Cliënt kan advocaat in bitcoins betalen

Cliënten van advocaat Peter Plasman kunnen hem gewoon betalen in de digitale munteenheid bitcoin. Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Pieter van Regteren Altena had gezegd dat dit niet mag, maar Plasman trekt zich daar niets van aan. Dat schrijft De Telegraaf vrijdagochtend.

Betalingen aan advocaten moeten giraal worden gedaan. In een enkel geval mag een cliënt contant betalen. Betalen met bitcoins is in strijd met de Verordening op de administratie en de financiële integriteit (Vafi) waaraan advocaten zich moeten houden, zo stelde Van Regteren Altena.

Plasman zegt in De Telegraaf dat klanten hem wel in bitcoins kunnen betalen 'maar dat het bedrag daarna in euro's naar zijn bankrekening wordt overgemaakt. Giraal dus.' Hij accepteert de digitale munteenheid overigens alleen tot een bedrag van vijfduizend euro.

Als er een situatie komt waarin een klant Plasman in bitcoins wil betalen, zal de tuchtrechter zich daarover buigen.

Bitcoin is een elektronische munteenheid, die met software op eigen apparaten of bij webdiensten kan worden bewaard. Een bitcoin is slechts een klein stukje code. Transacties zijn voorzien van versleuteling om de gegevens te beveiligen.

Het unieke aan bitcoin is dat er geen centrale instantie is die ze uitgeeft of toezicht houdt. Iedereen kan elkaar geld sturen, in relatieve anonimiteit. De makkelijkste manier om aan bitcoins te komen is ze voor echt geld te kopen via speciale online wisseldiensten. Het aantal sites en winkels waar met bitcoins kan worden betaald, is in Nederland nog erg klein.