Dopingschorsing twee jaar wielrenner Ballan

Frank (franklop)

Alessandro Ballan is voor twee jaar geschorst. Het Italiaans dopingagentschap TNA acht bewezen dat de voormalig wereldkampioen bloeddoping heeft gebruikt in de Lampre-ploeg in 2009. Dat heeft het Italiaans olympisch comité vrijdag bekendgemaakt. Ballan is een van de 27 renners die in juli werd aangeklaagd vanwege dopinggebruik.

De rechtszaak speelt zich af rond apotheker Guido Nigrelli, die de Lampre-ploeg in 2008 en 2009 van prestatiebevorderende middelen zou hebben voorzien. Nigrelli kreeg vrijdag te horen dat hij nooit meer een functie in het wielrennen mag bekleden. Arts Fiorenzo Egeo Bonazzi is voor vier jaar geschorst.

Ballan, die Lampre in 2010 verruilde voor BMC, kwam eind 2012 hard ten val, waardoor hij afgelopen seizoen nauwelijks in actie kwam. De 34-jarige Italiaan veroverde in 2008 de wereldtitel op de weg in Varese. Een jaar eerder won hij de Ronde van Vlaanderen. Ook werd hij drie keer derde in Parijs-Roubaix.

Ballan heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem werd hij behandeld met ozontherapie om zo sneller te herstellen van het cytomegalovirus. Voor Ballan betekent de schorsing mogelijk het einde van zijn loopbaan. Hij mag pas in 2016 terugkeren in het peloton.