Politie koopt semiautomatisch wapen met bitcoins

Het is de politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam gelukt om met de digitale munteenheid bitcoin een semiautomatisch wapen aan te schaffen. Een 25-jarige Amerikaan is aangehouden voor het verzenden van het illegale vuurwapen, meldt de politie.

De bestelling werd afgelopen zomer geplaatst tijdens een onderzoek naar het gebruik van bitcoins op het zogenoemde Tor-netwerk. Het goed beveiligde netwerk wordt vaak gebruikt om illegale goederen aan te bieden.

Bitcoins zijn niet centraal geregistreerd en kunnen daardoor moeilijker worden herleid. De politie en het OM wilden daarom onderzoeken of het mogelijk was om op die manier illegale producten aan te schaffen via het Tor-netwerk. Dat lukte. Het team bestelde een semiautomatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer.

Het wapen werd in onderdelen verstopt in een dvd-speler waardoor het niet werd ontdekt bij de grenscontrole. De afzender van het pakket was al bekend bij de Amerikaanse autoriteiten. Zij hebben de 25-jarige verdachte opgepakt voor illegale export, van het wapen dat in de VS op zich niet illegaal is.

De man zal in de Verenigde Staten voor de rechter moeten verschijnen.