'Minder vogels te tellen door milde winter'

Redactie

Vogelspotters kunnen komend weekeinde hun borst natmaken voor een nieuwe tuinvogeltelling. De vooralsnog milde winter gaat echter naar verwachting voor een totaal andere uitslag zorgen dan vorig jaar. Dat voorspelt een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek, dat de telling jaarlijks organiseert met Vogelbescherming Nederland.

"De warme temperaturen zorgen waarschijnlijk voor een totaal ander plaatje", denkt de woordvoerder. "Vorig jaar was het juist heel koud en zagen we vogels die zich anders veel minder laten zien, bijvoorbeeld de kramsvogel en de koperwiek." Ook de vink werd in vergelijking met andere jaren veel vaker geteld.

De milde winter zorgt er ook al voor dat veel vogelsoorten het voorjaar nu al in hun bol hebben. "Nu hoor je 's ochtends al best wat vogels zingen. Dat is al heel vroeg. Vogels hebben weinig moeite om voedsel te vinden en denken: het is zacht, dus ik ga alvast zingen."

De tuinvogeltelling wordt steevast in januari gehouden omdat dan vaak de meeste vogels in de tuin of op het balkon zijn te ontwaren. Door de kou hebben ze vaak moeite om eten te vinden en worden ze in tuinen van vogelliefhebbers vaak verwend met vetbollen en pinda's.

Deelnemers wordt gevraagd een uur lang alle tsjilpende buurtvogeltjes die ze in de tuin of op het balkon zien te noteren. Dat kan volgens Sovon het best vanuit de luie stoel voor het raam. De leek kan dit jaar voor het eerst meetellen via een app waarop direct de foto's van de tuinvogels te zien zijn.

Vorig jaar deed een recordaantal van bijna zestigduizend mensen mee aan de telling. De huismus was opnieuw de meest getelde vogel, gevolgd door de koolmees en de merel.