Arbeidsmigranten moeten adres opgeven

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa moeten hun adres in Nederland opgeven bij de gemeente. Het kabinet bekijkt of de wet moet worden aangepast om dit te regelen. Dat is een van de afspraken die het kabinet donderdag heeft gemaakt met de gemeenten Westland, Rotterdam en Den Haag.

Een aantal gemeenten registreert bij wijze van proef al het adres van arbeidsmigranten. Per 1 juli gaan meer gemeenten dit doen, is verder afgesproken tijdens het overleg van donderdag. Gemeenten kunnen het zo sneller zien als zich op een adres ongewoon veel mensen inschrijven, wat kan duiden op fraude of uitbuiting.

Ook wordt onderzocht of het juridisch mogelijk is een paar dagen te wachten met het verstrekken van een burgerservicenummer als er een luchtje zit aan het adres dat een arbeidsmigrant opgeeft. Daarover moet nog deze maand duidelijkheid komen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) overlegden donderdag met wethouders van Westland, Rotterdam en Den Haag. Deze drie gemeenten hebben relatief veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.