[WK sprint] Michel Mulder tegen Dutton op 500 meter

Michel Mulder schaatst zaterdag bij het WK sprint op de 500 meter tegen de Canadees William Dutton. De titelverdediger komt in actie in de elfde van dertien ritten. Dat heeft de loting in Nagano vrijdag uitgewezen. Zijn tweelingbroer Ronald treft een rit later Mitchell Whitmore uit de Verenigde Staten.

Kjeld Nuis, de derde Nederlandse deelnemer, komt in rit negen op de baan. Hij neemt het op tegen de Noor Christoffer Fagerli Rukke. Op de 1000 meter neemt Michel het in het twaalfde paar op tegen Whitmore, terwijl Ronald drie ritten eerder tegen de Australiër Daniel Greig schaatst. Nuis staat in rit tien tegenover de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee.

Michel en Ronald Mulder bereiden zich voor op de Olympische Winterspelen, die over drie weken in Sochi beginnen. Nuis wist zich tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen niet te kwalificeren voor dat evenement.

Bij de vrouwen heeft Nederland vier startplekken. Margot Boer komt in de slotrit van de kortste afstand uit tegen de Japanse Nao Kodaira. Thijsje Oenema is in rit negen gekoppeld aan de Chinese Jing Yu. Een rit eerder rijdt Laurine van Riessen tegen Christine Nesbitt. Anice Das treft de Duitse Denise Roth.

Boer rijdt op de 1000 meter in de tiende rit tegen Kodaira. Van Riessen is samen met de Amerikaanse Heather Richardson ingedeeld in de elfde rit. Oenema (rit zeven) schaatst tegen Sugar Todd uit de Verenigde Staten en daarvoor treft Das de Japanse Maki Tsjuji.