Gemeenten wijzen geplande decentralisatie zorg af

De gemeenten gaan niet akkoord met de huidige plannen over decentralisatie in de zorg. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt de samenwerking met zorgverzekeraars te vrijblijvend, de financiële risico's voor zichzelf te groot en ze hekelen het gebrek aan regie en monitoring van het kabinet.

"We omarmen de gedachte nog steeds", zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vrijdag in een verklaring. "Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken."

Woensdag bleek al dat de meeste gemeenten niet verantwoordelijk willen zijn voor het leveren van zorg zoals nu is vastgelegd in de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde Van Rijn donderdag dat de overheid de gemeenten goed moet blijven controleren.

Van Rijn zegt in een reactie de zorgen van de gemeenten te begrijpen. Hij is blij dat de gemeenten de decentralisaties in ieder geval nog omarmen. "Er komt veel op gemeenten af waarbij ze een grote verantwoordelijkheid krijgen voor zorg en ondersteuning thuis. We hebben daarom een gezamenlijk belang dat burgers niet tussen wal en schip vallen", stelt de staatssecretaris.

Van Rijn vindt het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de wettelijke en financiële kaders. De gemeenten krijgen binnenkort een overzicht van de financiën per gemeenten.