COC weer eens op pik getrapt

Jan-Willem Roodbeen heeft spijt van de opmerking die hij donderdagavond maakte in Wie is de Mol? De radiopresentator zei iets over de geaardheid van Freek Bartels en dat zorgde voor verontwaardigde reacties op Twitter. "Het was gekscherend bedoeld", reageert Roodbeen vrijdag op Twitter.

"Als groep maakten we er ook grappen over, maar het kan nu kwetsend over zijn gekomen en dat spijt me", vervolgt hij. De kandidaten moesten in de aflevering van donderdag in een bootrace een team met enkel sterke mannen verslaan. Roodbeen zag de kansen van zijn team slecht in. "We hadden een onmogelijke uitgangspositie. Vijf vrouwen, twee mannen en één homo", zei hij in de uitzending doelend op Bartels.

De opmerking zorgde op Twitter voor verbaasde reacties. Zo wordt het 'een beetje dom' genoemd. Theaterproducent Maurice Wijnen zei dat hij vond dat Roodbeen een rood scherm, dat de kandidaat te zien krijgt als hij het programma moet verlaten, moest krijgen.

Ook homobelangenorganisatie COC was niet te spreken over de opmerking. "Het lijkt misschien onschuldig, maar voor jongeren die in een coming out-proces zitten, kan zoiets kwalijke gevolgen hebben", zegt een woordvoerder. "Het is jammer dat de AVRO ervoor heeft gekozen om het fragment ook in de leader te gebruiken." De omroep zelf wil niet reageren op de kwestie