'Inkomensongelijkheid grootste risico voor economie'

Redactie

De kloof tussen rijk en arm wordt de komende jaren waarschijnlijk het grootste risico voor de wereldeconomie. Dat heeft het World Economic Forum (WEF) donderdag gezegd in de aanloop naar de top van politieke en zakelijke leiders volgende week in het Zwitserse Davos.

Het Forum, dat de jaarlijkse bijeenkomst in Davos organiseert, waarschuwde voor een 'verloren generatie' van jonge mensen die onrust in de maatschappij kunnen veroorzaken. "De generatie die in de jaren tien meerderjarig wordt, krijgt te maken met hoge werkloosheid en een onzekere banenmarkt. Daardoor worden hun pogingen een toekomst op te bouwen gehinderd en groeit de kans op sociale onrust", aldus het WEF in Global Risks 2014, dat is samengesteld met bijdragen van zevenhonderd deskundigen.

De waarschuwing komt op het moment dat de wereldeconomie eindelijk over het dieptepunt van de financiële crisis is. De Wereldbank zei eerder deze week dat de wereldeconomie 'een hoek is omgeslagen'. De kosten van de crisis zullen echter niet direct verdwijnen en op de top van volgende week zal zeer waarschijnlijk scherpe kritieke komen van groepen die campagne voeren tegen armoede en globalisering.

In verschillende landen, vooral de landen die het meest hebben geleden onder de Europese kredietcrisis, is de jeugdwerkloosheid tot extreme hoogten gestegen. In Griekenland en Spanje heeft bijna zestig procent van de jongen onder de 25 jaar geen werk.

Andere risico's voor de wereldeconomie zijn extreme weersomstandigheden, cyberaanvallen en de daling van de kwaliteit en kwantiteit van drinkwater.