Schoonmaakbazen kwaad op Asscher

Schoonmaakbedrijven zijn 'verbijsterd' over de manier waarop minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zich opstelt in het debat over de schoonmaak-cao. Volgens ondernemersorganisatie OSB kiest de minister partij voor de schoonmakers en 'schoffeert hij daarmee de schoonmaakbranche'. Dat blijkt uit een boze brief die OSB-voorzitter Hans Simons naar de minister stuurde.

De OSB vindt het 'ongehoord en ongepast' dat Asscher zich als minister en vicepremier mengt in de discussie tussen schoonmakers en schoonmaakbedrijven, zeker omdat Asscher daarmee zou suggereren dat schoonmaakondernemers geen nette ondernemers zijn, blijkt uit de brief.

Volgens de OSB gebruikt de minister de schoonmaaksector voor 'politieke symboliek', die de schoonmaakbedrijven in een slecht daglicht stelt. Om Asscher op andere gedachten te brengen heeft de OSB de minister uitgenodigd voor een werkbezoek.

Tijdens een videoboodschap aan demonstrerende schoonmakers, vorige week in Utrecht, zei Asscher onder meer dat hij verwacht dat schoonmakers bij de overheid willen werken omdat ze toe zijn aan nette arbeidsvoorwaarden en een gelijke behandeling. Het kabinet wil schoonmakers weer in dienst nemen.

Een woordvoerder van de minister laat vrijdag weten verbaasd te zijn over de brief en schrijft de interpretatie van de woorden van de minister toe aan de OSB zelf. "We hebben nu eenmaal te maken met constructies in de branche die niet gewenst zijn. Het idee om schoonmakers weer in dienst te nemen zou iedereen moeten aanspreken." Of de minister ingaat op de uitnodiging van de OSB, kon de zegsman nog niet zeggen.