Neushoornjager zelf opgejaagd

Een kleine week terug wekte het overal, ook op FOK!, grote verontwaardiging: een Amerikaan kocht voor veel geld een vergunning om een zwarte neushoorn - een bedreigde diersoort - te mogen schieten.  Maar nu lijken de rollen omgekeerd, want verschillende mensen willen de jager dood hebben.

Corey Knowlton, de man die 350.000 Amerikaanse dollars neertelde voor de vergunning, zegt tegen CNN-presentator Piers Morgan dat hij stevig bedreigd wordt: "Omdat mensen me met de dood bedreigen, heb ik de FBI en een privaat beveiligingsbedrijf in moeten schakelen om te voorkomen dat mijn kinderen levend gevild en beschoten worden."

Knowlton wil echter graag een rationeel debat aan en verdedigt zich door te stellen dat de neushoorn een onvruchtbaar exemplaar is dat een gevaar vormt voor andere neushoorns: "Ik respecteer de zwarte neushoorn. De pret komt uit het weten dat we wilde dieren behouden, niet slechts voor de komende generatie, maar voor eeuwen."

Daarnaast benadrukt hij dat het geld, omgerekend zo'n 250.000 euro, direct naar programma's gaat om de zwarte neushoorn te behouden. Hij zegt dat die programma's door alle heisa veel geld zijn misgelopen: "Sommige mensen waren bereid wel een half miljoen neer te tellen. Door wat mij nu overkomt, begrijp ik waarom zij ervan afzien."

De Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) valt Knowlton bij. Zij stellen dat 'goed geregelde plezierjacht en trofeejacht' een positieve uitwerking heeft door 'het stimuleren van populatiegroei van de neushoorn'. Daarom is trofeejacht een 'fundamentele pilaar' van het conservatieprogramma van Namibië.

Van de andere kant noemt Wayne Pacelle van de Humane Society het een 'orwelliaans idee' dat een dier wordt doodgeschoten om de soort te redden: "De eerste regel van het beschermen van de zeldzaamste dieren in de wereld is het beschermen van ieder levend exemplaar van die soort." Zij zijn daarom van plan om Knowlton's jacht te verhinderen.