Al weken geen asielzoekers naar AustraliŽ

Al meer dan drie weken is geen enkele asielzoeker per boot in Australië aangekomen. Bevelhebber van het Australische leger Angus Campbell, die tot taak heeft de stroom asielzoekers uit Zuidoost-Azië in te dammen, zei echter dat het nog niet zover is dat de overwinning kan worden uitgeroepen. Hij zei woensdag dat hij eerst het einde van het moessonseizoen in het noorden van Australië wil afwachten.

Het aantal asielzoekers dat in het moessonseizoen de oversteek waagt, is vaak laag, omdat de zee in die periode doorgaans ruw is. "Ik wacht gewoon tot maart", zei Campbell. "Ik heb geduld en ben vastberaden. We gaan alles doen wat in onze macht ligt om mensen af te schrikken en uiteindelijk mensen ervan te weerhouden om mensen via de zee het land in te smokkelen."

De huidige Australische regering kwam vorig jaar aan de macht met de belofte een einde te maken aan de instroom van asielzoekers die door mensensmokkelaars in gammele boten het land in worden gesmokkeld. De meeste asielzoekers vertrekken uit havens in Indonesië. Indonesiërs beklagen zich echter over de belofte van Canberra om boten met asielzoekers terug te sturen, omdat dat een inbreuk zou zijn op de soevereiniteit van Indonesië.

Ook Australische oppositiepolitici en mensenrechtenorganisaties zijn niet blij met het beleid. Met name de geheimzinnigheid die over de grensbewaking hangt en het vastzetten van asielzoekers in centra in Papoea-Nieuw-Guinea en Naura zijn velen een doorn in het oog.

Vorige week weigerde de regering in te gaan op berichten in de media dat de regering speciale reddingsboten heeft aangeschaft om asielzoekers terug te brengen naar de Indonesische eilanden waar ze veelal vandaan komen. Het komt geregeld voor dat mensensmokkelaars die asielzoekers per boot naar Australië brengen de motor van hun schip saboteren of het schip tot zinken brengen om zo te voorkomen dat ze met schip en al worden teruggestuurd naar Indonesië.

Campbell bevestigde woensdag dat de schepen zijn gekocht, maar hij weigerde te zeggen waar ze precies voor worden gebruikt.