FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 januari 2014

[Dakar] De Rooy raakt eerste plaats kwijt

Trucker Gerard de Rooy is in de Dakar Rally zijn eerste plaats in het algemeen klassement kwijtgeraakt. De Nederlander kwam in de 605 kilometer lange elfde etappe van Antofagasta naar El Salvador als derde over de streep, terwijl zijn voornaamste concurrent Andrey Karginov de zege voor zich opeiste.

Met nog twee etappes te rijden is Karginov de nieuwe leider. De Rus heeft een voorsprong van 7.55 minuten op de Nederlandse Iveco-coureur. Nummer drie Eduard Nikolaev volgt al op meer dan anderhalf uur en doet niet meer mee om de eindzege. Hans Stacey, Rene Kuipers en Marcel van Vliet staan met hun respectievelijk zevende, achtste en negende positie ook nog in de top tien. Voor Peter Versluis was de rally gisteren voorbij nadat hij een bocht miste. Navigator Jurgen Damen brak hierbij zijn sleutelbeen. Jack Brouwers moest vandaag opgeven met versnellingsbakproblemen, terwijl Martin van den Brink na bakproblemen weer onderweg is.

Bij de motoren lijkt de strijd om de overwinning beslist. De Spanjaard Marc Coma won in Chili de elfde etappe en heeft in het klassement een voorsprong van 52.36 minuten op Joan Barreda Bort. Cyril Despres werd vandaag op ruim twee minuten tweede, voor Olivier Pain. Beste Nederlander was Henk Knuiman op een 23e positie. In het klassement staat hij vijftiende.

Nani Roma deed goede zaken bij de auto's. De Mini-rijder moest de dagzege weliswaar laten aan Orlando Terranova, maar in het klassement kwam hij steviger aan kop. Zijn Franse rivaal Stéphane Peterhansel volgt op 5.32 minuten. Beste Nederlander was vandaag Bernhard ten Brinke met een zestiende plaats. Hij staat in het klassement buiten de top twintig. Erik van Loon verloor wederom veel tijd. Ditmaal waren het lekke banden die hem hinderden.

Quadrijder Sebastian Husseini finishte donderdag als vijfde. In het klassement bezet de Nederlander de vierde plaats. De Chileen Ignacio Casale won de elfde etappe en gaat eenzaam aan kop. Voor Husseini was het vandaag wederom een dag van pieken en dalen. De Nederlander was onderweg enkele malen de snelste, maar leverde zijn voorsprong even zo vaak weer in. Hierdoor kon hij wederom een goede dagklassering vergeten.

Rol inspectie bij antisemitisme in onderwijs

Het kabinet ziet een rol weggelegd voor de Onderwijsinspectie op scholen die verzaken om les te geven over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Minister Lodewijk Asscher (Integratie) liet dat donderdag weten in een Kamerdebat.

Asscher zei dat het ministerie van Onderwijs onderzoek doet naar de manier waarop scholen het beste les kunnen geven over de Jodenvervolging. Sommige docenten zijn simpelweg te bang om het onderwerp aan te snijden. Omdat de Holocaust hoort bij de verplichte 'kerndoelen' in het onderwijs, moet de inspectie ingrijpen als die doelen niet worden gehaald.

Aanleiding voor het debat was een filmpje van vorig jaar maart waarin een aantal Nederlandse jongeren van Turkse afkomst de Holocaust een zegen noemt. Asscher liet toen al weten dat hij dat schokkend en verwerpelijk' vindt. Het debat, aangevraagd door de PVV, had 10 maanden op de Kameragenda gestaan.

Spielberg invloedrijkste beroemdheid

Steven Spielberg is de beroemdheid met de meeste invloed. Dat vindt het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat hem bovenaan de jaarlijkse lijst met invloedrijkste sterren heeft gezet.

De 67-jarige regisseur wordt geprezen voor de manier waarop hij in zijn films verhalen vertelt. Spielbergs laatste film Lincoln over de Amerikaanse president Abraham Lincoln bracht 275 miljoen dollar in het laatje.

Oprah staat op de tweede plaats. De presentatrice eindigde vorig jaar nog bovenaan de lijst. Ze is tegenwoordig wat minder vaak te zien omdat ze nu vooral achter de schermen werkt. Winfrey runt haar eigen kabelzender genaamd OWN.

Tien Nederjihadisten Syrië dood

In Syrië zijn in de afgelopen jaren tien Nederlandse jihadisten gesneuveld. Op dit moment zijn er nog zo'n 120 Nederlanders actief in het Arabische land. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Zo'n twintig mensen zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië. Die worden goed in de gaten gehouden, zegt Timmermans.

Het dreigingsniveau voor Nederland staat sinds maart op substantieel, vooral vanwege de Syriëgangers. Een 'substantieel' dreigingsniveau betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Voor maart was de dreiging 'beperkt'.

Terugkeer van de jihadisten uit Syrië kan volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in Veiligheid Dick Schoof gevolgen hebben voor de dreiging in Nederland en in heel Europa. De jihadreizigers kunnen zeer radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid terugkeren naar Nederland, zei Schoof eerder.

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 3

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2

20.000 ondertekenaars COC-petitie in dag tijd

Bijna 20.000 mensen hebben in één dag tijd de petitie getekend van homobelangenorganisatie COC, uit protest tegen de zware delegatie die Nederland naar de Olympische Spelen in Sotsji stuurt. De organisatie sprak donderdagavond van een "overweldigende respons" op de petitie.

Namens Nederland gaan koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport) volgende maand naar de Spelen. Het COC wil dat de koning en de premier thuisblijven. Dat moet laten zien dat Nederland de "bijzonder slechte" mensenrechtensituatie in dat land afkeurt, aldus de organisatie. Het COC verklaarde eerder "diep, diep teleurgesteld" en verbijsterd te zijn over de zware Nederlandse delegatie.

Door de grote bezoekersaantallen raakte de COC-website donderdag een aantal keren overbelast.

Eerder besloten landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk dat hun staatshoofden en regeringsleiders thuisblijven. Amerika stuurt in plaats van president Obama drie homoseksuele oud-sporters, onder wie tennislegende Billie Jean King.

'Kabinet besluit tot twintig procent minder gas'

Dit en volgend jaar mag maximaal 42,5 miljard kuub gas uit de grond worden gehaald, ruim 21 procent minder dan vorig jaar. Dat beslist het kabinet vrijdag, meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van bronnen. Vooral het gebied rond Loppersum zou moeten worden ontzien.

In 2016 moet ruim 25 procent minder gas uit de grond worden gehaald dan in 2013. Het omlaag brengen van de gasproductie zou zorgen voor een inkomensdaling van zo'n zevenhonderd miljoen euro.

Staat verkoopt tweede deel rommelhypotheken ING

De Nederlandse staat heeft voor 4,3 miljard dollar aan activa uit de Alt-A portefeuille van ING verkocht. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën donderdag bekendgemaakt.

Bank of America Merrill Lynch sloeg voor 775 miljoen dollar in, Barclays voor 1.125 miljoen dollar, Citigroup voor 738 miljoen dollar, Credit Suisse voor 1.010 miljoen dollar, Goldman Sachs voor 467 miljoen dollar en Morgan Stanley voor 159 miljoen dollar.

Na deze tweede veiling rest er nog een portefeuille met een waarde van 2,1 miljard dollar. Pas nadat de portefeuille volledig verkocht is, worden de resultaten van de veiling bekendgemaakt.

Bij de eerste veiling verkocht de staat voor 5,1 miljard dollar aan activa. De kopers waren toen Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Eerder al meldde het Agentschap de portefeuille in twaalf maanden tijd volledig te willen afbouwen.

'Schade Groningse huizen wordt te laag ingeschat'

Experts ingehuurd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schatten de schade aan Groningse huizen als gevolg van aardbevingen veel te laag in. Daarom is een onafhankelijke schadeafhandeling een absolute noodzaak, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag.

Op verzoek van ontevreden huizenbezitters stelde de VEH zelf de schade aan de woningen vast. Hun bouwkundigen kwamen in de meeste gevallen op hogere schadebedragen dan schade-experts ingehuurd door de NAM. Verschillen liepen op tot zo'n tienduizend euro.

De beoordeling van taxateurs van de NAM schiet vaak tekort, oordeelt de VEH. Vaak wordt niet genoeg schade erkend als bevingsschade. Daarnaast komt het voor dat flinke schade over het hoofd wordt gezien. Dat zou komen doordat er te veel onder tijdsdruk wordt gewerkt wordt.

Onafhankelijke schadeafhandeling, waarbij de overheid de experts betaalt en niet de NAM, zorgt ervoor dat de bewoners gecompenseerd worden voor alle schade die de aardbevingen hebben veroorzaakt, aldus de VEH. Op dit moment zou de NAM contra-expertises juist tegenwerken door bewoners hun rapport te laten tekenen, zonder dat zij kans hebben gehad om onafhankelijk de schade vast te laten stellen.

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA het erover eens zijn dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd om het risico op aardbevingen in de toekomst te verminderen. Ook komt er compensatie voor de inwoners van het gebied. Het kabinet neemt mogelijk vrijdag een besluit.

Amnesty: al veertig executies in Iran in 2014

Iran heeft sinds begin 2014 al veertig executies uitgevoerd, waarvan 33 in de afgelopen week. Dat heeft Amnesty International donderdag gezegd. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de regering in Teheran op aan af te zien van het uitdelen van de doodstraf.

Amnesty telde 21 executies die ook door de Iraanse regering zijn bevestigd. Berichten over nog eens negentien executies kwamen tot de organisatie via 'betrouwbare bronnen'. Op 13 januari werd in Sirjan, in de provincie Kerman, in het openbaar het doodvonnis voltrokken van een man die schuldig was bevonden aan moord.

In Iran kan de doodstraf worden opgelegd voor misdaden als moord, verkrachting, roofovervallen en ontvoering. Ook drugssmokkel kan de doodstraf betekenen.

Van der Gaag stopt als trainer door hartproblemen

Mitchell van der Gaag heeft ontslag genomen als hoofdtrainer van Belenenses. Dat maakte de Portugese voetbalclub donderdag bekend via Twitter. De 42-jarige Nederlander kampt al een tijd met hartproblemen. In september besloot Van der Gaag al tijdelijk een stapje terug te doen nadat hij tijdens een wedstrijd langs de kant van het veld onwel was geraakt.

Belenenses, dat veertiende staat in de hoogste Portugese divisie, wil vooralsnog niet gedetailleerd op de zaak ingaan. Wel benadrukt de club dat Van der Gaag zelf de keuze heeft gemaakt om op te stappen.

De oud-speler van onder meer PSV en FC Utrecht heeft al sinds 2012 een interne defibrillator. Dat apparaat sloeg aan toen hij vorig jaar onwel raakte. "Ik kreeg twee schokken en het apparaat heeft mijn leven gered", liet hij destijds weten.

Van der Gaag werd bijna twee jaar geleden aangesteld als hoofdtrainer van Belenenses. Vorig seizoen promoveerde hij met de club naar het hoogste niveau. De Zutphenaar, die in Portugal eerder trainer was van Maritimo Funchal, had nog een contract tot medio volgend jaar.

Meerderheid Kamer voor invoering stemprinter

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de invoering van een stemprinter, waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten. Behalve de VVD staat ook de PvdA positief tegenover de aanbevelingen van de commissie van voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, meldt de NOS donderdagavond.

Het advies werd vorige maand overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De commissie pleitte voor stemmen via een stemprinter. Kiezers printen daarbij in het stemlokaal zelf een stembiljet uit. Daarop staan alleen de naam van de partij en de kandidaat waarop wordt gestemd. De kiezer controleert het biljet en doet het vervolgens in de stembus. Na het sluiten van de stembussen kunnen de biljetten binnen een uur elektronisch worden geteld.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug zegt donderdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat aan het huidige stemsysteem nadelen zitten, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Het systeem van Van Beek zou gebruiksvriendelijker zijn. Daarbij denkt ze dat er minder fouten worden gemaakt bij het tellen dan nu. Oosenbrug heeft nog wel wat vragen over het voorgestelde nieuwe systeem, onder meer over de kosten.

De commissie-Van Beek pleitte niet voor herinvoering van dezelfde stemcomputers die in 2007 werden afgeschaft omdat ze af te luisteren waren. "Een stemcomputer die de stem elektronisch opslaat en vervolgens telt, is volgens de commissie niet transparant en controleerbaar", schreef de commissie.

De VVD is al langer voorstander van herinvoering van elektronisch stemmen. Het kabinet komt nog met een standpunt. Plasterk gaf eerder al wel aan voorzichtig positief te zijn over het advies. Het voorgestelde systeem lijkt volgens Plasterk betrouwbaar en de privacy lijkt gewaarborgd.

Schaars: "Seizoen niet voorbij als je van Ajax verliest"

PSV hervat de competitie met een bezoek aan Ajax. Volgens Stijn Schaars staat er in Amsterdam meer op het spel dan alleen drie punten. De aanstaande uitwedstrijd tegen Ajax biedt PSV de uitgelezen mogelijkheid om een belangrijke stap te zetten richting de top van de Eredivisie.

De achterstand op de Amsterdamse koploper bedraagt momenteel elf punten. In de ogen van Schaars is de rol van PSV niet uitgespeeld indien de ploeg puntloos uit de hoofdstad vertrekt. "Het is niet zo dat als je daar verliest, het seizoen gelijk voorbij is", zo tekende De Telegraaf op uit de mond van de ervaren middenvelder.

"Natuurlijk willen we daar winnen. Maar het gaat meer om de intentie. We hopen te winnen en een boost te krijgen, maar mocht je verliezen en je hebt toch een heel positief gevoel, dan kunnen we daar ook mee verder."

Mogelijk maakt Bryan Ruiz zondagmiddag zijn debuut voor PSV. Schaars denkt dat de Costaricaan een bruikbare toevoeging is aan de jonge selectie. "Hij is iemand met creatieve ideeën, iemand die een man kan uitspelen, goals kan maken en assists kan geven. Achter elke bal die hij geeft zit een bedoeling."

Schaars zelf hoopt tegen Ajax zijn rentree te maken, na een periode van blessureleed. In de thuiswedstrijd tegen Vitesse liep hij een flinke blessure op aan zijn kuitbeen, nadat Vitesse-aanvaller Mike Havenaar op zijn been stond. Daardoor miste Schaars de laatste drie wedstrijden van PSV in 2013.

[video] 'Zus van Zalm' blijft niet onopgemerkt

De verkleedpartij waarmee ABN Amro-topman Gerrit Zalm de kernwaarden van de bank de afgelopen tijd onder de aandacht van zijn personeel heeft gebracht, is niet onopgemerkt aan de wereld voorbijgegaan. Talloze internationale media, van de Britse zakenkrant Financial Times tot de Amerikaanse tv-zender CNBC, verwijzen inmiddels naar de video, waarin de ex-minister verkleed als zijn 'zus' Priscilla uitlegt dat de klant in haar onderneming al jaren centraal staat.

In zijn act, die diende als opening voor het jaarlijkse personeelscabaret van ABN Amro, vertelt 'Priscilla' onder meer dat Gerrit Zalm "geen idee" had hoe hij van ABN Amro weer een succesvol bedrijf kon maken. Zij hielp hem vervolgens op weg, door te verwijzen naar de kernwaarden van het oudste beroep ter wereld: "vertrouwd, deskundig en ambitieus".

De Financial Times legt in zijn artikel over de act van Zalm, onder de kop 'Call me madam', aan zijn lezers uit dat prostitutie in Nederland al "eeuwen" wordt getolereerd. Diverse media citeren een woordvoerder van ABN, die aangeeft dat het optreden past bij "het Nederlandse gevoel voor humor". 


De zus van Zalm

Shorttrackkampioene Wang mist Spelen

De Chinese shorttrackster Wang Meng zal naar alle waarschijnlijkheid de Olympische Spelen in Sochi moeten missen. Wang won in 2010 in Vancouver nog drie keer goud.

Wang heeft volgens het Chinese persbureau Xinhua een dubbele enkelbreuk opgelopen. Volgens de ploegarts is ze zes tot acht weken uitgeschakeld. De Winterspelen beginnen op februari.

In 2010 won Wang op de Spelen goud op de 500 en 1.000 meter. Ook maakte ze deel uit van het Chinese estafetteteam wat goud won. In 2006 won ze in Turijn ook al goud op de 500 meter. In 2011 werd Wang uit de nationale ploeg gezet nadat ze in beschonken toestand de teammanager een paar klappen had verkocht. Ze was vervolgens ruim een jaar geschorst.

Bij Sony gaat het licht niet uit

Koop maar een extra zonnebril als je een PlayStation 4 hebt of aan wil schaffen, want Sony gaat het licht van de Dual Shock 4-controller niet uitschakelen. Ook niet in toekomstige firmware-updates. Het ontzettend felle licht zal dus altijd blijven branden tijdens het gamen.

Een flink aantal gamers heeft op Twitter geklaagd over het felle licht, iets dat men normaal gesproken natuurlijk niet gewend is. PlayStations president of worldwide studios Shuhei Yoshida heeft echter een duidelijk antwoord gegeven op de vraag of het licht in de toekomst uit te schakelen zal zijn: "Nee."

Op kritiek op het onnodige batterijgebruik verklaarde Yoshida dat het licht, dat geproduceerd wordt door LED's, zeer weinig stroom verbruikt. Dus gamers, wen er maar aan. En trouwens, in multiplayer levert het juist kleurrijke taferelen op!

Aargh! Fel licht! IT BURNSSS

Familie: homo moest dood

In het altijd gezellige Kameroen kan je maar beter geen homo zijn. Een Afrikaanse liefhebber van hetzelfde geslacht heeft dit namelijk met de dood moeten bekopen.

Het begon allemaal toen de 35-jarige Roger Jean-Claude Mbédé in 2011 een sms'je stuurde naar iemand die hij heel, heel leuk vond: "Ik ben verliefd op je", schreef hij. Dit was het begin van drie jaar ellende. Het berichtje lekte uit en zowel de instanties als zijn familie waren niet erg gecharmeerd. Jean-Claude werd opgepakt en na een paar keer door de politie in elkaar geschopt te zijn, heeft hij opgebiecht inderdaad homoseksueel te zijn.

Geheel in overeenkomst met de wetten van het beschaafde land werd deze zware overtreding van de goede zeden bestraft met drie jaar op water en brood. Niet bepaald een pretje voor Roger. In de gevangenis viel hij namelijk vaak ten prooi aan vernederingen en mishandelingen door andere criminelen.

Na een jaar werd teelbalkanker geconstateerd. Omdat behandeling alleen buiten de gevangenismuren mogelijk is, ontving Roger een kanskaart en kon hij de gevangenis verlaten. Hij besloot terug te keren naar zijn geboorteplaats, onder andere om zich daar te laten behandelen en uit vrees voor een nieuwe arrestatie. Voor zijn arrestatie was de wetsovertreder een normale, hardwerkende student, maar na zijn vrijlating was het voor hem onmogelijk een baan te vinden of een studie op te pakken.

In juli van het vorige jaar oordeelde de rechtbank dat het wel welletjes geweest was en dat Roger nog een straf uit te zitten had. Echter, Roger reageerde helemaal nergens meer op. Dat was dus niet helemaal Roger. Men besloot maar eens een kijkje te gaan nemen bij de familie van de veroordeelde. Daar werd hij inderdaad aangetroffen: dood in het kamertje waarin hij was opgesloten door zijn verwanten. De familie was namelijk van mening dat Roger een schande van de familie was en dat ze hem liever dood zagen gaan dan dat hij nog langer zou moeten lijden onder de ziekte die homoseksualiteit heet. Ze hebben hem uit het ziekenhuis ontvoerd om hem thuis te laten sterven voor zijn zonden.

21.000 Portugezen kopen een PS4

Dat de PlayStation 4 op dit moment de meest gewilde console is weten we inmiddels wel. Van verschillende landen komen ook de verkoopcijfers binnen en vandaag kunnen we jullie melden dat er in Portugal zo'n 21.000 exemplaren van verkocht zijn.

Portugal is niet zo'n heel groot land als het aankomt op videogames, maar Sony vond het toch de moeite waard om Portugal bij de initiële launchlanden te voegen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Japan waar de PS4 pas 22 februari verschijnt.

De 21.000 exemplaren werden verkocht tussen de launch op 29 november en 31 december 2013 en het betrof de complete voorraad die Portugese winkeliers beschikbaar hadden.

EU kort tijd voor ontmoeting met Poetin in

Een reeds lang geleden geplande top tussen de Russische president Vladimir Poetin en de leiders van de Europese Unie is teruggebracht tot een korte ontmoeting vanwege hun confrontatie over Oekraïne. De samenkomst in Brussel is op 28 januari.

Er zou op de top in eerste instantie ruimte zijn voor een gezamenlijk diner en ook op de tweede dag stonden er gesprekken gepland. Nu staat echter alleen nog een twee uur durend overleg met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en anderen op de agenda, aldus de EU.

De wijzigingen zijn aangebracht 'in het licht van de recente ontwikkelingen' en deelnemers krijgen een 'diepgaande reflectie' op de betrekkingen tussen de EU en Rusland in plaats van een discussie over specifieke kwesties, aldus Commissie-woordvoerster Maja Kocijanic.

Rusland kreeg Oekraïne in november zover dat het land ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met de EU in de ijskast plaatste. Moskou bood Oekraïne onder meer een lening van omgerekend elf miljard euro. De beslissing van de Oekraïense regering heeft tot hevige protesten in de hoofdstad Kiev geleid.

EU-leiders maken zich ook zorgen over pogingen van Rusland om andere landen in het oosten van Europa, zoals Armenië, politiek en economisch in te lijven. Desalniettemin hebben de EU en Rusland nauwe economische betrekkingen en bij tijd en wijlen gemeenschappelijke politieke belangen. Geen van beide kampen was er daarom happig op om de top te annuleren. Ook als het gaat om internationale kwesties, zoals Syrië of Iran, speelt Rusland een belangrijke rol en wil de EU de deur openhouden.

Volgens een diplomatieke bron bij de EU zullen de Europese leiders onder meer hun zorgen over de behandeling van homoseksuelen, mensenrechtenkwesties en Ruslands toenemende druk op Oost-Europese landen aan de orde stellen.

'Tien miljoen Fransen willen Mario Kart 8'

Frankrijk staat vooral bekend om zijn stokbrood, wijn en vervelende inwoners, maar blijkbaar zijn die inwoners ontzettend fan van Mario Kart 8. Volgens een onderzoek van Nintendo in Frankrijk zijn er zeker tien miljoen Fransen geïnteresseerd in de racegame voor Wii U.

Dit meldt Philippe Lavoué, plaatsvervangend algemeen directeur van Nintendo Frankrijk, in een interview met Challenges. De game zou de verkopen van Wii U een ontzettend boost moeten geven. In Frankrijk staat de teller op dit moment op slechts 300.000 verkochte eenheden, met 98.000 verkochte exemplaren voor Mario 3D World.

De komende maanden komen er volgens Philippe sowieso een hoop games uit die Wii U verder moeten helpen. We beginnen met Donkey Kong Country: Tropical Freeze en verderop hebben we, naast Mario Kart 8, ook X, Super Smash Bros. en een Zelda-spin-off. En dit zijn slechts de aankondigde games.

De 3DS doet het stukken beter in Frankrijk en kende een zeer sterk jaar. Er werden ruim een miljoen handhelds verkocht en de grootste game was Pokémon X/Y met bijna 600.000 exemplaren. 

Ratelband mag kinderen weer zien

Emile Ratelband kan zijn kinderen weer in zijn armen sluiten. De 64-jarige positiviteitsgoeroe heeft zijn zoon en dochter ruim een maand niet gezien omdat hij is verwikkeld in een vechtscheiding met zijn vrouw Moon.

"Rechter oordeelt vandaag: kindjes gewoon delen met Emile!", jubelt Ratelband via Twitter. "Sinds 8 december niet meer gehad." Hij en Moon hebben een 6-jarige dochter en een twee jaar jongere zoon.

Ratelband en Moon trouwden in 2007. In juni werd bekend dat het huwelijk op de klippen is gelopen. Emile beschuldigde Moon ervan de kinderen te hebben ontvoerd, Moon beschuldigde hem van ontvoering.

Taliban 'schopt NAVO eruit'

De Taliban is bezig buitenlandse troepen het land uit de jagen, en heeft vertrouwen in de overwinning op de NAVO. Dat heeft een woordvoerder gezegd in een interview met BBC-journalist John Simpson.

Volgens zegsman Zabiullah Mujahed is de beweging in afgelegen gebieden alom aanwezig en zijn soldaten van de internationale troepenmacht bang om hun bases te verlaten. Afghanistan heeft bezetters altijd verslagen, aldus Mujahed.

Vorig jaar zijn de veiligheidstaken al formeel aan het Afghaanse leger overgedragen, en dit jaar zouden de buitenlandse troepen het land verlaten moeten hebben. Er zijn er evenwel nog bijna honderdduizend, waarvan tweederde Amerikanen.

Het is onduidelijk hoeveel buitenlandse militairen er uiteindelijk in Afghanistan gestationeerd blijven. De VS wil een overeenkomt over langere aanwezigheid met het land tekenen, maar een voorstel met immuniteit voor Amerikaanse soldaten werd door president Hamid Karzai verworpen.

De VS dreigt nu om alle troepen uit Afghanistan dit jaar terug te trekken als er niet snel een deal wordt getekend. Karzai heeft echter laten weten dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij zijn opvolger ligt. In april zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan.

Cao-overleg technische groothandel opgeschort

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de werknemers in de technische groothandel zijn opgeschort. FNV Bondgenoten meldt donderdag dat de werkgevers niet voldoende tegemoetkomen in de gesprekken over loonsverhoging.

De vakbonden eisen een loonsverhoging van drie procent. De werkgevers bieden volgens bestuurder bij FNV Bondgenoten Lettie Kleijer een procent erbij voor dit en nog eens een procent loonsverhoging voor volgend jaar.

Kleijer noemt het bod van de werkgevers echt onvoldoende, ook gelet op onder meer een negatieve aanpassing van de vakantiewetgeving. Daarbij was vorig jaar sprake een nullijn, waardoor de werknemers 2,5 procent aan koopkracht verloren, vertelt de FNV-bestuurder. "Ook in de jaren daarvoor zijn geen behoorlijke loonsverhogingen geweest vanwege de economische crisis. Er moet weer worden geïnvesteerd in mensen en economie."

De vakbond gaat de werknemers informeren en raadplegen om te kijken wat er nu moet gebeuren. De nieuwe cao moet gaan gelden voor de ruim 45 duizend werknemers in de technische groothandel, die werken bij zo'n 2700 bedrijven.

Quantum-deal Lotus gaat definitief niet door

Lotus-eigenaar Gerard Lopez heeft verklaard dat de deal met Quantum Motorsport definitief niet doorgaat. Reden hiervoor is het uitblijven van betalingen van het consortium dat geleid wordt door de Pakistaanse zakenman Mansoor Ijaz. Ondanks aandringen van Lotus kwam de Quantum-deal nooit van de grond.

"Het geld van Quantum is er nooit gekomen. We hebben de gesprekken afgebroken. Het budget voor 2014 is rond met onze nieuwe sponsor PDVSA", aldus Lopez. "We hebben momenteel een schuld van 137 miljoen euro, waarvan ruim 90 miljoen euro bij Genii." Investeerder Genii Capital, waarvan Lopez voorzitter is, is grootaandeelhouder van het team.

De Luxemburger bevestigde ook dat Ijaz geen mede-eigenaar van het Lotus F1-team is. Hier was onlangs verwarring over ontstaan, nadat de website mansoorijaz.com het tegendeel beweerde. In een reactie aan GrandPrix247 liet Ijax weten dat de website niet van hem is.

Hoewel Lotus PDVSA als nieuwe sponsor aan heeft weten te trekken, doen er nog steeds geruchten de ronde over de slechte financiële situatie van het team. Zo staat de Britse renstal voor komend Formule 1-seizoen nog altijd onder voorbehoud ingeschreven bij de FIA.

Van Marwijk haalt Ola John naar HSV

Ola John speelt het komende halfjaar voor Hamburger SV. De club van trainer Bert van Marwijk huurt de eenmalig Nederlands international van Benfica. Dat liet voorzitter Carl-Edgar Jarchow van HSV donderdag weten aan de Duitse tv-zender NDR. Eerder was ook Ajax in de markt om John te huren, maar de Amsterdammers zagen daar uiteindelijk vanaf.

John verruilde in de zomer van 2012 FC Twente voor Benfica, maar groeide daar nooit uit tot een vaste waarde. Dit seizoen moest de 21-jarige aanvaller zich tevreden stellen met slechts vijf invalbeurten. Hij heeft in Lissabon nog een contract tot medio 2017.

Alleen de medische keuring van John zou zijn komst naar HSV nog kunnen dwarsbomen. "Als zich geen problemen voordoen en alle formaliteiten zijn afgerond, maken we de transfer officieel bekend", vertelde Jarchow. HSV staat halverwege het seizoen in de Bundesliga op een teleurstellende veertiende plaats.

[Upd] Menno Buchs huis leeggeroofd tijdens opname 'bajes'-show

Tv-presentator Menno Buch is woensdag slachtoffer geworden van een woninginbraak. Tijdens de opnames van het programma Buch in de Bajes sloegen inbrekers hun slag in zijn huis in de Amsterdamse wijk Nieuw Sloten.

De boeven braken het raam aan de voorzijde met een koevoet open, vertelt Buch aan De Telegraaf. "Het huis is een grote ravage." Hij noemt het extra wrang dat hij juist toen gedetineerden aan het interviewen was. In zijn show zitten volgens Buch geregeld daders van zulke inbraken. "Als je dan zelf slachtoffer wordt, is dat heel bizar." De presentator baalt vooral van de diefstal van een verzameling van vijftig bijzondere horloges.

"Ik was vroeger altijd erg liberaal als het ging om drugshandel en daarmee gepaard gaande criminaliteit. Mede door mijn ervaringen bij Buch in de Bajes ben ik daar erg van teruggekomen", filosofeert de broer van wijlen Boudewijn. Inmiddels zou er een aantal aanhoudingen zijn verricht in verband met de inbraak.

Update 19.55 uur
Menno Buch heeft de meeste van de spullen die woensdag uit zijn huis werden gestolen alweer terug. Ook de 'nogal uitgebreide horlogeverzameling' van de presentator is terecht.

"Opeens komt er een rechercheur met twee zakken met horloges binnen", vertelde Buch donderdagavond in RTL Boulevard over wat hem eerder op de dag overkwam op het politiebureau. "Ik ben zo blij. Alles is terecht qua horloges en ik heb begrepen ook alle andere spullen." De presentator laat weten dat er vier mensen vastzitten in de zaak.

VVD wil ander huurwaardeforfait

De VVD wil dat het huurwaardeforfait volgend jaar anders wordt berekend. Huiseigenaren moeten er niet opnieuw de dupe van worden dat de huren stijgen, zei VVD-Kamerlid Barbara Visser donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eind vorige maand werd duidelijk dat het huurwaardeforfait met ingang van 1 januari omhoog ging van 0,6 naar 0,7 procent. Dat betekent dat huiseigenaren tot honderden euro's meer inkomstenbelasting betalen, terwijl de huizenprijzen juist zijn gedaald. Dat komt doordat het forfait niet alleen afhangt van de woningprijzen, maar ook aan de huren is gekoppeld.

Visser wees erop dat de huren verder zullen stijgen, als gevolg van de kabinetsmaatregelen om scheefwonen tegen te gaan. Dat zou betekenen dat het forfait volgend jaar opnieuw stijgt. Dat wil de VVD voorkomen. "De eigenwoningbezitter betaalt nu voor de aanpak van scheefwonen. Dat is een onbedoeld effect", stelde Visser.

Coalitiepartij PvdA ziet geen reden om het forfait anders te berekenen. De huidige formule wordt gebruikt sinds 2001, en volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zijn huizeneigenaren tot nu toe altijd in het voordeel geweest.

De oppositie hekelde de gebrekkige communicatie over de stijging van het forfait. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) sprak in december nog van een tarief van 0,6 procent voor 2013. Een week later meldde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dat het 0,7 procent was. De Belastingdienst hield het intussen op 0,65 procent. "Verwarrend en knullig", oordeelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wil dat huiseigenaren voortaan eerder en duidelijker worden geïnformeerd.

Blok en Weekers zegden toe een aantal mogelijke manieren om het forfait te berekenen op een rij te zetten. Weekers gaat bovendien proberen om het forfait en andere fiscale tarieven eerder bekend te maken.

Onderzoek naar rol Twitter bij antisemitisme

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) laat onderzoek doen naar de zogenoemde triggerfactoren van antisemitisme. Daarbij krijgt de rol van sociale media specifieke aandacht, schrijft de bewindsman donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek is onderdeel van een reeks afspraken die Asscher heeft gemaakt om het antisemitisme onder jongeren in te dammen. Zo gaat het ministerie van Onderwijs onderzoeken hoe in het basis- en voortgezet onderwijs aandacht wordt besteed aan de Holocaust en het bestrijden van discriminatie. Daarbij wordt specifiek gekeken of het benodigde lesmateriaal goed beschikbaar en vindbaar is.

Ook de 'handelingsverlegenheid' onder docenten is een punt van aandacht. Sommige docenten hebben moeite om onderwerpen als de Holocaust, antisemitisme, homofobie en islamofobie in de klas te behandelen. Een 'veilige omgeving' voor docenten en steun van collega's en het schoolbestuur is daarbij van groot belang, aldus Asscher.

Verder heeft het Inspraak Orgaan Turken (IOT) beloofd om zich binnen de eigen gemeenschap in te zetten om de dialoog over antisemitisme te 'stimuleren'. Het Contactorgaan Moslims en Overheid heeft aangegeven dat graag te willen samenwerken met joodse organisaties om samen te kunnen optrekken in geval van incidenten.

Asscher schrijft dat er behalve voor de overheid ook een taak ligt voor de samenleving bij het bestrijden van antisemitisme. "Ouders, scholen, gemeenten, maar ook rolmodellen in de wijk en in de gemeenschappen zelf zijn van onschatbare waarde bij het terugdringen van discriminatie, door incidenten serieus te nemen en discriminatie bespreekbaar te maken."

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met Asscher over antisemitisme onder jongeren in Nederland. Aanleiding waren de beelden van Turkse jongeren uit Arhem die zich vorig jaar positief uitlieten over de Holocaust.

Mogelijk prijskaartje aan galopperen in natuur

Ruiters die hun paard willen laten draven in de natuur moeten daar in de toekomst mogelijk voor gaan betalen. Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS laten de voordelen van een buitenrijpas voor paardensporters onderzoeken.

Het onderhoud van ruiterpaden is niet meer gedekt vanwege gewijzigde overheidsfinanciering. Staatsbosbeheer is op zoek naar een oplossing, zoals een buitenrijpas 'die aansluit bij de wensen en behoeften van ruiters'.

De resultaten van het onderzoek dat door onderzoeksbureau Motivaction wordt uitgevoerd worden in april verwacht. Alle leden van de KNHS krijgen voor begin februari een uitnodiging om hun mening te geven. Ook wordt geprobeerd ruiters te bereiken die niet bij de bond zijn aangesloten. Beide organisaties stellen veel waarde te hechten aan het behoud van paardrijden in de natuur.

In sommige natuurgebieden geldt al een tarief voor ruiters. De buitenrijpas moet ervoor zorgen dat paardensporters in heel Nederland op goed onderhouden ruiter- en menpaden terechtkunnen. Daarmee zijn allerlei kosten gemoeid. Zo moeten niet alleen de paden worden onderhouden, maar ook de parkeerplekken voor trailers en bruggen die geschikt zijn voor paarden.

Voorselectie Team Brunel telt 20 zeilers

Schipper Bouwe Bekking van Team Brunel heeft twintig zeilers uitgebreid getest op hun geschiktheid voor de Volvo Ocean Race. De beroemde oceaanzeiler nodigt binnenkort vier zeilers van deze voorselectie uit voor de eerste reis met Team Brunel van Southampton naar Lanzarote. De 12e editie van de zeilrace om de wereld start in oktober in het Spaanse Alicante.

Olympisch zeiler Pieter-Jan Postma was een van de 20 die op persoonlijkheid, gedrag, conditie en gezondheid is getest. De Fries wil graag mee op de boot van Bekking. Hij behoorde in ieder geval tot de vijf zeilers met de beste conditie. Bekking kiest uit deze groep van twintig in principe twee zeilers voor zijn definitieve bemanning van acht.

Voorselectie Team Brunel telt 20 zeilers
Voorselectie Team Brunel telt 20 zeilers (Foto: ANP)

Kunstenaars aan de slag met portret koning

De namen van de drie kunstenaars die het staatsieportret van koning Willem-Alexander gaan maken zijn bekend. De jury heeft gekozen voor Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten, maakte Mondriaan Fonds-directeur Birgit Donker donderdagavond bekend in het Rijksmuseum.

De drie werden gekozen uit twaalf genomineerden, die waren geselecteerd uit een lijst die vier scouts hadden aangeleverd. De twaalf relatief onbekende kunstenaars kregen de opdracht een schets te maken van een 'herkenbaar, monumentaal en representatief' werk, dat tegelijk verrast. Alle twaalf schetsen worden vanaf vrijdag tentoongesteld in het Rijksmuseum.

De kosten voor het project bedragen ongeveer 370 duizend euro. Daarmee worden onder meer honoraria, voorstudies, materiaalkosten, de scouts en het expertcomité betaald. Ook worden de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken ermee afgekocht.

De staatsieportretten kunnen straks worden besteld door bijvoorbeeld ministeries, provincies, gemeenten, ambassades en rechtbanken. Ook particulieren kunnen een portret bestellen. Het is in Nederland niet verplicht voor overheidsinstanties om een staatsieportret aan de muur te hebben, maar het wordt door het Koninklijk Huis wel gezien als goed gebruik.

Vroeger was een staatsieportret de enige manier waarop het 'gewone volk' de koning of koningin kon bewonderen. Het eerste staatsieportret in Nederland werd gemaakt door de Britse kunstenaar Charles Howard Hodges. Hij maakte in 1816 een schilderij van koning Willem I.

Hoofdredacteuren hekelen persbeleid receptie koning

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren is niet te spreken over het persbeleid rond de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander deze week in Amsterdam. Journalisten waren hierbij niet welkom. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zette zelf een filmpje van de receptie op YouTube.

Het genootschap stelt in een brief aan de RVD dat deze werkwijze niet past in een open democratische werkwijze, 'waar als vanzelfsprekend de pers alle ruimte krijgt zijn functie uit te oefenen en dus zijn eigen selectie en journalistieke keuzes te maken'. "In onze constitutionele monarchie is transparantie en vrijheid voor de pers van onschatbare waarde. Hierin past geen persbeleid waarin de staat zelf selecteert en beelden distribueert."

In de brief vraagt het genootschap zich af of sprake is van een incidentele gebeurtenis of dat het persbeleid verandert. Daarbij wijst het genootschap ook op het bezoek van de koning aan de Antillen in november. Met de aanwezige journalisten ontstond daar discussie vanwege het schrappen van het persgesprek. Slechts enkele door de RVD geselecteerde journalisten zouden toen vragen hebben mogen stellen.

Een structurele aanpassing van het persbeleid met een nieuwe rol voor de RVD en het verder inperken van de ruimte van de pers zou het genootschap betreuren. "We zien daartoe geen enkele aanleiding of noodzaak en achten een eventuele aanpassing niet alleen strijdig met de rol en de taak van de vrije pers, maar ook op langere termijn niet in het belang van onze democratie."

Chadli wil toch bij Tottenham blijven

Nacer Chadli heeft besloten om dit seizoen bij Tottenham Hotspur voor zijn plek te vechten. Een huurtransfer is niet meer aan de orde.

Daniel Evrard, de zaakwaarnemer van Chadli, liet deze week doorschemeren dat de oud-speler van FC Twente aan een tijdelijk vertrek dacht. Bij de Spurs komt hij namelijk weinig aan spelen toe. Slechts zeven keer stond de Belgische flankspeler in de basis bij een competitieduel.

Chadli heeft inmiddels echter een gesprek gehad met de clubleiding. "Na een goed gesprek met de club hebben we besloten om te blijven", zegt Evrard volgens Sky Sports. "Tottenham is nog steeds de beste keuze. Je kan de situatie van Nacer niet vergelijken met die van Kevin De Bruyne bij Chelsea. Hij heeft de afgelopen zes maanden nauwelijks gespeeld."

"Nacer zit altijd bij de wedstrijdselectie en hij krijgt zijn speelminuten wel", aldus Evrard. "Hij is niet bang om zijn plek in het Belgische nationale team te verliezen."

Kevin De Bruyne verruilde Chelsea deze week voor VfL Wolfsburg, dat liefst 21,5 miljoen euro voor hem betaalde. Chadli vindt dus dat hij geen transfer nodig heeft om een plek in de WK-selectie te krijgen. Tot nu toe speelde hij achttien interlands voor de Rode Duivels.

Vreemdganger

De man had De Klassieke Fout begaan. Stom, dat wist hij ook wel. Hij snapte de verontwaardiging dan ook heel goed, maar het probleem was er: twee vrouwen om wie hij vreselijk veel gaf. Een zijn vriendin, de ander zijn minnares. Per ongeluk gebeurd, maar toch ook niet helemaal per ongeluk. Per ongeluk expres. Of zo. Er zelf bij zijn en het dan toch fout doen.

Dokter Corrie scoort goed bij leraren

De meeste leerkrachten en schooldirecteuren vinden dat Dokter Corrie goed aansluit bij de lessen over seksuele voorlichting. Dat blijkt donderdag uit onderzoek in opdracht van de NTR. Het school-tv-programma van de taakomroep raakte eind vorig jaar in opspraak omdat niet alle ouders het eens zijn met hoe Dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort, seksualiteit bespreekt.

Naast directeuren werden zo'n vierhonderd leerkrachten van basisscholen ondervraagd door DUO Onderwijsonderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten zegt dat de thema's zeer goed aansluiten bij hun lessen seksuele voorlichting. Zo'n 63 procent geeft aan aandacht voor seks en seksuele diversiteit zinvol te vinden. Wel stelt 61 procent van de leerkrachten dat seksuele voorlichting vooral een taak voor de ouders is en maar in beperkte mate voor de school.

Ook zegt meer dan de helft van de leerkrachten niet in verlegenheid te worden gebracht door de manier waarop Dokter Corrie seks bespreekt. Leerkrachten die het programma wel kennen maar niet gebruiken, zo'n negen procent, noemen de rubriek ongeschikt en de filmpjes respectloos.

Uit het onderzoek blijkt ook dat protestants-christelijke scholen terughoudend zijn met aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Leerkrachten op deze scholen beoordelen de rubriek Dokter Corrie minder positief. Eind vorig jaar werden achtduizend handtekeningen tegen het programma overhandigd aan de Tweede Kamer.

Dokter Corrie is vrijdag weer op televisie. Dan praat ze met presentator Harm Edens over masturbatie.

PSV-spits Matavz bijna weer fit

Tim Matavz maakt binnenkort waarschijnlijk zijn rentree bij PSV. De aanvaller is bijna hersteld van zijn blessure. Dat schrijft het Brabants Dagblad donderdag. Matavz sukkelde al het hele seizoen met een pijnlijke knie, waarna PSV in november besloot om hem te laten opereren.

Donderdag trainde hij in Eindhoven weer in de partijvormen mee. Matavz kan komend weekend nog niet in actie komen in de topper tegen Ajax. Na het weekend moet blijken wanneer de spits wel zijn terugkeer kan maken. Dit seizoen speelde Matavz acht competitiewedstrijden (twee doelpunten).

In totaal staat de teller van de Sloveen op twaalf officiële wedstrijden. Daarin scoorde Matavz vier keer. Met PSV staat hij nu op plaats zeven in de Eredivisie. De Eindhovense club pakte 26 punten in achttien speelronden. Komend weekend wordt de Eredivisie hervat met de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo (vrijdagavond). PSV en Ajax sluiten de negentiende speelronde zondag om 16.30 uur af in Amsterdam.

Damrak sluit licht lager

De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten. De AEX leverde 0,3 procent in en kwam uit op 407,59 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak hield daarmee gelijke tred met de omringende beurzen.

De verschillen tussen de beursfondsen van de AEX waren groot. Twaalf fondsen eindigden in het groen, dertien in het rood. Zo eindigde ASML 4,5 procent lager, terwijl ArcelorMittal, Heineken en Unilever meer dan een procent wonnen.

De koersval van ASML is te verklaren door negatieve analistenrapporten. De analisten hebben twijfels over de vooruitgang die de chipmachinefabrikant boekt bij de nieuwe ultraviolettechnologie EUV. Volgende week komt ASML met kwartaalcijfers. Ahold daalde 2,5 procent in waarde na volgens Société Générale 'teleurstellende' omzetcijfers.

Gedurende de handelsdag leek KPN de grootste stijger in de hoofdindex te worden na een koopaanbeveling door Citi. Analisten van de Amerikaanse bank rekenen erop dat de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland uiteindelijk wordt goedgekeurd, hoewel niet zonder slag of stoot. KPN sloot, na een koersval kort voor het sluiten van de markt, 0,6 procent hoger.

Staalreus ArcelorMittal was met een dagwinst van 1,8 procent uiteindelijk de sterkste stijger in de AEX. Verder deed de voedingssector goede zaken. Heineken koerste 1,3 procent hoger nadat Nomura het koersdoel voor de brouwer verhoogde.

Ook Unilever had de wind in de rug. De indexzwaargewicht steeg 1,2 procent in waarde nadat het voor 48 miljoen dollar het Filipijnse pastamerk Royal verkocht.

In een vlakke AMX waren vooral de bouwers de gebeten hond. Heijmans leverde 2,9 procent in en BAM 1,3 procent. Ook Nutreco had een lastige dag met een verlies van 2,0 procent. De grootste stijger was opnieuw Pharming. De pennystock steeg 8,3 procent in waarde.

Examens anders verpakt en later naar scholen

De verpakking van de eindexamens wordt verbeterd, om zo het ongezien openen en sluiten van de examens tegen te gaan. Ook krijgen scholen de examens dit jaar pas later. Daarmee wil staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de fraude met examens tegengaan, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker gaat in zijn brief in op de lessen die hij heeft getrokken uit de fraude op de inmiddels failliete Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De islamitische school voor voortgezet onderwijs kwam deze zomer in het nieuws omdat er 27 examens waren gestolen.

Een van de lessen is verder dat het toezicht door de onderwijsinspectie moet worden verbeterd. Dat was rond Ibn Ghaldoun 'fragmentarisch' en signalen van fraude werden te laat opgepakt. Als het toezicht wordt verbeterd, kan Dekker ook eerder ingrijpen. Het is niet nodig om zijn bevoegdheden te verruimen; de staatssecretaris schrijft dat hij over een 'dekkend instrumentarium' beschikt.

"Er is lering getrokken uit de situatie bij Ibn Ghaldoun", schrijft Dekker, die vertrouwen heeft in de genomen maatregelen. "Tegelijkertijd zijn incidenten nooit volledig uit te sluiten. Een waterdicht systeem bestaat immers niet. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen zijn die wederom vragen om veerkracht, en flexibiliteit."

Dekker schrijft verder dat het onderzoek naar de examendiefstal in een 'afrondend stadium' is. De elf verdachten die direct waren betrokken bij de diefstal komen eind deze maand voor de rechter. Daarnaast waren er 64 leerlingen die ervan werden verdacht examens met voorkennis te hebben gemaakt.

Van hen zijn de zaken van 23 leerlingen nog in behandeling. Bij 25 is de cijferlijst ongewijzigd vastgesteld: zij hebben gebruikgemaakt van de inkeerregeling of hun voorkennis kon niet worden vastgesteld. Van de overigen is het diploma ingetrokken of hebben zij dat zelf ingeleverd.

Prijs blijft belangrijk voor vleeseter

Ruim een kwart van de Nederlanders let bij de aankoop van vlees vooral op de prijs. Ondanks de grotere aandacht voor de herkomst ervan is een meerderheid niet van plan het koopgedrag aan te passen. Wel gaan consumenten bewuster om met vlees dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek naar de vleesmarkt in opdracht van ABN AMRO.

De onderzoekers vergeleken de Duitse en Nederlandse markt. Nederlanders vinden de prijs het belangrijkst als ze vlees gaan kopen (26 procent), gevolgd door de smaak (25 procent). Duitsers hechten juist meer belang aan de herkomst ervan. Toch spelen ook in Nederland de herkomst, productiewijze, smaak en de invloed op de eigen gezondheid een grotere rol dan een jaar geleden, concluderen de onderzoekers.

Vier op de tien ondervraagde Duitsers geven de voorkeur aan vlees uit de eigen regio. Dat geldt voor nog geen twee op de tien Nederlanders. "Zij laten zich meer beïnvloeden door wat een product kost", aldus de onderzoekers.

Duitsers zijn überhaupt grotere vleesliefhebbers dan Nederlanders. Jaarlijks eet een gemiddelde Duitser 53 kilo varkensvlees, tegen 41 kilo per Nederlander. Nederlanders eten weer meer kip: 22,3 kilo, tegen 18,5 kilo per jaar in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren.

ABN AMRO wil met het onderzoek ondernemers bewegen nieuwe concepten te ontwikkelen om vleesconsumenten 'bewuster' te maken.

NSA-besluiten van Obama slechts een aanzet

President Barack Obama houdt vrijdag een toespraak over het afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid. Maar zijn plannen zullen niet meer dan een aanzet zijn tot hervormingen, omdat hij ook het tot op het bot verdeelde Congres en de rechterlijke macht mee moet krijgen.

De felste discussie gaat over het lukraak verzamelen van telefoongegevens van miljoenen Amerikaanse burgers. Obama zal zeggen dat hierin verandering moet komen, maar hoe dat precies moet gebeuren zal hij volgens ingewijden overlaten aan het Congres. De wetgevers zijn het echter met elkaar over van alles oneens, over of het vergaren van data door moet gaan tot over wie de verzamelde gegevens moet beheren.

Zelfs een breed gedragen voorstel om een onafhankelijke privacybewaker op te nemen in de geheime rechtbank die het bespioneren van Amerikaanse staatsburgers moet goedkeuren wordt lastig om er door te krijgen. Het is een van de 46 aanbevelingen die een adviescommissie van de regering heeft gedaan, maar binnen de rechterlijke macht leven bezwaren. Een invloedrijke rechter liet deze week weten dat de privacy-advocaat overbodig is en andere tegenstanders betwijfelen of een dergelijke advocaat enige grondwettelijke standing heeft.

Er zijn dus grote twijfels over de praktische gevolgen van de besluiten die Obama vrijdag in zijn toespraak bij het ministerie van justitie bekend zal maken. De inlichtingendiensten dringen er op aan de kern van de spionageprogramma's intact te laten, terwijl privacybewakers vrezen dat de veranderingen die de president doorvoert grotendeels cosmetisch zullen zijn.

Aanleiding voor de herziening van het programma zijn de onthullingen door voormalig NSA-medewerker Edward Snowden over de geheime Amerikaanse afluisterpraktijken in binnen- en buitenland. Voor Obama wordt het waarschijnlijk eenvoudiger om de buitenlandse spionageprogramma's aan te passen dan de binnenlandse. Zo kan de regering zonder toestemming van het Congres of de rechterlijke macht twee aanbevelingen overnemen die betrekking hebben op het internationale spionagewerk: enige privacybescherming voor buitenlandse burgers een aanscherping van de protocollen voor het bespioneren van buitenlandse leiders. Of dit genoeg is om de boosheid van buitenlandse bondgenoten weg te nemen valt te bezien.

Gemeente Hoorn spamt inwoners

Door een fout in een programma dat mailings voor de gemeente Hoorn verzorgt, hebben 250 inwoners van die gemeente grote hoeveelheden e-mails ontvangen. De aantallen lopen uiteen van 40 tot zelfs 1450 mails. Ook ontvingen veel mensen de adressen van anderen in de cc.

Het gaat om de verzending van een standaard e-mail over de jeugdsportpas, zo meldt de gemeente. Er is geen sprake van een virus of een opzettelijke actie. Het mailprogramma van het bedrijf dat de mailing moest uitvoeren zou niet goed hebben gefunctioneerd. Er komt een stevig gesprek met het bedrijf. "Het is duidelijk dat dit in de toekomst niet meer mag voorkomen", zegt wethouder van Sport Aart Ruppert.

1500 kinderen in Hoorn krijgen een paar keer per jaar mail over de jeugdsportpas. Ook hun ouders ontvangen deze berichten. "We vinden het heel vervelend dat zowel kinderen als ouders zo veel mails hebben ontvangen. Ik snap ook dat mensen boos zijn over het feit dat e-mailadressen in de cc terecht zijn gekomen, en dus zichtbaar voor andere deelnemers zijn geworden", zegt Ruppert.

Volgens de wethouder is de gemeente druk bezig om de vele reacties die zijn binnengekomen te beantwoorden. "We sturen een mail naar alle mensen die adressen in de cc hebben ontvangen met de vraag om deze niet verder te verspreiden."

Zuip je klem in Spate

Vanaf 19 maart kunnen we digitaal aan de drank in Spate, een platformgame waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen. 

Spate vertelt het verhaal van een detective die de pijn, veroorzaakt door het verlies van zijn dochter, probeert weg te drinken met absint. Wanneer hem gevraagd wordt een aantal mysterieuze verdwijningen te onderzoeken, zal hij niet alleen de verdwijningszaak op moeten proberen lossen, maar ook het gevecht met zijn eigen demonen aan moeten gaan. Drank speelt dus een grote rol in deze platformgame die volgens maker Eric Provan meer biedt dan enkel platformgameplay.

Spate zal verkrijgbaar zijn via Steam en de officiële website voor Windows, Linux en Mac OS.

Timmermans schrikt van anti-Israëlwet Marokko

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geschrokken van twee Marokkaanse wetsvoorstellen die het hebben van banden met Israël strafbaar stellen. Die gaan in tegen de traditie van Marokko als land waar joden altijd veilig waren, zei Timmermans donderdag tijdens een debat over het buitenlands beleid in de Tweede Kamer.

VVD'er Han ten Broeke kaartte de kwestie aan naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw. De wetsvoorstellen behelzen dat Marokkanen die op wat voor manier dan ook relaties aangaan met Israël twee tot tien jaar cel of boetes tot een ton riskeren, schreef de krant woensdag. "Alleen al het signaal van de wetsvoorstellen is schrikken", zei Timmermans.

Timmermans hoopt dat de koning van Marokko een stokje voor de wetsvoorstellen steekt en zijn 'pragmatische instelling' ten aanzien van Israël en de joden laat prevaleren. De bewindsman wees erop dat er veel joden in Marokko wonen en omgekeerd veel Marokkanen in Israël. Die brengen veel geld mee terug naar Marokko.

"Ik vertrouw op het gezond verstand van Marokko", zei Timmermans. Tegelijkertijd beloofde hij Ten Broeke de zaak goed in de gaten te houden. Die had de minister om 'uiterste waakzaamheid' gevraagd.

'Alcohol roken is zeer ongezond'

Mensen die een in vodka gedrenkte tampon in hun aars hebben zitten, staan momenteel enorm voor lul. Niet alleen omdat ze een in wodka gedrenkte tampon in hun aars hebben, maar ook omdat dat zóóó 2012 is. De Telegraaf waarschuwt tegen de nieuwste rage: alcohol roken.

De rage komt overwaaien uit het land van de health scares, de Verenigde Staten. Daar roken modebewuste mensen natuurlijk al jaren hun alcohol. Zo kunnen ze dronken worden zonder al die stomme calorieën die in drank zitten. Daarom schijnt het vooral populair te zijn bij mensen die willen afvallen

De Telegraaf legt ook even uit hoe het moet, want dat is de enige logische optie als je mensen wilt waarschuwen om iets niet te doen: "Steek het uiteinde van een fietspomp door de bovenkant van de kurk, pomp lucht in de fles zodat de alcohol verdampt en inhaleer deze lucht."

Daarnaast vertellen ze ook even waarom het zo gevaarlijk is. De alchohol gaat namelijk recht van je longen naar je hersenen, in plaats van eerst je lever te passeren, zoals het gewoonlijk ook niet doet. Daarnaast kun je niet de glazen of flessen tellen om te zien hoeveel alcohol je al binnen hebt.

Uit uitgebreid onderzoek dat de Telegraaf gedaan heeft (lees: 'smoking alcohol' intypen op YouTube), blijkt dat het al een duidelijke rage is. Pas dus goed op als je je kinderen nog eens met de fietspomp in de weer hoort gaan!

Drie arrestaties bij inval vakantiepark Putten

Bij een inval in een recreatiepark in het Gelderse Putten zijn tot nog toe drie arrestaties verricht. Ook bleken 153 mensen niet ingeschreven te staan bij de gemeente. Zij krijgen binnenkort te horen dat zij moeten vertrekken, meldt een woordvoerder van de gemeente donderdagmiddag.

De actie op het park met 180 huisjes begon in de ochtend. Gecontroleerd wordt of mensen vakantiewoningen permanent bewonen, wat niet mag. Ook wordt gekeken naar onveilige situaties, schoolverzuim, sociale misstanden, openstaande boetes en lopende belastingaanslagen. Bij de inval zijn behalve de gemeente en politie ook uitkeringsinstantie UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, de Inspectie SZW, marechaussee en justitie betrokken.

Rond 14.00 uur waren 246 mensen gecontroleerd. Een van de opgepakte mensen had nog een boete openstaan, de tweede is opgepakt vanwege een helingszaak en bij de derde moest nog dna worden afgenomen.

De gemeentelijke deurwaarder heeft verschillende regelingen getroffen en zaken in beslag genomen. Het UWV gaat verder onderzoek doen naar zestien mensen, de Belastingdienst naar vier mensen en voor de wegenbelasting wordt nader gekeken naar zeven personen. Een auto is in beslag genomen.

De actie liep rond 16.30 uur ten einde. De gemeente maakt maandag meer bekend over het resultaat.

Rookverbod nog niet overal nageleefd

Steeds meer cafés en discotheken zijn rookvrij, maar nog niet overal wordt het rookverbod nageleefd. In zo'n 29 procent van deze horecagelegenheden die onder het rookverbod vallen, werd eind november nog gerookt. Dat blijkt uit cijfers van de NVWA. Staatssecretaris Martin van Rijn stuurde donderdag een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was in het najaar van 2012 zo'n 61 procent van de cafés en discotheken rookvrij, eind 2013 was dat dus 71 procent. Inspecteurs van de NVWA voerden vorig jaar tot en met november 3255 rookcontroles uit in deze gelegenheden en deelden 1063 waarschuwingen of boetes uit.

Vooral PvdA'ers in talkshows NPO

Tijdens het debat over de financiering van de Nederlandse Publieke Omroep is er één ding zeker duidelijk geworden: veel mensen twijfelen over de objectiviteit van veel van de programma's. Zij lijken nu toch een beetje gelijk te krijgen. Er blijken namelijk enorm veel PvdA'ers aan te schuiven.

Thomas Boeschoten analyseerde de data die de Internet Movie Database (IMDB) tussen 1999 en 2013 over de gasten van zeven prominente Nederlandse talkshows heeft verzameld: Barend en Van Dorp, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, Knevel en Van den Brink, Jinek op Zondag, Jinek en tenslotte Zomergasten.

Uit de data bleken wat opmerkelijke conclusies over de gasten die langs kwamen. Er bleek een voorkeur voor PvdA'ers: ongeveer een derde van alle politieke gasten kwam van die partij. Bij DWDD was zelfs 50% van de politieke gasten PvdA'er. Alleen in de shows van Eva Jinek was een andere partij, de VVD, beter vertegenwoordigd dan de PvdA.

De politicus die het vaakst mee kwam praten was echter Alexander Pechtold van D66 met 75 verschijningen, gevolgd door Femke Halsema van GroenLinks met 68 verschijningen. Dat aantal valt echter in het niets bij de meest verschenen niet-politieke gast, Jan Mulder, die zo'n duizend keer kwam opdraven. Zijn achtervolger, Marc-Marie Huijbregts kwam 'slechts' 218 keer langs.

Ook blijken de shows een duidelijke voorkeur te hebben voor mannelijke tafelgasten. Bij vrijwel alle shows was tweederde van de gasten van het mannelijke geslacht. Opnieuw was Eva Jinek de grote uitzondering: alleen in haar show Jinek was de verhouding tussen de seksen ongeveer gelijk.

Die cijfers willen overigens niet zeggen dat een van de groepen meer spreektijd heeft gekregen. De helft van de gesprekken werd namelijk gevoerd met slechts negen procent van de gasten. Deze vormen een soort 'talkshowelite', zo zegt Boeschoten.

Wie zelf de cijfers eens wil inspecteren, kan hier terecht. Inclusief 'netwerkvisualisaties'!

[Upd] 'Nederland rijp voor rebellie'

Het Amerikaanse Strategic Forecasting, Inc., ofwel Stratfor, maakt voor veiligheidsdiensten wereldwijd al sinds 1996 gedetailleerde analyses over het nieuws van morgen. Over Nederland voorspelde het afgelopen week dat de tijd hier rijp is voor massaprotesten.

Hoewel wat de toekomst brengen moge altijd ongewis is, baseert het bedrijf haar verdienmodel op het maken van (zo correct mogelijke) voorspellingen op basis van actuele kwesties. Zo stellen ze dat nu al een groot deel van de bevolking zich achter protestpartijen als de PVV schaart en zien ze dit in 2014 alleen maar intensiveren.

De recente demonstraties en sabotage-acties in Groningen zouden een lokale voorloper kunnen zijn van een anti-establishmentgeest die zich over heel 't land zou kunnen verspreiden. In Frankrijk en Italië leidden lokale zaken ook uiteindelijk tot verhitte landelijke debatten. Het kan ook zijn dat de protesten elders in Europa overslaan naar ons land. 

Ook in 2014 economische misère
Voor 2014 zijn de economische perspectieven van ons land volgens Stratfor nog steeds deprimerend, kampen we met meer werklozen dan we in dertig jaar hebben gezien en neemt de overheid nog steeds beslissingen waardoor honderden tot duizenden mensen (per beslissing) hun baan verliezen.

Dit alles zou ons gedweeë volkje zo langzamerhand weleens massaal van de bank kunnen krijgen, voor het eerst sinds de miljoenenprotesten tegen kernwapens in de jaren tachtig. De regering is ondertussen impopulairder dan ooit tevoren. Stratfor meldt dat de regering in december werd gepeild tussen de 37 en 46 zetels. Nog maar een kwart van het land kan zich kortom nog in de PvdA en VVD vinden.

Stratfor stelt dat het onwaarschijnlijk is dat de regering zich iets van protesten, zij het plaatselijk of landelijk, zal aantrekken. Inderdaad heeft onze regering al decennia de gewoonte om zelfs petities met vier miljoen handtekeningen of adviserende referenda met tweederde meerderheid tegen een overheidsvoorstel, naast zich neer te leggen. 

'Groningers, kom in opstand!'
De Facebookpagina 'Groningers in Opstand' heeft al ruim 25 duizend likes vergaard en heeft als logo een Groninger met een hooivork. Eronder staat geschreven: "KOM IN OPSTAND. DOE DIT ZONDER GEWELD EN ANDERE ONZIN. KOP D'R BIE EN DE VEUR."

Stratfor stelt: "Het dichtgooien van een aluminiumsmelterij is slechts één van de redenen waarom Groningers niet blij zijn." De aardbevingen worden aangestipt. Ook wordt gesteld dat het gat tussen werklozen en beroepsbevolking is toegenomen en dat er vooral in het noorden van het land steeds meer werklozen zijn.

Dat komt deels omdat het noorden afhankelijk is van industrie en agricultuur, beide sectoren die economisch steeds minder belangrijk zijn geworden. Daarnaast is er in het noorden al vroeger sprake van vergrijzing, ook nog vergergerd door wegtrekkende jongeren.

Groningers zagen vooralsnog weinig terug van de aardgasbaten, die door de Nederlandse regering van oudsher gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten. In Noorwegen pakte de overheid het slimmer aan door al het geld in een spaarpot te storten. Inmiddels zit daar per Noor meer dan 125.000 euro in, ofwel een miljoen kronen.

Update 16.49 uur: informatie toegevoegd. 

De analyse van Stratfor is hier te lezen. FOK! heeft alvast een protestlied opgeduikeld, dat na honderd jaar nog verrassend actueel is:

 

De staat verdrukt, de wet is logen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot merg en been wordt de arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn het moe naar anderer wil te leven;
Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.  

 Op dezelfde wijs maar van later datum:

Hé jôh, ze houden je eronder
Hé jôh, ze houden je tekort
Te gek en 't i dan ook geen wonder
Dat dat niet meer genomen wordt
Nemen wij die maffe troep te grazen
Wij met z'n allen, doe mee, sta op!
Je kunt de zaak nooit op gaan blazen
Allenig met je dolle kop
Nu is 't uit niet meer dralen
Zet je schrap, nog één ruk
En de Internationale brengt alle mensen geluk 

Van hogerhand valt niks te hopen
Van god van vorst of hoge piet
Als wij de zooi niet gingen slopen
Dan gebeurde het gewoonweg niet
Altijd zijn wij gewiekst bestolen
En zijn ons oren aangenaaid
Het wordt tijd dat nou eens onverholen
De rollen worden omgedraaid

De staat dient om ons klein te houden
De wet is net een hoge hoed
De rechter tovert uit zijn mouwen
Wat de rijkdom het best voldoet
Trek ze af, die zedige gezichten
Elk mens is even goed als slecht
Die rechten eist heeft ook z'n plichten
En wie zijn plicht doet die heeft recht 

[AO] Del Potro naar huis, Paire overleeft

De late avondpartijen op de Australian Open hebben voor behoorlijk wat spektakel gezorgd, en niet alleen door de extreme weersomstandigheden. Door de hitte van het middaguur werden de meeste wedstrijden tijdelijk gestaakt of uitgesteld tot de namiddag, maar 's avonds barste er een hevig onweer boven Melbourne los. 

Toen het weer opklaarde, konden enkele geplaatste spelers zich opmaken om hun koffers te pakken. Bij de vrouwen sneuvelden de lage seeds Magdelena Rybarikova [32], die met 6-4 en 6-3 werd verslagen door de Japanse Kumi Nara, en Bojana Jovanovski [33]. De Servische won de eerste set nog wel met 6-3, maar verloor de daaropvolgende sets al vrij snel met 3-6 en 2-6 van Yvonne Meusburger uit Oostenrijk.

De grootste verrassing van de dag kwam echter bij de partij tussen Juan Martin Del Potro en Roberto Bautista-Agut. De Argentijnse nummer vijf van de wereld leidde met 2-1 in sets, maar gooide na het verliezen van de vierde set het bijltje erbij neer. Op 5-5 in de beslissende vijfde set sloeg Bautista-Agut, de nummer 62 van de wereld, toe. De Spanjaard serveerde de wedstrijd gedecideerd uit en boekte daarmee een zwaarbevochten zege; 4-6, 6-3, 5-7, 6-4 en 7-5.

Ook Fernando Verdasco ligt uit het enkelspel. De nummer 31 van de plaatsingslijst bij de mannen werd verrast door Teymur Gabashvili uit Rusland. Ook zij gingen tot het uiterste; Gabashvili kwam terug van een 2-1 achterstand in sets. Hij won uiteindelijk verrassend met 7-6(1), 3-6, 2-6, 6-4 en 6-4.

Benoit Paire was ook de uitschakeling nabij, maar de excentrieke Fransman [27] knokte zich wonderwel terug in de wedstrijd. Zijn tegenstander, het achttienjarige Australische talent Nick Kyrgios, stond twee sets en een break voor toen zijn lichaam het af liet weten. Onder andere door de kramp en een ontketende Paire, die zichzelf vermaakte door het thuispubliek uit te dagen, verloor de Griekse Australiër de laatste twee sets kansloos. De Fransman boekte pas om kwart voor twee 's nachts lokale tijd zijn overwinning; (5)6-7, (5)6-7, 6-4, 6-2 en 6-2.

Minder inbraken, overvallen en berovingen in 2013

De criminaliteit in Nederland is vorig jaar afgenomen. Zowel het aantal woninginbraken, straatroven als overvallen is gedaald. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman woensdagavond in de talkshow Knevel en Van den Brink.

Volgens Bouman neemt de criminaliteit al jaren af. "Mensen denken dat het elk jaar onveiliger wordt, maar het tegenovergestelde is waar." De korpschef vertelde dat het aantal woninginbraken in 2013 met vijf procent is gedaald. Ook waren er achttien procent minder straatroven dan in 2012.

Het aantal overvallen daalde eveneens met achttien procent. Volgens Bouman is dat cijfer in een paar jaar tijd zelfs gehalveerd. Hij is 'hartstikke tevreden' met de resultaten. "Voor mij is the sky the limit. De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden.'

De reorganisatie van de politie vorig jaar heeft volgens Bouman bijgedragen aan de daling van de criminaliteit. "Er werd gevreesd dat de invoering van de Nationale Politie zou leiden tot mindere prestaties. Maar het omgekeerde is gebeurd."

Menno Buch heeft nog niet op dit bericht gereageerd.

Landzaat na elf jaar terug bij Willem II

Denny Landzaat keert op amateurbasis terug bij Willem II. Dat heeft de Tilburgse club donderdag bekendgemaakt. Tussen 1999 en 2003 kwam de 37-jarige middenvelder ook al uit voor Willem II. Hij speelde toen 162 wedstrijden, waarin hij 45 keer scoorde. Landzaat sluit tot het einde van het seizoen aan bij de selectie.

Landzaat ging al met de Tilburgers mee op trainingskamp naar Turkije. "Daar bleek meteen dat Denny nog van absolute meerwaarde kan zijn voor Willem II", laat trainer Jurgen Streppel op de site van de club weten. "Hij is fit en kan met zijn ervaring een belangrijke rol spelen in het resterende seizoen. We zijn ontzettend blij met zijn komst."

In de winter van het seizoen 2003-2004 vertrok Landzaat naar AZ. Daarna speelde hij nog voor Wigan Athletic, Feyenoord en FC Twente. De middenvelder kwam 38 keer uit voor het Nederlands elftal waarin hij eenmaal doel trof. Voor zijn periode bij Willem II kwam Landzaat uit voor Ajax, waar hij in 1996 als bankzitter kampioen werd, en MVV.

'Vergaderingen gemeenteraad te lastig'

Vergaderingen van de gemeenteraad zijn voor de gemiddelde burger moeilijk te volgen. Dat stellen raadsgriffiers donderdag in een onderzoek door het Nederlands Debat Instituut is samenwerking met de Vereniging van Griffiers. Aan de peiling deed ruim een kwart van de in totaal 403 raadsgriffiers mee.

Meer dan tachtig procent van de ondervraagden vindt dat raadsleden moeilijke woorden gebruiken, in ambtenarenjargon blijven hangen en te veel afkortingen gebruiken die burgers boven de pet gaan. "Maar we horen ook dat raadsleden simpelweg slecht verstaanbaar zijn", zegt onderzoeker Joost Hoebink van het Nederlands Debat Instituut.

De helft van de ondervraagden vindt dat er tijdens de vergaderingen niet of nauwelijks wordt gedebatteerd. Als er al spreekwoordelijke degens worden gekruist, dan is dat niet met andere partijen, maar vooral met het college van burgemeester en wethouder.

Vaak gaat het volgens Hoebink mis bij de leiding van het debat. Die is, zo bepaalt de Gemeentewet, in handen van de burgemeester. "Die maakt meestal niet goed duidelijk in welke fase het besluitvormingsproces zich bevindt. De burgemeester zou eigenlijk een soort gastheer moeten zijn die zaken toelicht voor de mensen op de publieke tribune of mensen die thuis via internet zitten te kijken."

Een kwart van de ondervraagde griffiers vindt dat een speciaal daarvoor gekozen raadslid de vergaderingen moet voorzitten. "Die persoon heeft dan legitimiteit, net als de voorzitter van de Tweede Kamer. De kans is groot dat dan de kwaliteit van het debat toeneemt", zegt de onderzoeker. "De burgemeester hoeft dan niet langer met twee petten op te zitten, want naast voorzitter heeft hij natuurlijk ook een portefeuille net als de wethouders."

Overigens heeft de helft van de griffiers geen problemen met de burgemeester als debatleider. Een kwart antwoord neutraal op de vraag wie een vergadering moet leiden.

Frankrijk onderschatte de haat in CAR

Frankrijk heeft de haat en wrok tussen christelijke en moslimgemeenschappen in de Centraal-Afrikaanse Republiek onderschat. Dat heeft de Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties Gérard Araud gezegd.

Araud zei woensdag op een VN-bijeenkomst over het voorkomen van genocide dat Afrikaanse en Franse militairen in het land 'met een situatie te maken hebben waar twee gemeenschappen elkaar willen vermoorden'. "Het is een nagenoeg onmogelijke situatie voor de Afrikaanse en Franse militairen", zei hij.

Araud zei dat in Frankrijk wordt overlegd over wat militairen moeten doen om mensen ervan te weerhouden elkaar te doden 'als ze dat heel graag willen' en om de gespannen situatie te kalmeren. Oproepen van religieuze leiders om een einde te maken aan het geweld worden genegeerd, aldus Araud.

Mogelijk derde moord Patrick S. nader onderzocht

Om aan te kunnen tonen of Patrick S. verantwoordelijk is voor de moord op de 51-jarige echtgenote van Ernst L. is meer onderzoek nodig. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat donderdag bepaald. Onderzocht moet worden of een van de wapens van S. het letsel op het gezicht van de vrouw kan hebben veroorzaakt.

Ook moet worden onderzocht of het Openbaar Ministerie belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de rechtbank en de verdediging. Hierover worden onder anderen de betrokken officieren van justitie gehoord door de onderzoeksrechter. De advocaat van Ernst L. had om nader onderzoek gevraagd.

De 68-jarige L. uit Rotterdam werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn echtgenote Joke. In november werd hij echter weer vrijgelaten, omdat de tot levenslang veroordeelde Patrick S. mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw.

De vrouw zou op 11 augustus 2009 door het hoofd zijn geschoten door haar man in het Zuid-Hollandse dorp Simonshaven. Hij stelt daarentegen dat ze werden aangevallen en dat hij toen buiten bewustzijn is geraakt. Toen hij bijkwam was zijn vrouw dood.

Vlakbij de plaats delict, een bos in Simonshaven, werd een schuilplaats van Patrick S. aangetroffen. Hij is vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor de moorden op Farida Zargar en Nanda Kerklaan. En S. zou nog meer moorden hebben gepleegd. Dat blijkt uit afgeluisterde gesprekken die hij in de gevangenis voerde met onder anderen zijn zus en een infiltrant van de politie. S. heeft daarin gezegd dat hij een 'predator' is en dat hij 'moorden als ambitie heeft'.

De officieren van justitie die onderzoek deden naar Ernst L. en Patrick S. hebben in 2012 meerdere malen met elkaar overlegd, maar zagen in de dossiers geen overlappingen. Een van de redenen was dat het signalement dat L. van de mogelijke aanvaller had gegeven niet overeenkwam met dat van Patrick S.

De volgende zitting in de zaak is op 23 april. Dan bekijkt het hof tijdens een zogenoemde regiezitting of nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd.

'Ezelsbruggetje' voor NL08INGB0000000555

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben een ezelsbruggetje gevonden waarmee mensen het nieuwe IBAN-nummer kunnen onthouden. Giro 555 verandert vanaf 1 februari in NL08INGB0000000555. De code is te volgens de SHO het makkelijkst onthouden met de zin: "Nederland geef acht! In nood gul bijschrijven op zeven nullen en drie vijven."

De SHO waren bang dat mensen het nieuwe Europese rekeningnummer niet meer kunnen onthouden (en dus minder poen zouden geven - red.) en deed daarom een oproep voor ezelsbruggetjes. Honderden mensen reageerden. Een jury koos uiteindelijk het beste hulpje. De inzenders, Toos Smit en Rik van den Broeke, krijgen een T-shirt van Giro 555.

De gekozen ezelsbrug wordt gebruikt als de SHO het gironummer 555 weer openstelt voor een grote ramp.

Rotterdamse hacker voorlopig nog in cel

De zaak tegen de 19-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het hacken van duizenden computers wordt waarschijnlijk over zo'n drie maanden inhoudelijk behandeld. Dat bleek donderdag op een zogeheten pro-formazitting. De verdachte blijft tot die tijd in de cel.

De Rotterdammer werd in oktober aangehouden. Op zijn computers zijn ruim 42 miljoen bestanden gevonden, waaronder ook kinderporno. Vermoedelijk kon hij op afstand webcams aan- en uitzetten en downloadde hij bestanden van andermans computer. Naar aanleiding van de zaak adviseert justitie computeraars die hun webcam niet gebruiken die af te plakken.

Tot nu toe zijn 25 minderjarigen van wie via de webcam beelden zijn gemaakt geïdentificeerd. Van hen komen er tien uit België. Justitie heeft de Belgische autoriteiten via een rechtshulpverzoek om assistentie gevraagd bij het inlichten van de meisjes.

De Rotterdammer is waarschijnlijk ook degene die in mei het vwo-examen Frans op internet zette. Justitie gaat hem vervolgen voor het hacken van de computer waarmee dat examen op internet werd gezet.

Avicii's Wake Me Up! bij grootste Top 40-hits

Het nummer Wake Me Up! van de Zweedse dj Avicii heeft een mijlpaal bereikt in de Top 40. Het liedje is een van de acht grootste hits uit de lijst, maakte de Top 40 donderdag bekend. Wake Me Up!, dat in september verscheen, doorbrak deze week de grens van duizend punten.

Wake Me Up! heeft nu 1006 punten verzameld en is het achtste nummer ooit dat de grens van duizend punten doorbreekt. Het nummer, dat deze week op de 21e plek staat, stond elf weken aaneengesloten op de toppositie.

Gotye heeft met zijn liedje Somebody That I Used To Know de grootste Top 40-hit ooit gescoord, met 1190 punten. Robin Thicke haalde vorig jaar ook een record met zijn nummer Blurred Lines. De zanger, die het nummer opnam met T.I. en Pharrell Williams, haalde 1005 punten.

Singles krijgen in de Top 40 punten. De eerste plek in de lijst krijgt elke week veertig punten, de nummer twee 39, enzovoorts.

'Advocaat in Bitcoins betalen mag niet'

Advocaten mogen zich niet in Bitcoins of andere cryptocurrencies laten uitbetalen. Dat stelt de Amsterdamse Orde van Advocaten, naar aanleiding van berichtgeving dat raadsman Peter Plasman betalingen in Bitcoins accepteert.

Alle advocaten hebben zich aan de verordening over betalingen te houden, stelt Deken van de orde Pieter van Regteren Altena. "In die verordening staat dat het in beginsel alleen giraal mag. Er is één uitzondering: contant. Maar dat is zeer beperkt", aldus van Regteren Altena tegen BNR. Het moet dus via het reguliere bancaire systeem, verduidelijkt hij.

Plasman zegt in een reactie dat hij zich gewoon aan de regels houdt. Als een klant in Bitcoins wil betalen dan komt deze langs op zijn kantoor, aldus de raadsman. "Vervolgens vindt er een transactie plaats, die tot gevolg heeft dat het verschuldigde bedrag op mijn bankrekening wordt bijgeschreven. Dus ik ontvang de betaling giraal." Volgens de Deken zou er bij Plasman sprake zijn van betalingen in natura en via peer-to peer-technologie. Daarvan is volgens de advocaat echter niet het geval.

Volgens Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is het helemaal niet aan de Deken om hier uitspraak over te doen. Van Oosten neigt bovendien naar de mening dat cryptogeld meer op giraal geld lijkt. "Uiteindelijk schijnt toch te achterhalen te zijn wie de bron is. Dus in die zin is het geen verschil met een bankbetaling."

Biatlete Bescond wint, Sloof goed

Biatlete Anais Bescond heeft in Antholz haar eerste overwinning in de World Cup geboekt. De Française won de sprint, ondanks een fout bij het schieten.

Bij de tweede schietbeurt moest Bescond één strafronde lopen, maar door haar snelle tijd bij het langlaufen kon dit de zege niet voorkomen. Alleen Domracheva was op de ski's sneller, maar de Wit-Russische maakte nog een fout meer en eindigde op tien seconden van Bescond op de derde plek. De tweede plaats was voor Andrea Henkel. De Duitse maakte geen enkele fout en moest uiteindelijk ruim zes seconden toegeven op Bescond. 

Verrassend was ook de vierde plek voor Susan Dunklee. De Amerikaanse moest 0,6 seconden toegeven op Domracheva, maar zorgde wel voor het beste resultaat van een Amerikaanse vrouw sinds 1998. Voor Nederland deed Chardine Sloof mee. Waar ze eerder in het seizoen met een 52e en vijftigste plek in Hochfilzen haar beste resultaten had neergezet deed ze het in Antholz zelfs nog beter. Twee foutloze schietbeurten brachten haar naar de 44e plaats, waarmee ze zich wederom wist te plaatsen voor de achtervolging van zaterdag. 

Wildcards Giro vergeven

Twee Italiaanse teams en een Colombiaans team mogen dit jaar met een wildcard meedoen aan de Giro d'Italia. Bardiani-CSF, Colombia Pro Cycling en Neri-Yellowfluo kregen donderdag van de organisatie te horen dat ze op 9 mei in Belfast aan de start mogen verschijnen.

Eerder kreeg ook Androni Giocattoli, de ploeg van Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel, als winnaar van de Coppa Italia al een wildcard. De ploegen in de WorldTour, het hoogste niveau in het wielrennen, zijn ook zeker van deelname. De Nederlandse ploegen Belkin en Giant-Shimano staan daardoor ook aan de start van de Italiaanse ronde.

[video] Samsom in tranen in Groningen

Tijdens een bijeenkomst met bewoners in het Groningse Middelstum heeft PvdA voorman Diederik Samsom laten zien dat hij aspiraties heeft in de toneelwereld. Tijdens de avond, waarin bewoners aan het woord kwamen om hun problemen te uiten met betrekking tot de gaswinningen en de daardoor veroorzaakte aardbevingen, perste de politicus er een paar obligate traantjes uit.

"Het wordt tijd voor echte maatregelen. Jarenlang werd ontkend dat er aardbevingen waren, daarna werd gezegd dat er geen verband was met de gaswinning en nu weer de ontkenning van de dalende huizenprijzen. Laten we daar mee ophouden en de voorstellen ruimhartig overnemen." sprak Samsom. 

De aanwezigen waren niet onder de indruk. Een groot deel van hen vertrok voortijdig. "Je komt hier met mooie verhalen, maar onze situatie is uitzichtloos. Wat hebben we hier aan?"

Vanwege de winning van gas in Groningen en de daarmee gepaard gaande aardbevingen zijn de huizenprijzen op sommige plekken met wel een kwart gekelderd, waardoor mensen met torenhoge restschulden blijven zitten. De regering stak jarenlang de kop in het zand.

Ecclestone treedt terug uit directie Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is per direct teruggetreden uit de raad van bestuur van Delta Topco, het bedrijf dat de F1 runt. De 83-jarige Brit zal wel de dagelijkse gang van de sport blijven regelen, zo blijkt uit een verklaring die Delta Topco vandaag uitgegeven heeft.

Reden voor dit besluit is dat eerder vandaag bekend werd dat Ecclestone in Duitsland vervolgt wordt vanwege het vermeende omkopen van oud-bankier Gerhard Gribkowsky in 2006. Deze zit momenteel een celstraf vanwege corruptie uit. Ecclestone heeft hem een bedrag van 44 miljoen dollar betaald, volgens Gribkowsky om de transactie van de aandelen van de Formule 1 naar CVC te begeleiden. Ecclestone zegt dat het vanwege chantage is. De zaak zal waarschijnlijk in april gaan dienen.

De verklaring van Delta Topco luidde als volgt: "Na overleg met de raad van bestuur heeft meneer Ecclestone voorgesteld, en de raad heeft hiermee ingestemd, totdat de zaak ten einde is, om met onmiddellijke ingang als directeur terug te treden, waarbij hij tijdelijk afstand doet van al zijn bestuurstaken en verantwoordelijkheden."

"De raad van bestuur gelooft dat het in het belang van de Formule 1-zaken en de sport is dat meneer Ecclestone de dagelijkse gang van zaken blijft voeren, maar hij wordt hierbij wel nauwgezet gevolgd door de raad van bestuur. Meneer Ecclestone heeft met deze afspraken ingestemd."

Ophef om hamsters in draaideur AH

Bij een vestiging van Albert Heijn te Drachten werden de door de kruidenier bedachte 'hamsterweken' erg letterlijk genomen: er werden levende hamsters in de draaideur gezet. Dierenliefhebbers waren niet gecharmeerd.

"Drachten zet levende hamsters in draaideur, wat een verstand. Welke sukkel bedenkt dit?" zo luidde de boodschap van ene Jolanda Booi op haar (besloten) Twitteraccount. De tweet en een Facebookbericht van haar kregen dusdanig veel reacties dat de supermarkt zich blijkbaar enigszins beschaamd begon te voelen.

Althans, het hoofdkantoor, want de betreffende vestiging hield de kaken stijf op elkaar. Albert Heijn bood in een tweet aan mevrouw Booi excuses aan en liet weten dat de hamsters uit de draaideur waren weggehaald. De beestjes zijn naar verluidt weer terug bij de dierenwinkel.

[AO] Murray en Azarenka naar derde ronde Australië

Andy Murray en Victoria Azarenka hebben donderdag de derde ronde van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Murray versloeg de Fransman Vincent Millot met 6-2, 6-2 en 7-5. Bij de vrouwen kende Azarenka (2) weinig problemen met de Tsjechische Barbora Zahlavova-Strycova: 6-1 en 6-4.

Murray kende geen problemen tot aan de derde set, waarin hij met 5-1 achterkwam. Door 23 punten op rij te winnen wist de Brit de partij toch in drie sets naar zich toe te trekken. De Canadees Milos Raonic (11) won met 7-6 (9), 6-4 en 6-4 van de Roemeen Victor Hanescu. Grigor Dimitrov uit Bulgarije versloeg Yen-Hsun Lu uit Taiwan met 6-3, 6-3 en 7-6 (11).

Andreas Seppi (24) overleefde de tweede ronde niet. Na een vijfsetter verloor de Italiaan uiteindelijk met 4-6, 6-2, 3-6, 6-4 en 5-7 van de Amerikaan Donald Young. Die bereikte dinsdag ten koste van Robin Haase de tweede ronde. Gaël Monfils (25) had drie sets nodig in zijn partij tegen Young's landgenoot Jack Sock: 7-6 (2), 7-5 en 6-2.

Bij de vrouwen gunde de Servische Jelena Jankovic (8) haar tegenstander maar twee games. Ayumi Morita uit Japan had met 6-2 en 6-0 het nakijken. De Roemeense Simona Halep (11) bereikte via een overwinning op de Amerikaanse Varvara Lepchenko de derde ronde: 4-6, 6-0 en 6-1.

Sloane Stephens (13) uit de VS versloeg Ajla Tomljanovic met 6-3, 2-6 en 7-5 voor een plek in de derde ronde. Carla Suarez Navarro (16) had 36 games nodig om Galina Voskobojeva uit Kazachstan te verslaan. De Spaanse won met 7-6 (7), 3-6 en 8-6.

Oscarnominaties bekend

Vandaag zijn de nominaties voor de 86e editie van de Academy Awards bekendgemaakt. De films American Hustle en Gravity zijn duidelijk favorieten met elk tien nominaties. De genomineerden werden bekendgemaakt door acteur Chris Hemsworth.

In de categorie Beste Buitenlandse Films trouwens een tweetal films met een Nederlands tintje. Zo werd het Belgische The broken circle breakdown van regisseur Felix van Groeningen gecoproduceerd door de Nederlandse producent Topkapi Film en is de Palestijnse inzending Omar geregisseerd door de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad.

De volgende films en personen ontvingen vanmiddag een Oscarnominatie:

Beste Speelfilm
American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her
Nebraska
Philomena
12 Years a Slave
The Wolf of Wall Street

De beste films van 2013 volgens de Academy Awards

Beste Acteur in een Hoofdrol
Christian Bale - American Hustle
Bruce Dern - Nebraska
Leonardo DiCaprio - The Wolf of Wall Street
Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave
Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club

Oscarnominaties acteurs

Beste Actrice in een Hoofdrol
Amy Adams - American Hustle
Cate Blanchett - Blue Jasmine
Sandra Bullock - Gravity
Judi Dench - Philomena
Meryl Streep - August: Osage County

Oscarnominaties actrices

Beste Regisseur
American Hustle - David O. Russell
Gravity - Alfonso Cuarón
Nebraska - Alexander Payne
12 Years a Slave - Steve McQueen
The Wolf of Wall Street - Martin Scorsese

Oscarnominaties

Beste Acteur in een bijrol
Jared Leto (Dallas Buyers Club)
Michael Fassbender (12 Years a Slave)
Bradley Cooper (American Hustle)
Barkhad Abdi (Captain Phillips)
Jonah Hill (The Wolf On Wall Street)

Beste Actrice in een bijrol
Lupita Nyong'o (12 Years a Slave)
Jennifer Lawrence (American Hustle)
June Squibb (Nebraska)
Julia Roberts (August: Osage Country)
Sally Hawkins (Blue Jasmine)

Beste Scenario
12 Years a Slave
The Wolf of Wall Street
Before Midnight
Captain Phillips
Philomena

Beste Animatiefilm
The Croods - Chris Sanders, Kirk DeMicco en Kristine Belson
Despicable Me 2 - Chris Renaud, Pierre Coffin en Chris Meledandri
Ernest & Celestine - Benjamin Renner en Didier Brunner
Frozen - Chris Buck, Jennifer Lee en Peter Del Vecho
The Wind Rises - Hayao Miyazaki en Toshio Suzuki

Beste Buitenlandse Film
The Broken Circle Breakdown - België
The Great Beauty - Italië
The Hunt (Jagten) - Denemarken
The Missing Picture - Cambodja
Omar - Palestina

Beste Documentaire
The Act of Killing - Joshua Oppenheimer en Signe Byrge Sørensen
Cutie and the Boxer - Zachary Heinzerling en Lydia Dean Pilcher
Dirty Wars - Richard Rowley en Jeremy Scahill
The Square - Jehane Noujaim en Karim Amer
20 Feet from Stardom

Beste Originele Liedje in een film
Alone Yet Not Alone - Bruce Broughton (Alone Yet Not Alone)
Happy - Pharrell Williams (Despicable Me 2)
Let It Go - Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez (Frozen)
The Moon Song - Karen O (Her)
Ordinary Love - U2 (Mandela: Long Walk to Freedom)

De winnaars worden op 2 maart bekendgemaakt.

Schansspringer Morgenstern verlaat ziekenhuis

Schansspringer Thomas Morgenstern is donderdag ontslagen uit het ziekenhuis in Salzburg. De Oostenrijker lag sinds vrijdag in dat ziekenhuis nadat hij bij een trainingssprong in Tauplitz was gevallen. Daarbij liep hij letsel aan zijn hoofd en longen op. Morgenstern zet zijn revalidatie voort in een revalidatiekliniek in Klagenfurt.

Hoofdarts Josef Obrist van het Salzburgse ziekenhuis liet het Oostenrijkse persbureau APA donderdag weten dat het 'verrassend goed' gaat met Morgenstern. "Hij heeft nog een gat in zijn geheugen, maar dat is niet abnormaal." Morgenstern kan mogelijk nog tijdig fit zijn om mee te doen aan de Olympische Spelen in Sochi van volgende maand.

Van Persie: "Van Basten had toen gelijk"

Robin van Persie heeft in zijn ontwikkeling tot centrumspits veel geleerd van voormalig bondscoach Marco van Basten. Van Persie (30) speelde lang op de rechter- of linkervleugel, maar in zijn laatste periode bij Arsenal verhuisde de Rotterdammer naar het centrum.

In de afgelopen twee seizoenen werd Van Persie topscorer van de Premier League met respectievelijk dertig (voor Arsenal) en 26 goals (voor Manchester United). De huidige aanvalsleider van Manchester United stak veel op van Van Basten. Tussen 2004 en 2008 was de voormalig topspits van Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal bondscoach van het Nederlands elftal. Van Persie debuteerde in juni 2005 voor Oranje tegen Roemenië. Daarna ging de toenmalig Arsenal-speler als vleugelspits mee naar het WK in 2006 en EK in 2008.

Onder de hoede van Van Basten leerde de oud-Feyenoorder wijze lessen. "De manier waarop Van Basten naar voetbal kijkt is 'ijskoud'. Ik herinner me een wedstrijd tegen Manchester City. Ik raakte één keer de lat, schoot twee keer op de paal en een bal ging net voorlangs. We verloren die wedstrijd", zei Van Persie in gesprek met UEFA Champions Magazine.

"Ik keerde terug naar Nederland om met Nederlands elftal te spelen. Hij vroeg: Hoe was je wedstrijd? Ik zei: Het ging eigenlijk best goed. Toen zei hij: Hoe was jóuw wedstrijd? Ik reageerde: Nou, eigenlijk niet slecht. Ik had wat pech, maar ik denk dat ik goed gespeeld heb. Van Basten zei: Nee, Robin. Dat is niet goed genoeg. Je moet ervoor zorgen dat je die doelpunten maakt, niet dat die ballen de paal of de lat raken."

"Hij zei: Je zou niet tevreden moeten zijn wanneer dat gebeurt. De paal en lat raken is geen doelpunt. Dus nee, het was niet goed. Ik heb de wedstrijd bekeken en je moet je opvatting veranderen", zei Van Persie, inmiddels topscorer aller tijden van het Nederlands elftal, over de raad van de huidige coach van sc Heerenveen. "Van Basten gaf me toen een heel nieuw inzicht, hij had gelijk."

Seedorf zet handtekening bij AC Milan

Clarence Seedorf heeft donderdagmiddag zijn overgang naar AC Milan afgerond. In het bijzijn van vice-voorzitter Adriano Galliani ondertekende Seedorf zijn contract bij de Rossoneri. Via Twitter bracht Milan dat naar buiten.

Seedorf is in San Siro de opvolger van Massimiliano Allegri, die maandag vanwege de zwakke resultaten opzij werd gezet door de clubleiding. Media en fans waren woensdag al massaal aanwezig op het vliegveld om Seedorf bij zijn aankomst in Milaan op te wachten. 's Avonds kreeg hij een warm welkom in San Siro, toen hij zich tijdens de tweede helft van het bekerduel met Spezia op de eretribune liet zien.

Seedorf liet bij zijn aankomst meteen merken dat hij zeer gemotiveerd is om Milan weer op de rails te krijgen. "Ik voel me thuis en ik hoop de ploeg aan te steken met mijn enorme enthousiasme. Ik kan bijna niet wachten om aan de slag te gaan."

"We willen met allemaal de weg omhoog inzetten en de supporters blij maken. Of ik terug ben? De waarheid is dat ik eigenlijk nooit ben weggeweest." AC Milan staat halverwege de competitie op plaats elf in de Serie A. De ploeg bereikte woensdag met een 3-1 zege op Spezia de kwartfinales van de Coppa Italia.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 3

De opvallendse bioscoopreleases deze week zijn wellicht de laatste film van de vorig jaar overleden James Gandolfini en een Shakespeare-verfilming van de regisseur van The Avengers. Maar ook een eenzaam avontuur met Robert Redford gooit hoge ogen en een Tom Clancy-verfilming doet het ook nooit slecht. Genoeg redenen om een tripje naar de bios te maken, dit weekend.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Actiethriller gebaseerd op de populaire boekenreeks van Tom Clancy over CIA agent Jack Ryan.

Enough Said

Enough Said is een scherpe en verhelderende komedie over het opnieuw aangaan van een relatie en alle beslommeringen die dat met zich mee kan brengen.

Much Ado About Nothing

Een sprankelende, eigentijdse bewerking van Shakespeares klassieke liefdeskomedie, door Joss Whedon met een cast vol Whedon-veteranen.

All Is Lost

Tijdens zijn tocht over de Indische Oceaan probeert een solozeiler te overleven nadat zijn jacht een container heeft geraakt.

Shell

Zeventienjarige Shell leeft te midden van de Schotse Hooglanden. Hier, geïsoleerd van de rest van de wereld, woont en werkt ze in het pompstation van haar vader. Nu Shell bijna volwassen is, krijgt ze aandacht van twee mannen: leeftijdgenoot Adam en de gescheiden vader Hugh. Maar Shell kan pas echt op eigen benen staan als ze loskomt uit de relatie met haar vader, die steeds meer begint te lijken op een verhouding tussen geliefden.

Winter Nomads

In deze opmerkelijke road movie leren we door de schitterende winterse beelden van weidse landschappen en de kennismaking met het herdersstel Carole en Pascal het eeuwenoude herdersbestaan tot in detail kennen.

Pelle En De Dierenrovers (NL)

Pelle, de sympathieke politiewagen, heeft opdracht om de grootste attractie van een natuurpark in het hoge noorden van Noorwegen te bewaken: een broedende arend. Toch slagen twee rovers erin om de arend te stelen...

For Those In Peril

Aaron woont in een klein en afgelegen Schots vissersdorp. Het is een hechte gemeenschap. Wanneer hij als enige overlevende terugkeert van een mysterieus bootongeluk waarbij vier vissers en zijn broer omkomen, wordt hij door de dorpelingen buitengesloten en beschuldigd. Aaron weigert te geloven dat zijn broer is overleden en gaat naar hem op zoek, aangespoord door bijgeloof en folkloristische tradities.

Al dit moois is vanaf vandaag te zien.

[Roddelcorner] De seksafspraakjes van Maher & de villa van Wüst

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Wüst koopt luxe villa
Schaatsster Ireen Wüst gaat verhuizen. Ze heeft voor dik een half miljoen euro een villa in Heerenveen gekocht, zo valt te lezen op bekendeburen.nl. Op die site is een uitgebreid overzicht van foto's van het huis te zien. Het nieuwe optrekje van de olympisch kampioene heeft een woonoppervlakte van 270 vierkante meter. Opvallend detail is dat Wüst het huis contant betaald heeft, er rust namelijk geen hypotheek op het huis.

Ryan Donk krijgt een rijverbod
Voetballer Ryan Donk heeft van de Belgische rechtbank een rijverbod van drie maanden gekregen. De voetballer was namelijk betrapt toen hij op zijn motor met 180 kilometer per uur over de snelweg flitste. De Nederlander had destijds ook nog eens geen papieren bij zich, die lagen namelijk nog in de rechtbank van Utrecht. Naast de rijontzegging moet Donk ook nog een boete van 2.100 euro betalen.

Het was niet de eerste keer dat Donk door de Belgische politie gepakt werd. Eerder moest hij al voor de rechter verschijnen na een snelheidsovertreding in de Mercedes van zijn werkgever destijds, Club Brugge. Het rijverbod heeft geen grote gevolgen voor de Nederlander want hij speelt inmiddels in Turkije voor Kasımpaşa.

Basketballers gefopt door mascotte
Ze lijken altijd zo lief en knuffelig die mascottes van sportclubs. Maar de mascotte van de Houston Rockets blijkt heel wat minder onschuldig te zijn. Clutch, zoals de grote opblaasbare mascotte van de basketbalclub heet, stond braaf doodstil in de hal waar de spelers passeerden op weg naar de training. Na de training bleek echter de ware aard van Clutch. Elke speler die weer door de gang passeerde joeg hij de stuipen op het lijf. Vrijwel alle spelers schrokken enorm. Gelukkig konden ze er allemaal om lachen.


Clutch jaagt de speler de stuipen op het lijf (Bron: YouTube)

Mark van Bommel als rapper
Vorige week begon Mark van Bommel aan een nieuw deel van zijn voetballeven. Afgelopen donderdag startte de ex-voetballer met zijn stage bij de B1 van PSV. De jonge talenten wilden Van Bommel een warm welkom geven en hebben hem op zijn eerste werkdag een workshop rappen gegeven. Wat het resultaat van deze sessie was, is nog onbekend, maar we hopen er snel meer van te horen.

De rackets van Del Potro zijn bijna op
Juan Martin del Potro hoeft weinig rackets meer mee te dragen, hij heeft er namelijk nog maar twee. Dat is meteen ook het probleem, hij moet er nu enorm zuinig op zijn. Del Potro speelt met een type racket dat niet meer gemaakt wordt door zijn sponsor. In 2009 won de tennisser de US Open en sindsdien weigert hij over te stappen op een nieuw type racket. Nu hij er nog maar twee heeft begint de tijd toch te dringen voor een nieuw model.

"Ik was dichtbij om nieuwen aan te schaffen, maar het voelt nog niet honderd procent", aldus de Argentijn. "Voor een tennisser is het niet makkelijk van racket te veranderen. Als ik er niet volledig achter sta, dan doe ik het niet. Een racket is voor een tennisser het belangrijkste wat er is", vervolgt de tennisser die zich blijkbaar nog weinig zorgen maakt over zijn beperkte voorraad rackets.

Het FIFA-gala, gelukkig hebben we de foto's nog
Naast de prijzen die er te winnen waren ging het bij het FIFA-gala natuurlijk om zien en gezien worden. Voetballers pronken nu eenmaal graag met hun vrouwen en die dames deden natuurlijk hun uiterste best om er op hun mooist uit te zien. En natuurlijk was er ook nog Fernanda Lima, de presentatrice van de WK-loting verscheen zoals we eerder al schreven een stuk kuiser gekleed dan tijdens de loting een maand geleden.

Gouden Bal-winnaar Cristiano Ronaldo met zijn vriendin Irina Shayk (Foto: Pro Shots)
Gouden Bal-winnaar Cristiano Ronaldo met zijn vriendin Irina Shayk (Foto: Pro Shots)

Lionel Messi verscheen in een opvallend rood pak met zijn vriendin Antonella Roccuzzo aan zijn zijde (Foto: Pro Shots)
Lionel Messi verscheen in een opvallend rood pak met zijn vriendin Antonella Roccuzzo aan zijn zijde (Foto: Pro Shots)

Presentatoren Ruud Gullit en Fernanda Lima, die deze keer een stuk kuiser gekleed ging dan tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)
Presentatoren Ruud Gullit en Fernanda Lima, die deze keer een stuk kuiser gekleed ging dan tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)


Balentien in de bak
De politie in Miami heeft de Nederlandse honkballer Wladimir Balentien gearresteerd. Balentien is meegenomen op verdenking van huiselijk geweld. De honkballer verschafte zich afgelopen weekeinde volgens de politie toegang tot het huis van zijn vrouw en kreeg het daar met haar aan de stok, aldus Novum.

Balentien zou via een keukenraam het huis van zijn vrouw, met wie hij in scheiding ligt, in Miami zijn binnengedrongen. Hij trok haar aan de arm, volgde haar een slaapkamer in en sloot de deur, zo meldde de politie. Het dochtertje van 2 zou ook aanwezig zijn geweest.

De 29-jarige honkballer verbrak vorig jaar nog een record in Japan door zestig homeruns in een seizoen te slaan. Balentien speelde eerder in de Verenigde Staten voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds. Hij was tijdens de Olympische Spelen in 2004 en het WK van vorig jaar actief voor het Nederlands team.

Jessica Ennis-Hill zwanger
De Britse zevenkampster Jessica Ennis-Hill is zwanger. De olympisch kampioen van Londen 2012 heeft dat vorige week bekendgemaakt. Door haar zwangerschap kan ze niet deelnemen aan de Gemenebest Spelen in juli in Glasgow. Maar dat deert de atlete niet, ze kijkt al vooruit. "Ik heb geweldig nieuws. We verwachten ons eerste kind. Het heeft mijn plannen voor 2014 wel door de war gegooid. Maar ik heb er een paar weken over kunnen nadenken. Als onze baby er is, ga ik zeker door als fulltime-atlete. Ik wil een tweede gouden medaille bij de Spelen in Rio", aldus Ennis-Hill.

Maher heeft stiekeme seksafspraakjes
PSV-speler Adam Maher heeft volgens het tijdschrift Weekend regelmatig seksafspraakjes. Eén van de vrienden van Maher legt werkwijze van de aanvaller uit: "Via Facebook maakt Adam in het geheim afspraakjes met vrouwen door heel Nederland. Soms komen ze van heinde en verre naar een afgelegen parkeerplaats voor een snelle ontmoeting met de beroemde voetballer van het Nederlands Elftal."

Maher's vriendin, de 20-jarige Melanie uit Hilversum, zou volgens diezelfde vriend nergens van op de hoogte zijn. "Zij weet waarschijnlijk niets van zijn geheime afspraakjes met andere vrouwen." Weekend zou het verhaal in de komende editie willen onderbouwen met enkele foto's. Maher leert zo zijn echte vrienden wel kennen...... Een woordvoerder van PSV heeft inmiddels gereageerd op het nieuws van Weekend: "PSV en Maher hebben kennisgenomen van de aankondiging van Weekend om de foto te publiceren. Zowel Maher als PSV voelen geen behoefte om op vragen te reageren."

Adam Maher tijdens het trainingskamp van PSV op Gran Canaria (Foto: Pro Shots)
Adam Maher tijdens het trainingskamp van PSV op Gran Canaria (Foto: Pro Shots)

VVD: meer kentekens scannen tegen criminaliteit

De VVD in Amsterdam wil dat de politie meer gebruik gaat maken van het automatische kentekenscan-systeem ANPR. Zo zou 'mobiel banditisme' beter kunnen worden bestreden, zegt fractievoorziter Robert Flos tegen AT5.

De partij meent dat de sterke arm geen toestemming heeft om alle relevante databases, de zogenaamde 'hitlijsten', te gebruiken. Flos is van plan om burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) om opheldering te vragen.

De politie geeft in De Telegraaf overigens aan wel degelijk toegang te hebben tot alle gegevensbestanden. Er wordt echter steeds op andere groepen verdachten gefocust. Zo zou het vizier momenteel op inbrekers zijn gericht. "Als we alle lijsten gebruiken krijgen we om de haverklap een piepje te horen", aldus een zegsman.

Ronde van Vlaanderen bedreigd door verzekeringsmaatschappij

Opschudding in de Vlaamse wielerwereld nu het parcours van de Ronde van Vlaanderen in gevaar is. De Paddestraat moet misschien wel uit het traject worden gehaald, op last van een verzekeringsmaatschappij.

De Paddestraat is een vast onderdeel van de Ronde van Vlaanderen, maar het bereiken ervan is momenteel niet mogelijk. De Borstekouterstraat is namelijk afgesloten door de gemeente, op last van de verzekeringsmaatschappij. De straat, die normaliter ook open is voor het wegverkeer, verkeert namelijk in zeer slechte conditie en heeft zo al te veel schade opgeleverd aan auto's, waardoor de verzekeringsmaatschappij te veel schadeclaims heeft ontvangen. De straat, die een prominente toegangsweg is tot de Paddestraat, is echter moeilijk te herstellen, aangezien de kasseien beschermd zijn. De organisatie gaat nu in overleg met de Vlaamse overheid om hiervoor een oplossing te vinden.

Beter nieuws kwam er over de Berendries. Ook die zou dit jaar ontbreken, vanwege wegenwerken, maar doordat de winter bijzonder zacht is, liggen die voor op schema, waardoor deze alsnog aan het parcours toegevoegd kan worden.

PEC en Jans eens over nieuw contract

Ron Jans staat ook volgend seizoen voor de groep bij PEC Zwolle. De 55-jarige coach tekent binnenkort voor één jaar bij in Zwolle. Jans volgde na vorig seizoen Art Langeler op bij PEC Zwolle.

De clubleiding is tevreden over de ontwikkeling van het eerste elftal en biedt Jans een nieuw contract aan in het IJsseldeltastadion. De Zwollenaren staan na de eerste seizoenshelft op de elfde plaats. De middenmoter hervat de competitie komende zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. PEC Zwolle begon ijzersterk aan het seizoen en deed zelfs enkele weken bovenin mee. Na een mindere serie voor de winterstop zakte de ploeg van Jans richting het rechter rijtje.

De clubleiding én Jans zijn tevreden over de samenwerking. Dat bleek tijdens gesprekken op het trainingskamp in Zuid-Afrika, waar PEC Zwolle zich voorbereidde op het restant van het seizoen. "Op een punt en een komma na is alles rond", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp tegen Voetbal International.

"De samenwerking verloopt uitstekend, waarbij we van beide kanten nog volop groeimogelijkheden zien. Voor ons gevoel staan we pas aan het begin van een mooie weg", aldus Nijkamp. PEC Zwolle wil ook verder met de overige leden van de technische staf.

Keeperstrainer Jacques Storm tekent voor twee jaar bij in Zwolle. Storm kwam vorig jaar zomer over van ADO Den Haag. Assistent René Hake kan ook zijn contract verlengen. PEC Zwolle is nog met Hake in gesprek over een nieuwe verbintenis.

Formule 1 verder op banden Pirelli

Hoewel afgelopen jaar veelbesproken en vaak beschimpt, blijft Pirelli ook de komende 3 jaar de enige officiële leverancier van de racebanden in de Formule 1. De Italiaanse producent maakte de contractverlenging donderdag bekend.

Pirelli kreeg vorig seizoen veel kritiek. Het rubber sleet volgens de coureurs veel te snel. Na een aantal plotselinge klapbanden tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone paste Pirelli de banden aan.

De formule 1-teams zullen dit jaar een van de 12 testdagen voorafgaande aan de eerste race volledig moeten wijden aan het testen van regenbanden. Ook moeten de teams een van de acht testdagen die gedurende het seizoen worden gehouden, aanwenden voor alleen de banden.

Formule 1 verder op banden Pirelli
Formule 1 verder op banden Pirelli (Foto: ANP)

Catania ontdoet zich van trainer

Catania heeft trainer Luigi De Canio ontslagen. Dat maakte de Italiaanse voetbalclub donderdag bekend. Catania verloor woensdag met 4-1 van Siena en staat momenteel laatste in de Serie A. Naast De Canio zijn ook assistent Roberto Rizzo en twee medewerkers van de technische staf van hun taken ontheven.

De 56-jarige Italiaan werd in oktober aangesteld als opvolger van de ontslagen Rolando Maran. De Canio werkte vooral in zijn geboorteland. Hij was trainer bij onder meer Napoli, Udinese, Siena en Genoa. In het seizoen 2007-2008 coachte hij gedurende een halfjaar Queens Park Rangers in de Engelse tweede divisie.

Maandag werden al twee andere coaches van Serie A-clubs op straat gezet. Massimiliano Allegri moest het veld ruimen bij AC Milan en Livorno ontsloeg Davide Nicola.

Man overleden bij ongeval met heftruck

Bij een ongeval met een heftruck is donderdagochtend in Utrecht een man overleden. De man raakte bekneld onder het voertuig en liep zulke ernstige verwondingen op dat hij ter plekke overleed. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie SZW.

Het incident vond rond 07.45 uur plaats bij een bedrijf op de Kanaaldijk. Een traumahelikopter werd nog opgeroepen, maar dit mocht niet meer baten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De inspectie weet nog niet wat er precies is gebeurd. "Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. De uitkomst kan dagen of zelfs weken op zich laten wachten", aldus een woordvoerder.

"Situatie Excelsior niet zoals bij Veendam"

Excelsior kan ondanks een zorgelijke financiële situatie volgens algemeen directeur Ferry de Haan aan haar verplichtingen blijven voldoen. Excelsior zit in Categorie 1 van het licentiesysteem van de KNVB.

"De situatie bij ons is niet vergelijkbaar met clubs die failliet zijn gegaan, zoals SC Veendam, dat bijvoorbeeld met een belastingschuld kampte", zegt De Haan tegen Voetbal International. "Excelsior heeft geen liquiditeitsprobleem en de salarissen voor personeel en spelers zijn afgedekt. We kunnen het seizoen gewoon afmaken."

"Onze begroting is 2,7 miljoen euro", aldus de oud-speler van Feyenoord en Excelsior. "Het wordt dus lastig om een negatief eigen vermogen van drie miljoen weg te poetsen, maar we staan al jaren op eigen benen en dat blijft ook gewoon zo. We kunnen dit zelf oplossen."

De Haan zag dat Excelsior de afgelopen jaren een paar tegenvallers moest slikken. "Door de promotie in 2010 moesten we veldverwarming of kunstgras aanleggen. We kozen voor dat laatste. Dat was een flinke kostenpost. Door de tegenvallende sportieve prestaties van vorig seizoen kwam er minder geld binnen dan verwacht. Ook waren onze personeelskosten de afgelopen jaren te hoog. Dat hebben we al aangepakt."

"We kunnen niet veel meer bezuinigen, al is onze selectie met 26 spelers aan de forse kant en zouden we daar nog wat kunnen snijden", aldus De Haan. "De oplossing voor de problemen zit 'm echter vooral in het vergroten van de inkomsten, door meer publiek en sponsors aan te trekken."

Het vertrek van trainer Jon Dahl Tomasson naar Roda JC bleek niet lucratief voor Excelsior. "We hebben een vergoeding van Roda JC ontvangen, maar dan hebben we het niet over een aanzienlijk bedrag. We hadden daar vooraf namelijk afspraken over gemaakt met Jon", besluit de voormalig verdediger uit Capelle aan de IJssel.

Mansveld: werk aan spoor geen excuus vertraging

Ondanks de omvangrijke werkzaamheden aan het spoor die voor dit jaar gepland staan, moeten de treinen van de NS net zo punctueel rijden als afgelopen jaar. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) afgesproken met het spoorbedrijf, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Dat betekent dat 93 procent van de treinen bij aankomst niet meer dan vijf minuten vertraging mag hebben. "Gelet op de vele werkzaamheden aan stations en spoor, gelet op de punctualiteit in het verleden en gelet op de goede prestaties in internationaal perspectief acht ik dit een voldoende ambitieus doel", schrijft de bewindsvrouw.

Als het gaat om de informatievoorziening en schone stations zijn de afspraken met de NS wel aangescherpt. Met spoorbeheerder ProRail is afgesproken dat het bedrijf meer moet doen om verstoringen en het rijden door een rood sein te voorkomen. ProRail geeft daarnaast extra aandacht aan vijf lijnen die op dit moment slecht presteren, waaronder de intercity tussen Den Haag en Brussel.

Opnieuw xtc-afval gedumpt in Limburgse natuur

In een bos bij het Limburgse dorp Sint Odiliënberg is donderdagochtend opnieuw afval van een xtc-laboratorium gevonden. Het gaat om twintig voornamelijk lege vaten van twintig liter, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De vaten liggen in het Munnichsbos bij het Limburgse plaatsje. Volgens de brandweer is er geen materiaal gelekt. Wel kwam van een vat rook af. De brandweer heeft dat vat veiliggesteld, aldus de woordvoerder. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de overige rommel op.

De vindplaats is ruim vijftig kilometer zuidelijker dan de plaatsen waar afgelopen weekeinde tientallen vaten werden gevonden. Het afval werd aangetroffen op vier locaties rond Venlo, Maasbree en Blerick. Uit een aantal vaten waren zure en basische stoffen gelekt, maar dat leidde niet tot problemen.

[Upd] Coinye-munt alsnog gelanceerd

De digitale munt Coinye is woensdag toch gelanceerd. De makers zetten de website dinsdag nog offline nadat Kanye West, naar wie de munt was vernoemd, de initiatiefnemers had aangeklaagd. De rapper met het veel te grote ego had geen toestemming gegeven en noemde de munt een 'inbreuk op de merknaam Kanye West'.

"Is Kanye erbij betrokken? Absoluut niet. We willen duidelijk maken dat we totaal niets met de man te maken hebben en dat er geen verwarring over de bedoeling van het project ontstaat", is te lezen op de website van de munt.

De munt heette in eerste instantie Coinye West, maar dit werd later ingekort. Ook werd eerder een plaatje gebruikt van de rapper, maar dat werd veranderd in een afbeelding van een vis die op West lijkt. "De naam Coinye is enkel bedoeld als een parodie en niet als indicatie dat de rapper bij het project betrokken is." De vis is de Gay Fish uit de beruchte South Park aflevering, waarin Kanye genadeloos met de grond gelijk wordt gemaakt.

Het is nog niet duidelijk wat voor gevolgen de lancering van de digitale munteenheid op de zaak van West heeft. De rapper heeft nog niet gereageerd op de kwestie. De Coinye is net als een bitcoin cryptografisch geld. De virtuele munten worden gecreëerd door steeds complexere computerberekeningen. Een bitcoin was in 2012 slechts een paar euro waard maar heeft op dit moment een waarde van 641 euro.

Update 13.32 uur
Link naar de nieuwe Coinye-site toegevoegd.


Slechts vijf van de meest achterlijke dingen die Kanye ooit deed

Duo verduistert twee ton van Amsterdamse fractie

Een man en vrouw worden ervan verdacht ruim twee ton te hebben verduisterd van de fractie Leefbaar Amsterdam. De politie hield de twee in november al aan, maar maakte de zaak donderdag pas bekend. Het duo zit inmiddels niet meer vast.

De twee worden ervan verdacht zo'n 224.000 euro te hebben gestolen van de stichting Leefbaar Amsterdam '92, die de fractie in de gemeenteraad van Amsterdam ondersteunde. Dat zou gebeurd zijn tussen 2002 en 2006.

De man en vrouw worden verdacht van diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. De politie heeft het onderzoek naar de twee afgerond. Justitie moet nu bepalen wat er met ze gaat gebeuren.

[AO] Krajicek dubbelt verder na winst op Bertens

Michaëlla Krajicek dubbelt samen met Lucie Hradecka uit Tsjechië verder op de Australian Open. Dat gaat ten koste van Kiki Bertens en haar Belgische dubbelpartner Kirsten Flipkens. De eersterondepartij werd donderdag door Krajicek en Hradecka met 3-6, 6-3 en 6-4 in hun voordeel beslist.

De wedstrijd was er een met de nodige hindernissen. In de eerste set kondigde de toernooiorganisatie aan dat de regels voor extreem weer van kracht werden. Na die eerste set, die Bertens en Flipkens hadden gewonnen, lag de partij vervolgens uren stil.

Na de hervatting trokken Krajicek en Hradecka de wedstrijd naar zich toe. Net toen zij klaar waren om voor de wedstrijd te serveren, ging het weer mis. Vanwege naderend onweer werden alle wedstrijden op de buitenbanen opnieuw gestaakt. De tweede pauze bracht Krajicek en Hradecka echter niet van de wijs.

Volleybalster Wensink stopt met topsport

Caroline Wensink heeft een punt achter haar volleybalcarrière gezet. Dat maakte de nationale volleybalbond donderdag bekend. De 298-voudig international kampte lange tijd met een rugblessure. Met Oranje won de 29-jarige Wensink de World Grand Prix in 2007 en zilver op het EK in 2009.

Ze maakte haar debuut voor het nationaal team in 1999. "Ik heb vijftien jaar lang met veel plezier op het hoogste niveau gespeeld, maar mijn lichaam begon steeds meer te haperen", zegt Wensink op de site van de bond. "Het is tijd voor een nieuwe generatie speelsters om het stokje over te nemen."

Wensink speelde met Oranje twee WK's, vier EK's en vier keer op de World Grand Prix. De laatste keer dat ze in actie kwam voor het Nederlands team was bij kwalificatietoernooi voor het EK in september 2012.

[AO] Wawrinka in vierde ronde na afzegging Pospisil

Stanislas Wawrinka heeft zonder te spelen de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Zwitserse tennisser, als achtste geplaatst in Melbourne, profiteert van een afmelding van de Canadees Vasek Pospisil. De nummer 28 van de plaatsingslijst heeft last van zijn rug. Die blessure speelde hem woensdag in zijn winstpartij in de tweede ronde tegen Matthew Ebden al parten.

Voor Wawrinka is het al de tweede keer dit jaar dat hij voordeel heeft van de rugblessure van Pospisil. In de halve finale van het ATP-toernooi in Chennai gaf Pospisil op tegen de Zwitser. Wawrinka heeft in Melbourne ook al het nodige geluk. In de eerste ronde gaf zijn tegenstander Andrej Goloebev na anderhalve set op met een blessure aan zijn kuit.

[AO] Verkoeling nabij voor tennissers

De temperatuur bij de Australian Open in Melbourne gaat na vrijdag flink omlaag. Op die dag wordt nog 45 graden Celsius verwacht, maar in het weekeinde daalt het kwik naar 20 tot 25 graden, laat weeronline.nl weten. Donderdag werden verscheidene tennispartijen stilgelegd vanwege de extreme hitte.

De wind, die nu nog warme lucht vanuit de woestijn richting Melbourne blaast, verandert van richting. Vanaf het weekeinde wordt koelere lucht vanaf de oceaan aangevoerd, die zorgt voor de temperatuurdaling.

Voor de Tour Down Under, de wielerwedstrijd die dinsdag in Adelaide van start gaat, gelden dezelfde omstandigheden. Volgende week verwachten meteorologen een temperatuur van 25 tot 30 graden. "Dat betekent volop zomer, maar niet zo extreem als deze week", aldus de weersite.

Illegaal downloaden nu legaal

De federatie van auteursrechtbelangen biedt een overzichtelijke lijst met legale bronnen voor audiovisueel materiaal zoals films en series. Ze doet dit in de donderdag geopende site thecontentmap.nl.

Middels categorieën en icoontjes kun je duidelijk zien welke bronnen 100% legaal zijn en waar je dus zonder vrees je films en series kunt downloaden. Veelal tegen betaling, maar ook gratis bronnen staan vermeld. Naar nu blijkt is youtube altijd legaal en wordt door de auteursrechthebbenden zelf aangedrongen om vooral je films en series daar te downloaden in plaats van via 'illegale' bronnen.

"Alle websites en diensten op The Content Map zijn legale aanbiederszo vermeldt de FAQ.

Omdat wij de beroerdste niet zijn hier alvast wat linkjes naar 100% legale films en series op youtube. Enjoy, met goedkeuren van de auteursrechtenindustrie!


 

'NAVO-aanval doodt kinderen in Afghanistan'

Door een luchtaanval van de NAVO zijn in het oosten van Afghanistan zeven kinderen en een vrouw om het leven gekomen. Dat heeft de Afghaanse regering donderdag bekendgemaakt.

President Hamit Karsai heeft de aanval fel veroordeeld, aldus een woordvoerder. Hij roept de VS opnieuw op om alle operaties in Afghaanse dorpen en woongebieden onmiddellijk te staken, aldus de zegsman.

De doden vielen door een aanval in de provincie Parwan.

Israël bestookt Gaza na raketaanval

Israël heeft donderdag luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook nadat van daaruit vijf raketten waren afgeschoten. Een gezondheidsfunctionaris in Gaza zei dat vier kinderen en hun moeder lichtgewond zijn geraakt.

Alle vijf raketten die naar het zuiden van Israël werden afgeschoten werden volgens het Israëlische leger door het Iron Dome-raketafweersysteem onderschept. Het leger zei in antwoord op de beschieting doelen in Gaza te hebben aangevallen, waaronder een raketlanceerinstallatie en wapenfaciliteiten.

In Gaza heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor het afschieten van de raketten opgeëist.

'90% stemt voor grondwet Egypte'

Meer dan negentig procent van de Egyptische kiezers lijkt deze week voor de nieuwe grondwet te hebben gestemd. Dat hebben bronnen donderdag gezegd, die zich baseren op voorlopige tellingen. De uitslag is vertekend omdat de Moslimbroederschap de stembusgang boycotte.

De bronnen wilden nog geen schatting geven van de definitieve uitslag of de opkomst.

Het referendum over de nieuwe grondwet is een belangrijke mijlpaal voor de interim-regering die vorig jaar aan de macht kwam, nadat het leger president Mohammed Morsi had afgezet. Maar ook voor legerleider en minister van defensie Abdel-Fatah el-Sissi was de stembusgang belangrijk. Van tevoren werd verwacht dat hij zich binnenkort verkiesbaar stelt voor het presidentschap als een overgrote meerderheid voor de nieuwe grondwet stemt.

Ecclestone vervolgd in Duitsland

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wordt in München voor de rechter gesleept vanwege vermeende omkoping. De Brit wordt ervan verdacht in 2006 bij de verkoop van de aandelen van de F1 voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowsky voor 44 miljoen dollar omgekocht te hebben.

Gribkowsky moest er namens BayernLB voor zorgen dat de transactie van de aandelen van de bank naar een nieuwe aandeelhouder goed zou verlopen. De aandelen gingen naar CVC Capital, een investeringsmaatschappij die bevriend was met Ecclestone en hem aan het roer wilde houden.

Inmiddels is Gribkowsky vanwege corruptie veroordeeld en zit hij een gevangenisstraf uit. Vast staat dat Ecclestone hem een bedrag betaald heeft. Gribkowsky beweert dat dit was om ervoor te zorgen dat CVC de aandelen in handen kreeg, terwijl Ecclestone stelt dat hij afgeperst is door Gribkowsky die gedreigd zou hebben de belastinginspecteurs op de F1-baas af te sturen.

Lang was onduidelijk of het proces in Duitsland doorgang zou vinden, maar nu staat de eerste zitting waarschijnlijk voor april op de rol. Mocht Ecclestone veroordeeld worden, dan is hij zijn baan kwijt, zo heeft CVC al laten weten. Overigens loopt er ook in Groot-Brittannië al een zaak tegen de Brit. Het Duitse mediabedrijf Constantin eist 140 miljoen dollar van de Brit omdat het bij de verkoop van de aandelen van de Formule 1 dit bedrag misgelopen zou zijn. Een uitspraak in deze zaak laat nog op zich wachten.

Man beschoten in Maastricht

Een 27-jarige man is donderdagochtend vanuit een auto beschoten in Maastricht. Hij is niet gewond geraakt, laat de politie weten. De man had voor de schietpartij gezien dat een groepje mannen zijn auto had vernield.

De daders gingen er daarna vandoor in een zwarte Volkswagen Golf. Toen de man die auto later op de Widelanken weer zag en verhaal wilde halen, werd er meerdere keren op hem geschoten. De auto reed vervolgens weg in de richting van de Noorderbrug.

Doden door schietpartij supermarkt VS

Door een schietpartij in een supermarkt in het Amerikaanse Elkhart (Indiana) zijn woensdagavond (plaatselijke tijd) drie doden gevallen. Dat meldden lokale media donderdag.

Een man liep rond tien uur 's avonds de winkel binnen en opende om onbekende redenen het vuur. Een vrouwelijke klant en een medewerkster van de supermarkt werden geraakt en overleden. De man werd even later doodgeschoten door de politie, toen hij zijn wapen op agenten richtte.

De achtergronden van de schietpartij zijn onduidelijk.

Doden door schietpartij supermarkt VS
Doden door schietpartij supermarkt VS (Foto: ANP)

[Upd] Eerste stap downloadverbod gezet

Een eerste stap richting het ophanden zijnde downloadverbod is vandaag gezet. Dit verbod lijkt te zullen worden afgedwongen door het Europese Hof van Justitie, dat het prima te rechtvaardigen vindt dat mensen een kopieerheffing op alles betalen, maar het niet te rechtvaardigen vindt dat mensen daar dan ook gebruik van maken.

Thecontentmap.nl pretendeert álle legale download- en streamingsites waar je met toestemming van de rechthebbenden aan je content kunt komen in kaart te brengen. Het platform bundelt - uiteraard op initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen - links naar websites waar legaal creatief werk kan worden gedownload en gestreamd, zoals Spotify en Veamer.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker presenteert de site donderdagmiddag tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

"Het is voor gebruikers niet altijd duidelijk of ze legaal of illegaal downloaden. Thecontentmap.nl verzamelt alle legale aanbieders", vertelt Michel Frequin, directeur van brancheorganisatie Voice. Voor het gemak wordt vergeten dat het downloaden, in tegenstelling tot het uploaden, van films en muziek in Nederland vooralsnog in alle gevallen legaal is.

Ten tijde van schrijven was de site niet bereikbaar

Update 12.23 uur

De site, een simpele wordpress site, is inmiddels online. Uit deze site blijkt dat alle video's op diensten als HULU, Vimeo en alle YouTube-concurrenten kennelijk illegaal (want niet vermeld) en alle video's op YouTube legaal zijn. Dus ook deze. Bedankt en kijk ze!

Alle legale downloadsites gebundeld
Alle legale downloadsites gebundeld (Foto: ANP)

Transfervrije Poulsen keert terug bij AZ

AZ heeft zich versterkt met een oude bekende. Simon Poulsen (29) keert terug na een teleurstellend avontuur bij Sampdoria. Poulsen verliet AZ in de zomer van 2012. Na vier jaar besloot de linksback zijn geluk te beproeven in de Serie A.

Vorig seizoen kwam de 25-voudig international tot zeven duels in de Italiaanse competitie. Deze jaargang kwam Poulsen in competitieverband niet in actie. De Deen deed dit seizoen alleen mee in een duel om de Coppa Italia tegen Hellas Verona. Poulsen had nog een contract tot 2015 bij Sampdoria, de huidige nummer twaalf in de Serie A.

Coach Sinisa Mihajlovic heeft Poulsen niet meer nodig, waardoor Sampdoria besloot om de in het verleden door Ajax begeerde verdediger transfervrij te laten gaan. AZ heeft volgens Voetbal International een akkoord bereikt met Poulsen over een rentree in Alkmaar. Tussen 2008 en 2012 speelde de linksback 93 competitiewedstrijden voor AZ, waarmee hij in 2009 kampioen van Nederland werd.

De verwachting is dat Poulsen maandag zijn handtekening zet onder een nieuwe verbintenis. Trainer Dick Advocaat heeft met de komst van de ervaren Deen meer opties voor de linksbackpositie. Nick Viergever vult die positie dit seizoen in. De enkelvoudig international vertrekt waarschijnlijk komende zomer.

FOK!Livestream: Don't Starve

Indies zijn hip, zeker nu het huidige aanbod AAA's op PlayStation 4 nog niet heel overweldigend is. Een nieuw verschenen game hierbij is Don't Starve, een spel waarbij overleven het hoofdthema is. Om je idee te geven hoe het werkt en hoe het er uit ziet gaat FOK!games vandaag een livestream opzetten rond deze game.

Om 14.00 uur en 19.00 uur gaat StefanW Don't Starve spelen en jij kunt meekijken. Vanaf deze plek kun je de livestream volgen en zien hoe Stefan zijn best doet om vooral niet dood te gaan.

Engelaar klaar voor debuut Down Under

Orlando Engelaar kan vrijdag zijn langverwachte debuut maken voor Melbourne Heart. De middenvelder stond lange tijd buitenspel met een gebroken been. Engelaar (34) tekende vijf maanden geleden een contract in Melbourne, maar kwam nog niet in actie voor zijn nieuwe club.

In augustus liep de voormalig PSV'er een beenbreuk op in een oefenduel. Sindsdien moest de 14-voudig international zich richten op een maandenlange revalidatie. Melbourne Heart-trainer John van 't Schip is gelukkig met de rentree van Engelaar, die zijn officiële debuut kan maken tegen stadgenoot Melbourne Victory. De boomlange middenvelder draaide warm bij de beloftenploeg, bij wie hij deze week een half uur meedeed.

"Orlando zal zeker deel uit maken van de selectie, maar we weten alleen nog niet in welke rol", zei Van 't Schip op de clubsite van Melbourne Heart. "Hij is er lang uit geweest en we willen hem op de juiste manier brengen. We denken eraan hem te laten beginnen, maar dat is iets wat we pas vrijdag beslissen."

Engelaar is bij Melbourne Heart ploeggenoot van Robbie Wielaert (35). De oud-speler van PSV, NEC, FC Twente, Ajax en Roda JC verhuisde eveneens vorig jaar zomer naar Australië. In de Australische competitie zijn ook Marcel Seip (Central Coast Mariners), Kew Jaliens (Newcastle Jets), Youssouf Hersi (Western Sydney) en Nick Soolsma (South Melbourne) actief.

Woningbezitters boos over eigenwoningforfait

De stijging van het eigenwoningforfait is bijna driekwart van de huiseigenaren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 9500 leden. Vereniging Eigen Huis pleitte er begin deze maand al voor om het forfait dit jaar te bevriezen.

De verhoging van het bijtellingspercentage van 0,6 naar 0,7 procent van de WOZ-waarde is volgens 73 procent van de respondenten 'onacceptabel', omdat koophuizen juist minder waard worden.

Eigen Huis wil dat het forfait wordt bevroren, maar vindt eigenlijk dat het bij een lagere WOZ-waarde zelfs moet dalen. Ook wil de vereniging dat er een debat komt over de manier waarop het forfait wordt vastgesteld. Negen van de tien huizenbezitters zijn het hiermee eens, zegt Eigen Huis.

Het percentage wordt via een vaste formule bepaald aan de hand van de ontwikkeling van de huur- en huizenprijzen. Doordat huren duurder werd 'heeft dat als onbedoeld bijeffect dat ook de lasten van eigenhuisbezitters stijgen', zegt directeur van Eigen Huis Rob Mulder. "Dit is een onvolkomenheid in het systeem die er zo snel mogelijk uit gehaald moet worden. Anders gebeurt volgend jaar precies hetzelfde."

Powell blijft nog weken in ongewisse

Sprinter Asafa Powell moet nog tot 12 februari wachten voordat hij hoort of hij een dopingschorsing krijgt. De 31-jarige voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter moest voor een commissie van de Jamaicaanse antidopingwaakhond uitleggen waarom hij positief had getest op het verboden middel oxilofrine. Die commissie komt pas in februari weer bijeen.

Ook voor Powells oud-teamgenote Sherone Simpson is het wachten geblazen. Zij werd, net als Powell, tijdens Jamaicaanse selectiewedstrijden voor het WK in juni betrapt op oxilofrine.

Rianne de Vries in actie op EK shorttrack

Shorttrackschaatsster Rianne de Vries komt dit weekeinde als derde Nederlandse in actie bij de individuele nummers op het EK. Dat heeft de KNSB donderdag bekendgemaakt. Voor het toernooi in Dresden waren al eerder Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof aangewezen. Sanne van Kerkhof en Lara van Ruijven komen in de estafetteploegen in actie.

Bij de mannen verdedigen Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart de Nederlandse eer op de individuele nummers. Zij worden op de estafette bijgestaan door Daan Breeuwsma en Christiaan Bökkerink. Het EK in Dresden begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

FC Dordrecht huurt jonge Feyenoord-verdediger

Feyenoord-verdediger Jordy van Deelen speelt de rest van het seizoen op huurbasis bij FC Dordrecht. Dat heeft de voorzitter van de Jupiler League-club, Marco Boogers, woensdag bekendgemaakt. De 20-jarige Van Deelen kwam dit seizoen een keer in actie voor de Rotterdammers.

De verdediger speelde mee in de met 4-1 verloren wedstrijd tegen FC Twente. Hij kreeg in de tweede helft een rode kaart. Van Deelen speelde eerder al anderhalf jaar op huurbasis bij Excelsior. Daar kwam hij 38 wedstrijden in actie.

Van Deelen is na Robin Gosens, gehuurd van Vitesse, en Sem de Wit, die overkwam van Almere City FC, al de derde versterking van FC Dordrecht deze winterstop. De club staat momenteel bovenaan in de Jupiler League.

Nederland blijft negende op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal blijft negende op de FIFA-wereldranglijst. Dat blijkt uit de donderdag door de wereldvoetbalbond gepubliceerde nieuwste editie van de lijst. De hele top van de lijst bleef hetzelfde: de eerste 25 landen bewogen niet. Spanje is nog altijd nummer één, voor Duitsland en Argentinië.

Tussen 19 december en donderdag werden slechts achttien oefeninterlands afgewerkt, meldt de FIFA. Saudi-Arabië en Egypte profiteerden het meest van winst in een van die oefenpotjes. De Saudiërs stegen veertien posities en staan nu 73e, Egypte ging tien plaatsen omhoog en staat op de 31e stek.

Vijf andere landen boekten vijf of meer plaatsen winst. Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten stegen elk acht plaatsen. Belize ging er zeven omhoog, Oman zes en Mali vijf.

'Huurdersprobleem schrijnend in 2014'

Stijgende huurprijzen zijn een ondraaglijke extra aanslag op de koopkracht. Dat stellen vakcentrale FNV en Nederlandse Woonbond donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze willen dat de Kamer concrete maatregelen neemt om de huurverhogingen binnen de perken te houden om schrijnende problemen te voorkomen.

FNV en de Woonbond zijn verontrust over de hoge stijgingen en willen dat de verhogingen dit jaar niet meer dan drie procent bedragen. Volgens hen leven 'zevenhonderdduizend van de drie miljoen hurende huishoudens nu onder de armoedegrens'.

De vakcentrale en de belangenvereniging van huurders willen dat het kabinet de op stapel staande huurverhoging van anderhalf procent boven op de inflatie schrapt. Ook vinden ze dat huurstijgingen onjuist aan de inflatie worden gekoppeld.

Bij de inflatieaanpassing via de ongeschoonde consumentenprijsindex wordt de btw-verhoging van oktober 2012 meegerekend, terwijl huurders helemaal geen btw over huur betalen. Bij gebruik van de geschoonde, gecorrigeerde index zou het inflatiecijfer 1,2 procent lager uitvallen dan de 2,5 procent waarvan nu wordt uitgegaan.

Vorig jaar stegen de huren met 4,6 procent, wat leidde tot een koopkrachtdaling van 1,2 procent, zeggen FNV en de Woonbond. Voor dit jaar voorspellen zij zelfs een huurverhoging van maximaal vijf procent, terwijl de inkomensontwikkeling maar op 1,5 procent wordt geraamd.

'Bieber houdt hart vast om naaktfoto's'

Justin Bieber vreest dat hij binnenkort in volle glorie te bewonderen is. De politie van Los Angeles heeft zijn telefoon in beslag genomen, waarop volgens ingewijden naaktfoto's staan, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De agenten doorzochten Biebers huis dinsdag nadat de Canadese zanger vorige week het huis van zijn buurman met eieren had bekogeld. De politie was op zoek naar bewijs van het incident en hoopt ook op de telefoon van de zanger berichten over eieren te vinden.

Volgens ingewijden is het Canadese tieneridool, dat regelmatig met ontbloot bovenlijf en laaghangende broek op het podium staat, bang voor andere vondsten op zijn telefoon. Zo zou hij naast naaktfoto's ook gesprekken over drugs op zijn telefoon hebben staan. Hoewel Bieber niet in problemen kan komen door enkel te praten over verdovende middelen, is hij wel bang dat de inhoud uitlekt.

De 19-jarige Bieber richtte door het eieren gooien zo'n twintigduizend dollar aan schade aan. De Canadees loopt het risico op een gevangenisstraf. Door de hoogte van de schade aan de woning van zijn buurman wordt de zaak behandeld als een misdrijf en kan de zanger schuldig worden bevonden aan vandalisme.

Tijdens de zoektocht van de politie werd Lil Za, een goede vriend van Bieber, twee keer opgepakt. Hij had MDMA bij zich en werd ingerekend. Toen Lil Za op het punt stond zijn borgsom te betalen, smeet hij met zijn telefoon en werd hij opgepakt wegens vandalisme. Na het betalen van de borg van rond de zeventigduizend dollar mocht hij weer vertrekken.

Ivo Niehe: 'Ik heb belachelijk hoge kijkcijfers'

Wat Ken Rockwell is voor fotografie en wat Kanye West is voor muziek is de immer bescheiden Ivo Niehe voor personalityshows. Deze Chuck Norris van de televisieshows wil na dertig jaar nog steeds door met zijn TV Show.

"Daarbij word ik geholpen door het feit dat we belachelijk hoge kijkcijfers scoren", aldus de immer bescheiden Niehe in het AD. De TV Show trekt geregeld ruim twee miljoen kijkers.

Niehe gaat voorlopig nog even door met zijn praatprogramma. De 67-jarige presentator, die tenminste vierhonderd talen vloeiend spreekt, verlengde onlangs zijn contract tot 2016.

Volgens Niehe heeft hij met de TV Show, die in 1981 voor het eerst te zien was, mogelijk de langstlopende 'personality show' te pakken. "Ik moet dat eens uitzoeken in het Guinness Book of Records. Er is vast iemand in Zimbabwe die het al langer volhoudt dan ik. Ik doe het met 35 jaar al wel langer dan David Letterman."

De presentator en programmamaker heeft naar eigen zeggen weinig last van de toegenomen concurrentie van andere talkshows. "Ik probeerde het eens bij te houden. Volgens mij verscheen Peter R. de Vries 57 keer in een jaar tijd op tv. Wij zijn meer van de portretten. En het is belangrijk exclusieve gasten te hebben."

Ook het leeftijdsverschil met jongere gasten kan volgens Niehe in het voordeel van de TV Show werken. "Ik wil meer jonge mensen. Stromae bijvoorbeeld. Het contact tussen twee generaties is toch veel leuker dan dat een MTV-presentator hem interviewt?" aldus het ongekende multitalent.


Eerder recenseerde Niehe zijn eigen show in Parijs al,
en dat was, uiteraard, 'unaniem een belachelijk groot succes'

Groen licht voor Ruiz, basisplek onzeker

PSV verwacht tegen Ajax een beroep te kunnen doen op Bryan Ruiz. De Eindhovenaren verwachten donderdag alle papieren in op orde te hebben. Ruiz (28) wordt de rest van het seizoen door PSV gehuurd van Fulham.

De Costa Ricaan kan zo goed als zeker meedoen in de topper tegen Ajax. PSV gaat zondag op bezoek bij de huidige lijstaanvoerder én titelverdediger in de Eredivisie. "Als het goed is, dan krijgt Ruiz vandaag alle stempels", zegt technisch manager Marcel Brands tegen Voetbal International. Ruiz moet nog naar Londen om de stempels te halen. De behendige aanvaller kon daardoor deze week nog niet trainen bij PSV. De verwachting is dat hij vrijdag op trainingscomplex De Herdgang verschijnt.

Wanneer het papierwerk voor vrijdagmiddag 12.00 uur in orde is, kan Ruiz meedoen tegen Ajax. De autoriteiten in Nederland hebben volgens het weekblad al een positief advies uitgebracht over de komst van de voormalig sterspeler van FC Twente. In 2010 werd Ruiz landskampioen met de Tukkers.

De aanvaller hoopt in de Eredivisie in vorm te komen voor het WK met Costa Rica in Brazilië. Ruiz is klaar voor een rentree in Nederland. Of trainer Phillip Cocu direct een basisplaats inruimt, is nog de vraag. "Ik zou het wel heel graag willen", zei Ruiz op de clubsite van PSV.

"Ik ben in elk geval fit genoeg, heb voluit getraind bij Fulham en ben heel gemotiveerd om te spelen", aldus de aanwinst van PSV, die in Eindhoven met rugnummer 23 gaat spelen. De ploeg van coach Cocu staat voor de hervatting van de competitie op de zevende plaats, elf punten achter koploper Ajax.

'Nintendo bezig met nex-gen machine'

Het "lijkt" erop dat Nintendo inmiddels is begonnen met het werken aan één of andere vorm van de volgende generatie machine. Dat wil zeggen, als we een NeoGAF-poster mogen geloven.

NeoGAF user wsippel berichte het volgende:

“Almost certainly off-topic, but I don’t quite want to make a new thread, because it would go to shit quickly. Also, I’d need to post a source, and I don’t really want to get people in trouble.

Anyway, Nintendo apparently started working on a new platform in early 2013 and has already selected a vendor for the SoC after talking to several potential candidates. The SoC might be based on an existing design, but will be changed to fit Nintendo’s requirements. I assume it’s for their next handheld, though.”

Het mag dan geen grote verrassing zijn dat Nintendo druk bezig met iets nieuws, aangezien bedrijven na een release van hardware door blijven ontwikkelen, maar het is altijd interessant om het bevestigd te krijgen.

Nintendo next-gen


Vitesse in rode cijfers na investeringen

Vitesse presenteert binnenkort rode jaarcijfers. De Arnhemmers blijven desondanks in Categorie 2 van het licentiesysteem van de KNVB.

Vitesse is sinds de opening van de transferwindow bedrijvig. Rochdi Achenteh (PEC Zwolle) is voor tweeënhalf jaar vastgelegd. Uros Durdevic (FK Rad), Bertrand Traoré (Chelsea) en Zakaria Labyad (Sporting CP) worden gehuurd door de huidige nummer twee van de Eredivisie. Vitesse hervat de competitie zaterdagavond tegen PEC Zwolle.

Mede door de investeringen schrijft Vitesse rode cijfers. De club van de Rus Alexander Chigirinsky blijft wel in de relatief veilige Categorie 2. "We hebben een positief eigen vermogen en scoren op andere punten juist wél weer goed, vandaar", zegt algemeen directeur Joost de Wit tegen Voetbal International.

"Binnen afzienbare tijd willen we de jaarcijfers presenteren, dat moet vóór 31 januari. Het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. De Financial FairPlay hijgt ons nog in de nek. Er is een paar jaar geïnvesteerd en nu is het tijd om te oogsten. Zowel sportief als financieel. Er is een ander beleid", aldus De Wit.

Vitesse deed ook een aantal spelers van de hand in de voorbije weken. Jonathan Reis en de tweeling Anderson en Alex da Silva keerden terug naar hun vaderland Brazilië. Het vertrek van het drietal levert miljoenen op. Die zouden de Arnhemmers overigens weer kwijt zijn aan de huur van Labyad.

Over de deal met Sporting wil De Wit niet veel kwijt. Labyad wordt voor anderhalf seizoen gehuurd. "Het is voor ons een mooie deal. Die jongens leveren ook vaak zelf wat in. Zakaria wilde graag naar de Eredivisie, vandaar dat we elkaar hebben gevonden", besluit de algemeen directeur van Vitesse.

Final Fantasy 6 nu in de PlayStore

Final Fantasy 6 is nu te koop in de Google PlayStore. De game was al in oktober aangekondigd door Takashi Tokita en stond voor een release op Android en iOS voor eind december. Wanneer de iOS versie van Final Fantasy 6 verschijnt is nog niet bekend.

Final Fantasy 6 is ondertussen bijna op elk platform beschikbaar. De game maakte zijn debuut op de SNES in 1994 en is daarna geport naar de PSOne in 1999. Vervolgens kwam er weer een port naar de Game Boy Advanced in 2006 en ging weer terug naar Sony in 2011 voor PSN. Nu in 2014 is hij dan ook beschikbaar voor Android en gaat voor €14,49 over de digitale toonbank.

[AO] Sharapova in extreme hitte naar derde ronde

Maria Sharapova heeft donderdag de derde ronde van de Australian Open bereikt. Waar verschillende partijen onderbroken werden vanwege de hoge temperaturen, won de Russische nummer drie van de plaatsingslijst in 3,5 uur van de Italiaanse Karin Knapp: 6-3, 4-6 en 10-8. Vanwege de extreme hitte werd er alleen op de hoofdbanen, waar het dak dicht ging, doorgespeeld.

Agnieszka Radwanska (5) en Caroline Wozniacki (10) mochten ook op een overdekte baan spelen en bereikten allebei de derde ronde. De Poolse Radwanska was met 6-0 en 7-5 te sterk voor de Wit-Russische Olga Govortsova. De Deense Wozniacki won van Christina McHale uit de Verenigde Staten: 6-0, 1-6 en 6-2.

'Aangifte moord op vliegende ratten'

De Partij voor de Dieren maakt zich weer eens druk. Deze keer omdat tv-kok Wouter Klootwijk in zijn programma De Wilde Keuken een aantal duiven braadde in een pannetje. De uit ons lijden verloste vliegende ratten waren hem geleverd door bestrijdingsbedrijf Duke Faunabeheer.

"Je mag duiven niet doden", moppert PvdD-raadslid Johnas van Lammeren in Metro. "Duke Faunabeheer heeft van de gemeente geen ontheffing gekregen om dit te doen. Dat bleek uit onze schriftelijke vragen aan de wethouder. Dat is dus een overtreding van de wet." Het raadslid van de PvdD noemt het voorval 'moord'.

De programmamakers vinden de aangifte "amusant, maar bizar" en Duke Faunabeheer lijkt zich niet druk te maken en zich vooral te ergeren aan deze gekkies. "De PvdD wil telkens van te voren weten wat we doen. Ze leggen op alle slakken zout. Maar ik ben inmiddels wel aan hun methodes gewend", aldus een woordvoerder.

Of ook z@pp puberruil zal worden aangepakt is niet bekend. Daar werd afgelopen week een puber door haar tijdelijke gastouders verrast met een maaltijd bestaande uit duiven (video) welke nog geknipt, geplukt en ontleed (video) moesten worden.

[AO] Nadal en Federer bereiken derde ronde

Rafael Nadal en Roger Federer hebben donderdag de derde ronde van de Australian Open bereikt. Allebei speelden ze in een van de twee stadions die vanwege de hitte overdekt waren. De als eerste geplaatste Nadal won overtuigend van de Australiër Thanasi Kokkinakis, die maandag nog Igor Sijsling uitschakelde, met 6-2, 6-4 en 6-2. Federer (6) was te sterk voor de Sloveen Blaz Kavcic: 6-2, 6-1 en 7-6 (4).

Veel wedstrijden werden donderdag onderbroken vanwege de extreme hitte in Melbourne. Alleen op de hoofdbanen werd onder een gesloten dak doorgetennist. Fransman Jo-Wilfried Tsonga (10) versloeg op een van die banen de Braziliaan Thomaz Bellucci met 7-6 (6), 6-4 en 6-4. De Japanner Kei Nishikori (16) won met 6-1, 6-1 en 7-6 (3) van de Serviër Dusan Lajovic.

VS liberaler in wiet dan NL

Ooit was ons prachtige kikkerlandje een van de meest liberale plekken op aarde. Amsterdam stond wereldwijd bekend om zijn liberale houding ten opzichte van Marihuana. Inmiddels worden we wat liberalisme ingehaald door, je raadt het nooit, Amerika.

In een aantal staten in de VS is de teelt, verkoop, bezit en gebruik van marijuana inmiddels legaal. Hiermee loopt Amerika voorop in vrije keuze van mensen om te doen wat ze willen.

In Colorado kunnen inwoners maximaal 28 gram per keer kopen. De verslaggeefster van CNN in dit item vond in elk geval dat er goed spul verkocht werd. Toch jammer dat Nederland met het jaar conservatiever, betuttelender en regelzuchtiger wordt.

 

 
Check die verslaggeefster aan het eind dan jonguh! 

S. de Jong: "Situatie is deze zomer anders"

De kans is groot dat Siem de Jong (24) na dit seizoen bij Ajax vertrekt. De aanvoerder van de Amsterdammers is toe aan een nieuwe uitdaging.

De Jong groeide in de afgelopen jaren uit tot een steunpilaar van Ajax. Onder leiding van trainer Frank de Boer werden de hoofdstedelingen drie keer op rij kampioen van Nederland. De in Zwitserland geboren De Jong hoopt met een vierde opeenvolgende landstitel afscheid te nemen in de Amsterdam ArenA.

De zesvoudig international heeft nog een contract tot de zomer van 2015. De Jong hoopt dat Ajax een mooie transfersom kan ontvangen voor hem. "Het kan niet de bedoeling zijn dat ik over anderhalf jaar gratis vertrek. Daar heeft Ajax niks aan en ikzelf ook niet", zegt hij in gesprek met Voetbal International.

Deze maand werd de naam van De Jong al gelinkt aan AC Milan en Newcastle United. De middenvelder stond de laatste jaren vaker in de belangstelling van buitenlandse clubs, maar tot een transfer kwam het niet. "Deze zomer is de situatie anders", vertelt de 24-jarige Ajacied.

"Dan heb ik nog maar één jaar een contract, dus misschien ben ik dan eerder geneigd in te gaan op belangstelling van een club die vorig jaar niet op mijn lijstje stond. Als er niks op mijn pad komt? Daar heb ik nog niet over nagedacht", besluit De Jong.

De captain van Ajax is bezig aan zijn zevende seizoen in Amsterdam. De Jong was in 160 competitieduels goed voor 55 doelpunten. Deze jaargang scoorde de middenvelder vijf keer in tien optredens. Door een blessure miste hij een deel van de eerste seizoenshelft. Ajax hervat de competitie zondag in eigen huis tegen PSV.

Tadic: "Klaar voor derby tegen Heracles"

FC Twente hervat de competitie vrijdagavond tegen Heracles Almelo. Dušan Tadić (25) denkt dat de nummer drie van de ranglijst klaar is voor de derby.

Twente kan bij een zege de koppositie voor minimaal één dag overnemen. Tadić kan niet wachten om weer in actie te komen. "Ik ben blij dat we weer gaan beginnen", zegt de Serviër op de clubsite van Twente. "We hebben afgelopen weken prima kunnen trainen en een oefenwedstrijd gespeeld. De voorbereiding op het tweede deel van het seizoen is goed geweest. We moeten zorgen dat we klaar zijn voor de eerste wedstrijd."

De Tukkers brachten de winterstop door in Nederland. "Afgelopen jaren ben ik in de winter op trainingskamp geweest naar Zuid-Europa en dit was eigenlijk voor mij de eerste keer dat we 'thuis' bleven. Het is mij goed bevallen. Het belangrijkste is namelijk dat je als ploeg onder goede omstandigheden kunt werken en dat is afgelopen weken prima gelukt", aldus Tadić.

De middenvelder was met zeven goals en zeven assists belangrijk voor Twente in de eerste seizoenshelft. "Ik ben nog jong, maar dit jaar toch één van de spelers met de meeste ervaring. Ik vind dat je dan de taak hebt verantwoordelijkheid te nemen en jongere jongens te helpen op het veld. Zij missen bepaalde ervaring die jij al wel hebt. In het begin van dit seizoen had ik het gevoel hen te moeten helpen", zei de 21-voudig international.

"Afgelopen tijd heb ik gezien dat de jongere spelers in de ploeg veel hebben geleerd. Daarom verwacht ik dat ik mij meer kan focussen op mijn eigen spel. We zijn als ploeg gegroeid en willen ons spel blijven ontwikkelen. We moeten constant blijven presteren en daarnaast doorgroeien. Vrijdag tegen Heracles willen het jaar sterk beginnen en voor ons eigen publiek de wedstrijd winnen", besluit Tadić, die in de zomer van 2012 overkwam van FC Groningen.

'Kabinetsbeleid faalt'

Ondernemers zijn niet te spreken over het huidige kabinet. Ze beoordelen de regering met een rapportcijfer 4,9 omdat er volgens hen te veel bureaucratie is en het consumentenvertrouwen laag blijft. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Van de 471 ondervraagde ondernemers vindt 86 procent dat het kabinet te weinig doet om het aantal regels terug te dringen. 85 procent laakt het blijvend lage vertrouwen van de consument in de economie en legt de schuld daarvan bij het kabinet. Daarbij is 83 procent is van mening dat het kabinet de belastingdruk moet verlagen.

Toch doet het kabinet niet alles verkeerd in de ogen van de ondernemers. Driekwart prijst de verbeteringen van de infrastructuur. Zes op de tien ondervraagden vindt bovendien dat de aanpak van criminaliteit goed is.

De ondernemers deelden ook individuele cijfers uit. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën doet het met een 6,6 het beste van de bewindslieden. Premier Mark Rutte haalt met 5,4 een nipte onvoldoende. Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken krijgt een 5,8. Het slechtst scoren de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Wonen en Rijksdienst. Ronald Plasterk en Stef Blok scoren respectievelijk een 5,1 en een 4,9.

Bij de vorige verkiezingen stemde 65 procent van de ondernemers op de VVD. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou nog maar 25 procent van de ondernemers op de VVD stemmen.

Meer gedwongen woningverkopen

Een groeiend aantal Nederlanders heeft zijn huis vorig jaar gedwongen moeten verkopen, met een flink verlies als gevolg. Ruim 4500 huizen leverden na verkoop minder op dan waarvoor ze werden gekocht, waarna de eigenaren een beroep deden op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat maakte de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) donderdag bekend.

Het aantal beroepen op de NHG lag daarmee ruim een kwart hoger dan in 2012. Gemiddeld stonden huizen bijna 39 duizend euro onder water op het moment dat ze gedwongen werden verkocht. De verliezen bij verkoop lagen daarmee ruim elf procent hoger dan in een jaar eerder, aldus de stichting, die de NHG verstrekt.

Verreweg de belangrijkste reden om een huis van de hand te doen, was het beëindigen van een relatie of huwelijk. Ook werkloos raken was een belangrijke reden voor gedwongen verkoop. Van alle verzoeken tot het kwijtschelden van een restschuld werd bijna tachtig procent ingewilligd, waardoor de verliezen van voormalige huiseigenaren werden kwijtgescholden.

Wie een huis met een hypotheekgarantie koopt, kan bij verkoop met verlies aanspraak doen op het NHG-fonds. Mocht een woning fors in waarde zijn gedaald, dan betaalt het fonds in veel gevallen de restschuld.

Kodoku is beangstigend en raar

Het duurt nog even voordat gameontwikkelaar Carnivore Studio hun horrorspel Kodoku gaat uitbrengen, maar om alvast een idee te geven van hoe het er uit gaat zien hebben zij een aantal screenshots en een teasertrailer vrijgegeven.

In de game ben je een verzamelaar die voor een zeldzaam boek afreist naar het afgelegen Japanse eiland Kodoku. Hier aangekomen kom je er al snel achter dat het eiland bol staat van de geesten en andere paranormale verschijnselen. Met niets anders dan stealth en een beetje magie zul je moeten overleven op het eiland.

Kodoku komt begin 2015 uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

 

 

 

Origin klokt 61 miljard minuten in 2013

Uitgever Electronic Arts heeft een overzicht uitgebracht over de prestaties van hun gamingdienst Origin in 2013. Hieruit blijkt dat er via de service in het hele jaar 61 miljard minuten aan games is gespeeld in 1,3 miljard speelsessies.

Saillant detail is dat het aantal speelsessies in 2013 volgens EA groter is dan het aantal kippenvleugels dat wordt gegeten tijdens het Superbowl-weekend in Amerika.

Electronic Arts geeft in de infographic niet aan hoeveel geregistreerde gebruikers verantwoordelijk zijn voor de gepubliceerde cijfers. De laatste update over dat aantal dateert van juni 2013. Toen maakte EA bekend dat Origin ruim vijftig miljoen geregistreerde gebruikers heeft.

WoW biedt gratis realm transfer

Gamestudio Blizzard wil World of Warcraft-spelers die de lange wachttijden op hun realm zat zijn graag tegemoet komen. Gedurende ongeveer een week kunnen spelers op een aantal realms gratis overstappen naar een minder drukke realm.

De gratis realm transfer is echter niet geheel vrijblijvend. Je kunt niet zonder meer kiezen naar welke realm je overstapt. Spelers op Draenor en Silvermoon kunnen overstappen naar Magtheridon, Wildhammer of Kilrogg en Spelers op Kazzak, Outland, Ragnaros, Stormscale, Sylvanas en Twisting Nether kunnen overstappen naar The Maelstrom of Grim Batol.

Via de website Battle.net kun je de overstap in werking zetten. Het ziet er echter naar uit dat de gratis realm transfer populair is, want het gedeelte op de website dat de character migration behandelt is na een paar uur al plat gegaan. Blizzard geeft aan dat er hard aan een oplossing wordt gewerkt, maar dat zij nog geen inschatting kunnen maken wanneer de dienst weer operationeel is.

Xander de Buisonjé wil rust in z'n kop

Xander de Buisonjé (herinnert u zich deze nog nog nog) en zijn vrouw Sophie willen 'wat meer rust in de tent'. "Anders blijft het zo rommelen in mijn hoofd", vertelt de 40-jarige zanger donderdag in het AD.

Xander en Sophie hebben een zwaar jaar achter de rug. Sophie moest begin 2013 onder het mes vanwege een tumor in haar buik, die uiteindelijk goedaardig bleek te zijn. "Onze band is niet sterker geworden", blikt Xander terug op de heftige periode. "Die was al zo sterk, daar heeft zo'n ingrijpende gebeurtenis geen invloed op."

Wel stond Xander 'even anders in de wereld'. "Maar als alle stof is neergedwarreld probeer je weer alle ballen in de lucht te houden. We hebben met elkaar wel afgesproken dat we wat balletjes gaan wegwerken, wat meer rust in de tent creëren."

Na het heftige afgelopen jaar ligt de focus voor Xander nog meer op zijn gezin. Dat betekent onder meer dat de zanger niet te lang blijft plakken na de Vrienden van Amstel Live. Net als voorgaande jaren praat Xander de concertreeks aan elkaar. "Ik ga bijna alle avonden meteen naar huis. Ik vind het helemaal niet rock-'n-roll om mijn gezin in de steek te laten, omdat papa aan het werk is."

Ouya-oprichter verlaat bedrijf

Muffi Ghadiali, een van de oprichters achter de Android-console Ouya, heeft het bedrijf verlaten. Volgens website TechCrunch hebben bronnen aangegeven dat het zijn eigen keuze is geweest, maar de precieze reden van zijn vertrek is niet bekendgemaakt.

Ghadiali, die eerder bij Amazon verantwoordelijk was voor het uitbrengen van de Kindle, heeft vanaf de start een heel belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en het uitbrengen van de Ouya. Hij stond onder andere aan het hoofd van de teams die verantwoordelijk waren voor de hardware en de firmware.

Ouya zelf heeft de volgende verklaring uitgebracht aan techCrunch:
"OUYA is focusing more on the next phase of the business and product development. We’ve made some recent changes including the departure of Muffi Ghadiali who was invaluable during the launch of OUYA. As is to be expected, OUYA is an ever-changing business, and as we continue to grow our needs shift accordingly."

Er gaan inmiddels ook geruchten rond dat het vertrek van Ghadiali te maken heeft met de slechte verkoopcijfers van de console. Het bedrijf heeft nooit bekendgemaakt hoeveel consoles er zijn verkocht, maar de verkoop van software voor Ouya verloopt tot op heden behoorlijk teleurstellend.

'Verdubbeling scholen met Chinese les'

Het aantal middelbare scholen dat Chinese les geeft, gaat komend schooljaar naar verwachting verdubbelen. Dat schrijft Metro donderdag op basis van een inventarisatie onder deelnemers aan het congres China en Chinees in het voortgezet onderwijs.

Nu wordt er op 35 Nederlandse scholen Chinese les gegeven. Ruim veertig scholen zijn van plan om op korte termijn ook met het vak aan de slag te gaan. Vanaf 2015 is Chinees, oftewel Mandarijn, een officieel examenvak.

Voorzitter van het scholennetwerk Chinese Taal en Cultuur Yolande Ulenaers stelt in de krant dat het volgen van Chinese les leerlingen in de toekomst veel kansen kan bieden. De taal is bovendien populair omdat veel jongeren nieuwsgierig zijn naar de taal en cultuur. "Dat het zo anders is dan Nederlands maakt het voor hen fascinerend", zegt ze.

Teeven wil verdachten bewijs goed gedrag weigeren

Een verdachte van een misdrijf moet vaker een verklaring omtrent het gedrag (vog) worden geweigerd zonder dat hij of zij is veroordeeld. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt het AD donderdag.

"Ik word in de praktijk geconfronteerd met gevallen waarbij ik, gelet op de politiegegevens, afgifte van een vog zou willen weigeren", stelt Teeven. Dat kan nu nog niet zolang iemand niet met justitie in aanraking is geweest. In bepaalde gevallen moet daarom ook gekeken worden naar de politiegegevens, zo vindt de staatssecretaris. Hij wil daarvoor de wet wijzigen.

Het gaat volgens Teeven om mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij ernstige misdrijven zoals moord. Hij wil voorkomen dat bijvoorbeeld iemand die door de politie verdacht wordt van kindermisbruik in een crèche aan de slag gaat. Een vog, een bewijs van goed gedrag, is vaak nodig om een baan te krijgen.

'Roemeense invasie blijft uit'

De verwachte invasie van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije blijft uit. Wel trekt de stroom Roemenen en Bulgaren de komende maanden nog wat aan. Dat verwacht hoogleraar sociologie Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit.

In de eerste twee weken van 2014 hebben enkele tientallen migranten een Burger Service Nummer (BSN) aangevraagd om in Nederland te mogen werken. Het gaat om 42 Roemenen en vijftig Bulgaren, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal Polen dat zich heeft gemeld is ter vergelijking met 622 een stuk hoger. In totaal meldden zich 1156 mensen uit 37 verschillende landen.

Bulgaren en Roemenen hebben sinds 1 januari geen vergunning meer nodig om in Nederland te komen werken. Vooraf vreesden veel mensen een 'vloedgolf' aan gelukszoekers maar dat is volgens Engbersen uit de lucht gegrepen.

"Het gaat allemaal meevallen. Ten eerste is Bulgarije een klein land en zijn veel Roemenen al lang vertrokken. In Nederland is daarnaast een afnemende vraag aan arbeidskrachten uit Oost-Europa door de economische recessie", aldus Engbersen. Alternatieven zoals Duitsland, Scandinavië en Turkije zijn volgens hem aantrekkelijker omdat hier de economie weer wat aantrekt.

Verder is het volgens Engbersen lastig voor Roemenen en Bulgaren om naar Nederland te komen omdat hier nog relatief weinig gevestigde groepen zitten in tegenstelling tot bijvoorbeeld migranten uit Polen. "Je zult een maatje nodig moeten hebben voordat je vertrekt", stelt hij. Ook gaat het in bepaalde regio's van Bulgarije en Roemenië beter met de economie. Daardoor vertrekken mensen minder snel.

De Roemeense minister van arbeid Mariana Campeanu voorspelde in september al dat er hooguit enkele duizenden Roemenen zullen komen. Van de komst van tienduizenden Roemenen zal zeker geen sprake zijn, zo verwachtte ze.

De angst voor de komst van Bulgaren en Roemenen is vooral het gevolg van de economische onzekerheid. "Mensen zijn bang om hun baan kwijt te raken en zien arbeidsmigratie als een bedreiging", zegt Engbersen daarover. Van baanverdringing door migranten is echter nauwelijks sprake. Alleen in de transport- en bouwsector is dat volgens de hoogleraar in beperkte mate het geval.

Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders veel nadelen aan de komst van Bulgaren en Roemenen zien. Zo vinden twee op de drie mensen dat er te veel migranten uit Oost-Europa komen. Bijna de helft van de bevolking vreest dat criminaliteit en overlast toenemen.

Donderdagavond spreekt de Tweede Kamer over de komst van Roemenen en Bulgaren. Dat is niet voor het eerst. Een minderheid van de Tweede Kamer heeft er bij herhaling voor gepleit de arbeidsmarkt langer dicht te houden, in strijd met de Europese afspraken. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wilde daar echter niet aan.

Wel luidde Asscher afgelopen zomer de noodklok over de toestroom van werknemers uit Oost-Europa. Sindsdien ijvert hij in EU-verband voor meer aandacht voor de schaduwzijden van het vrije verkeer van personen. Ook laat hij onderzoek doen naar de mate waarin verdringing op de arbeidsmarkt zich voordoet.

Oscarnominaties worden vandaag bekend

Donderdag is een grote dag voor filmkenners en -connaisseurs. Halverwege de middag Nederlandse tijd maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Los Angeles bekend welke films en acteurs zijn genomineerd voor een Oscar. De Academy Awards of Merit, zoals de onderscheidingen officieel heten, worden al decennia gezien als de grootste filmprijzen ter wereld, die een filmcarrière kunnen lanceren.

De grote favoriet lijkt dit jaar het waar gebeurde slavernijdrama 12 Years a Slave van de in Amsterdam woonachtige Brit Steve McQueen. De film was ook al in alle belangrijke categorieën genomineerd bij de Golden Globes, waar hij zondagnacht de prijs voor beste dramafilm in de wacht sleepte.

Geduchte concurrentie wordt verwacht van het eveneens op feiten gebaseerde Dallas Buyers Club van Jean-Marc Vallée. Matthew McConaughey speelt de hoofdrol van een hivpatiënt die een nog niet legaal medicijn op de markt brengt om zijn medepatiënten te helpen. McConaughey won ook al de Golden Globe, evenals zowat alle andere filmprijzen.

Vrijwel elk jaar is de concurrentie in de categorieën beste acteur en beste actrice moordend. McConaughey wordt waarschijnlijk genomineerd, evenals Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave en Tom Hanks voor Captain Phillips. Of Leonardo DiCaprio wordt genomineerd voor The Wolf of Wall Street en Robert Redford voor All is Lost valt nog te bezien.

Bij de actrices gaat de race waarschijnlijk tussen Cate Blanchett voor Blue Jasmine, Sandra Bullock voor Gravity en Amy Adams voor American Hustle. Een groot vraagteken staat dit jaar bij Meryl Streep met haar rol in August: Osage County. Zo bestaat dus de kans dat de coryfeeën Redford en Streep worden gepasseerd.

De Oscars worden dit jaar voor de 86e keer uitgereikt. De ceremonie vindt op 2 maart plaats in het Dolby Theatre in Los Angeles. De presentatie is in handen van comédienne en presentatrice Ellen DeGeneres.

Geslaagde operatie voor Vonn

Skidiva Lindsey Vonn heeft een geslaagde operatie aan haar rechterknie ondergaan. De olympisch kampioene op de afdaling heeft dit woensdag (lokale tijd) laten weten.

Vonn moest zich eerder deze maand vanwege problemen met haar knie afmelden voor de Olympische Spelen in Sochi. Vorig jaar februari scheurde ze haar voorste kruisband af. Na haar rentree ging het weer mis en liep ze in november bij een val opnieuw een scheurtje op. Een ingreep was daarom noodzakelijk.

"Ik kom nu bij van mijn operatie met geliefden om mij heen. Ik ben dankbaar dat er zulke geweldige mensen zijn die mij willen helpen", schrijft Vonn op haar pagina op Facebook. Vonn verwacht volledig fit te zijn voor het komende seizoen.

Geslaagde operatie voor Vonn
Geslaagde operatie voor Vonn (Foto: ANP)

[AO] Haase overleeft eerste ronde dubbelspel

Tennisser Robin Haase heeft samen met zijn Duitse dubbelpartner Christopher Kas de tweede ronde van de Australian Open bereikt. In Melbourne versloeg het duo in het mannendubbelspel Nikolaj Davydenko uit Rusland en de Kazach Andrej Goloebev met 4-6, 6-2 en 7-5. Vorig jaar was Haase met Igor Sijsling aan zijn zijde verliezend finalist.

De wedstrijd in het vrouwendubbelspel tussen Kiki Bertens en Michaëlla Krajicek werd na een set gestaakt. Omdat er weer extreme hitte was in Melbourne werd er alleen op de hoofdbanen, waar het dak dicht ging, doorgetennist.

Bertens en haar Belgische partner Kirsten Flipkens wonnen de eerste set met 6-3 van Krajicek en Lucie Hradecka uit Tsjechië. Het is de bedoeling dat de wedstrijd donderdag gewoon wordt uitgespeeld als het kwik wat gezakt is.

Fors minder voortijdige schoolverlaters

Het aantal jongeren dat zonder diploma van school gaat, is vorig jaar stevig gedaald. In totaal stopten 8300 minder jongeren voortijdig met hun opleiding in vergelijking met het schooljaar 2011/2012, toen nog bijna 35 duizend jongeren uitvielen. Dat schrijft Trouw donderdag.

De cijfers zijn dit jaar extra hoog omdat het ministerie een betere meetmethode heeft gevonden. Zo werden voorheen ook jongeren geteld die waren overgestapt naar particulier onderwijs of in dienst van defensie waren getreden. De rest van de daling is te danken aan extra inspanningen van scholen en gemeenten.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zegt in een reactie in de krant verheugd te zijn dat het aantal schoolverlaters nog altijd daalt. Maar het wordt nog een hele klus om dit getal vast te houden, zegt ze.

Het aantal schoolverlaters daalt al jaren gestaag. Twaalf jaar geleden stopten nog zeventigduizend jongeren met school voordat ze een diploma op zak hadden. Het kabinet trekt ook voor de komende jaren extra geld uit om het aantal schoolverlaters nog verder te verlagen.

Treinverkeer Hilversum nog dagen ontregeld

Het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum ligt nog zeker tot maandagochtend plat. De herstelwerkzaamheden na de ontsporing van een trein woensdagmiddag duren langer dan gedacht, laat de NS donderdagochtend weten.

Het spoorbedrijf hoopte dat er donderdag rond 10.00 uur weer treinen konden rijden, maar dat gaat vanwege de aanzienlijke schade aan het spoor niet lukken. Reizigers moeten daarom nog vier dagen per bus tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden. De extra reistijd bedraagt een halfuur tot een uur.

Een rijtuig van een passagierstrein ontspoorde door nog onbekende oorzaak nadat het was vertrokken uit Hilversum. Na honderd tot tweehonderd meter kwam de trein met de wielen in het grind terecht.

Volgens ProRail is de schade aan het spoor aanzienlijk. Ook is de bovenleiding over enkele honderden meters beschadigd en moet er een wissel worden gerepareerd.

FOK! wat een weer... regenachtig

Goedemorgen! Het blijft vandaag regenachtig met een graad of 8 tot 10. Koudjes, maar warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Het blijft overigens net als gistren behoorlijk waaien. Het was geen pretje om door de stad te fietsen. 

Morgenochtend blijft 't droog maar later op de dag zal er her en der een druppeltje water vallen. De temperatuur zal gelijk blijven aan die van vandaag. Morgen meer weer, maar dan van iemand die deze vervanger vervangt. Ik ben er zaterdag weer met eh... laten we het een special noemen

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bij D-tje bleef het maar regenen maandag. Een beetje terurig.
Bij D-tje bleef het maar regenen maandag. Een beetje terurig

Van de regen in de drup bij D-tje
Van de regen in de drup bij D-tje.

Tot slot geeft macho het weer van vandaag een 7. Meer van hetzelfde, dus een beetje saai.
Tot slot geeft Macho het weer van vandaag een 7. Meer van hetzelfde, dus een beetje saai.

Actie tegen 'webcampedofielen': 29 arrestaties

Internationaal politieonderzoek naar kindermisbruik via internet heeft geleid tot de arrestatie van 29 verdachten. De operatie richtte zich tegen live online kindermisbruik, waarbij kinderen in ontwikkelingslanden gedwongen worden tot seksuele handelingen voor een webcam terwijl de klant aan de andere kant van de wereld live meekijkt.

De Britse opsporingsinstantie NCA maakte de resultaten van het onderzoek donderdag als eerste bekend. Ook Nederland wordt genoemd in een lijst van 12 landen die informatie over verdachten hebben ontvangen. Het was niet direct duidelijk of het hier ook tot arrestaties is gekomen.

Dankzij het onderzoek zijn 15 kinderen in de Filippijnen ,,uit een levende nachtmerrie gered’’, omschreef de Amerikaanse opsporingsdienst ICE, die ook bij de operatie betrokken was. De slachtoffers zijn tussen de 6 en 15 jaar. Van de 29 arrestanten komen er 11 uit de Filipijnen. Zij zouden lid zijn van een organisatie die het misbruik regelde en aanbood aan pedofielen in het buitenland.

Het onderzoek met de naam Endeavour (inspanning) is niet de enige poging om het kindermisbruik via webcams door internationale samenwerking tegen te gaan. Momenteel lopen nog drie andere van zulke onderzoeken naar het fenomeen; rechercheurs hebben 733 verdachten op de korrel, aldus de Britse autoriteiten.

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes juicht de arrestaties toe. De organisatie vroeg eind vorig jaar nog aandacht voor deze relatief nieuwe vorm van misbruik. Terre des Hommes liet zo’n 1000 mannen in de val lopen door zich op chatrooms voor te doen als een 10-jarig meisje uit de Filipijnen.

Om het zo geloofwaardig mogelijk te maken, werd zelfs een animatie van een 10-jarig kind ontwikkeld, dat nauwelijks van echt viel te onderscheiden. Mannen die de fictieve Sweetie bestookten met seksuele verzoeken en zichzelf op de webcam lieten zien, werden op video vastgelegd.

Actie tegen'webcampedofielen': 29 arrestaties
Actie tegen'webcampedofielen': 29 arrestaties (Foto: ANP)

[HWL] Van Ass: "Moet nog beter tegen Australië"

De Oranjemannen braken woensdagmiddag met een vervelende traditie: verliezen van Duitsland in de knock-outfase. Met uitzondering van de Champions Trophy was dat namelijk niet meer gebeurd op een groot toernooi sinds de Spelen van 2004. Van een geneutraliseerd Duitsland-syndroom wilde bondscoach Paul van Ass echter niets weten. "Ik heb weinig syndromen."

"Een Duitsland-syndroom heb ik nooit gehad. Duitsland is een hele zware ploeg en, let's face it, wij hebben het moeilijk met de Duitse sportcultuur. Dat zie je ook in andere sporten. Wij vinden ze saai. En ze geven nooit op, dat vinden we ook vervelend. Volgens mij blijft de statistiek fifty-fifty qua overwinningen, maar zij hebben de mooiste finales gewonnen. Het wordt tijd dat we dat eens omdraaien."

Nederland liet tegen de Duitsers weer eens zien wat Van Ass bij zijn aanstelling had beloofd: aanvallend hockey met snelheid en pressie. Voorheen lukte dat zelden. "Maar dat kan niet altijd, andere landen weten ook dat we dat willen dus die maken een plannetje om dat te breken. Het hoort er ook bij dat je af en toe verdedigt en dat doen we steeds beter."

Een puntje van kritiek blijft de scherpte voorin, ook tegen Duitsland werden grote kansen om zeep geholpen. "In de groepsfase en ook vandaag tegen de Duitsers hadden we goede kansen. Daar moeten toch één, twee of misschien wel goals meer uitkomen. Het wordt wel beter. Seve (van Ass, red.) maakte vandaag zijn tweede en Jeroen Hertzberger gaat hard, dus die komt eraan. Dat gaat in stapjes."

Een tweede kanttekening bij de knappe zege is het ontbreken van drie Duitse toppers: Christopher Zeller, Moritz Fürste en Max Müller. "Dat gebeurt altijd. Wij missen Valentin Verga, die kunnen we ook goed gebruiken. Dat is ook topspeler als hij in vorm is. Maar ze zijn iets kwetsbaarder zonder die drie gasten, dat zeker. Dat ze ze thuislaten moeten ze zelf weten, want dadelijk moet je die jongens toch weer in gaan passen. Dat is best lastig."

Al met al is Van Ass gematigd tevreden. "Het is goed, maar het moet nog beter. We zijn er nog niet. Je moet niet te snel tevreden zijn, ik wil de lat hoger leggen. Als je scorebordjournalistiek bedrijft zou je zeggen: we staan er goed op. Het is ook goed, maar het moet nog beter willen we in de halve finale van Australië winnen."

Schalk: "Bij NAC was er geen aandacht"

Alex Schalk hoopt bij Jong PSV weer speelminuten te maken. De spits (21) voelde zich niet meer gelukkig bij NAC Breda. PSV huurt Schalk voor de rest van het seizoen. De aanvaller komt niet in aanmerking voor het eerste elftal.

Hij moet zich bewijzen bij Jong PSV. De huidige nummer acht van de Jupiler League wil in de tweede seizoenshelft gebruik maken van de kwaliteiten van Schalk. Deze jaargang kwam de Brabander tot vijf competitiewedstrijden voor NAC. Schalk was één keer trefzeker. In augustus scoorde de aanvaller het enige doelpunt voor NAC tegen ADO Den Haag (1-2). Schalke voelde zich in het Rat Verlegh-stadion niet gewaardeerd.

"Er was bij NAC geen sprake van aandacht", zei de huurling in gesprek met Omroep Brabant. "Ik was een beetje het buitenbeentje. Ik weet nog dat we een keer elf tegen elf speelden en toen zeiden ze tegen mij dat ik maar naar veld twee moest met de looptrainer..."

Schalk voelt zich op zijn plek bij Jong PSV. "Het is een beetje van uitgerangeerd zijn naar er volledig weer staan. Ze zijn met me bezig en dat is hartstikke fijn", aldus de aanvaller. Komende maandag kan hij voor het beloftenteam van PSV debuteren tegen De Graafschap.

Ajax-talent Kishna tekent bij tot 2017

Ricardo Kishna verlengt deze week zijn contract bij Ajax. De talentvolle aanvaller (19) tekent na moeizame onderhandelingen bij tot de zomer van 2017. In Amsterdam heeft men hoge verwachtingen van Kishna.

De linksbenige spits ging vorige week mee met de hoofdmacht naar Turkije. De regerend landskampioen bereidde zich onder de Turkse zon voor op de tweede seizoenshelft. Tegen Galatasaray (2-1 verlies) kwam de jonge Kishna niet in actie, maar een dag later tegen Trabzonspor (1-1) wel.

Trainer Frank de Boer is lovend over Kishna. De ontwikkeling van de Hagenaar was voor Ajax reden om niet meer energie te steken in het aantrekken van Ola John. De buitenspeler van Benfica was lange tijd in beeld om op huurbasis naar Amsterdam te komen, maar de lijstaanvoerder in de Eredivisie heeft besloten met de huidige selectie het seizoen af te maken.

Kishna begon dit seizoen in de A2 van Ajax, maar viel bij De Boer op door zijn goede prestaties in de A1. In de voorgaande twee jaar stond de spits aan de kant vanwege zware knieblessures. Het vertrouwen van De Boer doet het talent goed.

"Het was een mooie avond. Het is toch mijn debuut en een speciale dag voor mij", zei Kishna na het duel met Trabzonspor tegen De Telegraaf. "Frank de Boer zei dat ik moest genieten. Ik dacht: gewoon laten zien. De eerste actie was meteen lekker. Dan zit je meteen goed in je vel."

De Boer is positief gestemd over de groei van Kishna. "Hij heeft deze week laten zien dat hij heel dicht tegen het eerste elftal aanzit. Een debuut is leuk, maar je moet het dag in dag uit laten zien. Als hij bij Jong Ajax ook een goed signaal afgeeft, heeft hij de kwaliteiten om dit jaar ook zijn officiële debuut te maken", aldus de trainer van Ajax, dat de competitie komende zondag hervat tegen PSV.

Ruim vijfduizend wietplantages opgerold in 2013

Energienetbeheerders hebben vorig jaar in samenwerking met politie, gemeenten en justitie zo'n vijfduizend hennepkwekerijen opgerold. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder, laat een woordvoerder van brancheorganisatie Netbeheer Nederland woensdag desgevraagd weten.

Het aantal van vijfduizend is volgens de zegsman al vier tot vijf jaar stabiel. Wel verschilt het per regio sterk, zegt hij. "Dat kan bijvoorbeeld omdat een gemeente er meer prioriteit aan heeft gegeven of juist andersom." De officiële cijfers maakt Netbeheer Nederland eind deze maand bekend.

Stedin, netbeheerder in een groot deel van de Randstad, maakte woensdagochtend de cijfers van de regio waarin het bedrijf actief is bekend. In Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland werden in totaal 1531 wietplantages ontmanteld, bijna tweehonderd meer dan in 2012. Voor de kwekerijen wordt vaak illegaal stroom afgetapt.

Italiaans IOC-lid niet blij met homo-delegatie VS

Het Italiaanse IOC-lid Mario Pescante is niet te spreken over de delegatie die de Verenigde Staten volgende maand naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji sturen. Namens de VS gaan drie openlijk homoseksuele (oud-)topsporters naar Rusland, terwijl de president ontbreekt. Dit wordt gezien als openlijke kritiek op het Russische homobeleid.

"Het is absurd dat een land lesbiennes naar Rusland stuurt om te laten zien dat bij hun de homorechten worden gewaarborgd", klaagde de 75-jarige Pescante. Hij haastte zich achteraf te zeggen niets tegen homo's te hebben. "Ik wilde alleen het punt maken dat de politiek zich niet moet bemoeien met de Olympische Spelen."

Tennisster Billie Jean King, kunstschaatser Brian Boitano en ijshockeyster Caitlin Cahow wonen namens de Verenigde Staten de openingsceremonie bij. Het is voor het eerst in veertien jaar dat zowel de Amerikaanse president, de first lady als de vicepresident ontbreekt.

Van Gastel: "Veel topcoaches zijn vrij"

Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst denken niet dat zij bij Feyenoord in beeld zijn voor de eventuele opvolging van Ronald Koeman. Koeman (50) gaat met Feyenoord in gesprek over zijn toekomst in Rotterdam-Zuid. De ex-international heeft een aflopend contract in De Kuip.

Wanneer Koeman besluit te vertrekken na deze jaargang, dan verwachten assistenten Van Gastel en Van Bronckhorst niet dat één van hen doorschuift naar de positie van hoofdtrainer. Van Gastel (41) is niet bezig met die optie. "Ronald moet nog in gesprek met de club, dus wat mij betreft is hij nog steeds de gedoodverfde kandidaat. Ik heb de ambitie, maar wanneer, dat zien we wel", aldus de voormalig aanvoerder van Feyenoord op de clubsite van de Rotterdammers.

"Ik denk dat er op dit moment in Nederland veel topcoaches vrij zijn, dus het lijkt me heel normaal en logisch dat dat soort coaches eerst benaderd worden voordat de club in onze categorie terecht komt", zei Van Gastel, vanaf vorig seizoen samen met Van Bronckhorst assistent van Koeman.

Van Bronckhorst (38) deelt de mening van zijn collega. "Ik denk dat ik er op dit moment niet open voor sta, maar ook niet klaar voor ben. Ik denk dat als je daar niet klaar voor bent, je daar ook niet aan moet beginnen", vertelt de ex-captain van het Nederlands elftal.

De voormalig linksback van onder meer Feyenoord, Arsenal, Glasgow Rangers en FC Barcelona hoopt wel ooit de kans te krijgen als hoofdtrainer in De Kuip. "Als ik die mogelijkheid krijg, dan is Feyenoord een droomclub. Het zou fantastisch zijn om deze ploeg te mogen leiden", besluit Rotterdammer Van Bronckhorst.

Aanrander Venlo hoeft van OM niet meer de cel in

Tegen de 31-jarige Benjamin W. uit Venlo is woensdag 240 dagen celstraf geëist, waarvan 198 dagen voorwaardelijk. De Duitser heeft al 42 dagen in voorarrest gezeten. W. heeft volgens het Openbaar Ministerie tussen 2011 en 2013 meer dan twintig vrouwen in Limburg en het Duitse grensgebied aangerand terwijl hij op een scooter reed.

Vanwege grote kans op herhaling eist het OM een proeftijd van vijf jaar. Ook moet de man zich melden bij de reclassering voor behandeling.

De politie kwam de Duitser op het spoor na aangiftes van vrouwen in de leeftijd van 12 tot 71. Hij droeg een broek met een scheur in het kruis zodat hij al rijdend op zijn zwarte scooter zijn geslachtsdeel aan slachtoffers kon laten zien. Ook kneep hij de vrouwen in hun borsten.

De Limburgse rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Zeventigduizend euro aan Bulgarenboetes geïnd

Van de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren is op dit moment zeventigduizend euro geïnd. In totaal is voor een miljoen euro aan boetes opgelegd heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de fraude met toeslagen.

De bewindsman kwam over de brug met de bedragen na lang aandringen van de Kamer. Eerder liet Weekers alleen weten dat 55 boetes zijn geïnd. Het gaat in totaal om een bedrag van 2,4 miljoen euro aan toeslagen dat openstaat bij 805 beboete Bulgaren. Inmiddels is duidelijk dat acht ton daarvan niet kan worden verhaald. Over het terugvorderen van de huurtoeslag zijn geen Europese afspraken gemaakt.

Dit bedrag staat los van de Bulgaren die strafrechtelijk worden aangepakt vanwege de fraude, benadrukte Weekers. De bewindsman kreeg tijdens het debat het verwijt dat hij niet assertief optreedt. Weekers riep de Kamerleden echter op te kijken naar de omvang van het bedrag.

"Ik ga in alle eerlijkheid niet onmiddellijk aan de bel hangen bij de Bulgaarse minister als ik merk dat het proces van informatie-uitwisseling loopt en ik kijk naar de omvang van de thematiek." Niettemin probeert Weekers op korte termijn alsnog een persoonlijk gesprek met zijn Bulgaarse collega te organiseren.

De oppositie bleek niet overtuigd van Weekers' aanpak. Wouter Koolmees (D66) diende aan het eind van het debat een motie in waarin Weekers wordt opgeroepen de Kamer elke twee maanden te informeren over de stand van zaken. Deze motie werd gesteund door vrijwel de volledige oppositie.

De coalitiepartijen VVD en PvdA namen genoegen met de uitleg van Weekers. Wel eisten zij dat het toeslagenstelsel fraudebestendiger wordt gemaakt.

Chadli overweegt vertrek vanwege WK

Nacer Chadli (24) denkt volgens zijn zaakwaarnemer Daniel Evrard aan een vertrek bij Tottenham Hotspur. De Belg heeft geen basisplek bij Spurs. Chadli verliet FC Twente vorig jaar zomer voor Tottenham Hotspur.

In tegenstelling tot team- en landgenoten Jan Vertonghen en Moussa Dembélé is de middenvelder niet zeker van een basisplek. Chadli kwam in dertien Premier League-duels in actie. Zes keer als invaller. Met het oog op het WK hoopt Chadli op meer speeltijd. Maar of dat onder manager Tim Sherwood zal gebeuren is de vraag.

Zaakwaarnemer Evrard bevestigt dat de Belgisch international overweegt om deze maand op zoek te gaan naar een oplossing voor zijn huidige situatie op White Hart Lane. "Het WK is heel belangrijk voor Nacer, dus waarom zou hij niet op huurbasis weg kunnen gaan?", zegt Evrard in gesprek met London Evening Standard. "We hebben nog niet met Tottenham gesproken, maar ik weet dat er veel clubs met belangstelling zijn."

"Er zijn wel meer spelers die naar het WK willen maar nauwelijks aan spelen toekomen, dus voor veel clubs is er een grote markt. Het is belangrijk voor hem dat hij een goede keuze maakt en niet naar een land vertrekt dat hij nog niet kent", aldus de agent van de 11-voudig Belgisch international.

"Nacer heeft dit seizoen vaak op de linkerflank gespeeld, maar speelt liever in het centrum. Het is moeilijk voor hem, omdat hij het beste van zichzelf nog niet heeft kunnen laten zien bij Tottenham Hotspur", besluit Evrard.

Studentenblad rectificeert Zwagerman-artikel

Studentenblad Propria Cures heeft een bericht gerectificeerd dat ertoe leidde dat schrijver Joost Zwagerman met de dood werd bedreigd. De rectificatie werd dinsdag geplaatst op de website van het blad.

In het stuk werd gesuggereerd dat Zwagerman meer verdiende dan de 45.000 euro die het Letterenfonds als inkomensgrens stelt. "Die suggestie is onjuist", meldt Propria Cures in de rectificatie.

Ook werd beweerd dat Zwagerman aan de verkoop van zijn huis zeshonderdduizend euro over heeft gehouden. Die bewering blijkt eveneens niet te kloppen.

De redactie van Proria Cures stelt de onjuistheden te betreuren. Verder zegt de redactie de 'grootst mogelijke afstand' te willen nemen van de bedreigingen aan het adres van de auteur. "Dreiging met fysiek geweld is in geen enkel geval te rechtvaardigen. Laten we het een beetje gezellig houden."

Zwagerman kreeg vorig jaar zestigduizend euro subsidie toegekend van het Letterenfonds voor het schrijven van een roman en een dichtbundel. De auteur en het fonds kwamen flink onder vuur te liggen vanwege de hoogte van het bedrag.

Ruiz wil "heel graag" debuteren tegen Ajax

Bryan Ruiz traint donderdag nog niet mee met PSV. De Costa Ricaan zit nog in Londen om het nodige papierwerk af te ronden. PSV presenteerde de 28-jarige aanvaller woensdag al als nieuwe aanwinst.

Ruiz maakt het seizoen af in Eindhoven en wordt gehuurd van Fulham. Omdat hij nog het laatste papierwerk moet afronden in Londen, traint Ruiz donderdag nog niet met de selectie mee. Toch hoopt Ruiz komende zondag al zijn debuut te maken voor de Eindhovenaren.

"Ik zou het wel heel graag willen", aldus de aanvaller tegen De Telegraaf. Volgens Ruiz is het geen kwestie van fitheid: "Ik ben in elk geval fit genoeg, heb voluit getraind bij Fulham en ben heel gemotiveerd om te spelen." De laatste officiële wedstrijd van Ruiz dateert van 28 december van vorig jaar, toen hij met Fulham met 6-0 van Hull City verloor.

In totaal kwam Ruiz in de eerste seizoenshelft veertien keer in actie voor The Cottagers. PSV speelt aankomende zondag de belangrijke wedstrijd tegen Ajax. De achterstand van PSV op de koploper is momenteel elf punten, dus bij een nederlaag wordt de landstitel een lastig verhaal.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.