Groningse protesten 'worden erger'

Bert (superworm)

Het bezoek dat de provincie vrijdag van minster van Economische Zaken Henk Kamp kreeg, heeft niet geholpen om de Groningse gemoederen te bedaren. Dat schrijft de Volkskrant.

Een actievoerder zei na afloop: "Wat ons betreft gaan de acties onverminderd voort!" Hij voegt toe: "De bedragen die zijn genoemd, zijn veel te laag." Kamp probeerde de Groningers af te schepen met rond een miljard euro, ofwel 1724 euro per Groninger.

De woorden van de actievoerder werden volgens de Volkskrant 'met applaus en gejuich ontvangen'. Hij was er één van vijf die na afloop van Kamps praatje naar binnen mocht voor een gesprek met de minister.

Na afloop daarvan stelde een ander in dat selecte groepje, John Lanting van actiegroep Schokkend Groningen: "Kamp luistert niet naar Groningen. Kamp heeft ons jarenlang bestolen, belogen en bedrogen. Het is tijd dat wij nu onze eisen gaan stellen."

Lanting gaf aan dat de protesten zeker niet stoppen en wellicht 'wat erger' zullen worden. Hij zou een plan hebben waarmee hij naar eigen zeggen 'het wereldnieuws gaat halen', maar laat dat voorlopig nog even liggen. Hij voegde toe: "Misschien beland ik de komende tijd wel weer in de cel. Maar dat is dan voor de Groningers."

Lanting werd vandaag opgepakt en kortstondig vastgehouden, omdat hij naar verluidt betrokken was bij 'wat duw- en trekwerk'. Het Amerikaanse Statfor stelt ondertussen dat de Groningse protesten in 2014 alleen maar zullen aanzwellen. Heel Nederland zou na jarenlang economisch sadomasochisme vanuit de overheid rijp zijn voor massaprotesten.