Dubbel gevoel Kramer bij politieke discussie Sochi

Sven Kramer denkt dat politici de Olympische Winterspelen aangrijpen om goede sier voor zichzelf te maken. Dat schrijft de Friese schaatser vrijdag in zijn column in De Telegraaf. De afgelopen dagen was er veel discussie over de koninklijke en politieke afvaardiging die Nederland naar Sochi stuurt.

Kramer is blij dat 'echte schaatsfans' koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het evenement gaan, dat op 7 februari begint. Namens Nederland zijn ook premier Mark Rutte en minister Edith Schippers in Sochi, in tegenstelling tot diverse andere regeringsleiders die niet afreizen uit protest tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland.

"Het kabinetsbeleid op het gebied van topsport is erg pover en dat stoort me. Normaal kijken ze in de politiek niet om naar sport, zeker niet naar topsport, maar nu het zo uitkomt proberen ze over de rug van de sport wél politieke statements te maken", laat Kramer weten.

De TVM-schaatser noemt het 'mooi' dat politici hun zorgen uitspreken over bijvoorbeeld de homorechten in Rusland. "Maar waarom hoor ik ze daar normaal niet over? De impact van de Spelen is kennelijk onweerstaanbaar groot dat iedereen er gebruik of misbruik van wenst te maken."

"Als sporter wil ik ver van die discussie blijven", vervolgt de 27-jarige Kramer. "Ik ga naar de Spelen om maximaal te presteren, niet om actie te voeren. Al ben ik me er terdege van bewust dat er in Rusland een hoop dingen beter kunnen en moeten."

Oud-schaatser Ben van der Burg heeft weinig moeite met de zware delegatie die Nederland naar Rusland stuurt. "De kern is voor mij niet of de delegatie te zwaar is", zei hij in Vandaag de Dag. "Het gaat erom wat voor statement je maakt naar de mensenrechten toe. Als ze flink met Poetin aan de slag gaan is het prima. Ze moeten iets doen."