'NSA imiteert websites om spyware te installeren'

De NSA imiteert websites en installeert zo spionagesoftware op pc's en mobiele telefoons. Dit werkt niet alleen op vaste verbindingen, maar ook op draadloze netwerken. De Amerikaanse geheime dienst beschikt volgens de beveiligingsexpert Jacob Appelbaum over mobiele installaties die op acht kilometer afstand een draadloos netwerk kunnen aanvallen.

De Amerikaanse Appelbaum presenteerde zijn bevindingen rond de afluisterpraktijken van de NSA maandag in Der Spiegel. Hij baseert zich op documenten van de Amerikaanse geheime dienst die via klokkenluider Edward Snowden tot hem zijn gekomen.

Bezochte websites worden door de NSA nagemaakt. Als voorbeeld noemt Appelbaum de website van internetbedrijf Yahoo. De kopieën zouden zo goed zijn dat gebruikers er niets van merken. Ongemerkt wordt er tijdens een bezoek aan de website spionagesoftware op mobiele telefoons en computers geïnstalleerd.

In de geheime NSA-documenten worden systemen en apparatuur beschreven waarmee de NSA internetverkeer in de gaten houdt en beïnvloedt. Verschillende netwerkkaarten, waaronder chips van computerfabrikant Dell, zouden kwetsbaar zijn voor de hacks van de NSA.

Ook de iPhone van Apple zou gemakkelijk te volgen zijn. Het enige wat de NSA hoeft te doen, is een sms'je door te sturen naar een besmette telefoon om de spionagesoftware te activeren.