeft donderdag een boete die was opgelegd aan een vrouw omdat ze tijdens het autorijden de computerbril van Google droeg naar de prullenmand verwezen. Cecilia Abadie was de eerste die werd beboet voor het dragen van Google Glass.

De rechter bepaalde dat Abadie niet schuldig is, omdat ze de boete kreeg onder een wet die vereist dat er geen enkele twijfel bestaat of het apparaat aan of uit staat. De agent die de bekeuring uitschreef kon dit niet aantonen. Wel was de rechter van mening dat de wet - die het gebruik van een video- of televisiescherm verbiedt - zodanig is geformuleerd dat ook Google Glass hieronder valt.

Abadie verklaarde blij te zijn dat haar bezwaar tegen de boete is toegekend. Ze had echter gehoopt dat de rechter zou bepalen dat Google Glass mag worden gedragen tijdens het rijden, of de computerbril nu aan of uit staat. "Ik denk dat het een eerste succesje is, maar we hebben nog een lange weg te gaan", aldus Abadie.

Juristen denken niet dat de uitspraak een precedent schept, maar eerder het begin is van een reeks rechtszaken waarin rechters beslissingen moeten nemen, terwijl de wetgever grote moeite heeft gelijke pas te houden met de technologische ontwikkelingen.

Bosbranden in hete zuiden AustraliŽ eisen leven

Tientallen bosbranden grijpen om zich heen in het smoorhete zuiden van Australië. Een brand in Roses Gap in de deelstaat Victoria is een inwoner fataal geworden, meldde de brandweer vrijdag.

In Victoria woeden 68 branden en in de westelijke buurstaat Zuid-Australië nog eens zestien. Beide deelstaten zuchten al dagen onder de zomerhitte. De temperaturen van boven de veertig graden en een stevige wind maken de strijd tegen de vlammen haast onbegonnen werk.

Twaalf van de branden in Victoria zijn aangestoken, zei politiecommandant Ken Lay. Rechercheurs hebben een onderzoek ingesteld.

Obama: telefoongegevens niet langer bij NSA

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er een einde komt aan het beheer van de telefoongegevens van miljoenen Amerikanen door de inlichtingendienst NSA. Dat maakt Obama vrijdag bekend in zijn toespraak over het afluisterprogramma. Zijn oproep markeert een omslag ten aanzien van het omstreden programma.

Obama gaat volgens de bron niet adviseren wie de gegevens dan wel moet beheren. Hij gaat het openbaar ministerie, de inlichtingendiensten en het Congres vragen zich daarover te buigen. Een adviescommissie van Obama heeft eerder geadviseerd de telefoongegevens onder te brengen bij telefoonbedrijven of een derde partij. Telefoonbedrijven willen daar echter niet aan.

CocaÔne gestolen tijdens voorlichting op school

Op een middelbare school in Alphen aan den Rijn is donderdag cocaïne gestolen bij een voorlichting over harddrugs door de GGD. De drugs zijn uit een koffer van een medewerker van de GGD gehaald, bevestigt een woordvoerder van GGD Hollands Midden vrijdagmiddag.

Het katholieke Ashram College houdt al een paar jaar voorlichtingen omdat de school het belangrijk vindt dat leerlingen op de hoogte zijn van de gevaren van drugs. De drugs werd gestolen tijdens een voorlichting aan leerlingen van 4-vwo. Het ging om twee buisjes met elk 'enkele grammen' cocaïne, met een straatwaarde van een paar honderd euro.

De GGD en de school weten niet wie de coke heeft gestolen en snappen ook niet hoe het kan, omdat er een slot op de koffer zit en de medewerker er steeds bij stond. De GGD heeft aangifte gedaan. De school heeft de ouders met een e-mail op de hoogte gesteld van de diefstal.

Horner in beeld bij Lampre

Wielrenner Chris Horner kan mogelijk zijn loopbaan toch op het hoogste niveau voortzetten. De 42-jarige winnaar van de Vuelta a España voert gesprekken met Lampre-Merida.

Horner moest op zoek naar een nieuwe ploeg nadat RadioShack-Leopard ermee ophield en diens opvolger Trek Factory Racing hem niet in dienst wilde nemen vanwege te hoge salariseisen. De Amerikaan was in beeld bij het Deense Christina Watches, maar die formatie rijdt niet in de World Tour. Nu komt Lampre op zijn pad. Sportdirecteur Bruno Vicino van de Italiaanse formatie sprak met Velonews. "Er zijn onderhandelingen met Horner, maar het is nog niet rond."

Neushoornjager zelf opgejaagd

Een kleine week terug wekte het overal, ook op FOK!, grote verontwaardiging: een Amerikaan kocht voor veel geld een vergunning om een zwarte neushoorn - een bedreigde diersoort - te mogen schieten.  Maar nu lijken de rollen omgekeerd, want verschillende mensen willen de jager dood hebben.

Corey Knowlton, de man die 350.000 Amerikaanse dollars neertelde voor de vergunning, zegt tegen CNN-presentator Piers Morgan dat hij stevig bedreigd wordt: "Omdat mensen me met de dood bedreigen, heb ik de FBI en een privaat beveiligingsbedrijf in moeten schakelen om te voorkomen dat mijn kinderen levend gevild en beschoten worden."

Knowlton wil echter graag een rationeel debat aan en verdedigt zich door te stellen dat de neushoorn een onvruchtbaar exemplaar is dat een gevaar vormt voor andere neushoorns: "Ik respecteer de zwarte neushoorn. De pret komt uit het weten dat we wilde dieren behouden, niet slechts voor de komende generatie, maar voor eeuwen."

Daarnaast benadrukt hij dat het geld, omgerekend zo'n 250.000 euro, direct naar programma's gaat om de zwarte neushoorn te behouden. Hij zegt dat die programma's door alle heisa veel geld zijn misgelopen: "Sommige mensen waren bereid wel een half miljoen neer te tellen. Door wat mij nu overkomt, begrijp ik waarom zij ervan afzien."

De Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) valt Knowlton bij. Zij stellen dat 'goed geregelde plezierjacht en trofeejacht' een positieve uitwerking heeft door 'het stimuleren van populatiegroei van de neushoorn'. Daarom is trofeejacht een 'fundamentele pilaar' van het conservatieprogramma van Namibië.

Van de andere kant noemt Wayne Pacelle van de Humane Society het een 'orwelliaans idee' dat een dier wordt doodgeschoten om de soort te redden: "De eerste regel van het beschermen van de zeldzaamste dieren in de wereld is het beschermen van ieder levend exemplaar van die soort." Zij zijn daarom van plan om Knowlton's jacht te verhinderen.

'Matiging snelheid A10 goed nieuws voor bewoners'

Milieudefensie en de gemeente Amsterdam zijn blij met de uitspraak van de rechtbank over de snelheidsverhoging op de A10 West. De rechter vernietigde vrijdagochtend het besluit van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om de snelheid op de weg te verhogen naar honderd kilometer per uur. De minister moet met een nieuw plan komen.

Amsterdam noemt de uitspraak voor de bewoners langs de A10 'goed nieuws'. Daarnaast is de beslissing van de rechter ook voor de gemeente zelf een opluchting. "In Amsterdam komt verreweg het grootste deel van de vervuiling binnengewaaid. We doen wat we kunnen voor een schone lucht, maar de snelheidsverhoging op de A10 helpt daar zeker niet bij", laat wethouder van Luchtkwaliteit Eric Wiebes (VVD) weten.

De gemeente geeft tot 2016 zo'n 76 miljoen euro uit aan maatregelen om de lucht schoner te krijgen. "We gaan ervan uit dat de minister het belang van een gezonde lucht voor omwonenden en de gemeente laat meewegen in haar nieuwe besluit", aldus Wiebes.

Milieudefensie is ook tevreden met het besluit van de Amsterdamse rechtbank. "Wij zijn blij dat het belang van omwonenden van de A10 op waarde is geschat. We hebben duidelijk kunnen maken dat de lucht viezer en ongezonder is geworden. Gelukkig hecht de rechter daar meer waarde aan dan aan een hogere snelheid", aldus een woordvoerder.

De snelheidsverhoging op de A10 West werd in juli 2012 ingevoerd. De gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie konden zich echter niet in het plan vinden en stapten naar de rechter. Ze waren van mening dat Schultz onvoldoende rekening had gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.

Het bezwaar van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A12 Voorburg/Den Haag heeft het vrijdagochtend niet gehaald. Hier waren geen meetgegevens beschikbaar en dus was er geen bewijs, oordeelde de rechter. Een woordvoerder van de milieuvereniging laat weten dat 'ze de situatie in de gaten blijven houden'. "We weten nog niet wat we gaan doen, maar we laten het er niet bij zitten".

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kon vrijdagochtend nog geen reactie geven.

Opstelten met NS in gesprek over geweld

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt maandag een bezoek aan de centrale stations van Amsterdam en Utrecht. De NS en spoorvakbonden hadden hem uitgenodigd omdat ze met hem willen praten over toegenomen geweld tegen treinpersoneel.

De vervoerder en de spoorwegvakbonden schreven vorige maand in een brief aan de minister dat ze zich zorgen maken om de toename van het aantal meldingen van agressie en geweld op het spoor. De briefschrijvers zijn bang dat er door de komst van de Nationale Politie minder aandacht is voor het spoor en er bijvoorbeeld minder surveillances op grote stations zijn.

In de brief nodigden ze de minister ook uit voor een werkbezoek, dat nu dus maandag plaatsvindt. FNV Spoor is van plan de minister op de stations te verwelkomen en hem te laten zien 'dat we agressie en geweld tegen het ov-personeel meer dan zat zijn'. Mensen die zich willen aansluiten zijn van harte uitgenodigd, laat de bond vrijdag weten.

Opstelten liet eerder in een reactie op de brief al weten dat de vrees van de bonden en de NS niet terecht is. Hij ontkende dat de politie minder aandacht heeft voor het openbaar vervoer en het aantal politieposten op stations is verminderd. Hij erkende wel dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar dat heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie.

Moerdijk wint zaak over bluswater Chemie-Pack

De gemeente Moerdijk heeft ruim drie jaar na de enorme brand bij Chemie-Pack een rechtszaak over de kosten van het opruimen en opslaan van vervuild bluswater gewonnen. Het bedrijf Wilchem draait nu op voor de resterende kosten: bijna 1 miljoen euro.

Eerder verloor de gemeente de slepende rechtszaak.

Chemie-Pack gaf Wilchem opdracht om het bluswater voor 300.000 euro op te ruimen. De kosten liepen enorm op door de langdurige opslag van het vervuilde water.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde deze week dat er geen contract was tussen Moerdijk en Wilchem en dat de gemeente niet aansprakelijk is voor de schade. Bovendien was niet de gemeente maar Chemie-Pack verantwoordelijk voor het verwijderen van het vieze bluswater, aldus het hof.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is blij met de uitspraak: ,,We waren er altijd van overtuigd dat wij en onze inwoners deze kosten niet moesten dragen. We zijn blij dat de rechter dat nu bevestigt."

Diabetes Fonds blij met Google-lens

Het Diabetes Fonds is blij dat er mogelijk een contactlens komt die de bloedsuiker van de drager meet. Internetgigant Google heeft onlangs laten weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een contactlens voor diabetespatiënten.

"Wij juichen dit initiatief van Google toe. Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd", zei directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds vrijdag.

In de contactlens, waarvan een foto te zien is op het blog van Google, zit een chip en een glucose sensor. In de lens moet een lampje komen dat oplicht wanneer de patiënt insuline moet spuiten.

Britse brand vanuit de ruimte te zien

Een brand die sinds donderdag woedt in het Britse Sherburn-in-Elmet bij een fabriek waar autobanden worden gerecycled heeft geleid tot gigantische rookontwikkeling. De rookpluim, die bijna twee kilometer hoog is, is zo groot dat deze vanuit de ruimte is te zien. Dat meldden The Guardian en de BBC.

In totaal ligt er vijftienduizend ton autobanden op het terrein in het graafschap North Yorkshire opgeslagen. Zeventig brandweerlieden trachten de brand te blussen. Brandweercommandant Nigel Hutchinson vreest dat de brand nog 'dagen' kan aanhouden. "Het is een enorme brand die moeilijk is te bestrijden. Het is een brand die nog dagen kan duren." Hutchinson denkt dat uiteindelijk alle banden door het vuur worden verzwolgen.

Boven diverse dorpen in de omgeving van Sherburn-in-Elmet hangt een dikke, zwarte rookwolk. Inwoners is aangeraden om binnen te blijven. De Britse milieudienst is aanwezig bij de brand en probeert te voorkomen dat het grondwater en de lucht al te zeer vervuild raken.

Schoonmaakbazen kwaad op Asscher

Schoonmaakbedrijven zijn 'verbijsterd' over de manier waarop minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zich opstelt in het debat over de schoonmaak-cao. Volgens ondernemersorganisatie OSB kiest de minister partij voor de schoonmakers en 'schoffeert hij daarmee de schoonmaakbranche'. Dat blijkt uit een boze brief die OSB-voorzitter Hans Simons naar de minister stuurde.

De OSB vindt het 'ongehoord en ongepast' dat Asscher zich als minister en vicepremier mengt in de discussie tussen schoonmakers en schoonmaakbedrijven, zeker omdat Asscher daarmee zou suggereren dat schoonmaakondernemers geen nette ondernemers zijn, blijkt uit de brief.

Volgens de OSB gebruikt de minister de schoonmaaksector voor 'politieke symboliek', die de schoonmaakbedrijven in een slecht daglicht stelt. Om Asscher op andere gedachten te brengen heeft de OSB de minister uitgenodigd voor een werkbezoek.

Tijdens een videoboodschap aan demonstrerende schoonmakers, vorige week in Utrecht, zei Asscher onder meer dat hij verwacht dat schoonmakers bij de overheid willen werken omdat ze toe zijn aan nette arbeidsvoorwaarden en een gelijke behandeling. Het kabinet wil schoonmakers weer in dienst nemen.

Een woordvoerder van de minister laat vrijdag weten verbaasd te zijn over de brief en schrijft de interpretatie van de woorden van de minister toe aan de OSB zelf. "We hebben nu eenmaal te maken met constructies in de branche die niet gewenst zijn. Het idee om schoonmakers weer in dienst te nemen zou iedereen moeten aanspreken." Of de minister ingaat op de uitnodiging van de OSB, kon de zegsman nog niet zeggen.

Chelsea stalt Bertrand bij Aston Villa

Chelsea heeft Ryan Bertrand tot het einde van het seizoen verhuurd aan Aston Villa. De 24-jarige linksback kon in Londen niet op veel speeltijd rekenen. Coach José Mourinho deed in de Premier League pas een keer een beroep op de tweevoudig Engels international.

Bij Aston Villa, dat momenteel elfde staat, wordt Bertrand ploeggenoot van onder anderen Ron Vlaar en Leandro Bacuna. "Ryan neemt veel ervaring in grote wedstrijden met zich mee, zoals een Champions Leaguefinale, en is daarom een heel goede speler voor ons", zei trainer Paul Lambert.

N.E.C. huurt Ajacieden Castillion en Gravenberch

Ajacieden Geoffrey Castillion en Danzell Gravenberch spelen tot het einde van het seizoen voor N.E.C. Nijmegen. Beide spelers worden gehuurd van de landskampioen, maakte de Nijmeegse eredivisionist vrijdag bekend. Zowel Castillion als Gravenberch kwam uit voor Jong Ajax in de Jupiler League.

"Met Geoffrey en Danzell zijn we een stap dichter bij de gewenste breedte van de selectie", vertelt technisch directeur Edo Ophof. N.E.C. wil zich nog verder versterken deze transferperiode. "We hebben tot en met 31 januari om een laatste kwaliteitsimpuls te vinden. We blijven dus kijken naar mogelijke opties die N.E.C. beter maken."

De 22-jarige Castillion werd door Ajax eerder al verhuurd aan RKC Waalwijk en Heracles Almelo. Eerder deze week zag de aanvaller een transfer naar Botev Plovdiv in Bulgarije afketsen. Gravenberch debuteerde dit seizoen in het betaald voetbal. De 19-jarige verdediger doorliep net als Castillion de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

Na dit seizoen wordt bekeken of N.E.C. verder wil met beide spelers. Castillion is deze zomer transfervrij. De verbintenis van Gravenberch bij Ajax loopt nog tot medio 2015.

PSV ontbindt contract Manolev

Stanislav Manolev vertrekt per direct bij PSV. Het contract van de 28-jarige verdediger is ontbonden, zo meldt de Eindhovense club vrijdag. Hij keert terug naar zijn geboorteland Bulgarije, waar hij zijn conditie op peil gaat houden bij zijn oude club Litex Lovech. Het contract van Manolev liep nog tot het einde van dit seizoen.

De Bulgaar kwam in 2009 naar PSV, maar kon nooit echt overtuigen. In 4,5 seizoen speelde Manolev in totaal 76 competitieduels voor PSV. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie voor de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Vorig jaar werd Manolev een half seizoen verhuurd aan Fulham.

Duitse straaljager neergestort

Een straaljager van de Duitse luchtmacht is in de nacht van donderdag op vrijdag bij Koblenz, in het westen van Duitsland, neergestort. De twee piloten van de Tornado gebruikten hun schietstoel en wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Volgens de Bundeswehr heeft een van de twee mannen slechts lichte verwondingen opgelopen. De ander raakte in het geheel niet gewond. Beide mannen zijn desondanks ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

De Tornado kwam naast de snelweg terecht, maar omdat de klap zo groot was kwamen er brokstukken op de weg terecht. De snelweg werd enkele uren afgesloten.

Wat de oorzaak van de crash is, is niet duidelijk.

Familie wil rechtszaak na moeizame executie Ohio

Familieleden van een man die donderdag in de Amerikaanse staat Ohio werd geëxecuteerd willen een rechtszaak aanspannen tegen de staat. De man, Dennis McGuire, kreeg een dodelijke injectie toegediend, waarna het bijna 25 minuten duurde voor hij was overleden. De familie is woedend over de wijze waarop de terechtsteling werd uitgevoerd en meent dat het een schending is van McGuire's grondrechten.

De 53-jarige McGuire kreeg een nieuw soort injectie toegediend, omdat leveranciers de grondstoffen die voorheen werden gebruikt niet meer wilden leveren. De eerste vijf minuten lag McGuire stil op een brancard, maar daarna begon hij luide, snurkende geluiden te maken en leek hij naar adem te happen. Uiteindelijk duurde het ruim twintig minuten voordat McGuire werd doodverklaard.

De advocaat van McGuire sprak van een 'mislukt en hartverscheurend experiment'. Volgens Allen Bonhert moet de staat zich schamen. Hij heeft de Republikeinse gouverneur van Ohio John Kasich opgeroepen een moratorium in te stellen op de doodstraf. Voor dit jaar staan vijf executies gepland, de eerstvolgende is op 19 februari.

Advocaat Jon Paul Rion, die namens het Hooggerechtshof onderzoek doet naar wijzigingen van de wet op de doodstraf in Ohio, zei donderdag dat alle burgers ervan uit moeten kunnen gaan dat ze niet op een wrede en ongebruikelijke wijze worden behandeld. Thomas Madden, assistent-aanklager van Ohio, bracht daar echter tegen in dat de grondwet weliswaar een wrede en ongebruikelijke straf verbiedt, maar dat 'je niet het recht hebt op een pijnloze executie'.

McGuire werd veroordeeld tot de doodstraf voor het verkrachten van en de moord op een zwangere vrouw in 1989.

FOK!sport foto-onderschrift week 3

Elke maandag beginnen we de week hier op FOK!sport met een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was reteppd met het volgende onderschrift: Waar zit het lontje van de zevenklapper?

De opgave van deze week:

Tijdens het trainingskamp van Feyenoord werd er hard getraind. Hier zijn Graziano Pellè en Joris Mathijsen druk bezig, maar wat is hier allemaal gaande? (Foto: Pro Shots)
Tijdens het trainingskamp van Feyenoord werd er hard getraind. Hier zijn Graziano Pellè en Joris Mathijsen druk bezig, maar wat is hier allemaal gaande? (Foto: Pro Shots)

[Eredivisie] Preview speelronde 19

Vanavond is het eindelijk zover. Dan wordt de Eredivisie weer hervat met de wedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo. Daarnaast staat ook het beladen duel tussen Ajax en PSV op het programma. Hiervan vind je hieronder een preview.

De wedstrijden tussen Ajax en PSV kennen altijd een grote lading. De rivaliteit tussen beide ploegen is er al jaren. Soms gaat het even wat beter en ander jaren krijgen supporters het met elkaar aan de stok. De laatste jaren is dat, op wat kleine schermutselingen na, niet meer voorgekomen.


Ji-Sung Park in duel met Stefano Denswil (l) en Siem de Jong (r) (Foto: ProShots)

Het duel tussen deze twee topploegen kent een rijke geschiedenis. Zo werd het eerste duel tussen de twee clubs in het seizoen 1930/1931 gespeeld. Destijds was er van de Eredivisie nog geen sprake, maar werd het de Kampioenscompetitie genoemd. Deze eerste confrontatie werd met 4-2 door de Amsterdammers gewonnen. De terugwedstrijd was eveneens een zege voor Ajax: 2-5.

In het seizoen 1934/1935 won PSV voor het eerst van Ajax. Het werd in die tijd 4-1 voor de Eindhovenaren. Ook de return was een prooi voor hen: 2-3. De laatste jaren wisselen de prestaties. De ene keer pakken de Amsterdammers drie punten en de andere keer valt het kwartje richting Eindhoven.


Victor Fischer probeert Atiba Hutchinson af te troeven en op doel te schieten (Foto: ProShots)

De laatste keer in Amsterdam leverde in elk geval een zege op voor Ajax. En ook de edities daarvoor waren een prooi voor de ploeg, die inmiddels al een aantal jaar onder leiding staat van trainer Frank de Boer. De laatste zege van PSV in Amsterdam dateert van het seizoen 2007/2008. Toen wisten zij met 0-2 te winnen.

Onderlinge duels vanaf het seizoen 2000/2001:

Ajax vs. PSV
13 Winst 13
8 Gelijk 8
53 Gemaakte doelpunten 55

Naast de wedstrijd tussen Ajax en PSV gaat koploper Vitesse op bezoek bij PEC Zwolle, hoopt NAC Breda punten weg te halen bij AZ in Alkmaar en speelt FC Utrecht een belangrijk duel tegen Feyenoord. Hoe de stand er na deze speelronde uitziet, weten we zondagavond rond de klok van 18.30 uur.

Welk duel/programma wordt waar uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programmal Zender
17 jan om 20.00 uur FC Twente - Heracles Almelo FOX Sports 1
17 jan om 20.30 uur Voetbal International RTL7
17 jan om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
18 jan om 18.45 uur AZ - NAC Breda FOX Sports 1
18 jan om 19.45 uur PEC Zwolle - Vitesse FOX Sports 3
18 jan om 19.45 uur RKC Waalwijk - FC Groningen FOX Sports 5
18 jan om 20.45 uur sc Heerenveen - Roda JC Kerkrader FOX Sports 1
18 jan om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
19 jan om 01.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
19 jan om 12.30 uur N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag FOX Sports 1
19 jan om 14.30 uur FC Utrecht - Feyenoord FOX Sports 1
19 jan om 14.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
19 jan om 16,30 uur Ajax - PSV FOX Sports 1
19 jan om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
19 jan om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
19 jan om 22.55 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

[WK sprint] Michel Mulder tegen Dutton op 500 meter

Michel Mulder schaatst zaterdag bij het WK sprint op de 500 meter tegen de Canadees William Dutton. De titelverdediger komt in actie in de elfde van dertien ritten. Dat heeft de loting in Nagano vrijdag uitgewezen. Zijn tweelingbroer Ronald treft een rit later Mitchell Whitmore uit de Verenigde Staten.

Kjeld Nuis, de derde Nederlandse deelnemer, komt in rit negen op de baan. Hij neemt het op tegen de Noor Christoffer Fagerli Rukke. Op de 1000 meter neemt Michel het in het twaalfde paar op tegen Whitmore, terwijl Ronald drie ritten eerder tegen de Australiër Daniel Greig schaatst. Nuis staat in rit tien tegenover de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee.

Michel en Ronald Mulder bereiden zich voor op de Olympische Winterspelen, die over drie weken in Sochi beginnen. Nuis wist zich tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen niet te kwalificeren voor dat evenement.

Bij de vrouwen heeft Nederland vier startplekken. Margot Boer komt in de slotrit van de kortste afstand uit tegen de Japanse Nao Kodaira. Thijsje Oenema is in rit negen gekoppeld aan de Chinese Jing Yu. Een rit eerder rijdt Laurine van Riessen tegen Christine Nesbitt. Anice Das treft de Duitse Denise Roth.

Boer rijdt op de 1000 meter in de tiende rit tegen Kodaira. Van Riessen is samen met de Amerikaanse Heather Richardson ingedeeld in de elfde rit. Oenema (rit zeven) schaatst tegen Sugar Todd uit de Verenigde Staten en daarvoor treft Das de Japanse Maki Tsjuji.

Tuchtcommissie mild voor Fršser

De schorsing van ADO Den Haag assistent-trainer Henk Fräser is door de tuchtcommissie van de KNVB teruggebracht naar een wedstrijd. Dat maakte de voetbalbond vrijdag bekend. Dat is een duel minder dan aanvankelijk werd voorgesteld door de aanklager betaald voetbal.

Fräser beledigde volgens de bond arbiter Tom van Sichem tijdens de wedstrijd PSV-ADO Den Haag eind vorig jaar. De bond bracht de schorsing terug op basis van verklaringen tijdens een zitting.

De straf van een duel schorsing voor ADO-keeper Gino Coutinho werd wel gehandhaafd. Hij kreeg in de wedstrijd tegen PSV een rode kaart voor een overtreding op Memphis Depay en ging eveneens niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager.

Fräser en Coutinho missen door de schorsing de wedstrijd van komende zondag tegen NEC in Nijmegen.

[Dakar] Etappezege Coma geschrapt

Marc Coma is zijn etappezege in de Dakar-rally van donderdag kwijtgeraakt. De motorcoureur kreeg van de organisatie een tijdstraf van vijftien minuten, omdat hij tijdens de proef van meer dan 600 kilometer zijn motorblok had verwisseld.

Coma zakt door de straf van de eerste naar de tiende plaats in de etapperangschikking. In het algemeen klassement leidt de Spanjaard nog altijd riant met een marge van 37 minuten op zijn landgenoot Joan Barreda.

Dopingschorsing twee jaar wielrenner Ballan

Alessandro Ballan is voor twee jaar geschorst. Het Italiaans dopingagentschap TNA acht bewezen dat de voormalig wereldkampioen bloeddoping heeft gebruikt in de Lampre-ploeg in 2009. Dat heeft het Italiaans olympisch comité vrijdag bekendgemaakt. Ballan is een van de 27 renners die in juli werd aangeklaagd vanwege dopinggebruik.

De rechtszaak speelt zich af rond apotheker Guido Nigrelli, die de Lampre-ploeg in 2008 en 2009 van prestatiebevorderende middelen zou hebben voorzien. Nigrelli kreeg vrijdag te horen dat hij nooit meer een functie in het wielrennen mag bekleden. Arts Fiorenzo Egeo Bonazzi is voor vier jaar geschorst.

Ballan, die Lampre in 2010 verruilde voor BMC, kwam eind 2012 hard ten val, waardoor hij afgelopen seizoen nauwelijks in actie kwam. De 34-jarige Italiaan veroverde in 2008 de wereldtitel op de weg in Varese. Een jaar eerder won hij de Ronde van Vlaanderen. Ook werd hij drie keer derde in Parijs-Roubaix.

Ballan heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem werd hij behandeld met ozontherapie om zo sneller te herstellen van het cytomegalovirus. Voor Ballan betekent de schorsing mogelijk het einde van zijn loopbaan. Hij mag pas in 2016 terugkeren in het peloton.

Zwemster Efimova betrapt op gebruik doping

Wereldkampioen zwemmen Yuliya Efimova is betrapt op het gebruik van doping, dat meldt de Russische site Vedomosti. Tijdens een controle in oktober 2013 zijn de bestandsdelen van de stof dehydroepiandrosteron, oftewel DHEA, aangetroffen. DHEA is een steroïde hormoon dat in een voedingssupplement zou zitten.

De B-staal is vooralsnog niet gecontroleerd, maar het is nog niet bekend of deze staal ook wordt onderzocht. Efimova riskeert een schorsing van twee jaar. Bij haar internationale debuut op het EK kortebaan in 2007 pakte Efimova goud op de 50, 100 en 200 meter schoolslag. De 21-jarige zwemster werd in 2009 en 2013 wereldkampioen op de 50m schoolslag langebaan en in 2013 ook op de 200 meter. 

In 2012 behaalde ze op de Olympische Spelen in Londen brons op de 200 meter schoolslag. Op deze afstand is ze ook de wereldrecordhoudster. Tijdens het EK in december vorig jaar in Denemarken werd Efimova Europees kampioen op de 50 en 200 meter schoolslag kortebaan. Met de Russische estafetteploeg behaalde ze goud op de 4x50m wisselslag en gemengd wisselslag.


Efimova tijdens het WK langebaan in Barcelona in 2013. (Foto: Pro Shots)

Ron Dennis keert terug als CEO bij McLaren

Ron Dennis vervangt per direct Martin Whitmarsh als chief executive officer van McLaren. Dit liet de McLaren Group in een persverklaring weten. Whitmarsh was vanaf 2010 teambaas van het Formule 1-team en werd in 2013 aangesteld als CEO. De rol als teambaas lijkt hij hiermee ook kwijt te zijn.

Het team uit Woking kende in 2013 een zeer slecht Formule 1-seizoen. De renstal behaalde slechts de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. Coureurs Jenson Button en Sergio Pérez eindigden op respectievelijk de negende en elfde positie.

"In februari zal ik onze nieuwe strategie formuleren en ga ik de organisatiestructuur hierop aanpassen. Ik ben enthousiast over mijn terugkeer als CEO", aldus Dennis. De Brit was in de periode 1982-2012 ook al CEO van de Mclaren Group en was tot 2009 tevens teambaas van het Formule 1-team. Naast zijn taak als CEO zal Dennis aanblijven als voorzitter.

Het is onduidelijk wie Whitmarsh op zal gaan volgen als teambaas van McLaren. Een mogelijke kandidaat is Ross Brawn. De Engelsman verliet het Mercedes Formule 1-team aan het eind van afgelopen seizoen na onenigheid over zijn rol binnen het team.

Japanner die WO2 tot 1974 vocht overleden

Hiroo Onoda, de Japanse luitenant die tot 1974 weigerde te erkennen dat de Tweede Wereldoorlog toch echt voorbij was, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt RTL Nieuws.

De Japanner werd bevolen om Amerikanen te bespioneren in 1945. Dat bleef hij doen tot hij in 1974, 29 jaar later, uiteindelijk uit het Filipijnse oerwoud kwam.

RTL stelt dat hoewel er pamfletten gestrooid waren dat de oorlog voorbij was, hij vermoedde dat het een vuige list van de Amerikanen was.

Onoda werd door een avonturier op de feiten gedrukt maar weigerde te geloven dat er echt geen oorlog meer was. Daarop moest zijn oude commandant vanuit Japan worden ingevlogen. Die draaide vervolgens zijn oude bevel terug.

Met zijn nog steeds werkende geweer en dolk heeft hij in de 29 jaar tussen '45 en '74 maarliefst 30 mensen over de kling gejaagd. Daarvoor heeft de overheid van de Filipijnen hem gratie verleend.

R. Koeman: "Vertrek niet afhankelijk van resultaten"

Ronald Koeman zal geen conclusies over zijn toekomst trekken uit de resultaten in de komende weken. De coach van Feyenoord wil meer weten over de toekomstplannen van de club. Feyenoord staat in de eerste week na de seizoenshervatting tegenover FC Utrecht, Ajax (beker) en ADO Den Haag.

Daarna kan de wereld er voor de Rotterdammers heel anders uit zien. Desalniettemin lijkt het behoud van Koeman als hoofdcoach zeker. De oefenmeester kan echter niet verzekeren dat hij ook volgend seizoen aan het roer staat bij Feyenoord. "De resultaten van de komende weken zijn voor mij niet bepalend voor de vraag of ik wel of niet bijteken", verklaart hij aan het Algemeen Dagblad.

"Voor mij is het belangrijker dat deze club mij een beeld kan schetsen waar ik een uitdaging in zie. Ik ben benieuwd hoe Feyenoord de komende jaren ziet. Dat antwoord bepaalt of ik wel of niet verder ga", aldus de 50-jarige oud-profvoetballer.

De geruchten doen de ronde dat Feyenoord komende zomer móet verkopen om gezond te worden. Het behoud van bepalende spelers als Graziano Pelle, Bruno Martins Indi en Jordy Clasie staat daardoor op de tocht.

Feyenoord jaagt onder Koeman al drie jaar op de eerste landstitel sinds 1999. Ook dit seizoen doen de Zuid-Hollanders mee om het kampioenschap. Het verschil met de gedeelde koplopers is halverwege het seizoen slechts vier punten.

Aanvaller Reis rap weer vertrokken bij Bahia

Het avontuur van Jonathan Reis bij EC Bahia is alweer voorbij. De 24-jarige aanvaller trainde sinds vorige week mee bij de Braziliaanse club, maar ging niet akkoord met een clausule in zijn contract waarin staat dat hij wordt geschorst als hij zich weer in de nesten werkt. Dat meldt Bahia op zijn website.

Reis raakte in het verleden diverse malen in opspraak, in zijn PSV-tijd wegens cocaïnegebruik en een auto-ongeluk. Hij liep daarnaast tweemaal een zware knieblessure op. Ook bij Vitesse wist Reis zijn belofte niet in te lossen. Zijn contract bij de Arnhemse formatie werd eind november ontbonden.

De Graafschap kiest voor Calderwood als trainer

De Graafschap heeft Jimmy Calderwood aangesteld als nieuwe trainer. De 58-jarige Schot wordt vandaag gepresenteerd bij de eerstedivisionist. Hij vervangt Pieter Huistra, die vlak voor kerst werd ontslagen vanwege teleurstellende prestaties.

Calderwood was in Nederland eerder werkzaam bij Willem II, NEC en Go Ahead Eagles. In eigen land trainde hij onder meer Aberdeen en Kilmarnock. Als speler kwam hij uit voor Birmingham City, Sparta Rotterdam, Willem II, Roda JC en Heracles Almelo.

De Graafschap staat momenteel zesde in de Jupiler League. Maandag gaat de Doetinchemse club op bezoek bij Jong PSV.

[AO] Ferrer in drie sets naar achtste finales

David Ferrer heeft de achtste finales van de Australian Open bereikt. De nummer drie van de plaatsingslijst won in drie sets van de Fransman Jérémy Chardy (29): 6-2, 7-6 (5) en 6-2. De Tsjech Tomas Berdych (7) versloeg Damir Dzumhur uit Bosnië-Herzegovina met 6-4, 6-2 en 6-2.

Chardy kreeg in de tweede set in de partij tegen Ferrer vijf setpunten, maar wist er geen enkele te benutten. Nadat de Spanjaard die set in een tiebreak binnenhaalde, was het verzet van de Fransman gebroken. In de achtste finale neemt Ferrer het op tegen de Duitser Florian Mayer, die met 7-5, 6-2 en 6-2 won van de Pool Jerzy Janowicz.

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (19) wist tegen Édouard Roger-Vasselin een 2-0 achterstand in sets goed te maken: 3-6, 4-6, 6-3, 7-6 (5) en 7-5.

[AO] Rojer verliest in tweede ronde

Jean-Julien Rojer is vrijdag in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De op Curaçao geboren Nederlander verloor samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau met tweemaal 6-4 van Yuki Bhambri uit India en de Nieuw-Zeelander Michael Venus. Rojer en Tecau waren als tiende geplaatst in Melbourne.

In de eerste ronde wonnen Rojer en Tecau nog van de Rus Gabashvili en de Kazach Kukushkin met 6-2 en 7-5. Robin Haase is nu de enige overgebleven Nederlander in het dubbelspel. Hij speelt met zijn Duitse partner Christopher Kas in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen de broertjes Bryan en Paul Hanley (Aus) en Jonathan Marray (Eng).

Hoe bestel je bier in Europa?

We kunnen er helaas niet meer omheen, Nederland is nu onderdeel van de Verenigde Staten van Europa. Omdat we niet allemaal dezelfde taal spreken, is het erg lastig om bij de andere staten bier te bestellen. Op internet is nu gelukkig een handig programmaatje te vinden dat alle vertalingen even voor je rangschikt op de kaart. Erg handig, want zo weten we dat we in Italië 'birra' moeten bestellen en in Finland 'olut'. En het werkt ook bij andere woorden, mits je het Engelse woord invoert...

[Upd] Besluit Schultz snelheid A10 vernietigd

Blijft de verhoogde snelheid van 100 kilometer per uur op de ring A10 West bij Amsterdam en de A12 Voorburg/Den Haag gehandhaafd of wordt de oude maximumsnelheid van 80 kilometer per uur weer ingevoerd? De bestuursrechter in Amsterdam spreekt zich vrijdagochtend uit over de zaken die zijn aangespannen tegen minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De nieuwe snelheid op de wegen werd in juli 2012 ingevoerd. De gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie konden zich echter niet in de plannen vinden. Ze stellen dat Schultz onvoldoende rekening heeft gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit en besloten naar de rechter te stappen.

De uitstoot van roet en stikstofdioxide is sinds de snelheidsverhoging op de A10 West met zeven procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Tienduizenden Amsterdammers lopen daardoor een groter risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Ook zou de levensverwachting met 79 dagen dalen.

Eerder maakte de milieuvereniging al de gang naar de rechter vanwege de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. Ook daar was de luchtkwaliteit afgenomen. De rechter oordeelde in deze mede door Rotterdam en omwonenden aangespannen zaak dat Schultz fout zat. De minister heeft de belangen van omwonenden te weinig meegewogen, zo luidde het oordeel. Ze moet daarom opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging. De minister laat het er echter niet bij zitten en heeft hoger beroep aangekondigd.

Schultz heeft eerder overigens aangegeven er 'geen enkele moeite mee te hebben' om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen. "Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag."

Update 10.12 uur:
De verhoogde snelheid van 100 kilometer per uur op de ring A10 West bij Amsterdam moet teruggebracht worden naar 80 kilometer per uur. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdagochtend bepaald, meldt Milieudefensie.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft het besluit voor de snelheidsverhoging niet zorgvuldig voorbereid en de risico's niet goed ingeschat, zo luidde het oordeel. Volgens de rechter leidt 'elke snelheidsverhoging tot meer uitstoot en schade voor de gezondheid'.

De snelheidsverhoging werd in juli 2012 ingevoerd. De gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie konden zich echter niet in het plan vinden en stapten naar de rechter. Ze waren van mening dat Schultz onvoldoende rekening had gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.

De uitstoot van roet en stikstofdioxide was sinds de snelheidsverhoging op de A10 West met zeven procent toegenomen, zo bleek uit onderzoek van Milieudefensie. Tienduizenden Amsterdammers zouden daardoor een groter risico lopen op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Ook zou de levensverwachting met 79 dagen dalen.

Het bezwaar van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A12 Voorburg/Den Haag heeft het niet gehaald. Hier waren geen meetgegevens beschikbaar en dus was er geen bewijs, oordeelde de rechter.

Geen succes voor Nederlanders in Q-school

Waar dag één van de Qualifing School redelijk succesvol was voor de Nederlanders darters, was dag twee er één om snel te vergeten. De vier rechtstreekse tourkaarten werden gewonnen door Andy Parsons, Tomas Seyler, Gerwyn Price en Dave Bird. De Nederlanders waren vroeg uitgeschakeld.

Alleen de Duitser Seyler heeft nog een beetje dartgeschiedenis. Hij heeft al vier keer meegedaan aan het WK. Dit jaar verloor hij in de eerste ronde van Kevin Painter. Voor alle Nederlanders was dag twee na de derde ronde afgelopen. Christian Kist verloor in de eerste ronde van Kevin Thomas. Kevin Voornhout wist nog de derde ronde te halen, om daarin te verliezen van dagwinnaar Bird. Jeffrey Bekema, Danny de Haas en Mareno Michels pakten met een plek in de tweede ronde nog één puntje mee voor de ranking. 

Vrijdag wordt dag drie gespeeld van de Q-School. Er liggen weer vier tourkaarten klaar voor de halve finalisten. 

Dubbel gevoel Kramer bij politieke discussie Sochi

Sven Kramer denkt dat politici de Olympische Winterspelen aangrijpen om goede sier voor zichzelf te maken. Dat schrijft de Friese schaatser vrijdag in zijn column in De Telegraaf. De afgelopen dagen was er veel discussie over de koninklijke en politieke afvaardiging die Nederland naar Sochi stuurt.

Kramer is blij dat 'echte schaatsfans' koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het evenement gaan, dat op 7 februari begint. Namens Nederland zijn ook premier Mark Rutte en minister Edith Schippers in Sochi, in tegenstelling tot diverse andere regeringsleiders die niet afreizen uit protest tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland.

"Het kabinetsbeleid op het gebied van topsport is erg pover en dat stoort me. Normaal kijken ze in de politiek niet om naar sport, zeker niet naar topsport, maar nu het zo uitkomt proberen ze over de rug van de sport wél politieke statements te maken", laat Kramer weten.

De TVM-schaatser noemt het 'mooi' dat politici hun zorgen uitspreken over bijvoorbeeld de homorechten in Rusland. "Maar waarom hoor ik ze daar normaal niet over? De impact van de Spelen is kennelijk onweerstaanbaar groot dat iedereen er gebruik of misbruik van wenst te maken."

"Als sporter wil ik ver van die discussie blijven", vervolgt de 27-jarige Kramer. "Ik ga naar de Spelen om maximaal te presteren, niet om actie te voeren. Al ben ik me er terdege van bewust dat er in Rusland een hoop dingen beter kunnen en moeten."

Oud-schaatser Ben van der Burg heeft weinig moeite met de zware delegatie die Nederland naar Rusland stuurt. "De kern is voor mij niet of de delegatie te zwaar is", zei hij in Vandaag de Dag. "Het gaat erom wat voor statement je maakt naar de mensenrechten toe. Als ze flink met Poetin aan de slag gaan is het prima. Ze moeten iets doen."

Snookeraar Selby verslaat Higgins in beslissend frame op Masters

Mark Selby blijft in de race om voor de vierde keer The Masters te winnen. In het Alexandra Palace te Londen versloeg hij in de kwartfinale John Higgins met 6-5. Selby kwam met 3-5 achter maar toverde één van zijn befaamde comebacks tevoorschijn. De partij werd afgesloten met een dramatisch slotframe waarin Higgins eerst met 0-57 voor kwam.

Selby heeft op The Masters nog nooit een beslissend frame verloren. Alle tien de keren dat er een decider nodig was wist hij te winnen. The Jester from Leicester verloor het eerste frame, maar pakte de volgende drie om met een 3-1 voorsprong de pauze in te gaan.  

Na de pauze was het Higgins die vier frames op een rij pakte (3-5). Het waren vooral tactische frames zonder hoge breaks. In frame tien kreeg Higgins goede kansen om de partij uit te maken, maar potte hij de groene bal niet. Hij kreeg even later een herkansing, maar ook bruin wilde er niet in. 

In het laatste frame leek er niets aan de hand voor Higgins. Hij liep uit naar 0-57, maar miste toen de rode bal door een kick. De cueball sprong licht op toen het tegen de rode bal aan kwam. Dit gaf net voldoende effect om de rode bal niet in de pot te zien verdwijnen. 

Selby vocht voor wat hij waard was en mede door Higgins snookers te laten maken kon hij alsnog de partij over de streep trekken. Selby zal het in de halve finale opnemen tegen Shaun Murphy. The Magician was met 6-4 te sterk voor Marco Fu, na wel eerst 1-4  achter gestaan te hebben. 

Vandaag worden er nog twee kwartfinales gespeeld. Neil Robertson speelt tegen Stephen Maguire en Ronny O'Sullivan neemt het op tegen Ricky Walden. 

[upd] Interview: Coinye-initiatiefnemers

Zoals je op FOK! hebt kunnen lezen is het Coinye West-cryptogeld donderdag weer opgestart, nadat de oorspronkelijke initiatiefnemers dinsdag de handdoek in de ring gooiden met de woorden 'Coinye is dood, jij wint, Kanye.'

Het bleek dat achter de nieuwe website (met de naam tot 'Coinye' afgekort) heel andere lui steken dan achter de dinsdag offline gehaalde site. FOK! benaderde vrijwilliger Robbie Hontelé, één van de twee Nederlanders die meewerken aan de heropstart van Coinye, voor een interview. Hij stond daarbij in direct contact via IRC met andere developers wereldwijd.

FOK!: Vandaag bleek de Coinye-cryptocurrency opnieuw opgestart te zijn. Jullie zijn echter niet dezelfde mensen als die achter het dinsdag ten grave gedragen initiatief?
Hontelé: Dat klopt, het oude team heeft eieren voor hun coins gekozen en is na het zien van de aanklacht gestopt met de coin. Daarna heeft een andere Nederlander het project op IRC overgenomen en is begonnen met de samenstelling van het nieuwe team.

Je gaf aan dat behalve twee Nederlanders er mensen van over de hele wereld meedoen. Hoeveel initiatiefnemers zijn er in totaal? Jullie hebben contact via IRC?
Ik heb geen goed beeld van hoeveel vrijwilligers er momenteel zijn. Het zijn er in elk geval meer dan tien en minder dan 50. We coördineren onze activiteiten inderdaad, heel ouderwets, via IRC.

Belangrijke vraag: waarom? Om Kanye boos te krijgen of om andere redenen?
De redenen zijn voor iedereen eigenlijk anders, maar vooral ideologisch. Mijn persoonlijke reden om dit project op te pakken is dat ik het een slecht voorbeeld vind voor alle cryptocoins als één man met een dikke portemonnee een coin klein kan krijgen, dat zou een heel slecht beeld geven over alle cryptocoins.

Toch werd in de media gevreesd dat de Coinye niet betrouwbaar genoeg zou zijn ten opzichte van andere cryptocoins.
De Coinye is net zo betrouwbaar als elke andere bitcoin, de kracht zit hem in het netwerk dat achter de coin zit. Dat is decentraal en wordt door niemand beïnvloed. Zolang er mensen gebruik maken van Coinye zal de munt waarde houden.

Hopen jullie nog steeds, zoals de aanvankelijke initiatiefnemers, dat men er bijvoorbeeld Kanye-concertkaartjes van zal kopen?
Het zou prachtig zijn als de coin ook op straat en in de winkels geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel, maar daar hebben we een stabiele koers voor nodig. Het zou mooi zijn als iemand concertkaarten kan kopen met Coinye, we hoeven niet zozeer die link met meneer West.

Zijn jullie niet bang voor het geld en de agressiviteit en aanklachtsbereidheid van Kanye West?
Nee. De echte techneuten in ons nieuwe team zijn allemaal anoniem. De enige teamleden die met naam bekend zijn hebben geen toegang tot de kritieke systemen en kunnen dus niet heel veel doen. Ik kan alleen met de techneuten praten en bekijken hoe de projecten lopen, zodat ik daar anderen van op de hoogte kan brengen. Meneer West kan mij en mijn collega's aanklagen, maar dan worden wij gewoon vervangen.

Mochten West-advocaten je opsporen, dan kan jij kortom weinig doen om het project te stoppen of te beïnvloeden?
Exact. Die opzet hebben we eigenlijk 'geleend' van hoe Wikileaks nu draait, zo lijkt het voor ons in ieder geval. Als Assange niet in staat is om dingen te doen blijft het platform doordraaien. Nu is het niet zo dat we onszelf met Wikileaks willen vergelijken, en onze mediacontacten zich geen Assange's moeten voelen, maar daar komt het idee vandaan. 

Is er (door de rest van het team) voldoende gedacht aan beveiliging?
Ik studeer Information Security Management, heb redelijk wat kennis van informatiebeveiliging. Ik heb wat kleine tips gegeven, maar ze hebben het echt goed voor elkaar. Ik heb van nog niemand de identiteit kunnen achterhalen.

Speelt de parodie die South Park maakte in de vorm van 'Gay Fish' nog steeds een rol, gezien het figuur op de digitale munt schittert en jullie dit design behouden hebben?
Ga ik even voor je navragen op IRC. […] Ik quote even letterlijk van IRC: "We go deep with the gayfish,” aldus één van de ontwikkelaars.

Jullie sympathiseren met het karikatuur dat South Park schiep?
[Van IRC:] “Not sure if we should answer to that, due to other copyrights (of South Park).”

Houden jullie aan de merknaam Coinye vast?
Ons eerste belang is zorgen dat de munt in omloop blijft. Bitcoins worden in drie- of vierletter-afkortingen aangeduid, zoals BTC, LTC, DOGE. We willen in ieder geval zorgen dat de COYE - wat onze afkorting is - bruikbaar blijft. We zijn druk bezig met uitzoeken wat er precies wel en niet moet kunnen qua naamgeving, dus daar kunnen we nog niet op antwoorden. Het achtervoegsel West is momenteel al weg en met de huidige media-aandacht denk ik dat het wel duidelijk is dat er een verschil is tussen Coinye en Kanye. Als er nog meer gaat veranderen komt dat in de toekomst, we zijn nu ook vooral bezig met zorgen dat er nieuwe diensten om de munt heen liggen.

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst, wat betreft het creëren van een stabiele koers?
Op het gebied van de koers kunnen we door de lage 'network difficulty' nog niet zoveel. We zijn vooral bezig met het opzetten van exchanges, spelletjes en handleidingen.

Spelletjes?
Er zijn al wat spelletjes waar je Coinye kunt verdienen op internet. Eén site is momenteel offline, de ander is hier te vinden. We hebben zelf een officiële site en een uitdeelpunt. Om precies te zijn is dat punt niet zozeer van ons, maar van één van de developers.

Zijn jullie het met veel users van FOK! eens, die stellen dat de door West aangehaalde reputatieschade niet door de Coinye maar door hem zelf veroorzaakt wordt, of laten jullie je daar liever niet over uit?
We zijn meneer West enorm dankbaar dat hij zoveel tijd en geld in dit project heeft gestoken, dat heeft ons meer media aandacht opgeleverd dan dat wij ooit zelf hadden kunnen regelen, zeker in deze beginfase. We zijn geeks met een hobby, daar willen we liever geen problemen aan overhouden. Iedereen heeft een mening over de acties van meneer West, maar als team willen we ons liever niet uitlaten over die details.

Kan er in de toekomst besloten worden alsnog een naams-, koers- of imagowijziging door te voeren? Of zetten jullie je zinnen specifiek op die COYE-afkorting?
Als wij mogelijkheden zien om het huidige logo (met het visje) en de huidige naam 'coinye' te behouden dan zullen we dat zeker proberen.

Wat doen jullie met de eventuele opbrengst? In eigen zak, een goed doel, of gebruiken voor uitbreiding van Coinye?
Opbrengst? We hebben persoonlijk wel wat COYE, maar niet als collectief. Alles wordt ook bekostigd door de vrijwilligers zelf.

Jullie steken er nu dus juist geld ín om het van de grond te krijgen, en hebben jezelf geen grote hoeveelheden COYE toebedeeld?
In het begin van elke cryptocoin is het relatief eenvoudig om de munten te 'minen'. We hebben er allemaal veel vertrouwen in en hebben een redelijke voorraad, maar het is niet zo dat we ermee stoppen zodra we het goed kunnen verkopen. Het kan zo zijn dat we door hiermee door te gaan de eerste ontwikkelaars aan een dikke bankrekening helpen, dat is dan zo. Het gaat ons om het project.

Is het de bedoeling het project 'open source' te maken, als in, toegankelijk en transparant?
Het project is momenteel al open source, maar ik denk dat je bedoelt dat we de community regelmatig updaten en dat we altijd openstaan voor nieuwe mensen. Er zijn 24/7 mensen van ons team op IRC die te benaderen zijn voor vragen, opmerkingen en tips.

Hebben jullie al aandacht gehad van andere media?
Ja, wereldwijd al verschillende, waaronder MTV USA. Al zijn jullie de eersten met een interview in Nederland. 

Bedankt en succes! 

[AO] Krajicek verder in dubbelspel

Michaëlla Krajicek blijft nog even in actie op de Australian Open. De Nederlandse tennisster bereikte vrijdag met haar Tsjechische partner Lucie Hradecka de derde ronde in het dubbelspel.

Het koppel versloeg in twee sets de Amerikaanse Vania King en de Kazachse Galina Voskobojeva: 7-6 (4) en 6-1. In de derde ronde wacht het Israëlisch/Spaanse duo Shahar Peer/Silvia Soler-Espinoza.

Krajicek verder in dubbelspel
Krajicek verder in dubbelspel (Foto: ANP)

[AO] Williams met record naar vierde ronde

Serena Williams is vrijdag eenvoudig doorgedrongen tot de vierde ronde van de Australian Open. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de Slowaakse Daniela Hantuchova met 6-3 en 6-3. Williams' zege betekende een record. Niet eerder wist een speelster 61 partijen te winnen op het grandslamtoernooi in Melbourne.

De vijfvoudig winnaar van de Australian Open neemt het in de vierde ronde op tegen thuisfavoriet Samantha Stosur (17) of de Servische Ana Ivanovic (14).

In de Australische hitte, het kwik tikte 's middags weer de 42 graden aan, moest Na Li een wedstrijdpunt wegwerken, voordat ze tegen Lucie Safarova uit Tsjechië aan het langste eind trok: 1-6, 7-6 (2) en 6-3. De als vierde geplaatste Chinese stuit nu op de Russin Jekaterina Makarova.

Angelique Kerber rekende af met de Amerikaanse Alison Riske. Het werd 6-3 en 6-4 voor de Duitse, de nummer negen van de plaatsingslijst.

Valve brengt geen VR-bril op de markt

Valve liet deze week bij Steam Developer Days een techdemo zien voor virtual reality, maar het bedrijf heeft geen plannen om een eigen bril te ontwikkelen tot een consumentenproduct. De ontwikkelaar gaat samenwerken met Oculus Rift en zet in op virtual reality voor pc's.

Onder andere Oculus Rift CEO Palmer Luckey was erg onder de indruk van de tech demo van Valve, genaamd Crystal Cove. Valve nomineerde Oculus Rift als de "obvious candidate" om de technologie over te nemen.

Valve zei overigens wel dat er nog altijd een aantal problemen zijn met virtual reality, maar is dus wel van plan om in de virtual reality-omgeving te blijven werken. In de eerste plaats samen met Oculus, maar het bedrijf sluit niet uit dat het zelf ook uiteindelijk producten gaat maken.

Valve Steam Developer Days VR

CliŽnt kan advocaat in bitcoins betalen

Cliënten van advocaat Peter Plasman kunnen hem gewoon betalen in de digitale munteenheid bitcoin. Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Pieter van Regteren Altena had gezegd dat dit niet mag, maar Plasman trekt zich daar niets van aan. Dat schrijft De Telegraaf vrijdagochtend.

Betalingen aan advocaten moeten giraal worden gedaan. In een enkel geval mag een cliënt contant betalen. Betalen met bitcoins is in strijd met de Verordening op de administratie en de financiële integriteit (Vafi) waaraan advocaten zich moeten houden, zo stelde Van Regteren Altena.

Plasman zegt in De Telegraaf dat klanten hem wel in bitcoins kunnen betalen 'maar dat het bedrag daarna in euro's naar zijn bankrekening wordt overgemaakt. Giraal dus.' Hij accepteert de digitale munteenheid overigens alleen tot een bedrag van vijfduizend euro.

Als er een situatie komt waarin een klant Plasman in bitcoins wil betalen, zal de tuchtrechter zich daarover buigen.

Bitcoin is een elektronische munteenheid, die met software op eigen apparaten of bij webdiensten kan worden bewaard. Een bitcoin is slechts een klein stukje code. Transacties zijn voorzien van versleuteling om de gegevens te beveiligen.

Het unieke aan bitcoin is dat er geen centrale instantie is die ze uitgeeft of toezicht houdt. Iedereen kan elkaar geld sturen, in relatieve anonimiteit. De makkelijkste manier om aan bitcoins te komen is ze voor echt geld te kopen via speciale online wisseldiensten. Het aantal sites en winkels waar met bitcoins kan worden betaald, is in Nederland nog erg klein.

Automatische incasso's mislukken vaker

Verzekeraars, energiemaatschappijen en telefoonbedrijven hebben last van de overstap naar het Europese betaalsysteem Sepa, omdat deze bedrijven veel van automatische incasso's gebruikmaken. Door de overstap gaan de incasso's anderhalf keer vaker mis dan vroeger. Dat zegt De Nederlandsche Bank vrijdag in het Financieele Dagblad.

Bij het oude systeem mislukte de transactie in twee procent van de gevallen, bij de bedrijven die al overstapten is dat drie procent of meer. De Europese Commissie wilde dat Europa in februari de overstap naar het nieuwe systeem maakte, maar overweegt dit nu zes maanden uit te stellen.

Het aantal storingen of terugboekingen steeg doordat in het nieuwe systeem slechts vijf dagen wordt geprobeerd om geld te innen. In het oude systeem was dat een periode van dertig dagen. Daarnaast moet de consument nu bij een eerste incasso geïnformeerd worden. De systemen die daarvoor nodig zijn hebben kinderziektes, waardoor het incasso mislukt, zegt DNB.

[NBA] Pacers in hoog tempo langs Knicks

De Indiana Pacers hebben gisteren in de NBA de New York Knicks met grote cijfers verslagen. De koploper in de Eastern Conference won met 117-89 van de Knicks. Lance Stephenson scoorde de meeste punten voor de thuisploeg: 28 stuks kwamen op zijn naam te staan.

Ook Paul George wist met 25 punten veel te scoren. Aan de andere kant scoorde Carmelo Anthony 28 punten voor de Knicks, die weg werden gespeeld door de Pacers. De andere wedstrijd die in Amerika werd gespeeld ging tussen Oklahoma City Thunder en Houston Rockets. De ploeg uit Oklahoma won met 104-92 van de Rockets. Kevin Durant blonk uit bij Thunder met 36 punten.

In Londen werd de wedstrijd tussen Brooklyn Nets en Atlanta Hawks gespeeld. Voor de vierde keer vond er in de O2 Arena een NBA-wedstrijd plaats, voor de Nets was het de derde keer dat ze er speelden. In de eerste helft zette Joe Johnson zijn oude ploeg Hawks snel op achterstand, hij zorgde voor 26 van de 29 punten. Uiteindelijk wonnen de Nets met 127-110.

Blizzard stopt meer moeite in microtransacties

Gamestudio Blizzard Entertainment, bekend van onder games als World of Warcraft, Diablo en Starcraft, gaat zich nog steviger richten op microtransacties dan zij nu al doen. Uit een tweetal vacatures blijkt namelijk dat Blizzard op zoek is naar een directeur en een manager voor hun nieuwe bedrijfsafdeling 'Microtransaction Strategy'.

Uit de vacaturetekst voor de directeur blijkt overigens wel dat Blizzard het besef heeft dat de gemiddelde gamer nog niet overtuigd is van microtransacties. De vraag voor de toekomstig directeur is namelijk: "Do you want to help Blizzard Entertainment design monetization models that actually enhance the gameplay experience?"

Agent 47 krijgt meer vrijheid

IO Interactive heeft aangekondigd dat men werkt aan een next-gen Hitman. In een open brief gepost op de Hitman-website, laat de studio weten dat Agent 47 vooral heel veel vrijheid gaat krijgen. Ook zal de nieuwe generatie Hitman ook de terugkeer van Contracts Mode betekenen.

"The game concentrates on the core Hitman fantasy of using a wide range of tools to take out a diverse group of targets across expansive, exotic locations around the world."

"We are building this game on the backbone of the Glacier 2 engine, using the best parts and what we have learnt through Hitman: Absolution and drawing inspiration from past titles like Contracts and Blood Money to fulfil the core Hitman fantasy."

"That means we're packing in an extreme level of detail on the largest levels we have ever built for a Hitman game. We've adopted an open, non-linear level design approach to the game, ensuring the game will play out across huge, checkpoint-free, sandbox levels."

"Our aim is to create living, breathing and believable levels which will allow gamers to play around with the AI to create those unique moments every fan of the Hitman franchise loves."

Verder schijnt Agent 47 weer een koffer met wapens te gaan dragen, in plaats van de wapens in zijn zakken te bewaren. Een releasedatum is nog niet bekend, maar we weten wel dat de game uit gaat komen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Hitman Absolution

VN waarschuwen voor genocide CAR

Het bloedvergieten in de Centraal-Afrikaanse Republiek kan uitlopen op genocide als de internationale gemeenschap niets doet om het geweld tussen christenen en moslims tot staan te brengen. Dat heeft John Ging, directeur van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA), vrijdag gezegd.

"Er staat enorm veel op het spel", aldus Ging. "De crisis heeft alle elementen in zich die we ook zagen in landen als Rwanda en Bosnië. Het zaadje voor genocide is geplant, dat staat vast." Ging zei dat de spanning tussen de christenen en moslims 'voelbaar is', maar voegde daar aan toe dat 'de bevolking beschaafder is dan je op grond van de situatie zou verwachten'.

Ging heeft bij de internationale gemeenschap aangedrongen op hulp en heeft donorlanden opgeroepen om snel humanitaire hulp te verlenen.

Arbeidsmigranten moeten adres opgeven

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa moeten hun adres in Nederland opgeven bij de gemeente. Het kabinet bekijkt of de wet moet worden aangepast om dit te regelen. Dat is een van de afspraken die het kabinet donderdag heeft gemaakt met de gemeenten Westland, Rotterdam en Den Haag.

Een aantal gemeenten registreert bij wijze van proef al het adres van arbeidsmigranten. Per 1 juli gaan meer gemeenten dit doen, is verder afgesproken tijdens het overleg van donderdag. Gemeenten kunnen het zo sneller zien als zich op een adres ongewoon veel mensen inschrijven, wat kan duiden op fraude of uitbuiting.

Ook wordt onderzocht of het juridisch mogelijk is een paar dagen te wachten met het verstrekken van een burgerservicenummer als er een luchtje zit aan het adres dat een arbeidsmigrant opgeeft. Daarover moet nog deze maand duidelijkheid komen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) overlegden donderdag met wethouders van Westland, Rotterdam en Den Haag. Deze drie gemeenten hebben relatief veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.

Gerard Joling: Bonnie is niet meer te redden

Gerard Joling heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om Bonnie St. Claire te helpen. "Doodzonde van zo'n lief mens, maar ze is niet te redden, vrees ik", zegt Joling vrijdag in De Telegraaf. Afgelopen week werd bekend dat het huwelijk van de zangeres al jaren in zwaar weer verkeert door haar alcoholprobleem.

Volgens Joling, een goede vriend van St. Claire, greep de zangeres enkele jaren geleden weer naar de fles. "Het klinkt kogelhard wat ik nu ga zeggen, maar ik heb mijn handen van haar afgetrokken. Want ik kan niet anders dan concluderen dat ze door wil gaan in haar oude patroon", legt hij uit. "En daar valt, wanneer je het beste met iemand voor hebt, niet mee om te gaan."

Joling hielp St. Claire naar eigen zeggen verschillende keren uit de brand. "Ik ben wel eens op stel en sprong naar haar toe gegaan om allerlei media, waarvan ze geen idee had waarom die er waren, uit haar huis te weren. Ook heb ik haar een keer uit de supermarkt geplukt in een staat waarvan ik dacht: dit kan gewoon niet." Het mocht echter niet baten volgens de zanger. "Blijkbaar wil Bonnie niet worden geholpen. En die houding heeft erin geresulteerd dat ik me niet meer in haar problemen meng."

Hoewel de zangeres het tegendeel beweert, is Bonnies man volgens Joling absoluut geen tiran. "Die man heeft engelengeduld met Bonnie gehad. Ik kan me eerder voorstellen dat hij haar heeft willen behoeden voor misstappen."

CDA wil zeshonderd miljoen voor hulp mkb

Het CDA wil zeshonderd miljoen euro vrijmaken om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te hulp te schieten. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma vrijdag in Het Financieele Dagblad. Hij wil onder meer de winstbelasting voor kleinere bedrijven halveren.

Ook wil Buma de plicht voor werkgevers om zieke werknemers twee jaar door te betalen terugbrengen tot een jaar. Verder krijgen startende ondernemers met maximaal drie werknemers wat het CDA betreft drie jaar lang korting op de werkgeverslasten.

De CDA-leider vindt dat er te weinig aandacht is voor mkb'ers. Zzp'ers en grotere ondernemingen krijgen die aandacht volgens hem wel. Het CDA schiet bedrijven tot vijftig werknemers volgens Buma te hulp omdat 'wij zien hoe zij lijden'.

De kleinere bedrijven zijn belangrijk omdat ze 'de samenleving dragen'. "Shell en Unilver sponsoren niet de plaatselijke voetbalclub. HEMA en Blokker onttrekken zich aan de winkeliersvereniging die de intocht van Sinterklaas organiseert", legt Buma uit. "Zelfstandig ondernemers gaan niet voor winstmaximalisatie en geven het meest om hun personeel. Dat spreekt het CDA aan in het mkb."

Leaserijders kiezen voor zuinigheid

Door fiscale stimuleringsmaatregelen kozen nog nooit zo veel leaserijders voor een zuinige auto als in 2013. Dat concludeert marktleider Leaseplan Nederland vrijdag. De nieuwe, aangescherpte bijtellingscategorieën die op 1 januari van kracht werden, zorgen volgens het leasebedrijf echter voor 'uitdagingen en lastenverzwaringen'.

De laatste maanden van vorig jaar viel zestig procent van de nieuwe leaseauto's in de zuinigste bijtellingscategorie tot veertien procent. Twee jaar geleden was dit nog een kwart. Maar nu de criteria zijn aangescherpt, kiezen mogelijk meer leaserijders voor een auto die door de aanpassing nu weer in de categorie van twintig procent valt, denkt Leaseplan.

"Het is daarom afwachten welke modellen het komend kwartaal de top tien gaan vullen en welke merken erin slagen om met aantrekkelijke modellen in de lagere bijtellingscategorieën te komen", zegt directeur van Leaseplan Berno Kleinherenbrink.

Het aandeel meest vervuilende auto's, die met 25 procent bijtelling, halveerde in 2013 bijna, tot vijftien procent. Ook de auto's zelf waren zuiniger. De gemiddelde leasebak stootte per kilometer 102 gram CO2 uit. Twee jaar geleden was dit nog 122 gram. De gemiddelde auto valt hiermee in 2014 in de categorie van twintig procent bijtelling.

Leaseplan signaleert een verschuiving naar diesel. In 2011 reed 42 procent van de leaseauto's op benzine, vorig jaar was dit aantal 25 procent. Zestig procent draaide op diesel, vijftien procent had een hybride motor.

Fitch: AAA-status Nederland

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag de AAA-status van Nederland bevestigd.

Volgens Fitch hangt de allerhoogste kredietwaardering van Nederland samen met de kracht van de Nederlandse economie en de sterke binnenlandse instellingen. Ook is er volgens Fitch sprake van een lange traditie van fiscale discipline.

De vooruitzichten blijven volgens de organisatie negatief. Dat is het gevolg van de zwakke groeivooruitzichten, die de financiële consolidatie zullen beperken, aldus Fitch. De kredietbeoordelaar gaf aan dat voor 2014 in Nederland een stagnerende economische groei wordt verwacht en dat de economie in 2015 met 1 procent zal groeien.

Fitch bevestigt AAA-status Nederland
Fitch bevestigt AAA-status Nederland (Foto: ANP)

Meer oplichting bij internetdaten

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen over oplichting bij internetdaten. Dat zijn er een stuk meer dan een jaar eerder, toen nog 107 mensen meldden te zijn opgelicht door hun 'internetliefde'. Oplichters benaderen hun slachtoffers steeds vaker via sociale media als Facebook, schrijft het AD vrijdag.

De slachtoffers waren gemiddeld 54 duizend euro kwijt aan hun zogenaamde minnaar. Een van de slachtoffers zegt zelfs voor anderhalf miljoen euro te zijn opgelicht. Het merendeel van de meldingen, 85 procent, komt van vrouwen. Volgens de helpdesk zijn vooral ouderen kwetsbaar. Van hen weten sommigen niet zo veel van internet, maar ze hebben wel veel te besteden.

De singles worden onder meer via Facebook en Linkedin benaderd door veelal buitenlandse oplichters. Ze laten een liefde opbloeien en troggelen vervolgens duizenden euro's van de verliefde slachtoffers af. De oplichters doen zich volgens de Fraudehelpdesk bijvoorbeeld voor als een buitenlandse zakenman die langs wil komen, maar net voor dat moment wordt beroofd. Hij vraagt zijn 'geliefde' vervolgens om geld.

De oplichters waren voorheen vooral actief op datingsites, maar kiezen nu steeds vaker voor sociale media als Facebook en Linkedin. De fraudeurs kunnen daar namelijk goed uitzoeken hoe het leven van hun slachtoffer eruitziet en daar vervolgens op inspelen. Achter de nepprofielen zitten volgens de helpdesk vaak bendes uit het buitenland.

Motor KLM-toestel blaast ruiten kapot

Bij het vliegveld van Sint Maarten zijn donderdag zeker zeventien auto's beschadigd door de krachtige straal uit de motoren van een vliegtuig. Een toestel van KLM draaide volgens lokale media de verkeerde kant op, waardoor geparkeerde auto's van strandgangers in de straal van de motor kwamen te staan. Niemand raakte gewond.

Door de straal sneuvelden verschillende autoruiten. Andere voertuigen raakten beschadigd door rondvliegend glas.

De Boeing 747 was volgens de lokale krant The Daily Herald net geland. Het ging mis toen het toestel een draai maakte om naar de terminal te taxiën. De piloot zou de draai linksom hebben gemaakt in plaats van rechtsom.

FOK! wat een weer... een aangename vrijdag!

Goedemorgen! Het kon wel eens in grote delen van het land een prachtige (vind ik zelf dan) dag worden. Oorzaak hiervan zijn een tweetal lagedrukgebieden die van elkaar wegtrekken en wij daar als klein kikkerlandje lekker rustig tussen komen te zitten.  De ochtend en middag lijken droog te blijven en op sommige plaatsen komt het zonnetje er zelfs door, waardoor het best aangenaam aan zal voelen. In de namiddag neemt de bewolking vanuit het zuiden wat toe waardoor de kans op een buitje wat toeneemt, maar grote hoeveelheden neerslag zullen dat waarschijnlijk niet zijn. Met een gemiddeld temperatuurtje van 9 graden lijkt vandaag dan ook een zeer aangename dag te worden.

Op de wat langere termijn lijkt de weerpluim een zeer kleine daling in te zetten maar de winter blijft vooralsnog ver weg. Na het weekend lijken we meer richting de 'normale' januaritemperaturen te gaan, zo rond de vijf graden. De echte winterliefhebber moet zijn hoop echt op de maand februari gaan vestigen. Voor januari lijkt ijskoud winterweer er niet meer in te zitten. Maar niets is zo veranderlijk als het weer, dus is morgen WebHawk er weer! Tot ziens!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

weerfoto's donderdag 16 januari (Foto: djmo)
Was het nou:"Avondrood water in de sloot en bij ochtendrood geeft de buurvrouw zich bloot?"

(Met dank aan DJMO voor deze prachtige foto)

weerfoto's donderdag 16 januari (Foto: KlapMongeaul)
En ook KlapMongeaul moet gedacht hebben:"Avondrood? Is de winter nu echt dood?"

Hagel in Suriname

In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo heeft het donderdagavond (lokale tijd) enkele minuten gehageld. Voor de bewoners van het tropische land was dit een ongekend bijzondere ervaring, blijkt uit verschillende reacties.

De meeste meldingen komen uit het zuidwestelijk deel van de stad. Direct na de hagel barstte een zware regenbui los.

Hoewel het natuurverschijnsel zeer uitzonderlijk is voor Suriname, wist de 49-jarige Tanya Wijngaarde onmiddellijk dat het hagel was. "Ik zei direct: het hagelt. Omdat ik uit Nederland kom herken ik dat geluid goed. Toch kon ik het eerst niet geloven, tot ik de hagel ook echt naar beneden zag komen", vertelt Wijngaarde, die nog nageniet van het bijzondere moment.

Mensen die in de auto zaten tijdens de bui dachten dat ze met steentjes werden bekogeld. Volgens veel meldingen waren de hagelstenen zo groot als knikkers. De lokale krant Dagblad Suriname maakte in september ook melding van een hagelbui. De geraadpleegde meteoroloog sloot toen niet uit dat het inderdaad om hagel zou gaan, hoewel het theoretisch onmogelijk is. In de jaren tachtig verbaasde een fikse hagelbui ook al veel Surinamers. 

Gravity wint 7 Critics Choice Movie Awards

Gisteren was de 19e editie van de Critics’ Choice Movie Awards. De grote winnaar was Gravity, die maar liefst zeven awards mee naar huis mocht nemen. Het programma, dat werd uitgezonden door de Amerikaanse zender The CW, werd gepresenteerd door de Amerikaanse actrice Aisha Tyler.

12 Years a Slave, die eerder deze week ook al een Golden Globe ontving, werd uitgeroepen tot Beste Film van 2013. Ook American Hustle, Blue is the Warmest Color, Frozen en Dallas Buyers Club vielen meerdere keren in de prijzen. Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars van de Critics’ Choice Movie Awards:

Beste Film:
12 Years a Slave
Beste Acteur:
Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club
Beste Actrice:
Cate Blanchett – Blue Jasmine
Beste Acteur in een Bijrol:
Jared Leto – Dallas Buyers Club
Beste Actrice in een Bijrol:
Lupita Nyong’o – 12 Years a Slave
Beste Jonge Acteur of Actrice:
Adele Exarchopoulos – Blue Is the Warmest Color
Beste Cast:
American Hustle
Beste Regisseur:
Alfonso Cuaron – Gravity
Beste Originele Scenario:
Spike Jonze – Her
Beste Bewerkte Script:
John Ridley – 12 Years a Slave
Beste Camerawerk:
Emmanuel Lubezki – Gravity
Beste Artistieke Leiding:
Catherine Martin (Productie ontwerper) en Beverley Dunn (Set Decorateur) – The Great Gatsby
Beste Montage:
Alfonso Cuarón, Mark Sanger – Gravity
Beste Kostuum Ontwerp:
Catherine Martin – The Great Gatsby
Beste Grimage:
American Hustle
Beste Visuele Effecten:
Gravity
Beste Animatiefilm:
Frozen
Beste Actiefilm:
Lone Survivor
Beste Acteur in een Actiefilm:
Mark Wahlberg – Lone Survivor
Beste Actrice in een Actiefilm:
Sandra Bullock – Gravity
Beste Komedie:
American Hustle
Beste Acteur in een Komedie:
Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street
Beste Actrice in een Komedie:
Amy Adams – American Hustle
Beste Sciencefiction of Horror:
Gravity
Beste Niet-Engelstalige Film:
Blue Is the Warmest Color
Beste Documentaire:
20 Feet from Stardom
Beste Filmliedje:
'Let It Go' – Robert Lopez and Kristen Anderson-Lopez – Frozen
Beste Filmmuziek:
Steven Price – Gravity

'AustraliŽ sleept asielboten terug'

Schepen van de Australische autoriteiten zijn 'per ongeluk' Indonesische wateren binnengevaren. Dat erkende de Australische minister Scott Morrison vrijdag. Het land zou bootvluchtelingen hebben 'teruggesleept'.

De Australische regering heeft inmiddels excuses aangeboden aan de Indonesiërs, zei Morrison tegen Australische media. "Dit staat haaks op het beleid van de regering", benadrukte de minister, die niet zei hoeveel schepen de fout ingingen.

De krant The Australian berichtte vrijdag dat zeker één marineschip de Indonesische wateren is binnengedrongen. Dat gebeurde naar verluidt terwijl boten richting Indonesië werden gesleept. De marine zou zo proberen te voorkomen dat bootvluchtelingen de kust van Australië bereiken. Er zijn al weken geen asielzoekers in het land aangekomen.

Indonesië zoekt uit of Australië inderdaad boten dwingt om rechtsomkeer te maken, iets waar het land vierkant tegen is. Migranten die recent langs Indonesisch kustgebied werden aangetroffen zeggen dat ze daar door de Australische marine zijn heengesleept, aldus Het Parool. Indonesië wacht zijn onderzoek af voordat er eventueel tot een klacht wordt besloten.

'PremiŤre dame Frankrijk herstelt goed'

Valérie Trierweiler, 'première dame' van Frankrijk, ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar ze herstelt goed. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd. Trierweiler werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen nadat een roddelblad had gemeld dat haar partner, president François Hollande, een affaire onderhield met de actrice Julie Gayet.

De berichtgeving in de tabloid Closer brak met een traditie van Franse media om het privéleven van publieke figuren ongemoeid te laten. Hollande gaf onlangs toe zich in een moeilijke fase in zijn relatie met Trierweiler te bevinden. Voordat hij op 11 februari voor een staatsbezoek in het vliegtuig naar de Verenigde Staten stapt, zal duidelijk worden wie 'la première dame' is, zei hij.

"Ik kan meedelen dat mevrouw Trierweiler nog steeds in het ziekenhuis ligt. Haar artsen bepalen wanneer ze naar huis kan", zei Trierweilers woordvoerder Patrice Bianconé. "Ze heeft zes dagen rust gehad - dat telt, per slot van rekening", zei hij. Bianconé leek hiermee de indruk te wekken dat Hollande in het ziekenhuis geen bezoek aan Trierweiler heeft gebracht.

"Alle bezoek was verboden (...) behalve voor familie - en zelfs van hen, alleen haar zoon", zei Bianconé, zonder te specificeren op welke van haar drie zoons uit een vorig huwelijk hij doelde. Ook de naam van het ziekenhuis waar Trierweiler verblijft, noemde hij niet, evenmin of de president in direct contact met haar stond. Die kwestie is privé, zei hij.

'Inkomensongelijkheid grootste risico voor economie'

De kloof tussen rijk en arm wordt de komende jaren waarschijnlijk het grootste risico voor de wereldeconomie. Dat heeft het World Economic Forum (WEF) donderdag gezegd in de aanloop naar de top van politieke en zakelijke leiders volgende week in het Zwitserse Davos.

Het Forum, dat de jaarlijkse bijeenkomst in Davos organiseert, waarschuwde voor een 'verloren generatie' van jonge mensen die onrust in de maatschappij kunnen veroorzaken. "De generatie die in de jaren tien meerderjarig wordt, krijgt te maken met hoge werkloosheid en een onzekere banenmarkt. Daardoor worden hun pogingen een toekomst op te bouwen gehinderd en groeit de kans op sociale onrust", aldus het WEF in Global Risks 2014, dat is samengesteld met bijdragen van zevenhonderd deskundigen.

De waarschuwing komt op het moment dat de wereldeconomie eindelijk over het dieptepunt van de financiële crisis is. De Wereldbank zei eerder deze week dat de wereldeconomie 'een hoek is omgeslagen'. De kosten van de crisis zullen echter niet direct verdwijnen en op de top van volgende week zal zeer waarschijnlijk scherpe kritieke komen van groepen die campagne voeren tegen armoede en globalisering.

In verschillende landen, vooral de landen die het meest hebben geleden onder de Europese kredietcrisis, is de jeugdwerkloosheid tot extreme hoogten gestegen. In Griekenland en Spanje heeft bijna zestig procent van de jongen onder de 25 jaar geen werk.

Andere risico's voor de wereldeconomie zijn extreme weersomstandigheden, cyberaanvallen en de daling van de kwaliteit en kwantiteit van drinkwater.

Renť Froger waarschuwt voor nepcollecte

René Froger is woest over nepcollectes die worden gehouden uit naam van de voedselbank. "De voedselbank collecteert gewoon nooit", zei de zanger, ambassadeur van Voedselbanken Nederland, donderdagavond in RTL Boulevard.

"Ik ben er vanmiddag mee geconfronteerd", vertelde Froger over de collecte van stichting 't Bestekje. "Foto's van Natasja en mij staan gewoon op die site, alsof wij daar mee te maken zouden hebben."

"Er wordt nooit gecollecteerd en zeker niet aan de deur", benadrukt de zanger.

NSA vergaarde 200 miljoen sms'jes

De Amerikaanse geheime dienst verzamelde in 2011 wereldwijd gemiddeld bijna tweehonderd miljoen sms-berichten per dag. Uit deze berichten werd informatie gefilterd over locaties, netwerken en creditcardgegevens. Dat meldt The Guardian donderdag op basis van geheime door klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten. De Britse krant deed samen met zender Channel 4 onderzoek naar deze documenten.

De Britse geheime dienst GCHQ maakte gebruik van de database van NSA-programma, dat Dishfire werd genoemd. De NSA verzamelde 'zo goed als alles wat maar mogelijk' was, aldus geheime documenten van de Britse dienst. Daarbij werd geen rekening gehouden of doelwitten ook daadwerkelijk verdacht zijn.

HEMA biedt diabetespatiŽnte excuses aan

Diabetespatiënte Yosra Aajir krijgt alsnog excuses van HEMA. Dat liet het warenhuisketen donderdagavond laat weten. De tiener werd onlangs door beveiligers voor een junk aangezien toen ze zichzelf in een vestiging in Den Haag met insuline probeerde te injecteren.

"Directievoorzitter Ronald van Zetten biedt namens HEMA Yosra A. excuses aan en aan alle diabetespatiënten die zich onbegrepen voelen door hun ziekte", luidde de verklaring van het bedrijf, dat eerder nog volhield dat Aajir niet onjuist was behandeld.

Een woordvoerster bevestigde dat HEMA betreurt "dat er onbegrip is en dat mensen zich onbegrepen voelen". De zegsvrouw wilde verder niet op de zaak ingaan.

Aajir kreeg vrijdag een acute aanval en trok zich terug in een pashokje om zichzelf met insuline te injecteren. Zij zou urine hebben verloren toen de beveiligers het hokje betraden. Die zouden haar hebben aangezien voor een junk en de politie hebben ingeschakeld.

Messi schiet BarÁa naar kwartfinale Copa

Lionel Messi heeft FC Barcelona vanavond verzekerd van de kwartfinales van de Copa del Rey. De Argentijn maakte voor het eerst in maanden weer deel uit van de basisopstelling van trainer Gerardo Martino en scoorde uit tegen Getafe twee keer. Die ploeg kwam zelf niet tot scoren en zo eindigde het duel in een 2-0 overwinning voor Messi en de zijnen.

Ook in de heenronde in Camp Nou was Messi al goed voor twee treffers in de 4-0 overwinning aldaar. Zo is Barcelona dus zeer comfortabel door naar de volgende ronde. Toch hebben de Catalanen niet louter reden tot feesten, want Neymar blesseerde zich al vroeg in de eerste helft flink aan zijn enkel en kon na een kleine dertig minuten niet meer verder. Hij wordt morgen onderzocht.

Naast Barcelona voegde ook Real Sociedad zich vandaag bij de laatste acht in het Spaanse bekertoernooi. De club uit San Sebastián won uit bij Villareal met 1-0, waar het thuis nog met 0-0 gelijk had gespeeld. Barcelona en Sociedad voegen zich nu bij het rijtje Real Madrid, Levante, Athletic de Bilbao, Espanyol en Atlético Madrid. Zij wonnen allen eerder deze week al hun terugwedstrijden. Racing Santander maakt het lijstje compleet, als enige club uit de Segunda División. Zij versloegen promovendus Almería over twee wedstrijden.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.