Boete om Google Glass ingetrokken

Een rechtbank in het Amerikaanse San Diego heeft donderdag een boete die was opgelegd aan een vrouw omdat ze tijdens het autorijden de computerbril van Google droeg naar de prullenmand verwezen. Cecilia Abadie was de eerste die werd beboet voor het dragen van Google Glass.

De rechter bepaalde dat Abadie niet schuldig is, omdat ze de boete kreeg onder een wet die vereist dat er geen enkele twijfel bestaat of het apparaat aan of uit staat. De agent die de bekeuring uitschreef kon dit niet aantonen. Wel was de rechter van mening dat de wet - die het gebruik van een video- of televisiescherm verbiedt - zodanig is geformuleerd dat ook Google Glass hieronder valt.

Abadie verklaarde blij te zijn dat haar bezwaar tegen de boete is toegekend. Ze had echter gehoopt dat de rechter zou bepalen dat Google Glass mag worden gedragen tijdens het rijden, of de computerbril nu aan of uit staat. "Ik denk dat het een eerste succesje is, maar we hebben nog een lange weg te gaan", aldus Abadie.

Juristen denken niet dat de uitspraak een precedent schept, maar eerder het begin is van een reeks rechtszaken waarin rechters beslissingen moeten nemen, terwijl de wetgever grote moeite heeft gelijke pas te houden met de technologische ontwikkelingen.