[HWL] Oranje bereikt finale

Redactie

De Nederlandse hockeymannen hebben vrijdag de finale van de Hockey World League bereikt. In een spannende en knotsgekke wedstrijd won Nederland met 4-3 van Australië. Oranje ging rusten met een 2-0 voorsprong, maar kwam in de tweede helft met 3-2 achter. In de laatste tien minuten draaide Oranje de rollen weer om.

Australië kreeg in de eerste helft veel kansen, maar wist de goed keepende Jaap Stockmann niet te passeren. Uit een spaarzame aanval kwam Oranje in de twaalfde minuut op voorsprong via een backhandschot van Constantijn Jonker. Acht minuten later kwam Oranje via een strafcorner van Mink van der Weerden zelfs 2-0 voor.

Een kwartier voor tijd had Australië de rollen volledig omgedraaid. Twee benutte strafcorners van Kieran Govers en een tip-in van Russell Ford zorgden voor een 3-2 voorsprong voor de regerend wereldkampioen.

Een eigen goal van Kiel Brown, die een voorzet van Jeroen Hertzberger binnenwerkte, zorgde voor de ommekeer. Vier minuten voor tijd pushte Mink van der Weerden uit een strafcorner de 4-3 voor de Oranjemannen binnen. Australië kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar de mogelijkheid was niet aan Jason Wilson besteed. In de finale speelt Nederland zaterdag tegen Nieuw-Zeeland, dat na shoot-outs te sterk was voor Engeland.