FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 januari 2014

Agent gewond bij aanrijding in Kaatsheuvel

Een agent is zaterdagavond in Kaatsheuvel gewond geraakt bij een aanrijding. De politiewagen waarin hij zat botste op een kruising door onbekende oorzaak met een andere auto, meldt de Brabantse politie.

Het ongeluk gebeurde op de Midden-Brabantweg. De agent is niet ernstig gewond geraakt. Hij moet wel even ter observatie in het ziekenhuis blijven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Popprijs voor The Opposites

The Opposites hebben zaterdagavond de prestigieuze Popprijs gewonnen. Het rapduo is de opvolger van Racoon, de winnaar van vorig jaar. De prijs voor Nederlandse popmuziek werd uitgereikt tijdens Noorderslag in Groningen.

Volgens de jury hebben The Opposites 'een nieuwe standaard gezet voor live hiphop'. "In 2013 was er geen andere Nederlandse act die in de zalen en op de festivals zo veel teweegbracht met zo'n eigen, oorspronkelijk geluid als het duo Big2 en Willy."

De Popprijs, die dit jaar voor de 28e keer werd uitgereikt, is voor een artiest of band die in het voorbije jaar volgens een jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Naast een beeld van kunstenaar Theo Mackaay krijgt de winnaar een cheque van tienduizend euro.

Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Om 20.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. Sc Heerenveeen en Roda JC speelden tegen elkaar met 2-2 gelijk. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

sc Heerenveen

2 - 2

Roda JC

 12' Ziyech
 66' Finnbogason(pen)
   30' Németh 
 71' Hupperts 
 
 Gele kaart: De Roon, Zomer, (sc Heerenveen), Paulissen, Biemans, (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordtfeldt
v. Anholt
Otigba
Zomer
Kum
De Roon
Ziyech (Sinkgraven/90 3)
v.d. Berg
Slagveer (Wildschut/75)
Finnbogason
Basacikoglu
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
Monteyne
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Paulissen (Hocher/72)
Németh

[Video] Enorme vuurbal boven Nederland

Delen van Nederland zijn zaterdagavond opgeschrikt door een enorme vuurbal. De blauwgekleurde meteoor vloog even na negen uur over ons land en is door velen gezien.

Op internet doen vele mensen melding van het natuurfenomeen. De blauwe vuurbal met lange streep was maar even te zien. Maar omdat het licht zo fel was, viel de meteoor goed op. Ook zijn er meldingen van harde knallen.

Op internet zijn inmiddels beelden opgedoken vanaf de snelweg bij Culemborg. Ook een Groninger heeft de vuurbal gefilmd met zijn mobiele telefoon.

Uw schrijver heeft het helaas weer eens gemist. Hij was All You Need is Love aan het kijken met zijn vrouw...

'Zo'n grote vuurbal jonguh! BAM!'

Uitslagen Eredivisie 18/01/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Vitesse won op de valreep op bezoek bij PEC Zwolle met 1-2, RKC Waalwijk en FC Groningen hielden elkaar met een 1-1 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Groningen

 82' Sno(pen)    31' De Leeuw 
 
 Gele kaart: , Kieftenbeld, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Hateboer (69) (FC Groningen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Apeu (Lamey/46)
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Naja (Beauguel/90 2)
Sno
Duits
Jungschlager (Braber/67)
Schet
Joachim
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Kieftenbeld
Adorjan (Burnet/72)
Hiarriej (Zivkovic/85)
Chery
De Leeuw (Letschert/80)
Kostic

PEC Zwolle

1 - 2

Vitesse

 10' Fernandez    3' Atsu 
 90' v. Aanholt 
 
 Gele kaart: Drost, v. Hintum, Karagounis, (PEC Zwolle), Kashia, v. Aanholt, (Vitesse)
 
Stadion:  IJsseldeltastadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.350
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: Piazón mist pen. (13)
 
Opstelling:   Opstelling:
Voer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Klich
Mokotjo
Drost (Saymak//84)
Hiwat (Karagounis/63)
Fernandez (Benson/73)
Thomas
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Propper
Vejinovic
Atsu
Ibarra
Chanturia (Labyad/64)
Piazón


Patrick van Aanholt heeft zijn shirt uitgetrokken na het maken van het winnende doelpunt (Foto: Pro Shots)

Davids weg bij Barnet FC

Edgar Davids en Barnet FC hebben in onderling overleg besloten de samenwerking per direct te beëindigen. Davids was sinds oktober 2012 als speler/trainer in dienst bij de Londense club. Onder zijn leiding degradeerde de ploeg vorig seizoen uit de Football League.

De club bedankt Davids voor zijn diensten en voor zijn hulp bij het opzetten van de huidige structuur van het team. Ook wenst Barnet FC Davids het beste toe bij zijn verdere carrière.

Barnet FC verloor zaterdag bij Chester FC met 2-1. De club staat momenteel tiende in de Conference, het vijfde niveau van de Engelse voetbalpiramide. 

Shorttracker Knegt verovert zilver op 500 meter

Sjinkie Knegt is bij het EK shorttrack tweede geworden op de 500 meter. De Nederlander wurmde zich zaterdag in Dresden tijdens de race knap van de laatste naar de tweede plek. Victor An uit Rusland won de afstand, zijn landgenoot Vladimir Grigoryev veroverde brons.

Knegt verzekerde zich in Duitsland bovendien van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sochi. Hij had daarvoor aan een halvefinaleplek genoeg. Knegt is in Sochi naast de 500 meter ook verzekerd van deelname aan de 1000 en 1500 meter.

Jorien ter Mors werd bij de vrouwen derde op de 500 meter. De Nederlandse moest Arianna Fontana uit Italië en de Russin Tatiana Borodulina voor laten gaan. Yara van der Kerkhof werd in de finale gediskwalificeerd. Zondag worden de 1000 en de afsluitende 3000 meter gereden.

[PD] Madrid voert druk op Barça en Atletico op

Real Madrid heeft zaterdag een 5-0 overwinning geboekt op bezoek bij Real Betis. Cristiano Ronaldo opende de score na tien minuten met een fraaie afstandsknal, waarna Gareth Bale, Karim Benzema, Angel Di Maria en Alvaro Morata de eindstand op 5-0 bepaalden.

Madrid komt door de zege in punten gelijk met FC Barcelona en Atlético Madrid. De twee koplopers hebben echter nog een wedstrijd tegoed. Barça gaat zondag op bezoek bij Levante, Atlético treft in eigen huis Sevilla.

Uitslag AZ - NAC Breda

AZ heeft de eerste competitiewedstrijd van 2014 gewonnen. In eigen huis werd NAC Breda met 3-0 verslagen. Steven Berghuis scoorde twee keer namens de thuisclub. AZ staat in ieder geval één uur zevende met 27 punten uit negentien wedstrijden. NAC Breda heeft 22 punten en staat twaalfde. 

AZ

3 - 0

NAC Breda

 23' Berghuis
 45+1' A.Jóhannsson
 69' Berghuis
   
 
 Gele kaart: Ortíz (AZ), Seuntjens (NAC Breda)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15175
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm (Henriksen/ 82)
Berghuis (Lewis/81)
A.Jóhannsson
Beerens (Gudmundsson/71)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d.Weg
Seuntjens (Suk/ 81)
Hadouir (Tighadouini/70)
Buijs
Hooi
Poepon
Sarpong (Perica/61)

Vrachtwagens moeten GPS tegen mestfraude

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft met Duitsland afspraken gemaakt over het aanpakken van mestfraude. De landen gaan samen ook de illegale handel in antibiotica en hormonen in de veehouderij tegen, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Mest mag niet zomaar worden gedumpt omdat dat slecht is voor het milieu. Veehandelaren die meer mest hebben dan ze zelf op hun land kunnen gebruiken kunnen daarom flinke boetes krijgen. Ze kunnen hun overschot kwijt bij mesthandelaren.

Het is nu onduidelijk wat er met de mesttransporten gebeurt zodra ze de grens over zijn. Dat moet volgens Dijksma veranderen omdat het illegaal lozen van mest onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater aantast. Om inzicht te krijgen in de meststromen worden onder meer vrachtwagens die mest exporteren uitgerust met een GPS-systeem.

Dijksma was zaterdag in Berlijn voor een ontmoeting met haar collega's van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, de twee voor Nederland belangrijkste exportregio's. De 'verregaande samenwerking' onderstreept volgens haar de belangrijke exportrelatie die Duitsland en Nederland, vooral op het gebied van landbouw, hebben.

PVV-motie gemeenteraad zelden gesteund

De raadsfracties van de PVV in Den Haag en Almere dienden de afgelopen jaren van alle partijen de meeste moties in, maar die kregen zelden steun. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag na onderzoek naar wat de partij sinds 2010 op gemeentelijk niveau heeft bereikt.

De PVV boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een enorme winst in Almere en Den Haag. De partij werd in de hofstad met op acht zetels de op een na grootste partij en in Almere met negen zetels de grootste. In beide gemeenten zit de partij in de oppositie.

PVV-raadsleden dienden in Almere sinds 2010 121 moties in, 35 procent van het totale aantal dat in de raad werd behandeld. Daarvan werden er 89 verworpen. In Den Haag diende PVV'ers 254 moties in, waarvan er 229 werden verworpen.

Volgens PVV-fractievoorzitter in Almere Toon van Dijk worden de moties afgewezen omdat de PVV 'tegen de stroom in roeit'. Machiel de Graaf, die de Haagse PVV-fractie leidt, is er trots op wat zijn fractie doet. "Het allerbelangrijkste is dat we voor elkaar hebben gekregen dat het normale volk weer een stem heeft in de Haagse gemeenteraad", zei hij tegen Nieuwsuur.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart doet de PVV weer alleen mee in Den Haag en Almere.

Massaal Duits protest tegen neonazi's

Meer dan 10.000 mensen hebben zaterdag in het Duitse Maagdenburg geprotesteerd tegen een demonstratie van neonazi's. In de stad waren ongeveer 40 demonstraties. De meeste daarvan verliepen vreedzaam, meldde de politie zaterdag.

De Maagdenburgers protesteerden tegen de rechtsextremisten die zaterdag een mars hielden voor hun gedachtegoed. Aanleiding is het bombardement van Maagdenburg door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog op 16 januari 1945. Bij het bombardement vielen duizenden burgerdoden en het wordt daarom door rechtsextremisten gezien als oorlogsmisdaad.

Bij de demonstratie van de neonazi's waren volgens de politie ongeveer 700 mensen komen opdagen. De rechtsextremisten hielden een mars door een industrieterrein. Aanvankelijk was de tocht dichter bij de binnenstad gepland, maar dat plan leidde tot felle protesten.

Duitsers massaal op de been tegen neonazi's
Duitsers massaal op de been tegen neonazi's (Foto: ANP)

Sloveense schansspringers winnen in Zakopane

In Zakopane heeft het Sloveense team de landenwedstrijd in de World Cup schansspringen gewonnen. Jurij Tepes, Jernej Damjan, Robert Kranjec en Peter Prevc waren vooral dankzij een zeer sterke laatste serie sprongen te goed voor Duitsland en Oostenrijk.

Na de eerste ronde gingen de Duitsers aan de leiding, vooral dankzij een bijzonder goede sprong van Andreas Wellinger. Andreas Wank, Richard Freitag en Severin Freund waren niet zo sterk als hun teamgenoot, maar konden genoeg punten bij elkaar springen voor de leiding. Het Oostenrijk van Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Thomas Diethart en Gregor Schlierenzauer volgde op minder dan twee punten. Derde stond Polen, wat met Klemens Muranka, Dawid Kubacki, Jan Ziobro en Kamil Stoch louter springers uit Zakopane in de gelederen had.

In de finaleronde konden met name de Duitsers Wellinger en Freund niet overtuigen. Dankzij geweldige springen van Kranjec en slotspringer Prevc slaagden de Slovenen erin om er met de overwinning vandoor te gaan. De Oostenrijkers Hayböck en Schlierenzauer deden het opnieuw goed, maar Poppinger en Diethart kwamen niet verder dan een zeer matige sprong. Ze slaagden er nog wel net in om Polen van zich af te houden en de derde plek te pakken.

FOK!toen: De zaak IJje Wijkstra

In de barre winter van 1929 vond in het Fries-Groningse grensgebied een gruwelijk drama plaats, waarvan het nieuws als een schok door het land zou gaan. Bij het uitoefenen van hun ambt waren vier politiemannen door de geheimzinnige vrijbuiter IJje Wijkstra om het leven gebracht. Wijkstra was een man die door velen werd gevreesd, al was hij nog nooit met justitie in aanraking geweest. Wie was de mysterieuze anarchist IJje Wijkstra en hoe kwam hij tot zijn bloedige daad? Je leest het vandaag in FOK!toen.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 januari 1929
Uit de Leeuwarder Courant van 18 januari 1929

De jonge jaren

Voor het begin van dit verhaal moeten we terug naar het einde van de 19e eeuw. In de omgeving van het plaatsje Surhuisterveen was een vrijgevochten gemeenschap ontstaan, bestaande uit zwervers en bedelaars die recht en wet niet kenden en die veelal in concubinaat leefden. Op 5 oktober 1898 werd aldaar Aaltje geboren, als jongste van 17 onwettige kinderen van Hinke van der Tuin, een zedelijk gezien zeer laagstaande bedelares. Deze leefde al sinds de geboorte van haar derde kind samen met Cornelis Alma. In 1914 ging Aaltje werken als dienstmeid bij G. Wobbes in Opeinde. Het duurt niet lang voordat zoon Hendrik belangstelling voor de vrouw begon te tonen en in oktober 1914 zouden de twee gaan trouwen. Niet lang daarna beviel Aaltje van haar 1e kind.

Als nakomeling werd de kleine IJje enorm verwend. IJje was duidelijk een moederskindje. Moeder vertelde dan ook prachtige verhalen over de hemel en dat er een God was die slechte mensen in het vagevuur zou gooien. In huize Wijkstra was het armoede troef en de ouders hadden regelmatig ruzie over het geloof, waarbij ook vaak de nodige klappen vielen. Als IJje 6 jaar oud is, wordt hij samen met zijn zusje naar school gestuurd in het dorpje Doezum. IJje hield echter niet van schoolgaan en holde altijd als eerste naar huis, waar dagelijks een emotioneel weerzien met zijn moeder plaatsvond.

Als IJje 13 jaar oud is besluit hij dat hij na vijf jaar basisschool wel genoeg heeft geleerd en gaat als knecht aan het werk bij J.A. Postma in Marum, voor 25 gulden per jaar plus kost en inwoning. Na enkele maanden liep hij echter weg. Bij de boer moest hij te hard en te lang werken en in de winter was er ook wel geld te verdienen met het vangen van mollen. Van broer Hendrik leerde IJje hoe hij moest voegen en vanaf dat moment was de voormalige boerenknecht ook regelmatig in het bouwvak werkzaam. Rond diezelfde tijd verloor IJje ook het geloof in religie kwijt. Volgens de familie was dat vanwege het opruiende gepraat van de socialisten. Ook ging IJje in die tijd vaak op strooptocht met zijn vader en leerde zo schieten.

Nietzsche

Nadat IJje was afgekeurd voor militaire dienst ging hij in 1916 aan het werk in het Roergebied. Na de Eerste Wereldoorlog had hij als voeger al zoveel geld verdiend, dat hij een motorfiets, een orgel en boeken kon kopen. IJje las vooral over occultisme en was vooral verzot op boeken van Camille Flammarion, maar ook de werken van Nietzsche. In zijn eenvoud nam hij alles wat hij las voor waar aan en begin te piekeren over de tegenstrijdigheden in de lectuur. In zijn getuigenis zei een zwager van Wijkstra over deze periode: "Hij was een werktuig van de satan geworden en sprak vaak over spoken en geesten. Hij werd een bekwaam schutter, die eenmaal de bijbel van zijn moeder als schietschijf gebruikte. Ook kon hij op 120 meter afstand een polsstok raken."

IJje had geen omgang met vrouwen en de zelfbevrediging die hij toepaste, bezorgde hem gevoelens van angst, schuld en kwelling. Nadat hij in 1918 een half jaar was behandeld door een zenuwarts ging IJje zich steeds meer vervreemden van de wereld. Zijn zuster herinnerde hem als 'een uitgezonderd mens' die 'apart' leefde. IJje wou bijvoorbeeld niet dat zijn moeder de gordijnen voor de ramen ging wassen. Achter zijn huisje was het een ware wildernis van doornstruiken, brandnetels en ander onkruid. Daar mocht niemand iets van aanraken. Volgens zijn zus was IJje in staat om iemand te vermoorden die aan zijn tuinplanten kwam. Als IJje de bedstee inging, moesten de deurtjes goed gesloten worden. IJje hoorde namelijk geluiden en het gestamp van geesten die om zijn bed heen spookten.


IJje Wijkstra in 1928

Het Spook van Hardegarijp

In de herfst van 1928, een jaar voor de schietpartij, hoort IJje het verhaal over een hek van Bennema State, dat elke avond zorgvuldig werd afgesloten, om de daaropvolgende ochtend op onverklaarbare wijze weer geopend te zijn. Met zijn muzikale vrienden had IJje zelfs een nacht op wacht gelegen om op de spoken te schieten, maar deze kwamen die nacht niet opdagen. IJje leerde ondertussen om melodieën van de grammofoon na te spelen op zijn chromatische harmonica. Daarbij had hij vooral een voorkeur voor droevige liederen als Ave Maria en de treurwals.

In mei 1928 werd Hendrik Wobbes betrapt bij stelen van een zak wol en werd tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Een zware straf, mede door het feit dat Wobbes een geladen revolver op zak had bij zijn aanhouding. In die periode zocht Aaltje toenadering tot IJje en hij van zijn kant zag in haar plompe lichaamsbouw een enorme schoonheid. IJje hielp Aaltje af en toe bij zwaar werk, maar toen zij hem uitnodigde om bij haar te blijven slapen was zijn antwoord: "Ik doe niet aan vrouwen en ik wil het ook niet om Hendrik". Aaltje liet zich echter niet van haar stuk brengen en uiteindelijk zou er een verhouding volgen, die al snel weer door IJje verbroken zou worden. Aaltje dreigde daarop om zichzelf te verhangen, waarop IJje weer bij haar kwam.

De Jankende Hond

Op een avond in december 1928 kwam IJje om 02.00 uur 's nachts bij Aaltje vandaan toen hij zag dat zijn moeder hem op zat te wachten. Zijn moeder vroeg hem of hij in voortekens geloofde en dat er een uur lang een hond voor de voordeur had zitten janken. IJje schrok van het verhaal en vertelde zijn moeder dat het een teken was dat er een sterfgeval plaats zou vinden. Begin 1929 besloot Aaltje om haar zes kinderen (in de leeftijd van 1 tot 14 jaar) achter te laten en bij IJje in te gaan trekken.

De zes kinderen werden opgenomen in het armenhuis van Opende en tegen Aaltje werd proces verbaal opgemaakt. De oproep om voor het gerecht te verschijnen verdween in de kachel van Wijkstra. Op 17 januari 1929 volgde een tweede actie om Aaltje Wobbes te doen voorgeleiden. Omdat men duidelijk bang was voor moeilijkheden stuurde men maar liefst vier politieagenten om Aaltje bij IJje weg te halen. Mient van der Molen, chef-gemeenteveldwachter te Grootegast, Aldert Meijer, gemeente-veldwachter te Opende, Herman Hendrik Hoving, rijksveldwachter te Opende en Jan Werkman, rijksveldwachter te Sebaldeburen, werden op het vroege morgenuur van de bitterkoude dag op pad gestuurd om de klus te klaren.


De vier neergeschoten veldwachters

De Schietpartij

Nadat IJje in de gaten heeft dat men zijn huisje omsingeld heeft pakt hij een karabijn en een geladen pistool en stopt ook nog een handjevol kogels in zijn broekzak. Niet veel later verscheuren enkele schoten de stilte van die ochtend. Chef-veldwachter Van der Molen zakt in elkaar nadat hij in zijn hoofd en buik is geraakt. Nadat IJje Hoving en Werkman in het vizier heeft gekregen, laat hij zich op een knie zakken, drukt de karabijn op de schouder en met een aantal schoten uit het automatische wapen worden de beide politiemannen neergeschoten.

Meijer is de enige agent die kans ziet om terug te schieten. Hierbij wordt IJje wel geraakt, maar niet ernstig verwond. Als IJje ziet dat de agent zich probeert te verstoppen in een sloot maakt hij een omtrekkende beweging waarbij hij ook de tijd krijgt om zijn wapen te herladen. Wijkstra knielt dan weer, richt z'n karabijn en schiet ook Meijer in borst en buik. In plaats van weg te rennen loopt de schutter vervolgens rustig zijn huisje binnen om een vlijmscherp mes op te halen, waarmee hij de vier veldwachters de keel doorsnijdt. Dan pakt hij de petroleumkan, gooit de inhoud leeg over z'n schamele huisraad en steekt de brand er in.

Nadat hij Aaltje eerst bij neef Hendrik had gebracht ging de gewonde IJje op de fiets naar Lucaswolde waar zijn vriend Jan Hut woonde. Op aanraden van Hut gingen de twee in de auto van garagehouder Willem Willems uit Tolbert naar het Rooms Katholieke Ziekenhuis in Groningen. Wijkstra was daar al eerder eens geopereerd aan een breuk. De marechausseekazerne in Groningen was ondertussen op de hoogte gebracht van het drama. In de stad Groningen gonsde het van de wilde geruchten, ouders hielden hun kroost in huis en winkeliers sloten hun winkels en lieten de luiken voor de ramen zakken. In het R.K. Ziekenhuis weigerde men om IJje te helpen, zogenaamd vanwege het feit dat hij geen verwijsbriefje van een dokter bij zich had. Hij werd verwezen naar het Academische Ziekenhuis van Groningen. Toen Hut en Wijkstra het ziekenhuis verlieten merkten ze dat Willems en de auto verdwenen waren. In een nabijgelegen café had Willems de gemeentepolitie laten waarschuwen door de kastelein en was teruggereden naar Tolbert.

Toen het tweetal lopende op weg waren naar het Academische Ziekenhuis werden de mannen aangehouden door een tweetal passerende rechercheurs, die op eigen initiatief op zoek waren gegaan naar de schutter. In zijn rechter jaszak troffen de politiemannen een geladen browning aan met zeven scherpe patronen in de houder en één in de loop, alsmede 32 scherpe revolverpatronen, 42 scherpe geweerpatronen, een knipmes en een slagersmes. De viervoudige moord deed een golf van afgrijzen door het land gaan. IJje bekende volledig en moest op 23 april 1929 voor de Groninger rechtbank verschijnen. Hij werd veroordeeld tot levenslang. Nadat Wijkstra in hoger beroep was gegaan, volgde op 20 juni 1929 een strafzaak voor het gerechtshof in Leeuwarden. IJje werd uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

In 1941 wordt Wijkstra van de Blokhuispoort in Leeuwarden overgeplaatst naar het Krankzinnigengesticht te Woensel, waar hij op 6 juni 1941 op 45-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van tuberculose.

Het teken van het beest
Het teken van het beest

Het Teken van het Beest

In 1980 zou cineast Pieter Verhoeff het verhaal van IJje Wijkstra verwerken in de film Het Teken van het Beest. Het script werd geschreven door Cherry Duyns en Anton Haakman, de internationale titel van de film was Primal Fear. Het Teken van het Beest zou in 1981 het Gouden Kalf voor de beste film winnen. Actrice Marja Kok, die in de film te zien is als Aaltje Botter, won eveneens een Gouden Kalf. Gerard Thoolen speelde de rol van IJje Wijkstra.

Batman vs. Superman pas in 2016 première

De première van de superheldenfilm met Batman en Superman is een jaar uitgesteld. Geruchten dat dat te maken heeft met een beenblessure van Ben Affleck worden door Warner Bros ontkend. "We willen het gewoon goed doen en hebben de tijd nodig", zei een woordvoerder tegen de Amerikaanse filmsite Deadline.

Batman vs. Superman, de werktitel van de film, verschijnt nu op 6 mei 2016 in de Amerikaanse bioscopen. De film gaat daarmee de concurrentie aan met Marvel, waarvan in hetzelfde weekend ook een superheldenfilm verschijnt.

In Batman vs. Superman speelt Affleck een wat oudere Batman die het allemaal wel heeft gezien. Hij neemt de jonge Superman, gespeeld door Henry Cavill, onder zijn hoede.

[PL] Arsenal en Manchester City winnen simpel

Arsenal blijft koploper in de Premier League. De ploeg van Arsène Wenger versloeg Fulham zaterdag in een Londens onderonsje met 2-0. Santi Cazorla verschalkte doelman Maarten Stekelenburg twee keer en werd zo de man van de wedstrijd voor de thuisploeg.

Manchester City nam in eigen huis laat afstand van Cardiff City: 4-2. Yaya Touré en Sergio Aguëro stelden de zege in het laatste kwartier met hun treffers zeker, nadat Edin Dzeko en Jesus Navas de titelkandidaat in de eerste helft aan een 2-1 voorsprong hadden geholpen. City volgt Arsenal op een punt.

Manchester United kan Arsenal en City zondag een dienst bewijzen door Chelsea te verslaan. De ploeg van Jose Mourinho komt bij een nederlaag op vijf punten achterstand van Arsenal.

City-huurling John Guidetti debuteerde voor Stoke City. De oud-spits van Feyenoord viel elf minuten voor tijd in tegen Crystal Palace, dat Stoke met 1-0 versloeg door een goal van Jason Puncheon. Oud-eredivisiepelers Erik Pieters, Oussama Assaidi en Marko Arnautovic kwamen allemaal in actie voor de verliezende ploeg.

Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel begonnen in de basis bij Norwich City. Ryan Bennet kroonde zich met een treffer in de 87e minuut tot matchwinner tegen Hull City: 1-0. Norwich kon de drie punten goed gebruiken. De ploeg staat nu vijf punten boven de degradatiestreep.

Tim Krul en Vurnon Anita maakten de wedstrijd vol voor Newcastle United, dat met 3-1 won op bezoek bij West Ham United. Yohan Cabaye (2x) en Loïc Rémy vonden het net voor de uitploeg. Newcastle bezet plek acht.

Australiër Kruse moet vrezen voor WK

Robbie Kruse moet het WK voetbal van aankomende zomer waarschijnlijk missen. De 25-jarige Australiër heeft zijn kruisband gescheurd en komt dit seizoen naar verwachting niet meer in actie, laat zijn club Bayer Leverkusen zaterdag weten. Australië speelt in Brazilië onder meer tegen Nederland.

De 29-voudig international komt vooral als invaller in actie voor de huidige nummer twee van de Bundesliga. Kruse vond dit seizoen twee keer het net.

Kunstschaatser Fernandez legt beslag op EK-goud

Javier Fernandez heeft zaterdag goud gewonnen bij het EK kunstschaatsen. De Spanjaard behaalde in Boedapest 175,55 punten op de vrije kür. Hij bleef de Russen Sergei Voronov (167,04) en Konstantin Menshov (165,12) daarmee ruim voor.

De 22-jarige Fernandez prolongeerde zijn titel, nadat hij vorig jaar in Zagreb ook de beste was. Er deden geen Nederlanders mee in Boedapest.

[HWL] Hockeyheren pakken goud na zege op Nieuw-Zeeland

De Nederlandse mannen hebben de allereerste HWL-titel veroverd. In een matig gevuld en sfeerloos Major Dhyan Chand National Stadium veegde een dominant Oranje de vloer aan met Nieuw-Zeeland. Het werd 7-2. De zege op de Kiwi's betekent de eerste Nederlandse titel sinds het EK van 2007 in Manchester.

Beide ploegen begonnen wat afwachtend, plooiden terug rond de middenlijn. Hierdoor was het moeilijk ruimtes te vinden en waren de kansen in de beginfase schaars. Jeroen Hertzberger was na een kwartier dichtbij, maar de voorzet van Rogier Hofman werd net van richting veranderd waardoor de aanvaller kansloos was.

Even later was het wel raak. Robbert Kemperman vond eerst de Nieuw-Zeelandse keeper op zijn weg, maar toen de bal weer werd ingebracht kon Constantijn Jonker bij de tweede paal binnen tikken: 1-0. Een kleine tien minuten later vergrootte Billy Bakker de marge door een voorzet van Hertzberger mooi binnen te tippen. Vlak voor de onderbreking was het wederom Jonker die zijn stick succesvol tegen de bal zette, na een mooie pass van Mink van der Weerden: 3-0.

Nederland liet in die fase duidelijk zien over meer kwaliteit te beschikken met mooie combinaties, hoge druk en veel beweging. Het was slechts aan goed keeperswerk van Devon Manchester, af en toe geholpen door de paal, te danken dat de score niet hoger opliep voor rust.

In de eerste minuut van de tweede helft werd het al 4-0. Bob de Voogd tikte een rebound binnen maar zag Steve Edwards amper zestig seconden later iets terugdoen voor Nieuw-Zeeland. Edwards zette een een-tweetje op en tikte mooi binnen van dichtbij: 4-1. Nederland raakte allerminst van slag van deze tegentreffer, bleef rustig en bleef gevaarlijk met vlijmscherpe counters. Tien minuten na rust was Hofman succesvol met een van die tegenstoten. De middenvelder schoot hard en laag raak voor de 5-1.

Twintig minuten voor tijd kwam Nieuw-Zeeland weer dichterbij. Wederom was het Edwards die de trekker overhaalde, ditmaal met een subtiel wippertje: 5-2. Daarmee was de koek nog niet op wat treffers betreft. Eerst was het de beurt aan Bakker die de bal kreeg uit de rebound en met zijn tweede van de avond zorgde voor de 6-2, waarna Jonker zijn derde treffer liet optekenen: 7-2.

Daar bleef het bij, wat betekende dat Nederland voor het eerst sinds 2007 weer eens een gouden medaille kreeg omgehangen. Dit toernooi was de laatste grote test voor het wereldkampioenschap hockey begin juni in Den Haag. 

Deel Utopianen bouwen Nederland in klein na

Bewoners Aike, Billy en Emil hebben het plan om het roer volledig om te gooien in Utopia. Onder het mom 'Structuur en vooruitgang' lijken ze vooral een afspiegeling van de Nederlandse samenleving na te willen bouwen.

De drie Utopianen zijn inmiddels druk bezig andere bewoners bij hun plan, Utopia BV, te betrekken. Doel is om een vijftal ministerieposten te maken, met een van de bewoners als eindverantwoordelijke. Over deze ministeries zou vervolgens het geld van bewoners verdeeld moeten worden en hieraan tientallen regels gebonden zijn.

De Utopianen zijn tot op heden vooral aan het consumeren zonder duidelijk doel. Ze waren al druk bezig een afspiegeling te maken van het vertrouwde en daar lijkt met dit plan vaart achter te komen.

Gisteren betrad Jimmy, de nieuwe bewoner, Utopia. Bij het voorstellen gaf de oud-marinier aan "een Utopia te willen oprichten, geef afspiegeling van de samenleving". Hoe Jimmy en de rest van de bewoners op de plannen zullen reageren moet zaterdagavond rond 8 uur blijken als het plan voor Utopia BV aan de rest van de bewoners wordt voorgesteld.

Het voorstel is live te volgen op streams en het commentaar op de streams-topic op ons Utopia forum.

'Geen genade voor pedofiele priesters'

Paus Franciscus is niet van plan pedofiele priesters clementie te verlenen. Hij verkiest waarheid en gerechtigheid boven het beschermen van de kerk. Dat zei de voormalige Vaticaanse hoofdaanklager seksueel misbruik, bisschop Charles Scicluna, zaterdag tegen persbureau Reuters.

Volgens Scicluna zal Franciscus ondanks zijn barmhartige natuur hard optreden tegen pedofiele priesters. Donderdag werd bekend dat de voorganger van Franciscus, Benedictus, meer dan 400 priesters ontsloeg om verdenking van seksueel misbruik.

'Geen genade voor pedofiele priesters'
'Geen genade voor pedofiele priesters' (Foto: ANP)

Celtic betaalt juridische strijd 'hooligans'

Celtic heeft supporters die in november in Amsterdam slaags raakten met agenten aangeboden de juridische kosten te betalen als ze de strijd willen aangaan met de Amsterdamse politie. Dat meldt de Schotse krant Daily Record zaterdag. De Schotse club heeft van aanhangers die erbij waren veel klachten gekregen over het politieoptreden.

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Ajax hadden honderden supporters van de Schotse club zich op de Dam verzameld. Het kwam tot ongeregeldheden, waartegen de politie met charges optrad. Verschillende fans en agenten raakten gewond. Er werden 39 arrestaties verricht.

De supporters van de Schotse club beklaagden zich naderhand over hun behandeling door de Nederlandse politie. Volgens de club zijn de klachten geloofwaardig en zijn de supporters geprovoceerd door Ajax-supporters.

De meeste arrestanten mochten na het betalen van een boete weer gaan. Vijf Celtic-supporters zijn tot celstraffen veroordeeld voor het gebruiken van geweld tegen agenten. Een supporter werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Celtic heeft de Nederlandse advocaat Jeroen Soeteman ingeschakeld om klachten van gedupeerde fans te onderzoeken en indien nodig naar de rechter te stappen. Volgens de Schotse krant gaat hij eind deze maand naar Glasgow om over zijn bevindingen te praten.

[PL] Sunderland en Southampton remiseren in amusant duel

Sunderland en Southampton hebben zaterdag in de Premier League met 2-2 gelijkgespeeld. In een vermakelijk duel kwamen de bezoekers voor rust op een 2-0 voorsprong door treffers van Jay Rodriguez en Dejan Lovren. Fabio Borini en Adam Johnson bezorgden Sunderland vervolgens een punt.

Southampton sloot het duel ellendig af. Lovren en Gaston Ramirez moesten in de slotfase allebei met blessures van het veld worden gedragen. Jos Hooiveld bleef de hele wedstrijd op de bank zitten bij de Zuid-Engelsen.

Sunderland staat achttiende, net onder de degradatiestreep. Southampton doet het met de negende plek een stuk beter.

Van der Warts schouder schiet opnieuw uit de kom

De linkerschouder van shorttracker Freek van der Wart is zaterdag bij het EK in Dresden opnieuw uit de kom geschoten. In de tweede voorronde van de 500 meter kwam de titelverdediger in botsing met Serhiy Lifyrenko uit Oekraïne, waarna hij op ongelukkige wijze de kussens ingleed. Twee weken geleden schoot zijn schouder tijdens het NK ook al uit de kom.

De blessure zorgt voor de nodige zorgen met het oog op de Olympische Spelen die over een kleine drie weken beginnen. Van der Wart maakt deel uit van de aflossingsploeg die kans maakt op een medaille.

De medische staf, die zijn arm na het incident direct terugzette, kan nog niets zeggen over de ernst van de kwetsuur. Nadat Van der Warts schouder twee weken geleden uit de kom was geschoten stond hij twee dagen later weer op het ijs.

Samsom: verkiezingen belangrijker dan ooit

Niet eerder waren de gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk als dit jaar. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in Utrecht bij de start van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Gemeenten krijgen de komende jaren meer verantwoordelijkheden op het gebied van zorg, werk en wonen. "Het lokale bestuur is daar straks aan zet", zei Samsom. "Daarom zijn de komende verkiezingen zo belangrijk: meer dan ooit doet het ertoe wie de keuzes maakt in uw gemeente."

De PvdA bezwijkt niet voor de verleiding in 'deze zware tijd' lastige keuzes te ontlopen, zei Samsom verder in zijn speech. "Maar politieke idealen waarmaken vergt meer dan Haagse besluitvorming. Het vergt hard werken en het duurt soms lang voordat resultaten zichtbaar worden. Langer dan ik zou willen."

Samsom ziet in dat de crisis voor veel mensen en bedrijven te lang duurt, maar hij ziet ook lichtpuntjes. "Nederland vindt langzaam de weg omhoog."

De PvdA-leider is naar eigen zeggen 'vol vertrouwen' dat de PvdA op 19 maart een 'geweldige' uitslag behaalt. "Omdat ik in de afgelopen maanden weer heb mogen ervaren wat voor fantastische mensen zich voor de Partij van de Arbeid inzetten."

Spekman sluit royement Merkies niet uit

Europarlementariër Judith Merkies kan uit de PvdA worden gezet als blijkt dat zij inderdaad regels heeft overtreden door haar advocatenkosten te declareren bij het Europees Parlement. "Dat kan een gevolg zijn", zei PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Spekman heeft de integriteitscommissie van de PvdA gevraagd de kwestie te onderzoeken. Hij wilde in de uitzending niet vooruitlopen op wat er mogelijk uit het onderzoek van de commissie komt, maar bevestigde dat royement het gevolg kan zijn.

Leider van de PvdA-eurodelegatie Thijs Berman en het derde lid, Ermine Bozkurt, lieten dinsdag weten niet langer met Merkies te willen samenwerken. Zij zou haar advocatennota's stiekem hebben gedeclareerd. Dat is volgens hen in strijd met eerdere afspraken. Zij willen dat het partijbestuur Merkies uit de fractie zet.

Merkies stelde daarop het slachtoffer te zijn van een persoonlijke afrekening van Berman en Spekman. Ze wees erop dat het directoraat-generaal financiën van het Europees Parlement de declaratie heeft goedgekeurd. Het gaat om de advocatenkosten die Merkies maakte in verband met het kort geding dat zij vorig najaar aanspande tegen het PvdA-bestuur. Het zou gaan om zo'n 31 duizend euro.

Afgelopen najaar kwam Merkies in conflict met het PvdA-bestuur, nadat dat had besloten dat zij niet in aanmerking kwam voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Merkies eiste via de rechter rectificatie van Spekman. Die had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. De rechtbank stelde Merkies in het ongelijk.

Groningse proteststoet zorgt voor oponthoud

Een stoet van honderden auto's is zaterdagmiddag langzaam rijdend onderweg van het FC-Groningen stadion naar het dorp Zuidbroek uit protest tegen de kabinetsplannen. De colonne veroorzaakt onder meer op de A7 oponthoud, laten de ANWB en de politie weten.

De actie is georganiseerd door FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond onderschat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de problemen rondom leefbaarheid en werkgelegenheid in de provincie. Het terugschroeven van de gaswinning en andere maatregelen doen niets aan het sluiten van bedrijven in de regio, het terugdringen van het aantal sociale werkplaatsen en de banen die verloren gaan bij overheidsdiensten, vindt FNV.

De politie houdt de optocht in de gaten met motoragenten. De sfeer is vooralsnog goed, laat de districtschef op Twitter weten. Wel wil de politie een verkeersinfarct voorkomen. "Prioriteit heeft verkeersveiligheid en ruimte voor nooddiensten."

Kamp sprak eerder op de dag in het provinciehuis in Groningen met onder meer vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. In een hotel in Zuidbroek wordt zaterdagmiddag door FNV een 'volksdebat' georganiseerd, waar Groningers kunnen aangeven wat ze van Den Haag eisen voor 'hun gas'.

Frenzel wint opnieuw in Seefeld

Eric Frenzel heeft in Seefeld ook de tweede wedstrijd in de Nordic Combined Triple gewonnen. Na 10 kilometer langlaufen, twee keer zoveel als een dag eerder, kwam de Duitser opnieuw solo over de streep.

Dit keer won Frenzel zelfs al het schansspringen 's ochtends, waardoor hij voor het langlaufen als eerste mocht vertrekken. Håvard Klemetsen pakte de tweede plek en mocht elf seconden na Frenzel vertrekken. Johannes Rydzek uit Duitsland en de Noor Magnus Moan moesten ongeveer een minuut wachten.

Al snel was duidelijk dat Klemetsen niet mee zou spelen voor het podium. Frenzel bleef eenzaam op kop, terwijl Moan de achtervolging inzette. Rydzek bleef constant achter Moan, om geen enkel kopwerk te doen voor de concurrent van zijn landgenoot. Na zo'n drie kilometer had het duo Klemetsen te pakken, die er drie kilometer verderop niet meer bij kon blijven. Waar Moan in eerste instantie nog veel tijd goed kon maken op Frenzel lukte dat aan het eind niet meer. Rydzek kon zelfs nog profiteren van zijn afwachtende houding en sprintte naar de tweede plek voor de Noor, een kleine halve minuut achter winnaar Frenzel. 

Biatleet Schempp wint opnieuw

De Duitse biatleet Simon Schempp heeft bij de World Cup in Antholz de achtervolging gewonnen. In tegenstelling tot de sprint van een dag eerder mocht hij dit keer wel alleen bovenaan het podium staan.

Schempp mocht vanwege zijn gedeelde zege in de sprint als eerste vertrekken, samen met de Italiaan Lukas Hofer. Bij de eerste keer schieten maakte Schempp direct een fout, terwijl Hofer zelfs twee keer de strafronde in moest. Arnd Peiffer uit Duitsland nam de leiding met een ruime voorsprong op Oostenrijker Dominik Landertinger. Deze viel bij de volgende schietbeurt weg door twee fouten. Ook Peiffer maakte een fout, maar Schempp raakte wel alles. Hierdoor gingen de twee Duitsers samen op weg, achtervolgd door Timofey Lapshin uit Rusland.

De drie koplopers konden geen van allen foutloos blijven bij schietbeurt drie, waar de Fransman Jean-Guillaume Beatrix van profiteerde. Hij nam de leiding, op tien seconden gevolgd door een groep met onder meer Krasimir Anev uit Bulgarije en de twee Duitsers. Bij de laatste serie schoten kon Beatrix de druk niet aan, terwijl Schempp, Anev en de als twintigste gestarte Ole Einar Bjørndalen wel foutloos bleven. Schempp kon relatief onbedreigd naar de overwinning lopen, terwijl Beatrix terugkwam en de tweede plaats pakte. Bjørndalen moest zich ook gewonnen geven tegenover zijn landgenoot Henrik L'Abee Lund, die derde werd.

Gers Pardoel ambassadeur van de vrijheid

Gers Pardoel, Douwe Bob en Kensington zijn benoemd tot 'Ambassadeurs van de Vrijheid'. De rapper, singer/songwriter en rockformatie zijn op 5 mei op 14 bevrijdingsfestivals te zien.

Het Nationaal comité 4 en 5 mei zegt 'verheugd' te zijn met de aanstelling van de ambassadeurs. "Zij leveren niet alleen een muzikale bijdrage maar roepen ook de naar verwachting 800.000 bezoekers op om stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is", aldus het comité.

Gers Pardoel zal te zien zijn in Almere, Den Haag, Rotterdam en Vlissingen. Kensington treedt op in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond. Douwe Bob doet Assen, Groningen, Leeuwarden, Wageningen en Zwolle aan.

Douwe Bob van festival naar festival op 5 mei
Douwe Bob vliegt ook van festival naar festival op 5 mei (Foto: ANP)

Obama zet handtekening onder begroting

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdagavond zijn handtekening gezet onder de Amerikaanse overheidsbegroting. De begroting is een compromis: er wordt minder uitgegeven dan Obama wilde, maar nog altijd meer dan wat de Republikeinen aanvankelijk voor ogen hadden. Beide partijen wilden echter geen nieuwe shutdown riskeren, zoals in oktober vorig jaar.

Obama verwacht dat de overheid het komende jaar zonder al te veel problemen kan functioneren. "En dat is niet alleen goed voor jullie en alle ambtenaren van de federale regering", zei Obama tegen de mensen die aanwezig waren bij het ondertekenen, "maar vooral voor de Amerikaanse bevolking. Het betekent dat we onze aandacht kunnen richten op de zaken die van belang zijn, zoals de groei van de economie en ervoor zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt zolang ze daar hun best voor doen."

[HWL] Engeland pakt brons na zege op Australië

De hockeyheren gaan om 15.30 uur Nederlandse tijd proberen om de eerste toernooiwinst sinds 2007 binnen te slepen. In de finale van de Hockey World League (HWL) is Nieuw-Zeeland de tegenstander. De wedstrijden voor de plekken 7/8, 5/6 en 3/4 zijn al gespeeld. Engeland pakte verrassend brons na de zege op Australië.

Plek 7-8: Argentinië - Duitsland 1-2 (1-1)
De Duitsers namen het toernooi niet al te serieus, maar dat ze uiteindelijk zouden strijden om de zevende plaats had niemand verwacht. Gelukkig voor de Duitsers werd het niet nog erger. Argentinië weerde zich kranig, kwam zelfs op voorsprong via Facundo Callioni maar Benjamin Wess trok de stand al snel gelijk. Tien minuten voor tijd besliste Tobias Matania het treffen in Duits voordeel. De Argentijnen houden dus niets over aan hun uitstekende start. De eerste twee duels met Nederland en België verbaasde Argentinië vriend en vijand door ruim te winnen: 5-2 en 3-2. Daarna werd echter alleen nog maar verloren, van Australië, Nieuw-Zeeland en nu dus van Duitsland.

Plek 5-6: België - India 2-1 (0-0)
De Belgen hadden tot aan het treffen met India nog geen duel gewonnen op de HWL. Van Argentinië, Australië en Engeland werd verloren, tegen Nederland en nogmaals Argentinië knokte de ploeg van bondscoach Marc Lammers zich naar een gelijkspel. Het tweede duel met de Argentijnen werd na shoot-outs alsnog over de streep getrokken. Ook tegen India leek het mis te gaan. In een kansarm duel namen de Indiërs tien minuten voor tijd een voorsprong, maar late treffers van Florent van Aubel en en Tom Boon brachten de Belgen de eerste zege van het toernooi: 2-1.

Plek 3-4: Engeland - Australië 2-1 (1-1)
De Engelsen verrasten vriend en vijand door hun eerste vier wedstrijden, inclusief de kwartfinale tegen België, te winnen. In de halve finale werd de ploeg van Barry Middleton en Ashley Jackson echter verrassend gestuit door Nieuw-Zeeland. De strijd tegen die andere ploeg van down under werd wel gewonnen. Australië, dat vrijdag in de andere halve finale ten onder ging tegen Nederland, werd met 2-1 verslagen. Tom Carson opende de score voor de Britten, maar zag Glenn Turner al snel gelijk maken. Ruim tien minuten voor tijd schoot Middleton zijn ploeg met een trefzekere tip-in weer op voorsprong, maar vlak voor tijd was het wederom Turner die de ploegen op gelijke hoogte leek te brengen. Die treffer werd echter afgekeurd, waardoor het brons naar Engeland ging.

Jorginho nieuwe aanwinst Napoli

Napoli heeft de Italiaanse/Braziliaanse middenvelder Jorginho zo goed als zeker ingelijfd. Hij komt over van Hellas Verona, waar hij het afgelopen half jaar een sterke indruk achterliet.

De 22-jarige voetballer onderging zaterdagochtend de medische keuring bij de Azzurri. Volgens de coach van Napoli, Rafael Benítez, is het contract nog niet officieël ondertekend maar zou de overgang later op de dag nog beklonken kunnen worden.

De middenvelder, die in 2012 Italië verkoos als het land waarvoor hij internationaal uitkomt, werd gevolgd door een groot deel van de Italiaanse top nadat hij dit seizoen al zeven maal doel trof en drie assists gaf.  “Hij is jong, heeft de Italiaanse nationaliteit en  kan Europees meespelen”, aldus Benítez.

Seedorf wil aanvallend voetballen met Milan

Clarence Seedorf is van plan AC Milan aanvallend voetbal te laten spelen. "Ik ga 4-2-3-1 spelen om het maximale uit onze aanvallende kwaliteiten te halen", zei de kersverse trainer zaterdag op een persconferentie over het spelsysteem. "We gaan aanvallend voetbal spelen."

Seedorf benadrukte dat Milan tijd nodig heeft. "Ik geloof een beetje in de filosofie waarin het spel belangrijker is dan het systeem waarin gespeeld wordt", zei de oud-voetballer van onder meer Milan, Real Madrid en Ajax. "Ik heb er geen twijfels over dat het team is gegroeid, we moeten het glas halfvol zien."

De 87-voudig international had vriendelijke woorden over voor spits Mario Balotelli. "Mario is een lieve jongen en ik kende hem een beetje voordat ik terugkwam. We weten allemaal van zijn kwaliteiten. Ik ben hier om hem helpen te groeien. Onze aanvallende filosofie is belangrijk voor hem", zei Seedorf over het enfant terrible.

De oud-Ajacied leek ook nog te zinspelen op de komst van Marco van Basten. "Ik hoop dat Van Basten naar ons komt kijken, aangezien we de aanwezigheid van spelers die geschiedenis hebben geschreven met de club nodig hebben. Van Basten is er daar zeker een van", zei hij over de Heerenveen-coach.

Hernan Crespo zei zaterdag tegen het Italiaanse Fox Sports dat Seedorf hem heeft gevraagd bij Milan te komen werken. "Maar er is nog niets concreet. Ik heb ook andere aanbiedingen op zak", liet de voormalige topspits weten. Ook Jaap Stam, assistent-trainer bij Ajax, wordt in verband gebracht met Milan. Seedorf is nog op zoek naar een assistent.

Seedorf trapt zijn trainerscarrière zondag af met een thuiswedstrijd tegen Hellas Verona. Milan neemt in de Serie A momenteel een teleurstellende elfde plek in.

Molotovgooier kandidaat gemeenteraadsverkiezingen

De molotovcocktailgooier uit Haelen, Gijsbert Ruiter, wil de politiek in. Hij staat bij de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van ouderenpartij OPA in de gemeente Leudal, waar Haelen onder valt. Dat laat de partij zaterdag weten.

Ruiter gooide in juni 2012 molotovcocktails naar de politie toen die een hek rond zijn huis wilden verwijderen. Hij moest daarvoor negen maanden in een cel doorbrengen. De Limburger had het hek neergezet vanwege problemen met de bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp.

De gemeente wilde het huis van Ruiter kopen om het al jaren slepende conflict op te lossen. Ruiter wees een bod van ruim drie ton in oktober vorig jaar echter af. Hij vond het bedrag te laag en wilde onder meer ook een schadevergoeding voor 'gemist woongenot'.

Spaanse politie pakt man om miljoenenfraude

De Spaanse politie heeft een man opgepakt die wordt gezocht door de Verenigde Staten in verband met een miljoenenfraude. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt.

Juegers Veloz, een 37-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, werd opgepakt in een callcenter op Mallorca. Hij maakte deel uit van een crimineel netwerk dat met gestolen gegevens over de wereld gesprekken voerde. De fraude had plaats tussen 2009 en 2011 in en rond New York.

De schade voor de mensen wier gegevens waren gestolen beliep in totaal zo'n zeventien miljoen dollar (12,5 miljoen euro). De bende wist met de fraude bovendien meer dan 183 miljoen euro binnen te halen.

IAEA: toezicht op Iran kost 4,4 miljoen euro

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) schat dat het toezien op naleving van het atoomakkoord dat met Iran is gesloten zo'n 4,4 miljoen euro kost. Dat cijfer staat in een vertrouwelijk rapport dat vrijdag in handen van persbureau Associated Press is gekomen.

Het rapport is opgesteld voor de bijeenkomst van de bestuursraad van het IAEA aanstaande maandag. De bestuursraad stemt tijdens die bijeenkomst vermoedelijk in met de rol van een toezichthouder. De kosten die daarmee gepaard gaan moeten worden opgebracht door de lidstaten.

Het akkoord dat met Iran is gesloten, wordt maandag van kracht. Iran perkt de verrijking van uranium in en in ruil daarvoor worden de sancties tegen het land versoepeld. Deze afspraken gelden voor het komende halfjaar. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

Twentse scooterrijder gewond door botsing met trein

Een 23-jarige scooterrijder is vrijdagavond in het Twentse Wierden gewond geraakt toen hij werd aangereden door een trein. De man is waarschijnlijk tussen de gesloten spoorbomen heengereden, laat de politie zaterdag weten.

Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur bij het station van Wierden. Het slachtoffer uit Hoge Hexel liep zwaar letsel aan zijn been op, maar was aanspreekbaar. Omstanders, onder wie een dokter, verleenden na het ongeluk direct hulp. De Twentenaar werd vervolgens door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Rijbewijsloze buschauffeur na 20 jaar gepakt

Een buschauffeur van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET heeft maar liefst twintig jaar zonder rijbewijs rondgereden. Pas toen de man zo dronken als een tor een aanrijding veroorzaakte, kwam deze zaak aan het licht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Vrijdag moest de 59-jarige Christiaan M. zich verantwoorden bij de rechter. Hij had namelijk een aanrijding veroorzaakt terwijl hij meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Na deze aanrijding was hij doodleuk met zijn beschadigde bus, waar op dat moment zeven passagiers in zaten, doorgereden.

Tijdens de zitting verklaarde de officier van justitie dat de man in geen enkel systeem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) voorkomt. Dat betekent volgens het CBR dat de man in ieder geval de laatste twintig jaar onmogelijk een rijbewijs kan hebben gehad.

Zelf hield de verdachte overigens pertinent vol dat hij wél een rijbewijs heeft, maar dat hij het 'kwijtgeraakt' is. Tegen de rechter verklaarde hij: "Ik heb mijn hele huis overhoop gehaald, maar heb het niet gevonden. Ik denk dat het nog in mijn RET-jasje zit."

Het rijden onder invloed kwam volgens de man doordat hij de avond ervoor 'een feestje had'. De alcohol die hij daar genuttigd zou hebben, zou nog in zijn bloed zitten. Bovendien, zo verklaarde M., had hij tijdens het ongeluk een black out. "De oorzaak kan de alcohol zijn geweest, of een lichte beroerte. Als ik had geconstateerd dat ik iemand had aangereden, was ik geen meter verder gereden. Stom dat het zo is gebeurd. Ik had me die ochtend ziek moeten melden."

Niet meer de weg op
De rechter veroordeelde de rijbewijsloze chauffeur tot een boete van 1150 euro. Daarnaast is hem, ondanks het feit dat hij sowieso geen rijbewijs heeft, een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

Bij de RET is de chauffeur niet meer welkom, hij is ontslagen. Hij mag hooguit nog als passagier een bus betreden. Saillant detail is dat de man in 2011 ook al eens dronken en zonder rijbewijs betrapt is achter het stuur. De RET beweert nooit geïnformeerd te zijn over dat incident. Hoe hij überhaupt als buschauffeur in dienst kon komen zonder rijbewijs, kan de RET niet zeggen.

Henry adviseert Xavi: "Blijf bij Barça"

Thierry Henry ziet het niet gebeuren dat Xavi aan het einde van het seizoen overstapt naar New York Red Bulls.

De aanvaller sluit niks uit, zegt hij tegen Sport. "Hij moet lekker doen waar hij zin in heeft. Maar voor een speler als hij is het beter om zijn hele carrière bij FC Barcelona te blijven. Natuurlijk zal hij slagen als hij hierheen komt. Of het nou in Amerika, Frankrijk of Engeland is; hij slaagt overal."

De geruchten over de toekomst van Xavi blijven maar aanhouden, omdat de 33-jarige middenvelder heeft aangegeven dat hij in de nadagen van zijn carrière graag nog elders zou spelen. Onder meer New York Red Bulls, Bayern München en Manchester City zouden belangrijke gegadigden zijn om hem over te nemen.

Xavi speelde deze week zijn zevenhonderdste wedstrijd in dienst van Barcelona. Hij bouwde in de loop der jaren een enorme staat van dienst op bij zijn Spaanse werkgever. Clubpresident Sandro Rosell dichtte hem recent de intreding van het Tiki Taka-voetbal bij Barça toe.

"Het is een kenmerk van zijn stijl geworden. Barça zou niet zonder hem kunnen en we zijn trots dat hij deel uit maakt van onze familie", zei Rosell over Xavi tegen Spaanse media.

Halina en Carice wilden eitjes mengen

Halina Reijn heeft het met haar hartsvriendin Carice van Houten wel eens gehad over het samen krijgen van een baby. "We hebben een gynaecoloog gevraagd of hij twee eitjes kan mengen", zegt de actrice in De Telegraaf. "Vond 'ie heel raar, gek he?"

De 38-jarige Reijn zou 'morgen met haar trouwen' als Carice een man was geweest. "Bij ons spat de liefde ervan af. Maar ik ben extreem fundamentalistisch heteroseksueel." De actrice zegt een hekel te hebben aan knuffelen, maar maakt voor haar vriendin een uitzondering. "Carice kan de hele tijd als een kat op mijn schoot zitten. Maar wij kunnen ons ook aan elkaar ergeren en bot tegen elkaar doen. Dan zegt Carice: hou nou toch eens op, laat me met rust."

Medewerkers callcenter onwel geworden

Een groep medewerkers van een callcenter in Groningen is zaterdag rond het middaguur onwel geworden en naar een ziekenhuis overgebracht. Dat meldt de brandweer. Het ging om twaalf mensen die klachten hadden als duizeligheid en misselijkheid.

Het incident vond plaats bij callcenter Transcom World Wide aan de Kadijk. In het pand waren zaterdagochtend een kleine honderd mensen aan het werk, aldus een woordvoerder van de brandweer. "Op een gegeven moment werd een bijzondere geur geroken en een aantal mensen werd daar onwel van."

Het pand is vervolgens ontruimd en de medewerkers zijn in een ander gebouw van Transcom ondergebracht. De brandweer doet onderzoek naar de vreemde lucht, maar meldt om 13.45 uur nog niets te hebben gevonden. "Als dat zo blijft, is er geen reden om het gebouw langer af te sluiten en kunnen de medewerkers gewoon weer terug naar hun werkplek", aldus de zegsman.

De onwel geworden mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht en daar zijn hun klachten bekeken. Ze konden alle twaalf al snel weer vertrekken. De woordvoerder kan niet zeggen of de groep daarna weer aan het werk is gegaan.

Tweede winteraankoop voor Galatasaray

Trainer Roberto Mancini gaf eerder deze week al het startschot voor een peloton aan nieuw spelersmateriaal bij Galatasaray. Umut Gundogan is als eerste over de finish.

Mancini liet op een persconferentie weten dat het niet alleen bij de komst van middenvelder Izet Hajrovic zou blijven. Hij hield woord: Gundogan heeft een contract ondertekend waarmee hij zich tot en met het seizoen 2017/18 aan de Turkse grootmacht bindt.

De 24-jarige middenvelder komt over van Bucaspor, alwaar hij de afgelopen tijd een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Sinds hij anderhalf jaar geleden bij de Turken tekende, was hij een vaste waarde in het eerste elftal. Dit seizoen scoorde hij vier keer in zestien competitieduels.

Met Galatasaray gaat Gundogan een nieuwe persoonlijke uitdaging aan. De ploeg van Mancini overwintert in de Champions League, waardoor de Belg met Turkse roots op het punt staat om zijn Europese debuut te maken.

De carrière van Gundogan, die is opgeleid bij onder meer MVV, zit al langer in de lift. In het seizoen 2009/10 speelde hij 25 wedstrijden voor RBC Roosendaal. Daarna kwam hij twee seizoenen uit voor FC Brussels uit zijn land van herkomst. Op 1 juli 2012 stapte hij transfervrij over van Bucaspor.

Balotelli: "Seedorf is een kampioen"

Mario Balotelli is zeer positief over Clarence Seedorf, zijn nieuwe trainer bij AC Milan. Dat laat hij merken in een interview met La Gazzetta dello Sport.

Volgens Balotelli is het geen probleem dat Seedorf in het trainersvak geen ervaring heeft op topniveau. "Hij was één van de beste spelers ter wereld, dus ik denk niet dat hij ervaring nodig heeft. Het komt wel goed", aldus de Italiaanse spits. "Vroeger waren Arrigo Sacchi en Fabio Capello hier ooit de baas. Zij werden de beste coaches ter wereld."

Balotelli kan niet wachten om met Seedorf aan de slag te gaan. "Als speler hoor je naar hem te luisteren, want Clarence is een kampioen. Hij heeft duidelijke ideeën en een sterke persoonlijkheid", weet de flamboyante spits.

Clarence Seedorf (37) maakt dit weekend zijn debuut bij AC Milan. De Rossoneri spelen zondag in de Serie A een thuiswedstrijd tegen Hellas Verona. Die ploeg staat halverwege de competitie verrassend op de zesde plaats.

Zelf moeten de Milanezen voorlopig genoegen nemen met plaats elf. Onder leiding van Massimiliano Allegri pakte Milan in negentien duels maar 22 punten. Ook het doelsaldo (31-30) is onder de maat.

De Jong niet in actie tegen PSV

Siem de Jong komt zondag niet in actie tegen PSV. De middenvelder van Ajax verliet zaterdag de training met een blessure. Hij kreeg tijdens de training last van een spier in zijn rechterbovenbeen.

De Jong zal maandag verder worden onderzocht. Het betreft een nieuwe blessure en is geen voortzetting van de blessure die hem voor de winterstop aan de kant hield.

Nicolai Boilesen zit wel weer bij de selectie. De jonge Deen raakte voor de winterstop geblesseerd in het duel met FC Barcelona. De terugkeer van Boilesen kost Ruben Ligeon zijn plek in de selectie. 

Küng wint afdaling Wengen

Skiër Patrick Küng heeft in Wengen de afdaling op de legendarische Lauberhorn gewonnen. De Zwitser was in een zeer spannende wedstrijd net te snel voor Hannes Reichelt uit Oostenrijk. 

De wedstrijd op de Lauberhorn is al jaren één van de klassiekers in de World Cup. Dit keer moest de start vanwege de weersomstandigheden aangepast worden, waardoor de meest beroemde sprongen, de Russi-Sprung en de Hundschopf, niet genomen werden. Van de favorieten was de Amerikaan Bode Miller de eerste die een snelle tijd neer wist te zetten. De Amerikaan maakte op het eind echter een foutje, waardoor Max Franz uit Oostenrijk zijn tijd kon verbeteren. 

Kort daarop ging Küng naar beneden. Het Zwitserse publiek zag hun landgenoot een strakke afdaling neerzetten en de snelste tijd van Franz overnemen. De volgende skiërs kwamen niet binnen een halve seconde, tot Aksel Lund Svindal de piste bedwong. De grote Noor leek op weg om de snelste tijd te pakken, maar moest aan het eind iets teveel toegeven en kwam 0,07 seconde te laat over de finish. Reichelt was de laatste die in de buurt kwam, maar ook hij haalde het net niet. Hij was een honderste sneller dan Svindal en legde beslag op plek twee. In de algemene World Cup breidt Svindal met de derde plek in Wengen zijn voorsprong op Marcel Hirscher uit.

Traksel vertrekt naar ploeg Seán Kelly

Bobbie Traksel heeft een nieuwe ploeg gevonden. De 32-jarige wielrenner bereikte vrijdag een akkoord met An Post-Chainreaction, de Continental-ploeg van oud-renner Seán Kelly. "Superblij met deze kans!", laat Traksel weten via Twitter.

Traksel reed het afgelopen jaar voor Champion System, maar de Chinese ploeg hield vanwege financiële problemen op te bestaan. In 2010, toen hij voor Vacansoleil fietste, schreef Traksel met Kuurne-Brussel-Kuurne de grootste zege in zijn loopbaan op zijn naam.

[AO] Nadal gunt Monfils slechts zes games

Rafael Nadal heeft zaterdag de vierde ronde bereikt op de Australian Open. De nummer één van de wereld versloeg Gaël Monfils met 6-1, 6-2 en 6-3. In de vierde ronde neemt Nadal het op tegen de Japanner Kei Nishikori, de nummer zestien van de plaatsingslijst.

Monfils (25) weerde zich kranig, maar zag Nadal op belangrijke momenten telkens goed bij de les zijn. De Spanjaard benutte zes van zijn twaalf breakkansen, terwijl de Fransman al zijn zes kansen onbenut liet. De vele unforced errors (57) van Monfils hielpen Nadal verder in het zadel.

De winnaar van 2009 heeft uitstekende papieren om de kwartfinale te bereiken; Nadal won alle vijf voorgaande ontmoetingen met Nishikori. In de halve finale lijkt hij pas een serieuze uitdaging voor zijn kiezen te krijgen. Andy Murray (4) of Roger Federer (6) is dan mogelijk Nadals tegenstander.

[AO] Azarenka staat een game af tegen Meusburger

Victoria Azarenka heeft op indrukwekkende wijze de vierde ronde bereikt op de Australian Open. De als tweede geplaatste Wit-Russin versloeg de Oostenrijkse Yvonne Meusburger zaterdag met 6-1, 6-0.

Azarenka, die het grandslamtoernooi de laatste twee jaar op haar naam schreef, treft nu de Amerikaanse Sloane Stephens (13). Zij was in haar partij de baas over de Oekraïense Elina Svitolina.

Bij de mannen rekende de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (10) in drie sets af met zijn landgenoot Gilles Simon (18): 7-6 (5), 6-4 en 6-2. Tsonga treft in de vierde ronde Roger Federer (6).

De twee troffen elkaar vorig jaar twee keer op een grandslamtoernooi. De Zwitser ging er in de kwartfinale in Melbourne met de zege vandoor. Tsonga nam op Roland Garros revanche door Federer in Parijs uit te schakelen.

De Japanner Kei Nishikori (16) was met 7-5, 6-1 en 6-0 te sterk voor Donald Young, die in de eerste ronde Robin Haase had uitgeschakeld. Nishikori treft in de vierde ronde de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal (1) en Gaël Monfils (25).

[NBA] Durant schiet Oklahoma naar zege met 54 punten

Kevin Durant heeft zijn ploeg Oklahoma City Thunder vrijdagavond een grote dienst bewezen in de NBA. De basketballer scoorde tegen Golden State Warriors 54 punten voor de nummer drie van de Western Conference, een persoonlijk record. Thunder won het duel met 127-121.

Durant was goed voor negentien van de 28 rake schoten vanuit het veld. Daarnaast gooide hij elf van de dertien vrije worpen raak. De prestatie van Stephen Curry sneeuwde een beetje onder. De Warriors-speler scoorde 37 punten en gaf elf assists.

Titelverdediger Miami Heat kende weinig moeite met Philadelphia 76ers: 101-86. LeBron James kwam tot 21 punten, tien assists en acht rebounds. Miami had voor het duel tegen de 76ers drie duels op rij verloren. De ploeg uit Florida bezet de tweede plek in de Eastern Conference, achter Indiana Pacers.

San Antonio Spurs ging met 109-100 onderuit tegen Portland Trail Blazers. De Spurs, de koploper van de Western Conference, houdt desondanks een kleine voorsprong op nummer twee Portland.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
New York Knicks Los Angeles Clippers 95 - 109
Toronto Raptors Minnesota Timberwolves 94 - 89
Washington Wizards Chicago Bulls 96 - 93
Orlando Magic Charlotte Bobcats 101 - 111
Boston Celtics Los Angeles Lakers 104 - 107
Detroit Pistons Utah Jazz 89 - 110
Memphis Grizzlies Sacramento Kings 91 - 90
Denver Nuggets Cleveland Cavaliers 109 - 117
Phoenix Suns Dallas Mavericks 107 - 110

De Bruyne verruilt Chelsea voor Wolfsburg

Kevin De Bruyne vervolgt zijn carrière bij VfL Wolfsburg. De 22-jarige Belg tekent een contract dat hem tot de zomer van 2019 aan de Bundesligaclub bindt. Dat laat Wolfsburg zaterdag weten. De Bruyne komt over van Chelsea, dat naar verluidt zo'n twintig miljoen euro voor hem ontvangt.

De achttienvoudig international kwam dit seizoen sporadisch in actie voor de Engelse titelkandidaat, die hem anderhalf jaar geleden overnam van Racing Genk.

De Bruyne liet vorig seizoen al een uitstekende indruk achter in Duitsland. De aanvallende middenvelder werd toen verhuurd aan Werder Bremen en vond daar tien keer het net. Bij Wolfsburg wordt hij ploeggenoot van onder anderen Bas Dost.

'Racistische' Haribo in de ban

Ja hoor, het is weer eens zover. De Duitse snoepjesmaker Haribo haalt dropsnoepjes uit de handel in Zweden en Denemarken omdat sommige consumenten ze graag willen zien als racistisch. Al weken kwamen klachten binnen over het snoepgoed. Dat meldden Zweedse en Deense media.

Het gaat om dropjes uit de zogeheten Skipper Mix. Ze doen denken aan Afrikaanse, Aziatische en Indiaanse maskers en gezichten. Haribo zegt geen slechte bedoelingen te hebben gehad, maar haalt de gewraakte snoepjes toch uit de schappen.

De Skipper Mix blijft te koop, maar de als 'racistische karikaturen' bestempelde dropjes verdwijnen in Zweden uit de zak. Het idee achter de mix was eigenlijk de zeemansreis van een schipper of kapitein over de wereld uit te beelden, maar daarbij werd geen rekening gehouden met de enorm lange tenen die mensen tegenwoordig hebben.

'Lagere pijndrempel bij ontsteking'

Mensen met een ontsteking in het lijf, door bijvoorbeeld reuma, hebben een lagere pijndrempel. Dat hebben wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen geconcludeerd. Hoogleraar intensive care Peter Pickkers, die het onderzoek leidde, heeft dit zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De onderzoekers toonden aan dat mensen met een ontsteking zo'n 15 tot 20 procent gevoeliger zijn voor pijn. Ze simuleerden bij 27 proefpersonen een ontstekingsreactie door een dood onderdeel van bacteriën in te spuiten.

[AO] Bryan-broers weer te sterk voor Haase

Robin Haase is in de tweede ronde van het dubbelspel uitgeschakeld op de Australian Open. De Hagenaar kon zaterdag met zijn Duitse partner Christopher Kas geen vuist maken tegen de broers Bob en Mike Bryan: 6-3 en 6-2.

De Amerikanen zetten Haase vorig jaar ook de voet dwars. Toen waren ze in de finale te sterk voor Haase en Igor Sijsling. Door de vroege uitschakeling zal de Hagenaar ver terugvallen op de internationale dubbelranglijst.

Michaëlla Krajicek is als enige Nederlandse nog actief in Melbourne. Zij speelt in de derde ronde van het dubbeltoernooi met Lucie Hradecka tegen Shahar Peer en Silvia Soler-Espinosa.

'Justin Bieber heeft drugsprobleem'

Vrienden maken zich zorgen over Justin Bieber. De 19-jarige zanger zou regelmatig drugs gebruiken, waaronder sizzurp, een mix van frisdrank, codeïne, promethazine en gekleurde snoepjes.

Biebers vrienden willen de zanger daarom laten opnemen in een afkickkliniek, zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Sizzurp zou erg gevaarlijk zijn en onder meer een hartaanval kunnen veroorzaken.

Buiten sizzurp zou Bieber ook veel alcohol, wiet en Xanax, een middel voor behandeling van angststoornissen en depressies, nemen.

'Andries Jonker hoofd opleidingen Arsenal'

Andries Jonker vertrekt naar Arsenal. De voormalig assistent van onder anderen Louis van Gaal gaat in Londen aan de slag als hoofd opleidingen, schrijft Voetbal International zaterdag. Jonker is momenteel assistent van Dieter Hecking bij VfL Wolfsburg.

Jonker vervangt na dit seizoen Liam Brady, die sinds 1996 werkzaam is bij de huidige koploper van de Premier League. De Amsterdammer maakt het seizoen af bij Wolfsburg.

Jonker bereikte als assistent van Van Gaal de Champions League-finale met Bayern München. Nadat de huidige bondscoach Bayern had verlaten was Jonker in 2011 korte tijd interim-trainer bij de Zuid-Duitsers. Vervolgens ging hij aan de slag als trainer van de beloften. Eerder stond Jonker aan het roer bij FC Volendam, MVV Maastricht en Willem II.

[video] 250 dolfijnen in 'dodenbaai'

Een recordaantal van 250 dolfijnen, waaronder een zeer zeldzame albino, is deze week ingesloten in de beruchte baai van de Japanse plaats Taiji. Dat heeft walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd zaterdag gemeld.

"Bij ons weten is nog nooit zo'n groot aantal dolfijnen inéén keer opgesloten", aldus Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. Hij denkt dat de dolfijnen inmiddels dood zijn. De dolfijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag samengedreven en meestal duurt het daarna niet lang voordat vissers ze doden.

Ieder jaar drijven vissers dolfijnen samen in de baai bij Taiji. De meeste worden gedood voor het vlees. Sommige dolfijnen worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria. Een team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten.

Over de bloederige dolfijnenslacht bij Taiji is de documentaire The Cove gemaakt, die wereldwijd opschudding veroorzaakte. Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen.


The Cove - A Documentary Film, 2009

[AO] Murray in straight sets verder op Australian Open

Andy Murray heeft voor het zesde jaar op rij de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Brit stuurde zaterdag de Spanjaard Feliciano Lopez (26) naar huis. Het werd na twee uur en een kwartier 7-6 (2), 6-4 en 6-2 voor de drievoudig verliezend finalist.

De als vierde geplaatste Murray hoefde in de partij slechts eenmaal zijn service af te staan. In de volgende ronde stuit hij op lucky loser Stéphane Robert. De Fransman versloeg de Slowaak Martin Klizan met 6-0, 7-6 (2) en 6-4.

Ruimtedutje ESA-sonde Rosetta bijna ten einde

Aan de jarenlange winterslaap van de ruimtesonde Rosetta komt maandag om 11.00 uur Nederlandse tijd een einde. Dan laat ruimtevaartorganisatie ESA in de verre ruimte de wekker afgaan om Rosetta voor te bereiden voor de laatste fase van haar reis.

Rosetta, in 2004 gelanceerd, heeft als missie monsters te verzamelen en te analyseren op een komeet met de prozaïsche naam 67P/Churyumov-Gerasimenko. Als alles volgens plan verloopt, lanceert de sonde de 'komeetlander' Philae, die op 11 november 2014 op de komeet voet aan de grond zet, een primeur voor een ruimtevaartuig. Een van de doelen van de ESA-missie is het achterhalen of water op aarde afkomstig kan zijn van kometen.

Enkele jaren geleden, nog voordat de winterslaap van Rosetta begon, vloog de sonde op 280 miljoen kilometer afstand van de aarde 'vlak' langs de asteroïde Lutetia. Niet eerder werd een asteroïde van zo dichtbij bestudeerd.

Lutetia werd honderdvijftig jaar geleden ontdekt, maar de asteroïde bleef tot kort geleden nooit meer dan een lichtpuntje aan de hemel. Door vanaf de aarde beelden te maken van de asteroïde ontstond een vaag idee van de steenklomp met een diameter van zo'n 132 kilometer.

Nadat Rosetta Mars in juni 2011 was gepasseerd werd de sonde in winterslaap gebracht om energie te besparen. Als zij maandag wordt gewekt zal het een uur of zes duren voor al haar functies weer op volle kracht op gang zijn. Haar zonnepanelen worden naar de zon gericht en de sonde keert zich uiteindelijk richting de aarde om via haar antenne het signaal te sturen dat ze wakker is. Dat signaal zal er drie kwartier over doen om de aarde te bereiken. Uiteindelijk moet tegen de avond het teken van leven worden vernomen.

In mei wordt een belangrijke manoeuvre uitgevoerd om definitief koers te zetten naar de komeet. De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko werd in 1969 voor het eerst waargenomen en is vernoemd naar zijn ontdekkers.

'Belgen stallen 60 mrd in Zwitserland'

Belgische klanten hebben voor zeker 60 miljard euro aan zwart geld op Zwitserse bankrekeningen staan. Dat schrijft de Belgische krant L'Echo zaterdag op basis van berekeningen van Gabriel Zucman, professor aan de London School of Economics. Hij baseert zich op cijfers van de Zwitserse nationale bank.

Zwitserland begon in 2012 gesprekken met België over een akkoord om de Belgische tegoeden in Zwitserland te belasten. Er was toen sprake van 30 miljard euro die Belgen in Zwitserland op rekeningen hadden gestald, maar dat bedrag zou dus dubbel zo hoog liggen.

Nietsvermoedende non bevalt van Franciscus

Een non die niet wist dat ze zwanger was, is in Italië bevallen van een zoontje. Het jongetje heet - net als de paus - Franciscus en weegt 3,5 kilogram. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag gemeld.

De zuster van Salvadoraanse afkomst beviel in het S. Camillo De Lellis-ziekenhuis in Rieti. Andere nonnen belden dinsdag een ambulance omdat de 32-jarige vrouw hevige buikkrampen had. Ze wist naar eigen zeggen van niets, maar bleek toch in verwachting.

De non, die al jaren in het Campomoro-klooster woont, is van plan Franciscus te houden. Andere moeders op de kraamafdeling hebben geld ingezameld voor kleertjes voor het kindje.

Zege voor biatlete Henkel

Biatlete Andrea Henkel heeft in Antholz de achtervolging gewonnen. De Duitse wist in de laatste meters de Wit-Russische Nadezhda Skardino voor te blijven. 

Als eerste mocht de Française Anais Bescond, winnares van de sprint, vertrekken. Henkel volgde zeven seconden later, met onder anderen Darya Domracheva en Tora Berger kort daarop. Bij de eerste schietbeurt maakte van de toppers alleen Berger een fout, waardoor de Noorse één strafronde moest lopen. Na twee schietbeurten had Domracheva een grote voorsprong genomen, op ongeveer een halve minuut van de Wit-Russische volgde een groep met onder meer Bescond, Henkel, Skardino en Berger. Bij de derde schietbeurt maakte Domracheva haar eerste twee fouten. Hierdoor moest ze in de achtervolging op de foutloze Bescond, Henkel, Skardino en de Finse Kaisa Mäkäräinen. Het duurde niet lang voor ze zich bij de kopgroep voegde.

In de laatste schietbeurt ging het echter opnieuw twee keer fout voor Domracheva. Alleen Henkel en Skardino wisten foutloos te blijven. Doordat Skardino problemen met haar geweer had was ze tien seconden later klaar dan Henkel en moest ze in de achtervolging. Ze leek Henkel bij te gaan halen, maar de Duitse kon het net volhouden en kwam anderhalve seconde voor Skardino over de finish. Berger pakte de derde plek. De Nederlandse Chardine Sloof, gestart als 44e, leek op weg om het beste resultaat uit haar carrière van donderdag te verbeteren. In de laatste schietbeurt maakte ze echter twee fouten, waardoor ze terugviel naar de 49e plaats.

[pic] FOK! wat 'n weereldheerschappij

Goeiedag! Wat nou global warming, het is met een schamele 8 graden best koud...

Mja, koud, dat was het ook op de dag dat ik de wereldmacht in handen kreeg. Nou ja, bijna dan. Zoals jullie weten ben ik al jaren hard aan de weg aan het timmeren richting absolute alleenheerschappij over deze aardkloot. Alleenheerschappij over de aarde is handig in allerlei vormen, je kunt dan (en het staat op internet dus het is waar) vrouwen versieren met slechte openingszinnen als "Wil je samen over de wereld heersen?".

World Domination for Dummies

Maar ik heb ook nuttige plannen. Om te beginnen ga ik muziekrechteninstanties afschaffen en vervangen door gefinancierde overheidsorganen die zich richten op de muzikanten en niet op eigen zakken. Verder komt er een wereldwijd verbod op katten wegens praktiserend satanisme. Alleen katten zonder nagels en krijsfunctie zouden nog mogen, maar aangezien daar -pijnlijke- menselijke interventie voor nodig is en ik weliswaar Evil maar niet Cruel ben gaat ook dat hem niet worden. Kortom, alle katten naar een koepel op de maan. Verder komen in alle landen nieuwe grondwetten met als belangrijkste wijziging dat een ieder recht heeft op een badeend. Don’t ask.

Tevens ga ik op zoek naar zoveel mogelijk nutteloze regelingen en wetten, om die vervolgens af te schaffen. De zomertijd bijvoorbeeld. Weg ermee!

Verder ben ik voor de invoering van Giant Days. Dagen van 36 ipv 24 uur. Daarvan gaan er dan 243 in een jaar met om de 3 jaar een schrikkeldag die we 0 januari noemen en voor niemand een werkdag is.

Giant Days, waarom niet?

Uiteraard breekt op zo’n 0 januari overal de pleuris uit, maar mede dankzij goede bewapening weet de macht (niemand weet wie ze zijn en wat ze doen, maar iedereen is blij dat ze er zijn) de orde in toom te houden. Op carnaval komen ze overigens wel publiekelijk naar buiten, maar alleen in Brabant.

Verder wordt New York weer New Amsterdam en noemen we America (Limburg) voortaan Schubbekutteveen. Wát? Dat zou toch awesome zijn om op een verkeersbord te zien staan?

Schubbekutteveen

Tot slot trekken we Vlaanderen bij Nederland, en de rest van België laten we afzinken tot recreatieve plas. 

Goed, en dan gaan we nu weer over tot de orde van de dag. Ik was immers bezig met het weerbericht. Het miezert hier en daar nog wat na en in de loop van de dag zijn er wat opklaringen. Verder is het een allegaartje van hier wat zon en daar wat wolkenvelden. Maar hoe dan ook, het is nog geen lente en dus is het kutweer!

Een schrale troost is dat het wel droog blijft, met het kwik tussen 8 en 11 graden. Zo matig als het weer is ook de wind die gestaag uit het zuidoosten blijft blazen. Achter de wolken schijnt zoals gewoonlijk de zon, en als je mazzel hebt zie je die koperen ploert af en toe eens door het donsdek breken.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 


Getroffenen gasbevingen willen miljard extra

Driehonderd huizenbezitters van het getroffen aardgasgebied in Groningen willen van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een schadevergoeding ontvangen voor de waardevermindering van hun woningen. Volgens de advocaat van de woningeigenaren, Pieter Huistra, moet het kabinet hiervoor een miljard extra uittrekken. Dat zei hij zaterdagochtend in een gesprek met Radio 1.

Kamp maakte vrijdag bekend dat Groningen 1,2 miljard euro ontvangt om de gebouwen en infrastructuur te versterken en de leefbaarheid in het aardgasgebied te verbeteren. Het geld is bedoeld voor huizenbezitters waarvan de woningen fysieke schade, zoals scheuren, hebben opgelopen. Eigenaren die hun woning in waarde hebben zien dalen, maken geen kans op het geld tenzij zij hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar.

Mensen die hun huis voor die tijd hebben verkocht of niet van plan zijn om te verhuizen kunnen naar het geld fluiten. Onterecht, zo stelt advocaat Huitema. "De jurisprudentie is hier duidelijk over. Je hebt recht op een schadevergoeding op het moment dat je schade lijdt. En deze mensen lijden nu schade, want ze hebben op dit moment te maken met een waardevermindering van hun huizen."

Op basis daarvan vindt de advocaat dat er meer geld op tafel moet komen. "Als alle huiseigenaren in het gebied hun waardevermindering gaan claimen, moet er minstens een miljard extra worden uitgetrokken." Huitema heeft Kamp gesommeerd om alsnog met een schadevergoeding voor zijn cliënten over de brug te komen. Als hij daar geen reactie op krijgt, stapt hij komende week naar de rechter.

Webcamseksverdachte 'geen pedo'

De 48-jarige Frank R. uit Cuijk, die verdacht wordt van webcamseks met honderden minderjarige meisjes, is geen pedofiel. Dat blijkt uit psychiatrisch onderzoek naar het grensoverschrijdende seksuele gedrag van R., zegt zijn advocaat Robert van Haarst zaterdag in NRC Handelsblad.

De webcamseks zou volgens het rapport het gevolg zijn van 'bovenmatig internetgebruik'. R. werd door een verslavingsdeskundige onderzocht. Dit was een verzoek van zijn advocaat. Van Haarst stelde tijdens een pro-formazitting in november al dat zijn cliënt geen pedofiel is, maar mogelijk een internet- en seksverslaving heeft.

De resultaten van het onderzoek bevestigen nu de stelling van de advocaat. Het Openbaar Ministerie denkt echter dat R. wel pedofiel is en wil hem opnieuw laten onderzoeken. "Ons onderzoek kunnen zij daarin niet onbesproken laten", aldus Van Haarst tegen NRC. Volgens de advocaat is tbs met dwangverpleging door de uitkomst van het onderzoek uitgesloten.

Frank R. zit sinds oktober in voorarrest. De Brabander wordt ervan verdacht in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Vijftien meisjes hebben aangifte gedaan van fysiek seksueel contact en/of ontucht via de webcam.

Dinsdag staat R. opnieuw voor de rechter.

'Goede sfeer bij gesprek Kamp'

De gedupeerden van de gaswinning in Groningen die zaterdagochtend met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) praten, zijn opstandig, maar hebben ook een goed gevoel. Dat zei een woordvoerder van Schokkend Groningen vlak voor aanvang van het gesprek om 10.00 uur. Een politiewoordvoerder spreekt ook van een goede sfeer.

Kamp spreekt met vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. Er zijn volgens de politie nog geen incidenten te melden. "We houden het natuurlijk in de gaten en treden op als dat nodig is." Ook bij de verschillende demonstraties die zaterdag gepland staan is politie aanwezig. Over hoeveel politie wordt ingezet, wilde de woordvoerder niets zeggen. "Wij doen nooit uitspraken over de inzet bij evenementen."

Kamp kondigde vrijdag aan de gaswinning terug te schroeven en 1,2 miljard euro beschikbaar te stellen voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid. Zijn bezoek aan Groningen ging toen gepaard met demonstraties.

De toelichting die hij op het gemeentehuis in Loppersum gaf verliep rumoerig. Kamp werd af en toe overstemd door het geluid van sirenes en het gejoel van betogers die probeerden binnen te komen. De demonstranten vinden dat de gaswinning niet ver genoeg wordt teruggeschroefd.

De woordvoerder van Schokkend Groningen vindt dat er te veel aandacht uitging naar het rumoer. "Het klopt natuurlijk niet als mensen met dingen naar agenten gaan gooien, maar er waren ook veel mensen die positief zijn. Ook sprak ik met agenten die tevreden waren met het verloop van de demonstratie."

De politiewoordvoerder spreekt van 'wat opstootjes'. "Maar na goed overleg met de actievoerders werd het rustig. De mensen hebben hun stem goed kunnen laten horen en wij begrijpen dat die behoefte bestaat. We komen zelf ook uit dit gebied."

Nederlandse muziekexport 31% omhoog

Nederland heeft in 2012 voor het achtste achtereenvolgende jaar meer muziek geëxporteerd dan het jaar ervoor. De waarde van Nederlandse populaire muziek bedroeg 130 miljoen euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2011 en een verdubbeling ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Buma Cultuur. De cijfers werden bekendgemaakt tijdens Eurosonic Noorderslag.

Een groot deel van de opbrengsten, zo'n tachtig procent, komt uit optredens van Nederlandse artiesten over de grens. De export van dancemuziek blijft stijgen, maar daarnaast is violist André Rieu nog steeds een belangrijk 'exportproduct'.

In 2012 waren 957 Nederlandse acts actief in het buitenland. Zij traden het meest op in de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten is Las Vegas een belangrijke plek geworden voor Nederlandse dj's. Onderen anderen Afrojack, Sunnery James & Ryan Marciano, Tiësto en Hardwell zijn er regelmatig te vinden.

[video] Molukkers herdenken treinkaping

Nabestaanden herdenken zaterdag de Molukse kapers en gegijzelden die omkwamen bij de treinkaping bij De Punt. Dat doen zij onder meer bij de locatie waar de trein in 1977 twintig dagen stilstond.

De Molukkers die de herdenking organiseren, hebben ook nabestaanden van gegijzelden uitgenodigd. Er worden zo'n veertig mensen verwacht. Een woordvoerder van de Molukkers, Emud Saija, verklaarde eerder deze week tegenover RTV Drenthe dat de herdenking met name een statement is en tegelijk een oproep aan de politiek en toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (CDA).

De Molukkers willen opheldering over wat voor opdracht was gegeven aan de militairen die de gijzeling beëindigden. De regering heeft altijd verklaard dat de kapers niet met opzet zijn gedood. De Volkskrant concludeerde in november uit een geheim gebleven nota dat is geschoten om te doden. De zes omgekomen kapers werden in totaal door 144 kogels getroffen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde hierop een onderzoek aan. Dat moet alsnog duidelijk maken met welk doel de militairen de trein bestormden.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld.

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.


Molukse herdenking bij De Punt (RTV Drenthe)

[video] Agent schiet hertje dood 'voor de lol'

Naar onlangs bekend werd heeft een agent vorige maand een door koeien geadopteerd damhertje doodgeschoten. De boer uit het Groningse Marum gelooft de verklaring van de politie niet. Het beestje moest dood vanwege het risico dat het de A7 op zou wandelen.

Het hertje raakte tijdens de zware storm van afgelopen oktober de kudde kwijt waar het bijhoorde. Uiteindelijk waggelde het diertje de wei van boer De With in, waar diens koeien zich over het kleintje ontfermden. Dat ging schijnbaar goed, het hertje at met de koeien mee en kreeg volgens de boer af en toe 'een lik over de kop'.

De boerenfamilie zocht ondertussen een passender onderkomen en dat werd gevonden: het dier zou op het punt hebben gestaan om naar een hertenkamp in de buurt te verkassen. Op een avond hoorde het gezin echter schoten, en troffen politieagenten bij de wei aan. Daar lag ook het doodgeschoten hertje.

De agenten verklaarden dat het beestje 'om veiligheidsredenen' was doodgeschoten: het kon immers de snelweg op wandelen. Sporen zouden dat aantonen. De boer accepteerde de verklaring evenwel niet. "Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven", zei hij tegen de agenten. Bovendien scheidde prikkeldraad en een sloot de wei van de weg.

Daarop kwam er volgens de familie een andere verklaring. Het dier zou door jagers zijn aangeschoten en werd daarom met een nekschot verlost. De boer gelooft er niks van. "Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben."


Politie schiet koeienvriendje dood (RTV Noord)

Cambuur heeft Nigeriaan Ogbeche op proef

Bartholomew Ogbeche mag proberen een contract in de wacht te slepen bij SC Cambuur. De 29-jarige spits is de komende dagen op proef, meldt de eredivisionist zaterdag. Ogbeche is momenteel clubloos. Vorig seizoen speelde hij voor het Spaanse Xerez.

Ogbeche is een ware voetbalnomade. De Nigeriaan heeft al tien verschillende clubs op zijn cv staan, waaronder Paris Saint-Germain, Real Valladolid en Middlesbrough. Cambuur kan vers bloed in de aanvalslinie wel gebruiken. Met zestien goals uit zestien duels is de promovendus de minst scorende club in de Eredivisie.

[AO] Sharapova nu zonder problemen verder

Maria Sharapova heeft zaterdag relatief eenvoudig de derde ronde van de Australian Open overleefd. De als derde geplaatste Russin rekende in straight sets af met Alizé Cornet uit Frankrijk: 6-1 en 7-6 (6). De makkelijke zege kwam Sharapova goed uit. In de vorige ronde had ze in verzengende hitte 3,5 uur nodig gehad om Karin Knapp te verslaan. Ditmaal waren de temperaturen met 22 graden beduidend behaaglijker.

Sharapova treft nu Dominika Cibulkova (20) uit Slowakije, die Carla Suarez Navarro (16) uit Spanje met 6-1 en 6-0 van de baan veegde. Voormalig nummer één van de wereld, Caroline Wozniacki, vond haar Waterloo. De als tiende geplaatste Deense verloor in drie sets set van de Spaanse Garbiñe Muguruza: 6-4, 5-7 en 3-6.

De als vijfde geplaatste Agnieszka Radwanska ging wel verder. De Poolse verloor het eerste bedrijf van Anastasia Pavlyuchenkova (29) uit Rusland, maar stelde daarna orde op zaken: 5-7, 6-2 en 6-2. De als achtste geplaatste Jelena Jankovic elimineerde Kurumi Nara uit Japan: 6-4 en 7-5. De Roemeense Simona Halep (11) en de Amerikaanse Sloane Stephens (13) wonnen eveneens in straight sets.

[AO] Federer zonder problemen verder in Melbourne

Tennisser Roger Feder heeft eenvoudig de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De 32-jarige Zwitser was zaterdag een maatje te groot voor Teymuraz Gabashvili. De Rus werd slechts zeven games gegund: 6-2, 6-2 en 6-3.

Federer stond de gehele wedstrijd geen enkele keer zijn service af. De viervoudig kampioen in Melbourne stuit nu op een Fransman. Jo-Wilfried Tsonga (10) en Gilles Simon (18) moeten eerst nog uitvechten wie de tegenstander van Federer wordt.

Voor Milos Raonic viel het doek. De als elfde geplaatste Canadees verloor van de Bulgaar Grigor Dimitrov (22): 3-6, 6-3, 4-6 en 6-7 (10).

O'Sullivan verslaat Walden met record op Masters

Ronnie O'Sullivan heeft vrijdag in de kwartfinale van The Masters geschiedenis geschreven. Hij won de wedstrijd tegen Ricky Walden met werd 6-0. De partij was in 58 minuten gespeeld en The Rocket vestigde in deze partij ook een nieuw record.

Walden startte met 39 punten in het openingsframe, maar kreeg tijdens de rest van de wedstrijd geen kans meer. O'Sullivan potte telkens een verre bal weg en noteerde achtereenvolgens breaks van 79, 88, 72, 134, 77 en 56. O'Sullivan vestigde ook een nieuw record. Hij scoorde 556 punten zonder antwoord van zijn tegenstander. Het oude record dateerde uit 2007. Ding Junhui maakte toen 495 punten zonder tegenpot van zijn tegenstander.

O'Sullivan speelt in de halve finale tegen Stepen Maguire, die verrassend Neil Robertson met 6-2 versloeg. De andere halve finale gaat tussen Mark Selby en Shaun Murphy. 

Bewoner pakt inbreker en wordt neergestoken

Een bewoner van Eindhoven is zaterdagochtend neergestoken door een inbreker. De man betrapte de inbreker op heterdaad. Vervolgens wist hij de rover te overmeesteren en werd de politie ingeschakeld. Tijdens een worsteling die daarop volgde, werd de bewoner neergestoken.

De man raakte lichtgewond. Een woordvoerder van de politie meldt dat hij ter plekke door ambulancepersoneel is onderzocht en uit voorzorg naar een ziekenhuis is gebracht. De politie kan niet zeggen waarmee de man is gestoken.

Het incident vond rond 07.30 uur plaats aan de Korfakker. Agenten hebben de inbreker aangehouden en zijn bezig met een onderzoek.

'Bijna helft Nederlanders lijnt'

Bijna de helft van de Nederlanders probeert af te vallen. Dat concludeert het AD zaterdag uit een onderzoek dat de krant heeft laten uitvoeren door TNS Nipo.

Van de ondervraagden is 47 procent aan het afvallen of van plan dit te doen. Onder de vrouwen is dit 54 procent en onder de mannen 38 procent. Van de 65-plussers zegt dertig procent te lijnen.

De percentages zijn volgens hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok opvallend hoog. "Gezond leven is normaler geworden", zegt hij in de krant. Hij ziet een zelfde ontwikkeling als bij roken, dat ook steeds minder normaal is geworden.

Voor meer dan de helft van de deelnemers is gezondheid de voornaamste motivatie om te lijnen. Een kwart zegt dat uiterlijk een belangrijke rol speelt. Meer dan de helft (55 procent) heeft al een keer geprobeerd af te vallen.

Indiase moslims doodgedrukt bij herdenking leider

Achttien mensen zijn zaterdag in de verdrukking omgekomen toen tienduizenden moslims zich verdrongen voor het huis van hun omgekomen spirituele leider in de grootste stad van India, Mumbai. Zeker nog eens veertig mensen raakten gewond, meldt de politie.

Het hoofd van de Dawoodi Bohra moslimgemeenschap, Syedna Mohammed Burhanuddin, is vrijdag overleden. Hij werd 102 jaar oud. Op Indiase televisiestations waren tienduizenden rouwenden te zien die door de straten trokken in het zuiden van Mumbai.

Toen de poorten van het huis van de leider rond 01.00 uur werden gesloten, ontstond volgens de politie gedrang om alsnog op het terrein te komen. Hierdoor vielen de doden en gewonden.

Politiecommissaris Satya Pal Singh erkende dat de bezoekersstromen rond het huis van de leider niet goed werden geleid en zei dat er veel te weinig agenten waren om de enorme toestroom te verwerken. Burhanuddin volgde zijn vader in 1965 op als leider van de gemeenschap en stond bijna vijf decennia aan het hoofd.

[WK sprint] M. Mulder verstevigt koppositie

Op het wereldkampioenschap sprint in Nagano heeft Michel Mulder zijn leidende positie weten te verstevigen. Hij slaagde er niet in om op het podium te komen op de 1000 meter, maar op zijn naaste concurrenten pakte hij wel winst.

De snelste tijd was voor de Kazach Denis Kuzin. Met 1:09,37 was de wereldkampioen op deze afstand 0,08 sneller dan de Amerikaan Shani Davis. Met 1:09,56 ging de derde plek naar Kjeld Nuis. De gebroeders Mulder werden vijfde en zesde. Met 1:09,91 was Michel twee honderdsten van een seconde sneller dan Ronald. De nummer twee van de 500 meter, Daniel Greig, werd achtste. Met 1:10,36 was de Australiër iets sneller dan de Italiaan Mirko Giacomo Nenzi, de nummer drie op de eerste afstand. 

In het klassement staat Michel Mulder nog altijd ruim op kop. Vertaald naar de 500 meter heeft hij een voorsprong van maar liefst 0,52 seconden op Davis en een honderste meer op de Canadees William Dutton. Kuzin, winnaar van de 1000 meter, staat op de vijfde plek. Ronald Mulder en Nuis wisten zich dankzij hun goede 1000 meter bij de beste tien in de tussenstand te schaatsen. Mulder staat achtste op 0,85 seconden van broer Michel, vijf honderdsten voor de negende plek van Nuis.

[WK sprint] Boer loopt in, Zhang wint 1000 meter

Op het wereldkampioenschap sprint heeft Margot Boer goede zaken gedaan op de 1000 meter. Dankzij haar tweede plaats wist ze in te lopen op de Chinese Yu en haar positie in het tussenklassement te verstevigen.

De winst op de 1000 meter ging naar de Chinese Hong Zhang. Met een tijd van 1:15,18 wist ze de tijd van Boer net te verbeteren. De schaatster uit Woubrugge kwam eerder tot 1:15,31, wat wel goed genoeg bleek voor de tweede tijd. De winnares van de 500 meter, Yu, zette met 1:15,61 de derde tijd neer. De 1:16,45 van Thijsje Oenema was goed voor plaats zes, één positie voor Laurine van Riessen (1:16,98). Anice Das werd met 1:17,43 negende.

In het klassement staat Yu nog altijd aan de leiding, maar haar voorsprong is geslonken. Op de 500 meter moet Boer nu 0,18 seconden goedmaken. Zhang staat derde op 0,22 van haar landgenote. Topfavoriete Heather Richardson kende een moeilijke openingsdag. De Amerikaanse werd derde op de 500 meter en vierde op de 1000 meter en staat op precies een halve seconde van Yu op de vierde plek. Oenema en Van Riessen staan op plek zes en zeven op 1,21 en 1,31, Das staat op plek tien met 2,01 seconden achterstand op Yu.

[WK sprint] M. Mulder neemt voorschot op titel

Michel Mulder is ijzersterk begonnen aan het wereldkampioenschap sprint in Nagano. Hij won de openingswedstrijd over 500 meter met overmacht en plaatste zich als enige Nederlander bij de beste tien.

Met een tijd van 34,83 was Michel Mulder de enige die een tijd neer wist te zetten onder de 35 seconden. Tweede werd de Australiër Daniel Greig, die 35,19 liet noteren. De derde plaats ging naar de Italiaan Mirko Giaocomo Nenzi met 35,27. De andere twee Nederlanders hadden geen reden tot juichen. Ronald Mulder viel in de laatste bocht bijna en kwam slechts tot 35,67, terwijl Kjeld Nuis er met 35,90  en een achttiende plek helemaal niet aan te pas kwam. Voormalig wereldkampioenen Shani Davis (35,58) en Kyou-Hyuk Lee (35,68) moesten veel toegeven op Michel Mulder.

Kamp legt aardgasplannen uit

Terwijl minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken zaterdag in gesprek gaat met gedupeerden van de aardbevingen in Groningen, gaan de protesten tegen de aardgaswinning door.

In het provinciehuis zijn ongeveer 200 mensen uitgenodigd voor het gesprek met Kamp dat rond 10.00 uur begint. Onder hen gedupeerden, belangenclubs en ondernemers uit het gebied. Bij het gesprek zijn ook de Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg en de burgemeester van het getroffen Loppersum, Albert Rodenboog, aanwezig. De minister zal in de bijeenkomst zijn besluit en de verdere stappen verder toelichten.

Zaterdag staan er in elk geval nog acties op het programma. De Groninger Bodem Beweging zal in Stedum demonstreren. Ook is er die dag een langzaamaanactie over de A7 en een afsluitende manifestatie in Zuidbroek. Bij die actie, waar ook aandacht wordt gevraagd voor de werkgelegenheid in Groningen, zijn ook Schokkend Groningen en vakbond FNV vertegenwoordigd.

Kamp legt plannen aardgaswinning uit
Kamp legt aardgasplannen uit (Foto: ANP)

Partijen lopen warm voor verkiezingen

Politieke partijen lopen zich warm voor de gemeenteraadsverkiezing in maart. Links en rechts profileren landelijke en lokale politici zich al om de gunst van de kiezer te winnen. Maar de echte verkiezingsstrijd moet nog losbarsten.

De PvdA begint zaterdag in de Utrechtse wijk Kanaleneiland officieel de landelijke campagne voor zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. De partij organiseert een Winterfestival, waar bezoekers kunnen speeddaten met onder anderen politiek leider Diederik Samsom, partijvoorzitter Hans Spekman en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.

GroenLinks organiseert tegelijkertijd een landelijke 'GroenLinks trekt aan de bel'-dag. Wethouders, raadsleden en vrijwilligers bellen aan bij mensen thuis om hun mening te vragen over zaken als de veiligheid van fietsers, behoud van natuur en ruimte voor burgerinitiatief. Landelijke kopstukken als partijleider Bram van Ojik, en Tweede Kamerleden Jesse Klaver en Linda Voortman doen ook mee.

De concurrenten kiezen voor een later moment om de campagne officieel af te trappen. De VVD lanceert de campagne officieel op 1 maart, maar mengt zich voor die tijd al in de verkiezingsstrijd.

De SP organiseert 22 februari een congres in Amersfoort waar alle lijsttrekkers van de 120 lokale afdelingen komen opdagen.

D66 geeft officieel het startschot voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 februari. Op een congres in de Amsterdamse Beurs van Berlage komen alle lokale lijsttrekkers op het podium en spreekt partijleider Alexander Pechtold.

Het CDA organiseert geen speciale aftrap. Op 8 februari is er wel een regulier voorjaarscongres, waar aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen wordt besteed.

VN: kindsoldaten in Zuid-Sudan

Beide strijdende partijen in Zuid-Sudan maken gebruik van kindsoldaten en maken zich schuldig aan gruweldaden. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd.

In Zuid-Sudan vindt volgens de VN een 'afschuwelijke mensenrechtenramp' plaats, die onder meer bestaat uit massamoorden, buitengerechtelijke executies, willekeurige detenties en seksueel geweld. Duizenden mensen zijn al om het leven gekomen.

"In het zogenoemde Witte Leger zijn heel wat kindsoldaten opgenomen", zei assistent-secretaris-generaal mensenrechten bij de VN Ivan Simonovic.

Half december brak in Zuid-Sudan etnisch geweld uit. Een politiek conflict tussen de president en voormalig vicepresident van het land ontspoorde al snel langs etnische lijnen. De stad Bentiu 'bestaat eenvoudig weg niet meer' door de strijd, aldus Simonovic. "De stad was volledig platgebrand."

De VN-topman wil dat er een onafhankelijke en onpartijdige commissie wordt opgericht om de misdaden te onderzoeken en de verantwoordelijken aan te wijzen.

Gifbriefstuurder VS wilde 'Elvis' schuld geven

Een 41-jarige vechtsportinstructeur heeft toegegeven dat hij gifbrieven verstuurde naar onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama. De man bekende ook dat hij probeerde een Elvis-imitator de schuld in de schoenen te schuiven, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag bekend.

De zaak houdt de gemoederen in de Verenigde Staten al langere tijd bezig. Vechtsportinstructeur James Everett Dutschke stuurde brieven met het gevaarlijke gif ricine naar Obama, maar ook naar een senator en een rechter. Dat gebeurde kort na de aanslag op de marathon van Boston, waardoor de brieven voor grote ophef zorgden.

Dutschke ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben, maar bekende vrijdag alsnog schuld. Hij was niet de eerste verdachte die vastzat. De autoriteiten arresteerden eerder Elvis-imitator Paul Kevin Curtis, maar hij bleek onschuldig te zijn. Dutschke bekende in zijn brieven zinnen te hebben gebruikt die hij van de Facebookpagina van Curtis plukte, in de hoop hem verdacht te maken.

Vechtsportinstructeur VS bekent sturen ricine
Vechtsportinstructeur VS bekent sturen ricine (Foto: ANP)

[WK sprint] Sterk begin Boer, Yu wint 500 meter

Margot Boer is sterk begonnen aan het wereldkampioenschap sprint in Nagano. De schaatster van Team Liga werd op de 500 meter tweede achter de Chinese Jing Yu.

Er stond geen maat op Yu, die tot een tijd van 37,67 seconden kwam, slechts 0,07 boven het baanrecord. Margot Boer deed het met een tijd van 38,00 uitstekend en legde beslag op de tweede plek. Boer wordt op de voet gevolgd door de Amerikaanse Heather Richardson (38,04), Nao Kodaira uit Japan (38,06) en de Chinese Hong Zhang (38,11).

Namens Nederland schaatste Laurine van Riessen naar een tijd van 38,29, goed voor de zesde plek. Thijsje Oenema werd zevende met haar 38,46. Ook de laatste Nederlandse haalde de beste tien, Anice Das werd tiende met 38,77.

[video] Taliban blaast VN'ers en IMF'ers op

Door een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdagavond zeker 16 doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn medewerkers van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en mogelijk nog andere internationale organisaties.

De Verenigde Naties bevestigden de dood van 'drie VN-medewerkers en een aantal leden van andere internationale organisaties'. Ook de Libanese IMF-vertegenwoordiger Wabel Abdallah (60) stierf door de aanslag. Abdallah stond sinds 2008 aan het hoofd van de IMF-missie in Kabul.

Volgens een Afghaanse veiligheidsfunctionaris blies een man zichzelf op bij een populair Libanees restaurant in een deel van de stad waar veel regeringsfunctionarissen, buitenlanders en zakenlieden komen. Na de explosie zou een aantal gewapende mannen het restaurant zijn binnengedrongen. Vervolgens waren er schoten te horen.

Er is een politiemacht van 500 man ingezet. Twee aanvallers zijn gedood.

Een woordvoerder van de Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die was gericht tegen buitenlandse functionarissen, opgeëist. Hij zei dat onder de doden Duitsers zijn, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn kon dat niet bevestigen. Volgens de BBC kwam ook een Brit om het leven.

De Verenigde Naties reageerden woedend op de dood van hun medewerkers. "Dit soort aanvallen op burgers zijn volstrekt onacceptabel en een flagrante schending van het internationaal recht", liet de organisatie weten. Het IMF liet weten te rouwen om de gedode medewerker. "Dit is tragisch nieuws. We zijn er bij het fonds allemaal kapot van", aldus IMF-directeur Christine Lagarde.


Taliban claims responsibility for deadly Kabul attack (Al Jazeera)

Grootste ijskoepel ooit is klaar

Studenten van de TU Eindhoven hebben in Finland de grootste ijskoepel ooit gebouwd. De aanleg van de mega-iglo werd vrijdagavond afgerond. Dat zei projectleider Arno Pronk tegen het ANP. De koepel is 30 meter in doorsnee en 10 meter hoog. Hij is gemaakt van pykrete, een mengsel van ijs en zaagsel. Het spul is drie keer zo sterk als gewoon ijs en veel taaier.

De bouwers moesten een paar problemen overwinnen. "In een normale winter is het hier stabiel en koud, een graad of 30 onder nul. Maar nu is het de warmste winter in 146 jaar. Het kwik bleef heel lang rond de min 1 hangen. We hebben zelfs foto's in zwembroek genomen. Pas een week geleden ging het echt vriezen. Nu is het min 20."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.