Man koopt vergunning voor afschieten neushoorn

Rhino's afschieten? Dat kan, maar dan moet je er wel wat centjes voor neerleggen. Op een veiling in Dallas, Amerika is een vergunning verhandeld voor het schieten van een zwarte neushoorn. Deze 'license to kill' ging voor bijna 260.000 euro onder de hamer.

De naam van de gelukkige is niet bekend gemaakt. Met dit schietbewijs mag de -waarschijnlijk niet onbemiddelde- jager in Namibië een oude neushoorn afknallen. Het smoesje excuus voor het omleggen van de reus is dat het een oud, chagrijnig exemplaar betreft, dat mogelijk een gevaar zou kunnen zijn voor andere, jongere neushoorns.

Volgens leden van de Dallas Safari Club is het af en toe nodig om individu van een bedreigde diersoort kapot te schieten, teneinde de soort in stand te houden. Op de hele wereld zijn nog iets van 5000 zwarte neushoorns te vinden, een derde daarvan voelt zich thuis in Namibië.

Zowel de zwarte als witte neushoorns zijn bedreigde diersoorten geworden door de grote vraag naar hun hoorns. In Azië wordt het verdedigingswapen van het dier gezien als medicijn, het poeder zou libido-verhogend zijn en sommigen geloven zelfs dat het een probaat middel is tegen kanker.