Obama blijft wereldburgers bespioneren

Danny

De VS gaat vrolijk door met het bespioneren van burgers over de hele wereld, en ook veel wereldleiders zullen doelwit van spionage door de VS blijven. Dat kondigde Barack Obama aan in zijn toespraak over de hervormingen van de Amerikaanse spionage- en surveillancepraktijken.

Wel wil Obama een uitzondering maken voor leiders van bevriende landen. Die zouden binnenkort wat hem betreft veilig moeten zijn. Over de staf- en familieleden van die leiders is niets gezegd.

Eerder liet een hoge functionaris al weten dat tientallen staatshoofden en regeringsleiders niet meer in de gaten zullen worden gehouden. De naam van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is daarbij uitdrukkelijk genoemd.

Bevriende buitenlandse leiders zoals Merkel reageerden eerder boos op de Amerikaanse spionage. De Amerikaanse geheime dienst NSA bleek onder meer het mobieltje van de Duitse bondskanselier in de gaten te houden.

Eerder werd al bekend dat de NSA dagelijks zo'n 200 miljoen sms-berichten onderschept, alle internetverkeer aftappen en opslaan, van bijna alle telefoons wereldwijd de locatie en belgegevens (inclusief gesprekken) opslaan en nog op tientallen andere manieren informatie vergaren over onschuldige, vaak nietsvermoedende burgers. Ook werden backdoors in encryptiestandaarden gebouwd, en werden wereldwijd computers onderschept tijdens transport en voorzien van hardwarematige aanpassingen die het spioneren vereenvoudigden en zelfs mogelijk maakten op computers die niet met internet zijn verbonden.

De beerput ging open toen Edward Snowden informatie vrijgaf aan de media. Tot nu toe zou nog slechts het tipje van de sluier zijn opgelicht en zou nog minder dan 10% van de beschikbare informatie met betrekking tot de spionagepraktijken zijn vrijgegeven.

Obama stopt bespioneren bevriende leiders
Obama stopt bespioneren bevriende leiders (Foto: ANP)