Wisselende reacties op gasbesluit kabinet

Redactie

In politiek Den Haag wordt wisselend gereageerd op het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. Regeringspartij VVD en de ChristenUnie zijn blij met het besluit voor de Groningers, terwijl oppositiepartijen GroenLinks en PVV het besluit niet ver genoeg vinden gaan.

Kamerlid René Leegte (VVD) wijst erop dat het besluit de kans op aardbevingen moet terugdringen. Ook komt er een 'ruimhartige' compensatieregeling. "De provincie wordt daardoor veiliger en daarmee is de belangrijkste zorg voor de VVD weggenomen", zegt hij op de site van zijn partij. "Heel Nederland deelt in het leed van de Groningers en we zullen eraan moeten wennen dat de aardgasinkomsten zullen teruglopen."

Ook de ChristenUnie is positief. Fractieleider Arie Slob laat weten dat zijn partij al langer aandringt op het verlagen van de gasproductie en een goede regeling voor inwoners. "We zijn erg te spreken over het pakket dat er ligt om bewoners in Groningen te compenseren."

De SGP en SP reageren eveneens positief. "Goed dat het kabinet gas terugneemt", twittert SGP'er Elbert Dijkgraaf. Volgens Paulus Jansen (SP) is het kabinet de 'ontkenningsfase voorbij' als het gaat om de problemen met de gaswinning. "Dat is winst." Jansen vraagt zich wel af of met de aangekondigde maatregelen de problemen afdoende worden opgelost.

GroenLinks maakt gehakt van het besluit. Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren doet Kamp 'nauwelijks meer' dan waartoe hij toch al werd verplicht. "In totaal wordt er niet minder gas gewonnen, alleen op sommige plaatsen draait Kamp de gaskraan dicht", reageert zij. Van Tongeren vindt het bedrag dat het kabinet beschikbaar stelt aan Groningen om de economie te versterken bovendien een 'aanfluiting'.

Ook de PVV reageert kritisch. De partij van Geert Wilders spreekt van een 'doekje voor het bloeden' voor de inwoners van Groningen. "Veel mensen zitten werkloos thuis, in hun door aardbevingen beschadigde en onverkoopbaar geworden huizen." Kamerlid Reinette Klever wil het toegezegde budget volledig benutten voor het compenseren van de Groningers.