Familie wil rechtszaak na moeizame executie Ohio

Familieleden van een man die donderdag in de Amerikaanse staat Ohio werd geëxecuteerd willen een rechtszaak aanspannen tegen de staat. De man, Dennis McGuire, kreeg een dodelijke injectie toegediend, waarna het bijna 25 minuten duurde voor hij was overleden. De familie is woedend over de wijze waarop de terechtsteling werd uitgevoerd en meent dat het een schending is van McGuire's grondrechten.

De 53-jarige McGuire kreeg een nieuw soort injectie toegediend, omdat leveranciers de grondstoffen die voorheen werden gebruikt niet meer wilden leveren. De eerste vijf minuten lag McGuire stil op een brancard, maar daarna begon hij luide, snurkende geluiden te maken en leek hij naar adem te happen. Uiteindelijk duurde het ruim twintig minuten voordat McGuire werd doodverklaard.

De advocaat van McGuire sprak van een 'mislukt en hartverscheurend experiment'. Volgens Allen Bonhert moet de staat zich schamen. Hij heeft de Republikeinse gouverneur van Ohio John Kasich opgeroepen een moratorium in te stellen op de doodstraf. Voor dit jaar staan vijf executies gepland, de eerstvolgende is op 19 februari.

Advocaat Jon Paul Rion, die namens het Hooggerechtshof onderzoek doet naar wijzigingen van de wet op de doodstraf in Ohio, zei donderdag dat alle burgers ervan uit moeten kunnen gaan dat ze niet op een wrede en ongebruikelijke wijze worden behandeld. Thomas Madden, assistent-aanklager van Ohio, bracht daar echter tegen in dat de grondwet weliswaar een wrede en ongebruikelijke straf verbiedt, maar dat 'je niet het recht hebt op een pijnloze executie'.

McGuire werd veroordeeld tot de doodstraf voor het verkrachten van en de moord op een zwangere vrouw in 1989.